POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Ülke kavruldu: 60,1 derece ile sıcaklık rekoru kırıldı
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Erdoğan: Suriye'de yarım kalan işi tamamlayacağız
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Fenerbahçe'de flaş gelişme: Olağanüstü kongre kararı
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
Olaylı Trabzon maçından sonra Ali Koç'tan ilk açıklama
3 Temmuz 2020 Cuma - 19:06

Buca'da 'vaat' polemiği... Başkan Kılıç’tan AK Parti'ye '1 yıl' çıkışı!

Buca Meclisi'nde 2019 Yılı Faaliyet Raporu ve 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşülürken AK Parti Grup Başkan Vekili Gündoğdu, Buca Belediye Başkanı Kılıç’ın seçim öncesinde CHP’nin adayı sıfatıyla 51 vaatte bulunduğunu söyledi ve “Bunlardan kaçı yapıldı?” sorusunu yöneltti. Pandemiyi hatırlatan Başkan Kılıç da, “Önümüzde 4 yıl var. Bu süreç geçince oturup yapacağız. Daha 1 yılda ‘ne yaptın?’ diye sorulmaz” cevabını verdi.

Buca da  vaat  polemiği... Başkan Kılıç’tan AK Parti ye  1 yıl  çıkışı!

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR- Buca Belediyesi Temmuz ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Erhan Kılıç idaresinde gerçekleşti. Toplantıda 2019 Yılı Faaliyet Raporu ve 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı görüşüldü.

AK Parti Grup Başkan Vekili Ekrem Gündoğdu söz alarak eleştirilerde bulundu. AK Partili Gündoğdu Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Başkan Erhan Kılıç’ın 15 aydır görevde olduğunu hatırlattı.

Başkan Kılıç’ın seçim sürecinde 51 projenin yapımı noktasında söz verdiğini vurgulayan Gündoğdu, “Bu projelerin kaç tanesini yaptık?” diye sordu.

15 AYDA VAAT ETTİĞİNİZ PROJELERDEN KAÇINI YAPTINIZ?
Gündoğdu, “Başkanımız Erhan Kılıç seçimlerden önce bir sürü vaatlerde bulundu. Buca halkının teveccühüyle başkan seçildi. Sayın başkanın 51 tane projesi var. Bu projelerin tanıtımı Buca’da her eve dağıtıldı. Aynı şekilde AK Parti olarak biz de dağıttık. Sayın başkana soruyorum. Bu 51 projenin 15 ayda hangisini yaptık? Bu projelerin tabii ki süresi var. İnceledim 1-2 projesi var, gerisi duruyor. Sosyal yardımlar ve öğrenci burslarının kesilmesi, asker ailelerine yapılan yardımların kesilmesi gibi durumlar var. 9 milyon gibi sosyal yardımlar varken bu 8 milyona indirildi. Bunun 4 milyona yakını personel gideridir. Sosyal yardımlar kesintiye uğradı. Çöp ihalesine geliyoruz. 47 aracın KDV ile birlikte 53-54 milyona ihale edilişi var. CHP’li belediyelerin araçları satın alarak 32 milyon kendi envanterine geçip yaptıklarını görüyoruz. Çöp ihalesinde buca halkı mağdur edildiğini görüyoruz. Buca’daki 3 benzin istasyonumuzun 2 tanesinin yangından mal kaçırır gibi mecliste apar topar geçirilmesi var” dedi.  

DAYISI OLAN BİLGİSAYAR, KLAVYE BAŞINDA!
Gündoğdu ayrıca, “Meclis üyesi arkadaşlarımızla tüm muhtarları ziyaret edelim, dinleyelim. Park ve bahçelerin bakımsız olduğunu, temizlik işlerinin yeterince yapılmadığını söylüyorlar. 30 bin nüfuslu mahalleye 1 kişi temizlik personeli verildiğini söylediler. Biz de bunları görüyoruz. İşin acı tarafı; temizlik işlerinde 450 personelimiz var ama 200 tane eleman var. Park ve bahçelerde 15 kadrolu elemanımız var ama 40 tane personel çalışıyor. Dayısı olan bilgisayar, klavye başında! Kadrosu park ve bahçelerde ama başka yerde çalışıyor. Sorduğumuzda ‘benim dayım var’ deniyor. Bu böyle olmaz. Böyle olunca temizlik işleri yapamıyoruz. Bu bizim belediyenin bir kangreni haline gelmiş. Başkanlık makamız mazeret değil çözüm makamıdır. Biz bunu çözüm olarak istiyoruz. Gerekenin yapılmasını istiyoruz. 81 tane aracımız olduğunu, 38 tane kiralık aracımız olduğunu görüyoruz. 2010’lardan sonra araç almamışız. Belediyemizin geleceğine hiç yatırım yapmamışız. 12 senedir iktidarda olan bir parti var. Geleceğe yatırım yapamazsanız 1990 model araçla hizmet yapmaya kalkarsınız. Önümüzde 45 aylık süreç var. İnşallah Buca’ya daha hizmetkar olunmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı.

BURASI ŞİRKET DEĞİL, DEVLET KURUMU, GELİRLER BELLİ!
Başkan Kılıç eleştirilere cevap verirken, “Ben söylenenleri ‘51 proje ne zaman olacak?’ şekliyle algıladım. Açıkçası ’15 ayda ne yaptınız?’ denildi. Bir anda ‘geldim hadi yapayım’ diyemiyorsunuz. Gelirler belli. Burası şirket değil, devlet kurumu. Aldıklarımız ortada. İller Bankası’ndan gelen pay belli. Bunları arttırmak, öz kaynakların arttırılması, belediyelerin gelirlerini arttırmak bizim yükümlüğümüz olabilir ama ben geldim kaçağı engelleyeceğim, vergileri arttıracağım demek mümkün değil. Bunları tespit etmek ve uygulamak gerekiyor. Biz bunları yapıyoruz. Şu anda biz gelecek dönemlere sirayet edecek, belediyenin belki 50 yılını etkileyecek bilişim dönemindeyiz. Belediyeyi dijitalleştirmeye çalışıyoruz. 40 arkadaşımız gece gündüz bununla uğraşıyorlar. Dijitalleşme bir anda başladı. Teknoloji hızlı ilerledi. Adapte olmak çok kolay olmuyor” ifadelerini kullandı.

1 YILDA ‘NE YAPTIN?’ DİYE SORULMAZ!
Kılıç sözlerini sürdürdü ve “Sağlam, ayakları yere basan bir mali sistem ve belediye haline gelmeden bir şey yapmak açıkçası bana anlamsız geliyor. Tabii ki yapacağız. Araya pandemi girdi. 1 yılımız geçti şunları yapacağız dedik ama pandemi girdi. Bunlar beklenmeyen durumlar. Göreceksiniz yapacağız. Önümüzde 4 yıl var. Bu süreç geçince oturup yapacağız. Daha 1 yılda ‘ne yaptın?’ diye sorulmaz. Çöp ihalesinde bilgileri biz kendimiz hazırlamıyoruz. Bu rakamlar EKAP’tan çıkan rakamlar. Biz en düşüğünü aldık. Biz kendi öz araçlarımızı almak için kendimize kaynak yaratmak istiyoruz. 2021 yılında kendi araçlarımızı alıp devam edeceğiz. Park ve bahçelerin bakımsız olduğuna yönelik eleştiri doğru… Pandemiyle birlikte personel sayısında azalma gidildi. Hastalığı olanlar var.  Çalıma sistemi değişti. Bu sayıyla bir şey yapmak zordu. Park ve bahçe bakımları gecikti. Park bahçe bakımlarında haklısınız ama önce pandeminin geçmesini önceliğe aldık. Çalışan sayısı fazlalığı ve eksikliği göreceli bir kavram... Ama ortada böyle bir gerçek var. Buca Belediyesi’nde bin 700’e yakın personel var. Kadrosu park bahçelerde görünüyor başka yerde çalışıyor denildi. Bunu böyle düşünmemek lazım... Bu zamanında KHK ile belediye şirketine geçirilmeden önce hizmet alımıyla alakalı bir konu. 5 yıldan beri çalıştığın bir yer var ‘gel park ve bahçelerde çalış’ demek olmuyor. Çalışan fazla derseniz oturup konuşalımTam bir şey diyemem. Sahada çalışan personel sayısıyla ilgili takviye yapacağız. Sorun var. Geçirdiğimiz ilk yılı biz önümüzdeki döneme hazırlık süreci olarak gördük. Yeni bir yönetim gelmiş. Her şey değişiyor. Biz de bu aşamadan sonra farklı bir noktaya geleceğiz. 2021 yılında çok farklı bir aşamaya geçeceğiz. Grup Başkan Vekili haklı olabilir. Temizlik ve çöp toplamayla ilgili sorunun ciddi olarak azaldığını, çözüldüğünü düşünüyorum. Aldığımız tepkiler bu yönde. Park ve bahçelerde eksikliğimiz var. Bunları da zamanla toplarız” dedi.  

2019 YILININ GAYET İYİ GİTTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM
AK Partili Gündoğdu, “257 milyon TL’lik bütçemiz var. Bunun 120 milyona yakını temizlik işlerine gidiyor. Park ve bahçeler dahil bu yüzde 40 gibi bir miktara denk geliyor. Nasıl proje, yatırım yapacağız?” çıkışında bulunu. Kılıç hemen söze girdi, cevap verdi ve “Çalışan personel var. Ne yapacağız? Ben bir şey diyemiyorum. Önümüzdeki 4 yıllık süreci nasıl rahat bir çalışma ortamında götürürüz, Buca’ya kazandırılacak değerler neler olabilir? Bunların değerlendirmeleriyle geçirdik. Bu aşamadan sonra bunların hayata geçirilmesi yavaş yavaş başlayacak. Biz önümüzdeki 2 yıllık süreçte her yönden hazır olacağız. Borçlanma her zaman doğaldır. Ama yönetilebilir bir borç dengesiyle bu işi götürmeyi düşünüyoruz. 2019 yılının gayet iyi gittiğini düşünüyorum. Biz çalışma arkadaşlarımızla ciddi manada doyuma ulaştık. Bundan sonra da Buca halkına hak ettiği hizmetleri vermek için gayret edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Oylamada 20 kabul oyu kullanıldı. 14 kişi ret yönünde irade sergiledi. Yeterlilik kararı alınmış oldu.  

TASARRUF TASARRUF TASARRUF!
Kesin hesap hakkında bilgilendirme yapıldıktan sonra bir kez daha söz alan ve önceki yılların bütçelerinden örnekler sunan Gündoğdu, eleştirilerini sıraladı. 2019 yılında borç makasının iyice açıldığını ifade eden Gündoğdu, “Sayın başkan bütçede tasarrufa gitmenizi öneriyoruz. Yarın bir gün hizmet alımında ve hizmet vermede sıkıntılar yaşacağını görünüyor. En doğruyu rakamlar söyler. Kesinlikle bütçede tasarrufa gidilmesi gerektiğini söylüyoruz. Tasarruf tasarruf tasarruf” dedi. 

 
MEB duyurdu: Okulların açılış tarihi belli oldu
 
Başkan Soyer ve TMSF Başkanı Gülal, İzmir için buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka Belediyesi'nden 'eğik bina' açıklaması
Ev sahipleri, kimseden bir bilgi alamadıklarını, evlerine ne olacağını ...
İduğ: Kaynağı içinde projelerle büyüyoruz
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, bugüne kadar kaynağı içinde ...
'Çeşme’den Sakız Damlıyor' 2 yaşında!
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen damla sakızı ...
 
Batur’dan gökdelen projesi için net çıkış: Yüksek binaya karşıyım, aynı yerde duruyorum!
Pasaport’ta yapılacak gökdelen projesi için mecliste komisyon kurulmasının ...
Proje yola çıktı: İzmir Otogarı Ana Transfer Merkezi’ne dönüşüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova Işıkkent’teki mevcut Otogar’ı Ana ...
Başkan Arda’dan Vali Köşger’e 'İzmir'in Çernobili' çağrısı: Gelin birlikte...
Kamuoyunda İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan ve kentin başlıca sorunları ...
 
Menemen Madımak kurbanlarını unutmadı
Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a giden ve 27 yıl önce Madımak ...
Çiğli'de yeniden 'evde temizlik' zamanı
Çiğli Belediyesi tarafından kimsesiz, bakıma muhtaç, engelli ve 65 yaş ...
Başkan Sandal: O canlara borcumuz var
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Sivas'ta yapılan sadece Alevi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Soyer’in İstanbul mesaisi ve İzmir’de 1 Nisan sonrası
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri