POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
3 Temmuz 2020 Cuma - 11:59

Başkan Arda’dan Vali Köşger’e 'İzmir'in Çernobili' çağrısı: Gelin birlikte...

Kamuoyunda İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan ve kentin başlıca sorunları arasında bulunan kurşun fabrikasının kaldırılması için kolları sıvayan Gaziemir Belediye Başkanı Arda, Vali Köşger ile gerçekleşen buluşmada konuyla ilgili bilgi verdiğini açıkladı. Arda, “Vali Bey’e ‘gelin birlikte tarihe geçelim’ dedim” diye konuştu. Vali Köşger’in ilerleyen günlerde ilçeye gerçekleştireceği ziyarette yerinde inceleme yapılacağı da belirtildi.

Başkan Arda’dan Vali Köşger’e  İzmir in Çernobili  çağrısı: Gelin birlikte...

Mehmet İŞLER /GERÇEKİZMİR - İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’i makamında ziyaret eden Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, ilçesinin yıllardır kanayan yarası haline gelen kurşun fabrikasıyla ilgili bilgi verdiğini aktardı.

Nükleer atıkların gömülü olduğu ve doğaya verdiği tahribat nedeniyle sık sık gündeme gelen fabrikanın kaldırılması için birlikte hareket edileceğini söyleyen Belediye Başkanı Arda, Vali Köşger’in ilerleyen günlerde ilçeye düzenleyeceği ziyarette yerinde inceleme yapılacağını belirtti.

VALİ BEY İLÇEMİZE GELDİĞİNDE YERİNDE GÖRECEĞİZ
Kamuoyunda İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan kentin başlıca sorunları arasında bulunan kurşun fabrikasının durumuyla ilgili Vali Köşger’i bilgilendirdiğini ifade eden Başkan Arda, “ Vali Bey’i bu konuyla ilgili bilgilendirdim. Önümüzdeki günlerde Gaziemir’e geldiğinde yerinde ziyaret edeceğiz. Oranın temizlenmesi için birlikte hareket edeceğiz. Ortaya birlikte bir irade koymak istiyoruz. Ama bu irade yerinde inceledikten, bilimsel verileri topladıktan sonra yapacağımız bir şey. Ben sadece Vali Bey’in ilk defa bu konuyu duymasını sağladım. Tabii onun da çok ilgisini çekti. Vali Bey yakında 30 ilçeyi ziyarete başlayacağını söyledi. Gaziemir’e geldiğinde önümüzdeki günlerde bu konu tekrar gündeme gelecek” dedi.

VALİ BEY’E ‘GELİN BİRLİKTE TARİHE GEÇELİM’ DEDİM
Süreci tek başına götürmekten yana olmadığını vurgulayan Arda, iş birliğine açık olduğunu söylerken, “Bu konuda sadece ben kelimesini kullanmak istemiyorum. Belki o atıklar yurt dışından getirildiğinde fabrika sahibi bile tehlikenin farkında değildi. Dolayısıyla hiç kimseyi suçlayıcı bir dil kullanmak istemiyorum. Bu benim siyaset yapma tarzıma da ters olan bir şey. Bir masa etrafında toplanıp oradaki işvereninden, valisine, belediyesine, çevre il müdürlüğüne, Büyükşehir Belediyesi’nde fizik mühendislerine kadar herkesle konuşacağız. Geçmişten bugüne kadar neler yapılmış? Bundan sonra neler yapılabilir? Hangi kurumun üstüne ne düşüyor? Bunu bir hesap sorma, ceza kesme olarak düşünmüyoruz. ‘Biz ne yapabiliriz?’ diye konuşarak el birliğiyle onu oradan kaldırmak lazım. Bu gururu herkes yaşasın. Ben dilini hiç kimse kullanmasın. Yeter ki sorun çözülsün. Bu sadece Gaziemir’in sorunu değil İzmir’in sorunu. Nükleer atıklarla, çevreyle, doğa katliamıyla ilgili ülkemize örnek olması gereken davranış olacak diye düşünüyorum. Asla suçlayıcı dille yürümek istemiyorum. Çünkü farklı farklı iktidarlar döneminde gelmiş, geçmiş bir şey. Herkesi ilgilendiren bir şey… Vali Bey’e ‘gelin birlikte tarihe geçelim’ dedim” açıklamasında bulundu.     

FABRİKANIN HİKAYESİ
Gaziemir’de 1940 yılında 70 dönümlük arazi içinde kurulan, burada faaliyet gösterdikten sonra 2010 yılında Torbalı’ya taşınan kurşun fabrikası alanında toprağa gömülü radyasyonlu atıkların çevreye zehir saçtığı tespit edilmişti. Zehri kusan topraktan duman çıktığı görülmüştü. Fabrika çevresindeki evlerde yaşayanlarda nefes darlığı, öksürük, astım ve bronşit şikayetleri arttı. Çevre sakinleri, soludukları havanın tuzruhu gibi boğazlarını yaktığını söyledi.

Türkiye Atom Enerjisi (TAEK) 2007 yılında fabrika sahasının içinde radyasyonlu atıkların gömülü olduğunu tespit etti. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, 2008 yılında bir depoda 200 ton atık, bir başka yerde 180 ton atık buldu. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, fabrikaya tehlikeli madde için 300 bin lira ceza kesti. Fabrikanın durumu o dönemde Büyükşehir Belediyesi’ne, Gaziemir Kaymakamlığı’na ve Gaziemir Belediyesi’ne bildirildi.

 
Menemen Madımak kurbanlarını unutmadı
 
Proje yola çıktı: İzmir Otogarı Ana Transfer Merkezi’ne dönüşüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen Madımak kurbanlarını unutmadı
Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a giden ve 27 yıl önce Madımak ...
Çiğli'de yeniden 'evde temizlik' zamanı
Çiğli Belediyesi tarafından kimsesiz, bakıma muhtaç, engelli ve 65 yaş ...
Başkan Sandal: O canlara borcumuz var
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, "Sivas'ta yapılan sadece Alevi ...
 
Menderes'te yeni bir nefes alanı!
Menderes Belediyesi tarafından Bulgurca Mahallesi’ne yeni orman alanı kazandırıldı.
İzmir'de Madımak yası: Onlar anlattı...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 33 aydın ve sanatçının öldürüldüğü Sivas ...
Turuncu Çember içindeki İzmir ziyaretçileri bekliyor
Tatil sezonu yaklaşırken İzmir’de Turuncu Çember uygulaması yaygınlaşıyor. ...
 
Buca Meclisi'nde AK Parti’den 'doğrudan temin' çıkışı... Başkan Kılıç'tan yanıt!
Denetim Komisyonu Raporu üzerinden eleştiriler yönelten AK Partili Meclis ...
Bergama'da pandemi sonrası ilk meclis
Bergama Belediye Meclisi, salgın önlemleriyle ara verdiği toplantılarının ...
Çeşme'nin yeni pazarı: Tarladan sofraya!
Üreticiyi doğrudan tüketici ile buluşturmayı hedefleyen Çeşme Belediyesi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri