POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Şimşek, IMF genel müdür yardımcısıyla görüştü
Şimşek, IMF genel müdür yardımcısıyla görüştü
Dolmabahçe'de Erdoğan-Haniye görüşmesi
Dolmabahçe'de Erdoğan-Haniye görüşmesi
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
İzel-Çelik-Ercan yeniden dağıldı!
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
Tasarlayıp öldürmeye 'iyi hal': Acılı aileden isyan!
5 Aralık 2021 Pazar - 09:19

CHP'li kadınlardan mesaj: Eşit temsil vurgusu

Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı 5 Aralık 1934'te Seçim Kanunu'ndaki yapılan yasa değişikliği tanındı. Devrim niteliğindeki karar ile kadınlar siyasi haklarına kavuşmuş oldu. Önemli günün 87. senesinde CHP Kadın Kolları bir açıklama yaptı. Açıklamayı Nurdan Şenkal Uçar tarafından paylaşıldı.

CHP li kadınlardan mesaj: Eşit temsil vurgusu

Türkiye'de kadınların seçme ve seçilme haklarını kazanmalarının üzerinden 87. yıl geçti. 5 Aralık 1934'te yapılan yasa değişikliği alınan devrim niteliğindeki karar ile kadınlar siyasal haklarına kavuştu. 

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İzmir Kadın Kolları Başkanlığı şu ifadelere yer verdi; 

Bizler, ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde birçok gelişmiş ülkeden önce, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. 

Başbakan İsmet İnönü o tarihte yaptığı Meclis konuşmasında şöyle diyordu: “Bir memleketteki, yurdun her tarafı istilâya uğradığı zaman, kadınlar ateş  altında erkeklerle beraber omuz omuza çalışırlar, memleketin geri kalan kısmını  korumak ve beslemek için tarlanın kara toprağından yiyecek çıkarmaya  çalışırlar. Elbette bu mevcudiyetlerin yurdun her köşesinde ve her tabakasında  söz söylemeye hakları vardır. Türk inkılâbı denildiği vakit, bunun, kadının  kurtuluş inkılâbı olduğu beraber söylenecektir.” 

Kadınlar, eşit yurttaşlık kimliğine sımsıkı sarılarak 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde sandıklara koşup oy kullandılar. Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte kadın milletvekili sayımız 18’e yükseldi. O zamanki parlamenter sayımıza göre bu oran yüzde 4,6’ya denk geliyordu ve parlamentoda kadın temsil oranı açısından dünyada ikinci sırada yer alıyorduk. Bu bir devrimdi… 

AFGANLI KADIN AKTİVİSTİN SÖZLERİ

Bu devrimin yankısı dünyada hala sürdüğü için Afganlı bir kadın aktivist, ''Çok  büyük bir hayranlık duyuyorum. Türkler için muhteşem şeyler başarmış bir  lider. Çocukluğumdan beri düşünürüm bunu, ATATÜRK bizim liderimiz  olsaydı Afganistan’da neler olurdu? Bugün nasıl bir yaşamımız olurdu? Biz  Afgan kadınları nelere sahip olurduk ve neler başarırdık? Biliyor musunuz  bunun hayali bile çok güzel” diyor. 

Atatürk önderliğinde bu devrimi yaşayan Türk kadını, aradan geçen 87 yıla  rağmen, ilerlemek bir yana geri bırakılmaya çalışılmaktadır. Öyle ki 1935  yılında parlamentoda kadın temsilinde ikinci sırada olan ülkemiz, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlamentolar Arası Birlik tarafından hazırlanan rapora göre, 129. sıraya gerilemiştir. Ayrıca Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne üye olan 41 ülke arasında, parlamentoda kadın temsil oranı açısından sonuncuyuz. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre ise; 156 ülke arasında 133. sıradayız. 

Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde, yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33’dür. Bu oranın altı, ciddi bir demokrasi sorunudur.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın milletvekili oranımız yüzde 17, kadın belediye başkanı oranımız ise yüzde 3,2’dir. Kadın muhtar sayımız son seçimlerde yüzde 66 oranında arttı. Bu artışla kadın muhtar oranı sadece yüzde 2,2’ye yükselebildi. 

Değerli Basın Mensupları, 

Biz bu eşitsiz sistemi değiştirmek için Cumhuriyet Halk Partisi olarak dev bir adım attık. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu  ve kadınların siyasette eşit temsil edileceği yasa teklifimizi Meclis’e sunduk. Bu  teklifle, hem genel hem de yerel seçimlerde denklik uygulanmasını yasal  güvence altına almak istedik. Aynı zamanda aday listesinin belirlenmesinde  fermuar sistemi uygulanacaktı, yani listeler bir kadın bir erkek olarak  sıralanacaktı.  

''TEKLFİMİZ REDDEDİLDİ''

Partimizin teklifi 30 Kasım 2021 tarihinde Meclis Genel Kurulu’nda görüşüldü. Öncesinde tüm kadınları, kadın örgütlerini, eşitlikçi erkekleri süreci takip  etmeye davet ettik. Diğer siyasi partilerin de bu yasaya destek vermesini istedik,  sosyal medyada bir kampanya yürüttük. Tüm beklentilere rağmen, teklifimiz AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 

Ama asla vazgeçmeyeceğiz! 

Ne bir eksik, ne bir fazla! 

Meclis’te ve yerelde eşit temsil için mücadelemiz sürecek. 

Değerli Basın Mensupları, 

Biz kadınlar, bir yandan eşitlik mücadelesi verirken diğer yandan da yaşam hakkımızı savunmak zorunda kalıyoruz. AKP Hükümeti’nin uyguladığı politikalar nedeniyle, ülkemiz adeta kadın mezarlığına dönüştü. Bu cins kırımı durdurmak ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 5 Aralık 2020 tarihinde “YaşamHak” projemizi hayata geçirdik. Bir yıl önce bugün, “Yaşama hakkı; dokunulamaz,  devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır” diyerek yola çıktık.  Logomuzda, şiddetin panzehri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini  iç içe geçirdik ve YaşamHak’ın “şiddetin son bulma adresi” olduğunu ilan ettik. 

İktidarda olmamamıza rağmen, Partimizin çözüm üreten icracı kimliğini ortaya  koyduk. İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliklerinden birini yerine getirerek, genel  merkezimizde Alo Şiddet Hattı kurduk. 444 82 85 numaralı hattımızdan 7/24 şiddet mağdurlarına ücretsiz hukuki ve psikolojik destek hizmeti sunduk, sunmaya da devam ediyoruz. CHP Kadın Kolları olarak tüm şiddet vakalarıyla tek tek ilgileniyoruz. 

Projemiz kapsamında sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve barolar ile 55  protokol imzaladık. Şiddet gören kadınların karakollarda, savcılıklarda,  hastanelerde, adliyelerde yanında oluyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddet  davalarını, mağdurlar ve aileleri ile dayanışma içinde takip ediyoruz. Şiddet  mağduru çocuklara eğitim ve burs desteği verilmesine aracı oluyoruz. 

Bugünden itibaren tüm şiddet mağduru kadınlar ve çocuklar bize bir tuş ile ulaşabilecekler. Cep telefonlarından indirilecek olan YaşamHak uygulaması ile  hem çağrı merkezimizle hem de kolluk güçleriyle hızla temas kurabilecekler.  Ayrıca uygulama sayesinde, en yakın mesafedeki kadın kolları yöneticilerimizle  bağlantıya geçebilecekler.  

Projemizin birinci yılında, tüm şiddet mağduru kadınlara ve çocuklara “Yalnız  değilsin, biz varız” diyor, iktidarımızda şiddeti durduracağımızın sözünü veriyoruz! 

 

 
Bornova'da kadınlar ekmek ve peynirlerini kendileri yapıyor!
 
Göztepe'de tek hedef kazanmak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Parti İzmir'de '5 Aralık' buluşması: 'Atatürk öncülük etti'
AK Parti İzmir Kadın Kolları’nın düzenlediği Türk Kadının Seçme ve Seçilme ...
Erdoğan'ın mitinginde bombalı saldırı girişimi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Siirt'teki mitinginde görevli ...
Eski Bakan Güldal Akşit son yolculuğuna uğurlandı
Eski bakanlardan Güldal Akşit, Meclis'te düzenlenen cenaze töreninin ardından ...
 
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na TUİK yanıtı
Siirt'te konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun TÜİK'e ...
Soyer'den miting mesajları: Milletin umutlu sesi...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in belediye başkanları ...
Kılıçdaroğlu'ndan ilk miting: TÜİK'e enflasyon tepkisi
Mersin'de düzenlenen mitingde konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, açıklanan ...
 
CHP İzmir'de Soyer, Yücel ve başkanlardan Mersin'e miting çıkarması
CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun Mersin’de ‘Milletin Sesi’ mottosuyla yaptığı ...
MHP İzmir'de rozet şov sürüyor
Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) toplu katılımlar devam ediyor. Geçtiğimiz ...
İYİ Parti'den istifa eden 14 kişi MHP'ye geçti!
İzmir'de İYİ Parti'den istifa eden 14 kişi MHP'ye üye oldu.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri