POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda
Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda
Üniversitede onlarca eylemci gözaltına alındı
Üniversitede onlarca eylemci gözaltına alındı
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
22 Mart 2020 Pazar - 16:01

Dayanışma Gönüllüleri'nden yerel idareye çağrı!

İzmir Dayanışma Gönüllüleri; koronavirüs salgınının yarattığı sorunlar ve oluşan kaygı ortamının giderilmesi için İzmirlilere, Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçe belediyelere çağrıda bulundu. Gönüllülerin yaptığı ortak açıklamada; mahallelerden başlayacak ve tüm ilçeler ile şehrin bütünü içine alacak bir 'Dayanışma Ağı'nın kurulması önerildi.  

Dayanışma Gönüllüleri nden yerel idareye çağrı!

Aralarında pek çok meslekten 250 gönüllünün bulunduğu İzmir Dayanışma Gönüllüleri; koronavirüs salgınının yarattığı sorunlar ve oluşan kaygı ortamının giderilmesi için İzmirlilere, Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilçe belediyelere çağrıda bulundu. Gönüllülerin yaptığı ortak açıklamada; mahallelerden başlayacak ve tüm ilçeler ile şehrin bütünü içine alacak bir 'Dayanışma Ağı'nın kurulması önerildi.  

Önümüzdeki günlerde, günlük yaşam koşullarının daha da ağırlaşacağı öngörüsünü hatırlatan İzmir Dayanışma Gönüllüleri; başta Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, ilçe belediyelerin katkı ve yönlendirmeleri ile hem gerçek hayatta hem de dijital platformda dayanışmayı ortaklaştırmak ve örgütlemek gerektiğini belirtti. 

Gönüllüler yaptığı çağrıda; yerelde alınacak etkin önlemlerin aciliyetine dikkat çekerken; kurulacak kriz yönetim merkezlerinin İzmir'de yaşayan tüm yurttaşları, sivil toplum örgütlerini, uzman ve gönüllüleri içine alacak bir yapılanmayla harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.
'İzmir Dayanışma Gönüllüleri'nin ortak çağrı metni şöyle; 

"İzmir'e ve Yerel yönetimlere Çağrımızdır!"
Koronavirüs salgınının yarattığı sorunlar ve gelecek günlerin daha da ağırlaşacağına dair belirtiler, bu süreci ancak dayanışmayla atlatabileceğimizi gösteriyor. Salgının yayılmaması için fiziksel olarak birbirimizden uzaklaşmamız ve evlerimize kapanmamız nedeniyle en aza inen toplumsal bağlarımız, kurumların iyi çalışması ve en aza inen toplumsal ilişkilerin farklı şekillerde yeniden kurulmasıyla güçlendirilmek zorunda. Bu günlerde her ölçekteki toplumsal dayanışma o nedenle özel bir önem kazanmaktadır. Şu anda yerel yönetimler krize karşı önlem almayı tartışıyor, bireyler kendi hayatlarını düzenlerken, diğer yandan yakın çevrelerine, komşularına destek olmaya çalışıyor.

İletişimin tüm kanalları etkin kullanılmalı
İzmirli yurttaşlar olarak bu çabaları ortaklaştırmayı; yerel yönetimlere, sivil toplum örgütlerine, meslek odalarına ve tüm İzmirlilere, iç içe geçmiş birçok toplumsal ağdan oluşan büyük bir dayanışma ağı etrafında bir araya gelmeyi; yaşadığımız ve yaşayabileceğimiz zorlukları dayanışma içinde aşmayı öneriyoruz.
Salgın nedeniyle yüz yüze ilişkinin en aza indiği ve toplu olarak bir araya gelmenin mümkün olmadığı koşullarda, bu dayanışma ağı, dijital platform üzerinde oluşturulabilir ve gereken durumlarda az sayıda kişinin yüz yüze etkileşimiyle sürdürülebilir. Komşuluk ve sokak ölçeğindeki ağlardan başlayarak mahalle ağlarına, oradan ilçe ağlarına ve genel İzmir ağına ulaşacak bir örgütlenme, yaşadığımız sorunlarla baş etmede çok önemli işlevler görecektir.  Gönüllüler ve yerel yönetimler, bu yapılanmanın iki temel bileşeni olarak düşünülebilir.
Gönüllüler bulundukları her yerde sorunlara müdahale edebilir, kendi desteğini aşan noktalarda ilçe ya da İzmir ağını harekete geçirebilir. Örneklerini sosyal medyada gördüğümüz gibi, gönüllüler becerilerine göre çok değişik alanlarda katkı sunabilir. Ayrıca, krizde ortaya çıkan sorunlarla ilgili profesyonel nitelikleri olan gönüllüler ilçe ya da İzmir ağında da yer alabilir.

Kaynak kullanımı ve veri alt yapısı önemli
Yerel yönetimler hem İzmirlileri temsil etmesi hem de kent için ayrılan maddi kaynaklara ve gerekli veri altyapısına sahip olmaları nedeniyle dayanışma ağlarının temel bileşenidir. Katkı koyacak diğer bileşenleri de içerecek şekilde, ilçe ağlarının düğüm noktaları ilçe belediyelerin öncülüğünde yapılandırılmalıdır. Her ilçede, kriz merkezi işlevlerini yerine getirecek, gerekli sağlık koşullarına göre düzenlenmiş en az bir mekân oluşturulması uygun olacaktır.
Bütün İzmir’i temsil etmesi ve kapasitesi nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Dayanışma Ağı’nın öncüsü olmalı, ağların bağlandığı düğüm noktası burada oluşturulmalıdır. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi etrafında oluşturulacak ana kriz merkezi özelliğindeki bu yapı, farklı katılımlarla ve gönüllü katkılarını alacak biçimde zenginleştirilmelidir.
Yerel yönetimlerin elindeki kaynaklar yeniden planlanmalı, önceliği olmayan yatırımlardan krizle mücadeleye kaynak aktarılmalıdır. 
Güvenilir, etkileşime açık, bilgi ve moral kaynağı olacak bir dijital medya sistemi oluşturulmalı, öte yandan yeni araçları kullanamayan kesimler için de bilgilendirme amaçlı afiş, broşür, sabit telefonlar, anons araçları, radyo gibi geleneksel iletişim mecraları kullanılmalıdır. Ayrıca, internet iletişimde meydana gelebilecek olası bir aksamada da bu kanallar herkes için önemli olacaktır.

Dezavantajlı kesimlere öncelik
Desteğe en çok ihtiyaç duyacak kesimler, gıda vs. temininde sorun yaşayacak kent yoksulları (günübirlik çalışanlar, enformel sektör çalışanları, geliri olmayanlar, mahkum yakınları vb), göçmenler, sokakta yaşayanlar, engelliler ve hastalığa en açık olan yaşlılardır. Kaynak kullanımında bu gruplara öncelik sağlanmalıdır. 
İzmir Dayanışma Gönüllüleri olarak BİZ, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin öncülüğünde kurulacak kriz yönetimi merkezlerinin, kentte yaşayan tüm yurttaşların, sivil toplum örgütlerinin, uzmanların katılımını; gönüllülerin çabalarını ortaklaştırmayı mümkün kılacak şekilde acilen yapılandırılmasını öneriyoruz. Bu zor günlerden şehrimizde yaşayan her yurttaşın birbirine karşı duyacağı sorumlulukla, gücü ölçüsünde vereceği emeği, çabası ve göstereceği maddi, moral dayanışma ile hep beraber çıkabileceğimize inanıyor ve yerel yönetimi bir an önce bu ilkelerden hareketle İZMİR DAYANIŞMA AĞI’nı örgütlemeye çağırıyoruz.

 
Bakanık duyurdu: Sağlıkçılara ücretsiz ulaşım
 
'Evde kalın' çağrısına rağmen İzmir'de sahiller doldu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali haydar çelik 23 Mart 2020 Pazartesi 15:47

Bu çağrıyı onaylıyor. Yerel yöneticilerin çağrıya yanıt vermesini, gereğini yapmasını umuyorum

Yorumu oyla      0      0  
Kazım Ertik 22 Mart 2020 Pazar 23:22

Olumsuzlukları elele vererek atlatabiliriz

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanık duyurdu: Sağlıkçılara ücretsiz ulaşım
Ulaştırma Bakanı Turhan, "Bu savaşın en önünde her türlü tehlikeyi göze ...
Virüs önlemlerinde ilk para cezası!
Konya'nın Beyşehir ilçesinde, karantina kurallarına uymayarak evlerinden ...
İzmir'de iş yerine pompalı tüfekle saldırı
İzmir'in Ödemiş ilçesinde bir iş yerine pompalı tüfekle ateş açıldı.
 
65 yaş üstü için istisnaları belirlendi
İçişleri Bakanlığı, valiliklere gönderilen ek genelge ile 65 yaş ve üstü ...
Sokak ortasında kanlı kavga: 1 ölü, 1 yaralı
Bornova ilçesinde kavgada birbirlerini bıçaklayan Kartal Gürkan Karasu ...
İzmir'de korkunç kaza: 2 ölü
Karşıyaka'da yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin altında kalan ...
 
İzmir'de sağlıkçılara alkışlı destek tam gaz!
İzmir'de, saat 21.00'de balkon ve pencerelere çıkan vatandaşlar, koronavirüs ...
İcra ve iflas takipleri durduruldu!
Cumhurbaşkanı kararıyla nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç ...
Türkiye'de Corona virüsten ölenlerin sayısı 21'e yükseldi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki Corona virüs vakalarına ilişkin açıklama yaptı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri