POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Eylem Tok ve oğlu ABD'de yakalandı
Eylem Tok ve oğlu ABD'de yakalandı
15 Temmuz Köprüsü'nde şüpheli araç alarmı!
15 Temmuz Köprüsü'nde şüpheli araç alarmı!
Putin: Batı'nın 'hırsızlığı' cezasız kalmayacak
Putin: Batı'nın "hırsızlığı" cezasız kalmayacak
Savcı, Dilan Polat'ın tahliyesini istedi
Savcı, Dilan Polat'ın tahliyesini istedi
12 Mart 2021 Cuma - 14:05

Dezenfektan kullanımından önemli uyarılar

Dezenfektan kullanımı konusunda vatandaşlara uyarılarda bulunan Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı Koç, virüsten korunmada dezenfektan kullanımından ziyade hijyen kurallarına dikkat etmenin daha önemli olduğunu söyledi

Dezenfektan kullanımından önemli uyarılar

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehlika Koç, el dezenfektanlarının kullanımı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Halk sağlığını tehlikeye atan, ürünlere yönelik denetimlerin daha sık yapılması gerektiğini söyleyen Koç, etiketi olmayan ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğini belirti. Koç, virüsten korunmada dezenfektan kullanımından ziyade hijyen kurallarına dikkat etmenin daha önemli olduğunu açıkladı.

DENETİMLER SIKLAŞTIRILMALI
Sahte ürünlerin tespiti için denetimlerin daha sık aralıklarla yapılarak, sonuçların kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine dikkat çeken Koç, “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Denetim Hizmetleri Başkan Yardımcılığı Kozmetik Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından 2020 yılında insan vücuduna doğrudan temas eden tip-1 (el dezenfektanları, antibakteriyel sıvı sabunlar vb.) ve tip-19 (sinek kovucular vb.) biyosidal ürünlerin piyasa gözetim ve denetim faaliyetleri sonucunda teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürünler tespit edilmiş olup bu ürünlere idari yaptırımların uygulandığı belirtilmiştir. Sahte/kaçak/taklit olduğu belirlenen 18 bin 906 adet ve 24 bin 387 litre sahte/kaçak ürün güvensiz ürün kapsamına alınmış ve imha işlemi uygulandığı belirtilmiştir. Halk sağlığını tehlikeye atan bu tarz ürünlere dair denetimlerin daha sıklıkla yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Uygunsuz olan ürünler piyasadan geri çekilmeli, imha iş ve işlemleri, para cezasının yanı sıra, uygunsuz ürünler kamuoyu ile de paylaşılmalıdır ve ifşa edilmelidir. Geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından izinli dezenfektanlar paylaşılmaktaydı ancak hali hazırda denetimler sonucunda hangi ürünlerin teknik düzenlemeye aykırı olduğu bildirilmemiştir, en kısa süre içerisinde izinli olan biyosidal ürün listesi güncellenmeli kamuoyu ile paylaşılmalıdır” diye konuştu.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Dezenfektan almadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi veren Koç, “Son bir yıldır koronavirüs salgını ile birlikte el dezenfektanları, antibakteriyel sabun gibi biyosidal ürünlerin kamusal ve kişisel kullanımı sıklıkla artmıştır. Bu durum karşımıza dezenfektanların aşırı ve uygunsuz kullanımını gözler önüne sermektedir. Birçok kez yinelediğimiz üzere, dezenfektanların uygunsuz ve aşırı kullanımından, içeriğinde ne olduğunu bilinmeyen, etiketi olmayan, dezenfektan ve biyosidal ürünleri kullanmaktan kaçınılmalı, kullanılacak olan ürünlerin etiketleri dikkatli bir şekilde okunmalı, kullanım talimatlarına uyulmalıdır. Ürünlerin göz ile temasından kaçınmalı, koklanmamalı, içilmemelidir. Gerekli olan uyarılara uyulmadığı takdirde zehirlenmeye, ciltte hasarlarına, alerjik reaksiyonlara, astım ve kronik cilt rahatsızlıklarına neden olabilir, bağışıklık sistemi olumsuz etkilenebilir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Salgından korunmak ve hastalanma riskini en aza indirmek için eller en az 20 saniye boyunca bol su ve sabun ile yemekten önce ve sonra, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, dışarıdan eve gelindiğinde yıkanmamasının yeterli olduğunu paylaşmak isteriz” ifadelerini kullandı.

 
Serter’den hükümete 'garanti' eleştirisi
 
Altay'da efsane buluşma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci doz aşı olan kaç kişi virüse yakalandı?
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Sağlık Bakanlığı, 11 Mart 2021 günlük corona virüs tablosunu açıkladı.
Avrupa'dan tek dozluk aşıya ilk onay!
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Pfizer-BioNTech, AstraZeneca-Oxford Üniversitesi ...
 
Bilim Kurulu Üyesi Yavuz: 3'üncü piki yaşamak üzereyiz
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek ...
Kabusun birinci yılında sağlıkçılardan yaşam çığlığı!
Pandeminin birinci yılı ve 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla basın açıklaması ...
Yerli aşı mutant virüse karşı etkili olacak
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan ...
 
Gıda Mühendisleri Odası'nda midye uyarıları!
Gıda Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, son günlerde sosyal ...
Türkiye'de corona virüs: Salgınla geçen bir yılda neler yaşandı?
Türkiye'de ilk Covid-19 vakası 11 Mart 2020'de, Sağlık Bakanı Fahrettin ...
Koca: Mutant virüsler yayılım hızını artırmıştır
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu'nun ardından yazılı açıklama ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri