POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
14 Ocak 2021 Perşembe - 08:53

Hammadde fiyatları etkisi: Tencere-tava el yakıyor!

Sac, demir, çelik, plastik ve porselen hammaddelerinde yüzde 100’e varan fiyat artışları yaşandı. Bu hammaddelerde yaşanan fiyat yükselişi saklama kapları, küçük ev aletleri, tencereler, tavalar, ütü masaları, kurutmalıklar, demlikler ve yemek takımlarına yüzde 25-30 zam olarak yansıdı. Üreticiler, sadece iç piyasada değil ihracatta da sıkıntı yaşandığına dikkat çekiyor.

Hammadde fiyatları etkisi: Tencere-tava el yakıyor!

Son dönemlerde özellikle gıda ürünlerinde yükselişler yaşanıyor. Artan talep, girdi maliyetlerinin yükselmesi, küresel ısınma ve dünyayı etkisi altına alan pandemi süreci gibi sebepler, gıda ürünlerine zam olarak yansımış durumda. Fiyat yükselişleri sadece gıda ürünleri ile de sınırlı kalmadı. Türkiye’nin ihtiyacının büyük bir kısmının ithalat yapılarak karşılandığı, plastik, sac, çelik, alüminyum ve porselen hammaddelerinde de fiyatlar yüzde 40 ile yüzde 100 arasında arttı.

Hammadde üreticilerinin arzı kısarak fiyatların yükselmesine neden olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, söz konusu hammaddelerden elde edilen, saklama kapları, küçük ev aletleri, tencereler, ütü masaları, kurutmalıklar, demlikler ve yemek takımları gibi ürün gruplarında hammadde fiyatlarında yaşanan yükseliş sebebiyle yüzde 25 ile yüzde 50 arasında zam yapıldığına dikkat çekti. Yaşanan problemin nedenlerini ve çözüm önerilerini ise sektör temsilcilerine sorduk.



"KATMA DEĞERLİ İHRACAT YAPILMALI"

Hürriyet gazetesinden Burak Coşan'ın haberinde görüşlerine yer verilen, Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Önder, “Plastik, sac, çelik, alüminyum ve porselen hammaddelerinde yüzde 40 ile 100’e varan artışlar oldu. Hatta bazı ürünlerde yükseliş yüzde 100’ü aştı. Geçmişte bin 400 dolara aldığımız ürünün fiyatı 3 bin dolara çıktı. Türkiye, söz konusu hammaddelerin büyük bir kısmını ithal ediyor. Yerli üreticiyi korumak için hammadde ithalatında ek vergiler de uygulanıyor.

Yerli üreticinin korunması doğru olsa da, hammaddeyi ithal edip, ürün elde ederek, yani katma değer yaratıp, üretiğini ihraç eden firmalar büyük zorluk yaşıyor. Yerli üretim de ihtiyaca yetmiyor. Eğer bu dönem için ek vergiler kaldırılır ve yerli hammadde üreticilerinin ürettikleri hammaddeyi iç piyasaya vermesi sağlanırsa sorun aşılabilir. Böylece hammaddenin ihraç edilmesinin önüne geçilerek, bu hammadelerinin işlenip, bitmiş ürün olarak yani katma değer yaratılmış ihracatın yapılması sağlanabilir. Türkiye’de bu alanlarda üretilen ürünün yarısı ihraç ediliyor, yarısı da iç piyasada kullanılıyor” bilgisini verdi.

"SATIŞLARIMIZIN AZALMASINA NEDEN OLDU"

Petrol fiyatlarının yerinde seyretmesine rağmen plastik hammaddesine anlam veremedikleri yükselişler yaşandığına vurgu yapan Titiz Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Durmuş, “Aslında ürünlere olan talepte de bir yükseliş yaşanmıyor. Fiyatlarda 7-8 yılda görülmeyen artışlar oldu. Plastik hammaddelerinde ürünlere göre yüzde 50 ile yüzde 100 arasında fiyat artışları yaşandı. Sektörde kârlılık neredeyse sıfırlandı. Zarar etmeye başladık. 100 tonuna 130 bin dolar ödediğimiz ürünün fiyatı 200 bin dolara çıktı. Bu finansman sorununu da beraberinde getirdi. Kredi faizleri de yükselince üretici iyice zor duruma düştü. Tüm bu gelişmeler neticesinde iç piyasaya verdiğimiz ürünlere yüzde 50 zam yapmak zorunda kaldık. Bu da satışların azalmasına neden oldu” ifadelerini kullandı.

"FİYAT ARTIŞLARI ENFLASYONU DA ETKİLEYECEK"

Sac hammadesini kullanarak ürün elde ettiklerini ifade eden Avşar Emaye Genel Müdürü Murat Tabak, “Demir ve sac hammaddelerinde global çapta bir fiyat artışı yaşanıyor. Üreticilerin özellikle üretimi kıstığını tahmin ediyoruz. Ürünlerin tedarikinde de sorunlar yaşanıyor. Şu anda hammadde sipariş etsek ancak mart ayında teslim edebileceklerini söylüyorlar. Hem fiyat artışları hem de tedarik sıkıntısı nedeniyle mutfak eşyaları ve pişirme grubu ürünlerine yüzde 30 zam geldi. Eğer hammadde sıkıntısı devam ederse birçok üretici üretimini durdurmak zorunda kalacak. Bu ihracat rakamlarına da yansıyacak. Hammadde olmadığı için ihracat da yapamayacağız. Yaşanan durum enflasyonun yükselmesine de neden olacak” diye konuştu.

"EK VERGİLERİN KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ"

Hammadde fiyatlarında çok ciddi yükselişler yaşandığını söyleyen OMS Paslanmaz Mutfak Araçları Yönetim Kurulu Üyesi Talha Özger, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum üreticilerin hem iç piyasada hem ihracatta rekabetçi olmasını engelliyor. Dünyada bir emtia sıkıntısı yaşanıyor. Hammaddelere uygulanan ek gümrük vergilerinin en azından bu dönem için kaldırılmasını talep ediyoruz. Hammadde fiyatlarındaki yükseliş ve ek vergiler nedeniyle ürünlerimizde fiyatları arttırmak zorunda kaldık. Biz de ürünlerimize yüze 40-50 zam yapmak zorunda kaldık. Bu enflasyonu da etkileyecek. Verilecek destekler sanayiciye ve ülkemize katkı sağlayacak.”

 
Balkondan inşaatı izlerken tarihi eseri fark etti!
 
DSÖ: Mutasyonlu virüs 50 ülkede tespit edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memur-Sen'den seyyanen zam talebi!
Genel Başkan Yalçın "Gıda enflasyonu yüzde 19'u gördü. Asgari ücret ise ...
Türkiye'de Uber'e erişim engeli kaldırıldı
Uber'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Türkiye'de erişim ...
Bakan açıkladı: 3 binin üzerinden sosyal atama
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ocak ayında ...
 
Türkiye'den WhatsApp'a ikinci inceleme!
Kişisel Verileri Koruma Kurulu, WhatsApp uygulaması hakkında yurt dışına ...
WhatsApp geri adım atmayacağını açıkladı
Whatsapp son dönemdeki gizlilik sözleşmesi ile ilgili açıklama yaptı. ...
Buğday unu sektöründeki 34 firmaya ceza
Buğday unu pazarında faaliyet gösteren ve ihalelerde 'danışıklı teklif' ...
 
Türk mutfağı dünyaya açılıyor!
Şef Somer Sivrioğlu’nun “Türk mutfağı dünyada saygı gören bir mutfak değil. ...
İzmir'de 7 yılda 432 bin kişiye 237 milyon kira yardımı
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Albayrak, kent genelinde 2013 ...
WhatsApp'tan güvenlik güncellemesi açıklaması
WhatsApp, son güncellemeyle Facebook'la paylaşılan verilerin değişmediğini ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri