POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Nisan'da Haziran sıcağı geliyor!
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Bakanlık açıkladı: Okullara seçim tatili
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
12 Temmuz 2021 Pazartesi - 16:50

Kazakistan’da mahsur kalan işçilerden CHP'li Beko’ya mektup!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Kazakistan Aktau kentinde çalıştırılıp ücretleri ödenmeyen ve orada 25 gündür tutulan yüzlerce işçiden kendisine gelen mektubu paylaştı.

Kazakistan’da mahsur kalan işçilerden CHP li Beko’ya mektup!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Kazakistan Aktau kentinde çalıştırılıp ücretleri ödenmeyen ve orada 25 gündür tutulan yüzlerce işçiden kendisine gelen mektubu paylaştı. Kazakistan Aktau kentinde Sembol inşaat ve BBR taşeron şirketi bünyesinde çalıştırılan ve son 25 gündür işlerine son verilip, ücretlerini alamayan ve şantiyede mahsur kalan işçilere ilişkin olayı anlatan mektupta işçiler tüm haklarının verilerek güvenli bir şekilde Türkiye’ye gönderilmelerini istiyor.

İşte o mektup:

2021 yılı için Kazakistan Aktau kentinde Sembol inşaat tarafından yürütülen inşaat projesinde çalıştırılmak üzere Türkiye’nin farklı yerlerinden 28/04/2021 tarihinde çok sayıda işci götürülmüştür. İnşaat projesinde çalıştırılmak üzere götürülen işçilere hakları ve hangi şartlar altında çalıştırılacaklarına dair herhangi bir bilgi verilmemiş ve açıklama da yapılmamıştır.

İşçiler Aktau’da işe başladıklarında ise BBR adlı taşeron firma bünyesinde çalıştıklarını öğrenmiş ve taşeron firma olan BBR tarafından işçilere sigorta yapılmamış ve iş akdi de düzenlenmemiştir.

 Şartları kabul etmeyip dönmek isteyen işçilere ise “sizlere masraf yapıldı, 1 ay çalışmak zorundasınız” denilip, çoğu fakir olan bu işçiler, kabul edilemeyecek şartlarda çalışmak zorunda ve çaresiz bırakılmışlardır. İşçilerden haksız yere para kesintisi yapılmış ve buna ilişkin bilgi verilmemiştir.

18.06.2021 tarihinde ise “şirket işi durdurdu denilip” işçilerin bir kısmı işten çıkarılmış, bir kısmı ise 29/06/2021 tarihine kadar, yani 2 Türk işçinin darp edildiği olay gününe kadar çalıştırılmışlardır. Şu an itibariyle işçilerin bir kısmı hala çalıştırılıyor ve aylardır ücretleri ödenmemiş 500’e yakın işçi ise çeşitli bahaneler öne sürülerek bekletiliyorlar.

25 gündür çalıştırılmayıp çıkışı verilen birçok işçi, aldığımız haberlere göre hem maddi olarak hem de psikolojik olarak zor zamanlar geçirmekte ve bir an önce duruma çözüm getirilmesini istemektedirler.

Bunun yanı sıra işçilere, emek ve çalışmalarının karşılığı olan ücretler ödenmemiş ve hatta uzun süredir çalışıp da ücretini hiç alamayan işçiler mevcuttur.
 
Son 25 gündür işlerine son verilen işçilere, ücretlerini ne zaman alacaklarına ve Türkiye’ye ne zaman gönderileceklerine dair orada bulunan yetkililer tarafından net bir bilgi paylaşımı yapılmamıştır. Son 10 gündür de işçilerin pasaportlarına, işlem yapılması ve gönderilmeleri için el konulmuş, 28/06/2021 tarihinde şirket yetkilisi tarafından bir açıklama yapılarak, 30/06/2021 tarihine kadar “ücretleriniz ödenecek ve  gönderilecekseniz” şeklinde vaatlerde bulunulmuştur ancak işçiler bugüne kadar ne ücretlerini alabilmiş ne de gönderilmek için somut adımlar atılmıştır. Sürekli belirli bir tarih verilmiş ancak belirsiz mevcut durum hala devam etmektedir.

Bugün, yani 09/07/2021 tarihinde ise, orada bulunan şirket yetkilileri tarafından işçilere  “14/07/2021 tarihinde ücretlerinizi ödeyeceğiz” şeklinde bir açıklama yapılmıştır ancak 25 gündür somut bir adım dahi atamayan şirket yetkilileri, diğer vaatler gibi bu sözünü de tutamayacağı apaçıktır. İşçileri oyalamakta ve haklarını vermemek için çeşitli bahaneler üretmektedir.

Vizesi biten 19 kişinin sınır dışı edilmek üzere Kazakistan yetkilileri tarafından yapılan işlemler esnasında, şirket avukatları işçilere “ şirketle buraya geldiğinizi söylemeyin, kendi imkanlarımızla buraya geldik, şirket bize sahip çıktı” şeklinde beyanlarda bulunmalarını isteyip, haklarını vermemek ve sorumluluk almamak için hukuka aykırı çeşitli yöntemlere başvurmakta ve çaresiz kalan ve şu an hem manevi hem de maddi anlamda büyük bir mağduriyet yaşayan, çoğu fakir ve kendi imkanları ile Türkiye’ye dönmek için imkanı olmayan işçileri yalan beyan da bulunmaları için baskı kurmaktadırlar. Bu şekilde, çirkin ve hukuka aykırı yöntemlere başvuran yetkililerin, duruma makul bir çözüm getirecekleri ve işçilerin haklarını verecekleri yönündeki sözlerini tutacakları da tartışmalıdır.

 Son yaşanan olaylardan sonra işçilerin birçoğu gergin ve tedirgin olup, can güvenliklerinden endişe duymaktadırlar. İşçiler şantiye dışında korktuklarından dışarı çıkamamakta ve kendilerini hapsetmiş hissetmektedirler. Ciddi anlamda bir mağduriyet söz konusudur.  

İşçiler, bir an önce ücretlerini alıp memleketlerine, sevdiklerinin yanına dönmek istemekte, hem ana şirket Sembol İnşaat’tan hem de BBR’den içinde bulundukları vahim ve can sıkıcı duruma, en kısa sürede bir çözüm getirmeyi ve sözlerinde durmalarını  umut etmektedirler.

Bazıları üniversite mezunu olup, Türkiye’de mezun oldukları alanlarda iş bulamamakta ve pırıl pırıl bu gençler çaresizlikten inşaat sektörüne yönelmektedirler. Alın terleriyle para kazanmanın ve hayallerini gerçekleştirmenin peşinde olan bu gençlere sahip çıkmak, ikincil bir mağduriyeti yaşamalarının önüne geçmek için çaba göstermediğimiz takdirde geriye hem insani, hem de toplumsal değerler açısından büyük bir yıkım bırakacağı unutulmamalıdır. İnsan yaşamanı değerli kılacak ve gençlere umutsuzluk değil umut ve güven verecek kararlar almalarını ve bir an evvel duruma çözüm getirmelerini umut ediyorum.

Yukarıda açıklanan olaya istinaden, şirket yetkililerinden bir an önce, Kazakistan’ın Aktau kentinde, 25 gündür çalıştırılmayıp, işlerine son verilen, yaşanan darp olayından sonra can güvenliği açısından dışarı çıkamayıp, koğuşlarına hapsedilen işçilerin, şu ana kadar birikmiş tüm alacak ve haklarının verilerek en yakın zamanda can güvenliğinin sağlanarak güvenli bir şekilde Türkiye’ye yolculuk yapmalarını sağlanması, aksi takdirde can güvenliklerini tehdit edebilecek herhangi bir durumda ve yasal haklarının verilmemesi gibi durumlarda tüm hukuki yollara başvuracağımızı, olayın takipçisi olacağımızı ve sorumluluklarına gideceğimizi bildirmek isteriz.

 
Erdoğan: Hayallerinizin çalınmasına izin vermeyin!
 
Bakan Gül'den o avukata geçmiş olsun ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan: Hayallerinizin çalınmasına izin vermeyin!
Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de gençlere seslendi, "Lütfen ne kendine ...
Bakan Gül'den uzlaşma raporu ve Buca Cezaevi mesajları!
Adalet Bakanı Gül, 2017 yılında yüzde 80 ile başlayan müzakere başarı ...
CHP'li Sertel Niğde'ye İzmir modelini anlattı
Niğde Bor’a bağlı Çukurkuyu, Kızılca ve Bahçeli’yi ziyaret eden CHP İzmir ...
 
Gözler Kabinede: Bayram tatili kaç gün olacak?
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanacak. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı ...
Erdoğan'dan Srebrenitsa soykırımı mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Srebrenitsa soykırımının 26. yılı anma törenine ...
CHP'li Yücel'den AK Partili Dağ'a sert yanıt: Ahlaksızlığınız zirve yapmış durumda!
CHP İzmir İl Başkanı Yücel, 8 Temmuz'da Emek ve Demokrasi Güçleri mitingine ...
 
AK Partili Kaya'dan yerel idareye trafik salvosu!
AK Parti İzmir Milletvekili Kaya ilçe ziyaretlerine Torbalı, Balçova ve ...
İzmir'de Bulgaristan seçimi sandığı!
Gaziemir'in Sarnıç bölgesinde yaşayan ve aynı zamanda Bulgaristan vatandaşlığı ...
Akar'dan Yunanistan Savunma Bakanı'na tepki
Milli Savunma Bakanı Akar, Panagiotopulos'un Türkiye aleyhindeki sözlerine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri