POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Paris'teki İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Paris'teki İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Kırklareli’nde yolcu otobüsü devrildi: 11 yaralı
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok!
13 Temmuz 2021 Salı - 13:12

Kocaoğlu'ndan 15 yıl görev yaptığı bina için yorum: Yıkılsın mı güçlendirilsin mi?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2004-2019 yılları arasında başkanlığını yapmış olan Aziz Kocaoğlu, kentte gerçekleşen depremden hasar alan ve boşaltılan ana hizmet binası için, "Ben yıkılmamasından, güçlendirilmesinden yanayım. Benim şahsi görüşüm budur. Tabii en sonunda bilim karar verecek. Buna saygı duymak gerekir. Rapor açıklanırsa herkesi tatmin edici bir şey varsa ona da saygı duyulur" dedi.

Kocaoğlu ndan 15 yıl görev yaptığı bina için yorum: Yıkılsın mı güçlendirilsin mi?

Mehmet İŞLER/ GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Konak'ta bulunan ana hizmet binasının 30 Ekim 2020 tarihinde 6.9 şiddetinde gerçekleşen depremde hasar görmesi ve boşaltılması sonrasında işleyen süreçte bilimsel görüş alındı.

Meclis toplantısına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi eski Öğretim Üyesi  Barış Erkuş, yapılan çalışmaları anlatırken teknik bir sunumla kamuoyunu bilgilendirdi. Binanın yıkılması ya da güçlendirilmesi noktasında farklı görüşler açıklanırken akademisyen Erkuş önemli ifadeler kullandı.

Binanın tarihçesinden, mimari yapısından ve geçirdiği aşamalardan bahseden Erkuş, güçlendirme maliyetleriyle ilgili de veriler sundu. Erkuş, "Güçlendirmeyle her zaman şüphe olacağını düşünüyoruz" dedi. Bilimden güçlendirmenin yapılmaması yönünde öneri gelince bu kez binanın yıkılacağı görüşü hakim oldu. Yıkım olursa yeni binanın mevcut yere mi inşa edileceği yoksa başka bir alanın mı tespit edileceği ise merak uyandırdı.

Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki Başkanı Aziz Kocaoğlu açıklamalarda bulundu. Görev yaptığı 15 yıllık süreçte binada hizmet veren eski Başkan Kocaoğlu, şahsi görüşünün güçlendirmeden yana olduğunu aktardı. Dönemi içinde binayla ilgili yürütülen çalışmalara da değinen Kocaoğlu, yapının konumuna ve simgesel özelliğine dikkat çekti.

BİZ GÜÇLENDİRME YAPACAKTIK, BİNAYI TAŞIYACAK YER BULAMADIK
Kocaoğlu, "Biz güçlendirme projesini yapmıştık. Binayı taşıyacak yer bulamadığımız için uzamıştı. Yoksa güçlendirme başlayacaktı. Ben teknik kişi değilim. O zaman güçlendirme projesiyle, bugünkü öğretim üyesinin söyledikleri tartışılır. Bilim insanları raporu görelim de ondan sonra konuşalım diyorlar. Doğru. Güçlendirme maliyeti ayrı bir şey. Kabasını güçlendiriyorsun, kabasını yeniden yapıyorsun. Zaten binanın uzun süre kullanıldığı için doğramasından, ısıtma-soğutmasına, yer döşemelerinden lavabosuna varıncaya kadar ne varsa hepsi yıpranmış durumda. Buna hem ince inceyi, hem tefrişi katmak gerekir. Tefriş her halükarda olacaktır. Yalnız yeni binayla nasıl kıyaslanacak? Kabaların kıyaslanması lazım. Bu binanın da güçlendirme yapılırsa ince işinin yapılması gerekiyor eski binanın da ince işi dediğimiz işin yapılması gerekiyor. Güçlendirdin kaba kaç paraya mal oluyor, sıfırdan yaptın kaba inşaat kaç paraya mal oluyor? Bina eski olduğu için incesinin yeniden yapılması lazım. O şekilde bir ayrım yapıldığında kıyaslama yapılabilir. İnceyi işe katmamak gerekir" dedi.

YIKILMAMASINDAN, GÜÇLENDİRİLMESİNDEN YANAYIM!
Kocaoğlu ayrıca, "Bina simge bir bina. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentteki ağırlığı, konumu olarak yarışmayla elde edilmiş bir bina. Binanın bir mimari özelliği var. Bir de İzmir Büyükşehir Belediyesi için kent için simgesel özelliği var. İzmir Büyükşehir Belediyesi binası, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kentte var' diyor. Öyle bir konumda ve yerde. Bu bina yıkıldığında yerine yenisi yapılabilecek mi? Bu ayrı bir konu. Bir ara hepsi yıkılsın diye üzerimize gelmişlerdi. Ben de o zaman, 'Tamam, İş Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Merkez Bankası, Sümerbank, Emekli Sandığı binasını yıkın, en sonunda da Büyükşehir'i yıkın' demiştim. O binayı yıkıp yapamamak, simge bine deyip yapmamak lazım. Yarışmayla elde edilmiş kentin bir değeridir. İlla sit olması gerekmez. Bu bina mimarisiyle, projesiyle özel bir binadır. Kentin simgesi olmuştur. Kente mal olmuştur. Benim görüşüm güçlendirilmesinden yana, raporların açıklanması, şeffaf olunması ve kaba maliyetle kaba maliyetin kıyaslanması gerekmektedir. Ben yıkılmamasından, güçlendirilmesinden yanayım. Benim şahsi görüşüm budur. Tabii en sonunda bilim karar verecek. Buna saygı duymak gerekir. Rapor açıklanırsa herkesi tatmin edici bir şey varsa ona da saygı duyulur" ifadelerini kullandı. 

 
Çeşme’de Genco Erkal ile 'Yaşamaya Dair'
 
Başkan Kılıç’tan kaçak moloz için acil çözüm çağrısı: Nefes alacak alanımız kalmayacak!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir sahillerinin güvenliği jandarmanın atlı birliklerine emanet
İzmir'de turizm sezonuyla birlikte motorlu taşıtların giremediği plajlarda ...
Balkonda köpeğe eziyete 11 bin 467 lira ceza!
Adana'da bir kadının evinin balkonunda, köpeğine tekme ve yumrukla saldırdığı ...
Türk bayrağına çirkin saldırı: Gözaltına alındı
Adana'da iş yerine asılı Türk Bayrağı'nı koparıp çöpe atması görüntülenen kadın gözaltına alındı.
 
Gemi söküm bölgesinde patlama: 1 işçi öldü, 1 işçi yaralı
Aliağa ilçesinde gemi söküm bölgesindeki bir tersanede yolcu gemisinin ...
'İzmir Mavi Tren' 15 ay sonra yola çıktı!
Koronavirüs tedbirleri kapsamında geçen yıl mart ayından bu yana ara verilen ...
Akıncı Üssü davasının gerekçeli kararı açıklandı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında komuta merkezi ...
 
Kilisede tepki çeken görüntü: 2 kişiye ev hapsi!
İstanbul Kadıköy'de Ermeni kilisesinin kapısının üzerine çıkan 2 kişi ...
İzmir'de denizden ceset çıktı!
İzmir'de denizde hareketsiz yatan kişinin yapılan kontrolde öldüğü tespit ...
Aysel'e çarpıp ölümüne neden olan sürücü, o anda canlı yayın yapıyormuş
Buca ilçesinde, yolun karşısına geçmek isteyen Aysel Canpolat'a (16) çarpıp ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri