POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Erdoğan’dan Bahçeli’ye bayram tebriği
Erdoğan’dan Bahçeli’ye bayram tebriği
Sokağa atanın cezası 10 kat artacak
Sokağa atanın cezası 10 kat artacak
'Ayasofya gibi Harem-i Şerif’in de açılışı nasip olsun'
'Ayasofya gibi Harem-i Şerif’in de açılışı nasip olsun'
Bayram tatilinin 1. günü 852 kaza meydana geldi
Bayram tatilinin 1. günü 852 kaza meydana geldi
11 Şubat 2023 Cumartesi - 10:56

Prof. Dr. Sözbilir deprem bölgesinde: 5 fayın kırılması afete neden oldu!

İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, en az 5 fay segmentinin kırılarak büyük afete neden olduğu belirtip, "Bu faylar, tek başına kırılmış olsalardı bu kadar büyük deprem üretemeyeceklerdi ama birbirleri ile birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi artmış oldu" dedi.

Prof. Dr. Sözbilir deprem bölgesinde: 5 fayın kırılması afete neden oldu!

Türkiye'nin Doğu, Güneydoğu, Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz bölgeleri, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Büyük yıkıma yol açan depremler sonrası bölgelerde, arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, DEÜ-DAUM'dan Öğretim Görevlisi Dr. Özkan Cevdet Özdağ ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak da deprem bölgesine giderek incelemelerde bulundu.

'İLK 3 AY 7.7 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMİ ÜRETTİ'

Kendisi de Hataylı olan ve bazı uzak akrabaları göçük altında kalan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Yüzyılın en büyük depremine neden olan fayların yüzey kırıklarını haritalamaya devam ediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalara göre, en az 5 fay segmentinin kırılarak, bu depremlere neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu fay parçaları; 5 ilin-Hatay, Maraş, Adıyaman, Malatya, Gaziantep içinden geçiyor. Güneyden kuzeye doğru Amanos, Pazarcık, Erkenek, Sürgü ve Çardak Fayı. İlk 3 fay, 7.7 büyüklüğündeki depremi üretti. Son 2 fay ise 9 saat sonra tetikleyerek 7.6 büyüklüğündeki depremi meydana getirdi. Böylece toplam 500 kilometreye yakın uzunlukta bir kırılma gerçekleşmiş oldu" dedi.

'İSTEDİĞİNİZ HER YERE YAPI YAPAMAZSINIZ'

Depremin bu kadar büyük olmasının gerekçesine de değinen Prof. Dr. Sözbilir, "Bu faylar, tek başına kırılmış olsalardı; bu kadar büyük deprem üretemeyeceklerdi. Ama birbirleri ile birleşerek kırıldıkları için depremin büyüklüğü ve yıkım derecesi artmış oldu. Fay aslında doğanın kendi içindeki en büyük hatasını oluşturur. İngilizce 'fault' kelimesinden türetilmiştir. Doğanın içindeki bu hataya hata ile karşılık vermişiz. Bu yüzden binlerce kişi, enkaz altında kaldı. Aynı hataları yapmaya devam edersek, yaşam süremiz gittikçe kısalacak. Bu nedenle yetkin mühendise, bilim insanına şiddetle ihtiyaç var. Bu depremler şunu net bir şekilde ortaya koydu; yeryüzünde istediğiniz her yere bina-yapı yapamazsınız. Kısacası 'Fayın üzerine bina yaparım, taşıma gücü çok zayıf zemine, sıvılaşma tehlikesi olan zemine bina yaparım' diyenler, sınıfta kaldı" diye konuştu. (DHA)


 

 
TTO'dan afet bölgesine 18 TIR!
 
Fenerbahçe maçı olduğu için formayla yatmış: Enkaz altında 119 saat!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Prof.Dr.. Ömer Aydan 10 Mart 2023 Cuma 15:18

Bu depremde kırılan faylar sırasıyla şu şekildedir. 1) Narlı Fayı (Ölü Deniz Fayı), 2) Nurdağından Gölbaşına uzanan Pazarcık fayı 3) Gölbaşında çatallanma (Ozan, Tut vs). Erkenek fayı kırılmadı 3) Nurdağı-Kırıkhan (DAF'ın Amanos paçası). Bundan sonra küçük küçük artçılara bağlı küçük parçalar kırıldı. Örneğin Doğanşehir Çelkihan fayı vs. Yalnız sarsıntıya bağlı şev heyelan hareketleribe bağlı kırılmalara olabiliyorlar. Bazen bu tür hareketler fayla karıştırılıyor. Örneğin 1999 Düzce depreminde Efteni gölünde olan yol heyelanı fay diye bazı tektonikçiler tarafından yorumlandı. Ayrıca Sürgü-Çardak fayının sadece Çardak kısmı kırıldı ve Doğu ucu Çukurkandilde batı ucu ise Göksunun güneyinde sönümleniyor. Fakat yere yer çatallanma (forking) olayına bağlı Küçük kırılmalar var. Artçı dağlı hareket eden alanı ima eder ama hepsi kırıldı anlamına gelmez 1. deprem silsilesi Depremlerin toplam büyüklüğü Mw 7.9 dolaylarındadır. Çardak depreminin büyüklüğü Mw 7.6/a yakındır Prof. Dr. Ömer Aydan, Japonya

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TTO'dan afet bölgesine 18 TIR!
5 gündür TTO’nun organize ettiği ayni yardım kampanyasında, deprem bölgesine ...
İzmir'e yerleştirilen depremzedeler o anları anlattı: Son nefesimizi vereceğimizi düşündüm!
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sağ kurtulan 46 kişi, İzmir'in Çiğli ...
Deprem bölgesine giden TIR'ların önü kesiliyordu... 'Yağma suçunun cezası 15 yıl'
Deprem bölgesindeki yağma ve nitelikli hırsızlık suçları işleyen zanlılar, ...
 
DEÜ afet bölgesinin yapı stoğunu inceleyecek
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ...
Güney Koreli çizer Kahramanmaraş depremiyle 'Ayla’yı hatırlattı
Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketinde arama kurtarma çalışmaları ...
Melekler Çiftliği onlara da yuva oluyor: Depremzede can dostlar İzmir’de misafir edilecek!
İzmir’de şiddet gören, engelli ve yaşlı hayvanların yaşama tutunmasını ...
 
Bir ülkede daha depremler nedeniyle ulusal yas!
Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardında Arnavutluk, 13 Şubat ...
8 kanaldan ortak yayın: 'Türkiye tek yürek'
Televizyon Yayıncıları Derneği, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ile ...
Depremin merkez üssünde arama-kurtarma tamamlandı!
"Asrın felaketi" olarak nitelenen, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri