POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Çanakkale Boğazı gemi trafiğine kapatıldı
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kayıp ekonomist Berzeg hakkında yeni gelişme
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Kılıçdaroglu'na Erdoğan'la görüşme yanıtı!
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
Atatürk'e hakaret eden sanığın cezası belli oldu
7 Eylül 2020 Pazartesi - 12:21

Rusya'dan ikinci aşı: Deneyler başlıyor

RIA haber Ajansı, yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı hali hazırda onaylanmış bir aşısı olan Rusya’da, Vector Enstitüsü tarafından üretilen ikinci bir aşının 30 Eylül’de erken aşama klinik deneylerini tamamlayacağını açıkladı.

Rusya dan ikinci aşı: Deneyler başlıyor

RIA haber Ajansı, yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı hali hazırda onaylanmış bir aşısı olan Rusya’da, Vector Enstitüsü tarafından üretilen ikinci bir aşının 30 Eylül’de erken aşama klinik deneylerini tamamlayacağını açıkladı.

Öte yandan, ülkenin onayıı verdiği tartışmalı aşısı “Sputnik V” ile ilgili uluslarası tıp dergisi yayımlanan makalede, aşının 76 kişi üzerinde yapılan erken klinik deneylerinde hastalıktan korunmak için yeterli düzeyde antikor oluşturduğu ve güvenli olduğu açıklandı.

RUSYA'DAN İKİNCİ AŞI
200’ün üzerinde ülkede ve bölgede görülen yeni tip corona virüs pandemisinde vaka sayısı 27 milyonu ve ölü satısı 887 bini geçerken, Rusya ikinci bir corona virüs aşısı geliştirdiğini duyurdu.

RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Vector Enstitüsü tarafından üretilen aşının erken aşama deneyleri 30 Eylül’de tamamlanacak.

İLK SONUÇLARA GÖRE, BİRİNCİ AŞI ETKİLİ VE GÜVENLİ
Bununla birlikte, Rusya’nın hali hazırda onaylanan ve Ekim ayında ülke genelinde dağıtımı yapılacak Sputnik V adlı bir corona virüs aşısı daha bulunuyor. Batılı sağlık uzmanlarının şüphelerine rağmen uluslararası tıp dergisi Lancet’te yayımlanan iki klinik deneyin sonuçları   söz konusu aşının güvenli ve etkili olduğunu gösterdi.

Araştırmada, Sputnik V’nin klinikk deneylerine yaşları 18 ile 60 arasında değişen 76 gönüllünün katıldığı ve deneklerin hepsinde corona virüsü önlemeye yetecek kadar antikor üretiminin sağlandığı açıklandı. Diğer taraftan, gönüllülerin hiçbir aşıya iciidi  yan etki bildirmedi.

HAFİF YAN ETKİLER BİLDİRİLDİ
Birinci faz deneylerinde, aşının yan etkilerini gözlemlemek içimn katılımcıların yarısına  bir doz aşı yapıldı. Gönüllerin yüzde 60’ı aşının yapılduğı bölgede ağrı, yaklaşık yarısı ise ateş yükselmesi bildirdi. Yüzde 40’ı baş ağrısı ve dörtte biri ise halsizlik yaşadığını aktardı. Ancak, bu yan etkilerin hepsi adenovirüs aşılarında görülen hafif yan etkiler olarak kabul ediliyor.

Adenovirüs, yaygın doğuk algınlığına yol açan virüslere deniliyor ve genetik sekansı değiştirilerek Covid-19 aşılarında kullanılıyor. Aynı Tekniği Oxford Üniversitesi ve CanSino’da geliştirdiği aşılar için kullanıyor.

Bununla birlikte, araştırmacılar 2. aşama klinik deneylere katılan 40 gönüllüye  bağışıklık tapkisini ölçmek için iki doz aşı yaptı. Aşılanmanın 28 gün ardından tüm denekler Covid-19’u yenebilecek düzeyde bağışıklık üretti.

DOĞAL BAĞIŞIKLIKTAN DAHA FAZLA ANTİKOR ÜRETTİLER
Çalışmanın yazarları, SputnikV aşısının ürettiği antikorlarla, daha önce Covid-19 yakalanmış ve hastalaığı yenmiş kişilerin kaN örneklerinin karşılaştırıldığını ve aşılanan kişilerin doğal bağışıklıktan çok daha fazla antikor ürettiğini söyledi.

Bilim insanları, bulguların aşının işe yaradığını ve güvenli olduğuu gösterdiğini açıkladı.Ancak, bağımsız batılı araştırmacılar, sonuçların umut verici olduğunu, ancak deneyin kapsamının çok küçük olduğuu ve milyonlarca Rus’un aşılanmadan önce daha geliş kapsamlı deneylerin yapılması gerektiğini belirtti.

KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR
Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

 33 AŞI ADAYI, KLİNİK DENEME AŞAMASINDA
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 28 Ağustos itibarıyla dünya genelinde Covid-19'a karşı 33 aşı adayı klinik deneme, 143 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor. (NTV)

 
ÇİBEM’li öğrenciler üniversiteli oldu
 
İzmir'in filosuna 304 taze kan... Soyer: Olağanüstü bir başarı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Süresi dolan sağlık raporları için karar!
Bakan Selçuk, "Kronik hastalarımızın 1 Ocak itibariyle sona eren sağlık ...
Bakanlık raporu: 15 yaşından küçük 12 çocuk kaybettik
Sağlık Bakanlığı, 24-30 Ağustos tarihlerini içeren haftalık Covid-19 raporunu ...
Son 24 saatte 53 can kaybı, bin 578 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte bin 578 kişiye corona virüs tanısı konuldu, 53 ...
 
Sağlık çalışanına virüs düzenlemesi Resmi Gazete'de
Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde görevli personele 1 Ağustos'tan ...
Son 24 saatte 56 can kaybı, bin 673 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte bin 673 kişiye corona virüs tanısı konuldu, 56 kişi hayatını kaybetti.
Tabip Odası'ndan 'İEF' çağrısı: Kaygılıyız, vazgeçin!
İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada normalleşme sürecinde ...
 
7 binin üzerinde sağlık çalışanı virüs kurbanı!
Uluslararası Af Örgütü’nün araştırmasına göre tüm dünyada en az 7 binin ...
Bilim Kurulu Üyesi'nden 'sıcak hava' uyarısı
Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Türkiye genelinde artış ...
2'si kanser 27'i ilacı geri ödeme listesine alındı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, 2'si kanser olmak üzere ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri