POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda
Fenerbahçe'den Avrupa'ya veda
Üniversitede onlarca eylemci gözaltına alındı
Üniversitede onlarca eylemci gözaltına alındı
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
Sosyal medyada lokanta ve kafelere boykot çağrısı
5 Ağustos 2022 Cuma - 16:00

Soçi'de 4 saatlik Erdoğan-Putin zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. Zirve öncesi açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Suriye'deki gelişmeleri ele almamız bölgede rahatlama sağlayacaktır" dedi. Putin ise Tahıl sevkiyatının BM ve Türkiye sayesinde başladığını vurguladı, "Avrupa'daki tüketiciler Türkiye'ye minnettar olmalı" dedi.

Soçi de 4 saatlik Erdoğan-Putin zirvesi

Cumhurbaşkanı  'de Rus mevkidaşı Putin ile bir araya geldi. Soçi'de düzenlenen zirve 4 saat sürdü.

İki lider başbaşa görüşme öncesi açıklamalarda bulundu.

Her iki ülke heyetinin Türkiye'de yaptığı görüşmelerin de verimli geçtiğini bildiren Erdoğan, "Siyasi, ekonomik ve ticari alanlarda birçok konuları ele aldılar ve şimdi de bizim bu konulardan sonra buna bir adeta nokta koymamız inanıyorum ki Türkiye- ilişkilerinde çok farklı bir sayfayı da açacaktır" dedi.

Erdoğan, "Gerek enerjide gerek Karadeniz hattının tarımda, tahılda buradan atılan adımlar, turizmde yapılan görüşmeler, ulaşımla ilgili olarak atılan adımlar ki bütün bunlarla beraber bölgedeki bazı adımların atılması, bunlar gerek heyetlerimizin yaptığı ama bizim de bugün başa baş ikili bu görüşmeyi yapmak suretiyle Türkiye ve 'nın bölgede oynadığı rolü ortaya koyması bakımından çok önemli" diye konuştu.

Görüşmede 'deki gelişmelerin de ele alınacağını ve bunun bölgeye bir rahatlama getireceğini belirten Erdoğan, terörle mücadelede işbirliğinin önemine bir kez daha işaret etti.

"DÜNYANIN GÖZÜ SOÇİ'DE"

"Bu konuyla ilgili olarak da atacağımız adımlar, yapacağımız görüşmelerle inanıyorum ki bir güç kazanacaktır" diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Yine bugün tabii dünyanın gözü 'de. 'Acaba Soçi'de ne görüştüler, ne yaptılar?' Burayı takip ediyorlar. Bizim de yapacağımız bu görüşmelerden sonra da bunlara verilecek olan cevaplar onları belli istikamette yönlendirecektir."

"AKKUYU KONUSU BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR"

Erdoğan konuşmasında sözleşme feshi ile gündeme gelen Akkuyu Nükleer Güç Santali'ne de değindi, "Sizin de ifade ettiğiniz gibi Akkuyu konusu büyük önem arz ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı konuyla ilgili şunları söyledi:

"Enerji alanında Akkuyu konusunu bugün sizlerle bir noktaya getirmemiz onu belli bir yerde gerçekten değerlendirerek, karara bağlanmamız Akkuyu'daki süreci ertelemeye fırsat vermeyecektir. Çünkü belirlenen takvimin işlemesi ve Akkuyu'nun belirlenen zamanda bitirilmesi çok çok büyük önem arz ediyor. Zira Türkiye'nin enerji temininde yüzde 10 enerji potansiyelini Akkuyu Enerji Santrali halledecek ve bu konuyla ilgili olarak da etraflıca bir görüşme yapmamızın faydalı olacağına inanıyorum. Ben de bugün böyle bir fırsatı bulduğumuz için memnuniyetimi özellikle ifade etmek istiyorum."

"AVRUPA TÜRKİYE'YE MİNNETTAR OLMALI"

Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin aracılığı sayesinde Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından sevkiyatıyla ilgili sorunun çözüldüğünü ve sevkiyatın başladığını vurgulayan Putin ise bu paket tedbirlerinin alınmasından dolayı Erdoğan’a teşekkür etti.

Putin, Rus gıda ürünleri ve gübresinin bu şekilde dünyaya açıldığını belirterek, "Özellikle gelişmekte olan ülkeler için bu çok hassas mesele. Bu ülkeler, gıda ürünleri ve gübre sevkiyatıyla ilgili ciddi problemlerin eşiğinde. Bütün bu ülkeler için sizin katılımınızla alınan buna benzer kararlar önemlidir. Bunun için sizlere teşekkür ederim" diye konuştu.

ENERJİ PROJELERİ

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve enerji konusundaki projeleri hatırlatan Putin, şöyle devam etti:

"Bir de şunu kaydetmekte yarar görüyorum; bir süre önce inşaatını tamamladığımız TürkAkım doğal gaz proje hattı, Rus doğal gazını Avrupa’ya sevk eden önemli hatlardan biri haline geldi. TürkAkımı, diğer yönlere doğal gaz sevk eden hatlardan farklı olarak düzenli ve eksiksiz şekilde çalışmaya devam ediyor. Sadece Türkiye’ye doğal gaz sevk etmiyor, Avrupa’ya da tüketicilere de gazımızı aktarıyor. Avrupa, Rusya’dan kesintisiz doğalgaz akışı dolayısıyla Türkiye’ye minnettar olmalıdır."

AKKUYU'DA SÖZLEŞME FESHİ

Akkuyu Nükleer AŞ, geçen hafta projede çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedildiğini duyurmuştu.

IC İçtaş İnşaat Sanayi yerine TSM Enerji Limited şirketiyle sözleşme imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da ihtilafın çözümü için gerekli girişimlerde bulunulduğu ve önceliğin projenin zamanında tamamlanması olduğu belirtilmişti.

 
Hastanede yangın dehşetinde kritik gelişme!
 
Piyasaların merakla beklediği veri açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Purçu'dan isyan: Daha kaç bebek ölmeli!
CHP İzmir Milletvekili Purçu, Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle ...
AK Partili Kaya'dan Soyer'e 'Yarımada' çıkışı!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Kaya, Güzelbahçe ve Urla'da gerçekleştirdiği ...
Sürekli'den Soyer'e 'koku' çıkışı: Madem bu revizyonla ortadan kalkıyordu...
AK Parti İl Başkanı Sürekli, saha çalışmalarını Çiğli'de sürdürdü. Sürekli, ...
 
CHP'den Konak'ta 'aile destek sigortası' zirvesi!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği ...
İYİ Parti İzmir’den ‘küskünler’ harekatı!
İYİ Parti İzmir Teşkilatı yeni ayda çarpıcı bir çalışmaya imza atmaya ...
Bakan Akar tahıl sevkiyatında yeni gelişmeyi duyurdu
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ...
 
"O saldırı ve KPSS skandalı çok yönlü araştırılmalı"
MHP lideri Bahçeli, KPSS'de soru sızdırma iddiaları ile Ankara'da cemevlerine ...
Genelkurmay Başkanı Güler'in görev süresi uzatıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yaklaşık 1 saat süren YAŞ toplantısı ...
CHP İzmir’de 2 büyük ilçeye 2 yeni genç başkan!
CHP İzmir’de, Karabağlar ve Bayraklı’ya yeni gençlik kolları başkanı atandı. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri