POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Bayraktar açıkladı: Nisan ayında zam yok!
Akşener'den İmamoğlu ve Yavaş'a sert sözler!
Akşener'den İmamoğlu ve Yavaş'a sert sözler!
BM: Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı
BM: Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
Yüksek Seçim Kurulu'ndan 'iftar' kararı!
21 Ekim 2021 Perşembe - 16:19

Süs bitki sektörünün kalbi Ödemiş'te atıyor!

Süs bitkilerinin üretim merkezi Ödemiş’te 16.’sı düzenlenen Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi törenle kapılarını açtı.

Süs bitki sektörünün kalbi Ödemiş te atıyor!

Süs bitkilerinin üretim merkezi Ödemiş’te 16.’sı düzenlenen Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi törenle kapılarını açtı. Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Süs-Bir işbirliğiyle bir yıllık aranın ardından düzenlenen sergi iklim krizine karşı daha fazla yeşil dokuyu ve doğanın tüm renklerini ziyaretçilerine sunuyor. Üretici ve tüketicinin buluşmasına ev sahipliği yapıyor. 

Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı’nda 21-24 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 16. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılış törenine Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı, Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İbrahim Sönmez, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Orman Genel Müdürlüğü Fidan Tahsis Şube Müdürü Mustafa Mukan Yazar, İzmir Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adil Koçaslan, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, Ödemiş Süs-Bir Başkanı Muammer Ardıcak, meclis üyeleri, muhtarlar, kooperatif başkanları, daire amirleri ile vatandaşlar katıldı. Ödemiş Belediye Bandosu eşliğinde Saygı Duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Ödemiş Belediyesi Halk Oyunları ekibi zeybek gösterisini sergiledi. 

“Toprak yoksa hayat yok” 

CHP Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı, Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal yaptığı konuşmada toprak ve su kaynaklarının önemine vurgu yaparak, “Dünyayı açlık yeniden terbiye ediyor. Toprak yoksa hayat yok demeyi becerebilmeliyiz. Devasa ülkeler ekmek peşindeyse eğer, yani paran da olsa aç kalma tehlikesi ile karşı karşıyaysan bu topraklara sahip çıkmalıyız. Bunların hepsi bir bütün. Bu nedenle Ödemişli süs bitkisi üreticilerinin düzenlediği bu sergi de bunun bir parçası ve çok önemli. 

Tarımsal üretim, ekmek üretimi, gıda, yeşil doku bunların hepsi bir bütün. Toprak vazgeçilmez unsurumuz, insanoğlu çoğalıyor toprak daralıyor. Su kıt kaynak, giderek kirleniyor. Dolayısıyla iklim değişikliği kader değil biz yaptık, insanoğlu yaptı. Buradan nasıl çıkarız diye uğraşıyoruz. Kaptializm maalesef ki bunu da ranta çevirmeye çalışıyor.  

Uzunca yıllardır söylediğimiz gibi, biz binlerce yıllık kültürümüz olan yerel gen kaynaklarımızı korumalıyız, buradan hareket etmeliyiz. Bu ülkede her şey mevcut. Avrupa’nın biyoçeşitliliğinden fazlası var bizde. Sadece 3500-4000 tanesi sadece Anadolu topraklarında. Tek var olması gereken; akıl bilim vicdan cesaret ve birbirimize olan saygı. Başka bir dünya yok. İyi yaşam güzel yaşam, iyi çevre temiz toplum” dedi. 

“Sektörü bir araya getiren önemli bir buluşma”  

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ödemiş’te üretici ile tüketicinin buluştuğunu belirterek, “Bu sergi Ödemiş ve Küçük Menderes havzası başta olmak üzere sektörü bir araya getiren önemli bir buluşma. Küçük Menderes havzası yurdun en önemli tarımsal üretim merkezlerinin başında geliyor. Her yükseklik ve vadide birbirinden çok farklı bitkiler yetişebiliyor. Küçük Menderes havzası sıcak iklim ve soğuk iklim bitkilerini bir arada yetiştirebilen çok özel bir bölge” dedi. 

“Akdeniz bitkileri desteklenecek” 

“Başka bir tarım mümkün” vizyonuyla geçtiğimiz Ocak ayında Ödemiş’te açıklanan “İzmir Tarımı” programının Türk tarımını ithalat kıskacından kurtararak ihracatçı konumuna getirmeyi hedeflediğini hatırlatan Soyer, “Süs bitkileri sektöründe ithal bitki türleri yerine İzmir Tarımı ile Akdeniz’in bitkilerinin teşvik edilmesine karar verdik. Bu tercihi yapmamızın nedeni bu bitkilerin yıl boyu sulama ihtiyacı duymaması. Böylelikle kısıtlı kaynaklarımızı koruyor, aynı zamanda park ve bahçelerin sulama ve bakım maliyetlerini düşürüyoruz. Buradan üretici kooperatiflerimize müjde vermek istiyorum. İthal bitki ırkları yerine peyzaja uygun doğal ve yerli bitkileri üretmeyi tercih eden üreticilerimize bu yıl itibariyle %25 ön ödemeli alım garantisi veriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu tarihi dönüşümde yer almak isteyen tüm üreticilerimizin yanında ve destekçisidir. İzmir Tarımı stratejisi ile alım garantisine ek olarak satış garantisi de veriyoruz. Az su tüketen doğal süs ve peyzaj bitkilerini hem alım garantisi hem de ihracat desteği kapsamına alıyoruz.  

“Botanik EXPO 2026 ile ihracatı arttırma hedefi” 

İzmir’de ev sahipliği yapmaya hak kazandığımız Botanik EXPO 2026 ile İzmir’in süs bitkileri ihracatını artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’deki süs bitkileri ve peyzaj bitkileri üretim sektörünün buluşma platformu Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’ne çok büyük değer veriyoruz. İhracatımızı artırmak mecburiyetindeyiz. İhracatı artırmadığımız takdirde iç piyasada süs bitkileri üreticileri daralmaya mahkum olacaklar. Başka yolumuz yok. 2026 EXPO’sunu almamızın temel sebebi budur” dedi. 

“Ödemiş’te yılda 55 milyon adet süs bitkisi, 25 milyon adet meyve fidanı üretiliyor” 

Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, katılımcılara başarılı bir organizasyon dileyerek, “Her yıl üstüne koyarak bu organizasyonun bu noktaya gelmesini sağlayan cefakar süs bitkisi üreticilerimize, belediyemize ve Ödemiş Süs-Bir’e şükranlarımı sunuyorum. Yıllık 55 milyon adet süs bitkisi üretimi, 25 milyon adet meyve fidanı üretimi gerçekleşiyor. Her yıl üretimimiz artarak devam ediyor. 2 bin ailemiz süs bitkileri ve meyve fidanı ile geçimini sağlıyor.  

İlçemizde tarım ve hayvancılık içerisinde en önemli sektörlerden biri. 2 yıllık pandemi sürecinde tarımın önemi daha iyi anlaşıldı. Kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanmalıyız. Verimli topraklarımızın, suyumuzun bize gelecek nesillerin emaneti olduğunu unutmamalıyız” dedi. 

“Üretici doğduğu yerde doymalı felsefesiyle çalışıyoruz” 

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Ödemiş kooperatifçiliğin, tarımın ve hayvancılığın beşiği. Biz bu yolda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in destekleriyle ilerliyoruz. Güneş, hava ve toprak birleşimiyle dünyanın en güzel ovasında en güzel ürünler için bir aradayız. Biz de küçük üreticimizin desteklenmesi, onların adeta küçük toprak reformlarıyla beslenmesi için kendi fidanlığımızı kurduk. Tunç Soyer Başkanımızın çok güzel bir sözü var; ‘Üretici doğduğu yerde doymalı’ Biz bu felsefeyi hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Birlikte başaracağız. Süs bitkilerinin bu güzel buluşmasında bir arada olmak dileğiyle. Sergide emeği geçenleri kutluyorum” dedi. 

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, üretici ile tüketicinin buluştuğu serginin özveriyle sürdürüldüğünü belirterek, süs bitkileri sektörünün taleplerini dile getirdi. Dündar, geçtiğimiz yıl pandemi döneminde getirilen KDV indiriminin 30 Eylül’de son bulduğunu hatırlatarak, süs bitkilerinde %18 olan KDV oranının düşürülmesi gerektiğini belirtti. Avrupa ülkelerinden örnekler veren Dündar, %8’den yeniden %18’e yükselen KDV oranının bu zorlu ekonomik koşullarda üreticiye daha da fazla yük getirdiğini vurguladı. 

“Süs bitkisi üreticilerinin bayramı” 

Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği (Süs-Bir) Başkanı Muammer Ardıcak, “Burası yeşil endüstrinin merkezi. Bugün süs bitkisi üreticilerinin bayramı. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Son zamanlarda yaşadığımız doğa olayları süs bitkilerinin ve yeşil dokunun önemini gösterdi. Biz üreticiler olarak daha yeşil kentler için üretmeye devam ediyoruz” dedi. 

Daha sonra hep birlikte 16. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi’nin açılış kurdelesi kesildi. Protokol üyeleri stantları ziyaret ederek katılımcılardan bilgi aldı ve başarılar diledi. 

Ödemiş Belediyesi ve Ödemiş Süs-Bir işbirliğiyle, yurdun dört bir yanından firmaların katılımıyla 100’ü aşkın standın açıldığı 16. Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, 24 Ekim Pazar akşamına kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. 

 
Erdoğan açıkladı: Suya kademeli tarife geliyor
 
Babacan'dan İzmir'de MB rezervi çıkışı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer o görüşmede kruvaziyerler için tarih verdi!
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçiliği Misyon Şefi Yardımcısı ...
Foça'da 29 Ekim beş gün kutlanacak
Foça Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Foça ve Yeni Foça’da ...
İzmir'de greve 1 kala son masa: Ya uzlaşı çıkacak, ya da metro ile tramvay duracak!
Metro A.Ş.’de TİS krizinin sendikanın grev kararı almasıyla tavan yapmasının ...
 
Dayanışma aracı kara kışa karşı yola çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi kara kış yardımlarını başlattı. Geçim sıkıntısı ...
Demokrasi Şehidi Kışlalı Güzelbahçe’de anıldı
Eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı 1999 yılında bombalı ...
Çeşme Belediyesi'nden bir ilk: Kışın havuzunu temiz tutmayana...
İlçe sınırlarında yüzme ve süs havuzu olarak kullanılan alanların düzenli ...
 
''Bayraklı'daki her çocuğun elinden tutacağız''
Bayraklı'da ihtiyaç duyan her çocuğun eğitim sürecinde yanında olduklarını ...
Geleceğin yüzücüleri Havuz İzmir’de yetişiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayında hizmete aldığı Havuz İzmir ...
Büyükşehir'den grev hamlesi: Acil eylem planı hazır!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Metro A.Ş. ve İzmir Tramvayı’nda devam ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri