POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz hayatını kaybetti
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz hayatını kaybetti
CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne başvuru
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
25 Haziran 2020 Perşembe - 13:03

TMMOB'dan Çeşme projesi raporu: Doğaya zarar verecek, kamu yararı yok!

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Çeşme Projesi’ne ilişkin ön değerlendirme raporunu açıkladı. Raporda, projenin Yarımadanın doğasına zarar vereceği ve kamu yararı taşımadığı belirtildi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Yalçın, Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Oran’dan projenin yapılmamasından yana tavır koymalarını talep edeceklerini söyledi.

TMMOB dan Çeşme projesi raporu: Doğaya zarar verecek, kamu yararı yok!

Gizem TABAN/GERÇEKİZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilecek olan Çeşme Projesi ile ilgili süreç devam ederken, projeyle ilgili tartışmalar da sürüyor. Türk Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu düzenlediği basın toplantısında Çeşme Projesi’ne ilişkin bir ön değerlendirme raporu açıkladı.

Çevre Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubelerinin meydana getirdiği çalışma grubu tarafından oluşturulan ön değerlendirme raporunu paylaşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, söz konusu projeyi ‘Yarımadanın doğasına zarar verecek kamu yararı taşımayan bir proje’ olarak nitelendirdi. Yapılan açıklamada, projenin bilimsel dayanaktan yoksun, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yasal mevzuata aykırı olduğu belirtilerek, uygulanabilir olmadığı vurgulandı.  

Çeşme Projesi Ön Değerlendirme Raporu’nu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da dahil tüm ilgili mercilere ileteceklerini belirten TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, Soyer ve Oran’dan projenin yapılmamasından yana tavır koymalarını talep edeceklerini belirtti.

DOĞAYA ZARAR VERECEK, KAMU YARARI YOK!
Ön Değerlendirme Raporu hakkında bilgilendirme yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sekreteri Melih Yalçın, “Yapılan bu çalışmanın, Çeşme Yarımadası’nın geleceğinin şekillenmesi yolunda ilgili mercilerce göz önünde bulundurularak “turizm” adı altında geri dönüşü olmayan tahribatların önüne geçilmesine, doğal mirasımızın korunmasına, rant odaklı bir anlayışın değil, bilimsel verileri odağına alan ortak aklın ağır basmasına katkı sunmasını umut ediyoruz. Sonuç olarak; sadece mesleki açıdan değerlendirdiğimizde bilimsel dayanaktan yoksun olarak gördüğümüz söz konusu proje, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve yasal mevzuata aykırı olması nedeniyle uygulanabilir olmadığı gibi yarımadanın doğasına zarar verecek ve kamu yararı taşımayan bir projedir.  TMMOB'ye bağlı meslek odaları olarak, bilgi birikimimizi kentimizin kalıcı çıkarları için kullanmak, sermayenin saldırılarına karşı kentimizi ve doğamızı korumak toplumsal sorumluluklarımızdandır. Bugünden sonra da sürece ilişkin yaşanacak gelişmelere bağlı olarak kamuoyuna gerekli bilgilendirmeler yapılacak olup başta üyelerimiz olmak üzere, tüm İzmir halkını ve ilgili bütün kurumları bu sorumluluğa ortak olmaya, doğal ve kültürel varlıklarımızın korunması doğrultusunda iradelerini ortaya koymaya davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

SOYER VE ORAN’DAN TAVIR KOYMALARINI TALEP EDECEĞİZ
Söz konusu raporu Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dahil tüm ilgili mercilere ulaştıracaklarını kaydeden Yalçın, “Başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer olmak üzere Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ile de toplantı yaparak raporu onlara da açıklayacağız ve aykırı görüşümüzü ileteceğiz. Bu projenin kamu yararı taşımadığını belirterek, bu konuda tavır almalarını talep edeceğiz. Raporu bakanlığa da ulaştıracağız. Herkes projeye bulunduğu yerden bakıyor ama teknik bilgileri zayıf. O kısmı bizden öğrenmeye çalışıyorlar biz de anlatmaya çalışıyoruz. Projenin çok sorunu var ama bu proje zaten sorunlarından öte İzmir’in geleceğini olumsuz etkileyecek ve yaşanmaz bir İzmir’e yol açabilecek proje olduğu için karşı çıkıyoruz. Bu kısmını anlatmak biraz zaman alacak ama kararlıyız” diye konuştu. 

 
Vali açıkladı: İzmir için flaş 'maske' kararı!
 
Soyer'le 1 yıla dair her şey: Hatalarım çok ama tedavi edecek iradem var!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cengiz ceylan 27 Haziran 2020 Cumartesi 22:57

Yeni çeşme turizim vekültür projesi hakkında çevre,doğa,sosyoloji ve hukuk gibi konularda kararın uygulanması tamiri imkansız zararlarolduğunu açıklayan bu rapora katılıyorum.Rant için Devlet malsahibi ile alıcı arasına haksız ACILKAMULAŞTIRMA ile girmesin.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık duyurdu: 65 yaş ve üstüne tatil izni
Valiliklere gönderilen genelgeye göre 65 yaş ve üzerindekiler, izin belgesi ...
İzmir'de drone destekli trafik denetimi
İzmir'de polis ekiplerince 'Drone destekli motosiklet denetimi' gerçekleştirildi. ...
Sahil Güvenlik 21 göçmeni kurtardı
Yunanistan Sahil Güvenlik unsurlarınca Türk karasularına itilen 21 düzensiz ...
 
İzmir'de eğlence mekanı önünde silahlı kavga: 2 yaralı
Konak ilçesinde, bir eğlence mekânında iki grup arasında çıkan silahlı ...
Terkoğlu, Keser ve Çelik için tahliye kararı
”MİT mensubunu ifşa” suçlamasıyla tutuklu bulunan gazetemiz yazarı Barış ...
Vali uyardı: Vakalarda 3 kat artış var
Bolu Valisi Ahmet Ümit, kentte corona virüs vakalarının arttığını belirterek, ...
 
İzmir'deki uyuşturucu davasında eski jandarma komutanına 22 yıl 6 ay hapis!
Aralarında eski Hakkari Çukurca İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Bilgehan ...
Bakanlık duyurdu: Düğünler nasıl olacak?
İçişleri Bakanlığı'ndan valiliklere gönderilen "Düğün Törenlerinde Uygulanacak ...
Danıştay'dan 'belediyeler yardım toplayamaz' kararı!
Danıştay 10. Dairesi, İçişleri Bakanlığı’nın belediyelerin yardım toplamasını ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri