POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu
Çorlu tren katliamı davasında karar!
Çorlu tren katliamı davasında karar!
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
İYİ Parti'de kurultay öncesi üst düzey istifa
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
1 Temmuz 2021 Perşembe - 13:57

Tabip Odası'ndan jiletle saldırı davasında o karar isyan!

Jiletle boynu kesilen Dr. Kadir Songür’e saldıran sanık hakkında 20 yıl ağır hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören karar İzmir Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu. Tartışmalı karara Tabip Odası’ndan tepki geldi.

Tabip Odası ndan jiletle saldırı davasında o karar isyan!

İzmir’de jiletle boynu kesilen Dr. Kadir Songür’e saldıran sanık hakkında İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, görevi başındaki hekimin hayatını tehlikeye sokacak nitelikte yaralanmasına neden olan saldırganın 20 yıl ağır hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören kararı İzmir Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu. Sağlıkta şiddet olayları hız kesmeden devam ederken alınan bu tartışmalı karara İzmir Tabip Odası’ndan tepki geldi. Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısına İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı’nın yanı sıra Genel Sekreter Nuri Seha Yüksel, Oda Avukatı Mithat Kara ve saldırıya uğrayan Dr. Kadir Songür’ün annesi Nergis Songür ile eşi Çişel Songür de katıldı. 

ŞAĞLIKTA ŞİDDET GERÇEĞİNİ KAVRAYAMADILAR
Basın açıklamasını okuyan Başkan Lütfi Çamlı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son yıllarda artarak ettiğini belirterek, “Sağlıkta şiddetin önlenmesi ve şiddet uygulayanlara etkili yaptırımların uygulanması için uzun yıllardır mücadele ediyoruz. Siyasi otoritenin ve kamu otoritelerinin sağlıkta şiddet gerçeğini kavrayamadığını, bu konuda atılması gereken samimi adımların hala atılmadığını üzülerek görüyoruz. 2019 yılında, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nde görevli asistan Dr. Kadir Songür, bir hastasının jiletli saldırısı sonucunda, boynundan derin kesi ile hayati tehlike geçirecek şekilde yaralanmıştır. Saldırgan hakkında öldürmeye teşebbüs suçlamasıyla kamu davası açılmış, İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucunda sanığın adam öldürmeye teşebbüs suçundan 20 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Ancak istinaf incelemesi yapan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, bu kararın bozulmasına karar vermiştir. Bozma kararında, sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi ve 4. İhtisas Kurulu’ndan rapor alınması gerekliliğine vurgu yapılmış; ayrıca sanığın eyleminin 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasını gerektiren bir eylem olduğu, yaralamanın niteliği ile meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı değerlendirildiğinde en üst sınırdan ceza verilmesinin hatalı olduğu değerlendirmesi yapılmıştır” dedi.

ÜZÜNTÜMÜZÜN TEK SEBEBİ... 
Sanığın akıl sağlığının yerinde olup olmadığının yapılacak bilimsel tespitler sonunda ortaya çıkacağının altını çizen Çamlı, “Bu noktada, Adli Tıp Kurumu’nun tıbbın temel ilkelerine ve içtihatlarına uygun, objektif değerlendirme yapacağına inanıyoruz. Sanık hakkında verilen cezanın miktarı konusunda İzmir BAM 4. Ceza Dairesi tarafından yapılan değerlendirme konusunda ise hekimler olarak söyleyeceğimiz sözler var. Bir kişinin, işlediği suç nedeniyle, mevzuatın belirlediği sınırlar içinde cezalandırılması ceza hukukunun temel ilkelerindendir. Sanığın cezası belirlenirken, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar dikkate alınarak takdiri indirim sebepleri uygulanabilir. Kanun, bu konuda takdir hakkını hakime bırakmıştır. Soruyoruz. Sanığın hangi olumlu davranışı nedeniyle indirim uygulanmalıdır? Sanık, hekimi öldüremediği için mi bu indirimden yararlanmalıdır? Sanık, elinde jiletle hekimi öldürmek için yaptığı planda başarısız olduğu için mi indirimden yararlanmalıdır? Sanık, olay nedeniyle pişmanlık göstermediği ve vicdan azabı yaşamadığı için mi indirimden yararlanmalıdır? Sanık, yargılama sürecinde mahkemeyi yanıltmaya yönelik davranışlar içinde olduğu için mi indirim yapılmalıdır? Üzüntümüzün, serzenişimizin, tepkimizin tek sebebi, olayın mağdurunun hekim olması değildir. Üzüntümüzün, serzenişimizin, tepkimizin sebebi, kamuoyu vicdanını bu kadar derinden sarsan bir olayda, hukuki bir gerekçe yokken sanık hakkında indirim uygulanması gerekliliğinin tartışılıyor olmasıdır” ifadelerini kullandı.

BEKLENTİMİZ ADİL BİR KARAR VERİLMESİ
Çamlı, “Olayın mağdurunun hekim olmasından bağımsız olarak tekrar vurgulamak istiyoruz ki; işlediği suç nedeniyle en ufak bir vicdan azabı yaşamayan, pişmanlık belirtisi göstermeyen bu kişi hakkında verilen cezada indirim yapılması ihtimalinin varlığı bile bizleri üzmektedir. Yargılama aşamasında, duruşma salonunda yargılamaya dinleyici olarak tanıklık eden bizler, sanığın, özel bir kinle hareket ettiğini, planlı bir eylem içinde olduğunu, hazırlıklı şekilde hekime zarar vermek için hastaneye gittiğini, hekimin yaşadığı mağduriyet nedeniyle bir üzüntüsünün ve pişmanlığının olmadığını, bir vicdan azabı olmadığını gözlemledik. Bu gözlemi İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesi de yaptığı içindir ki, sanık hakkında verilen cezada indirim uygulamamıştır. Doğaldır ki, hakimler, verdikleri kararlarda bağımsızdırlar. Doğaldır ki, mevzuata göre takdir hakkını kullanırlar. Takdir haklarını kullanırken dikkate almaları gereken kriterler bellidir. Bu kriterlerin, bu olayda varlığı tartışmalıyken, bozma gerekçesinde indirime vurgu ilk derece mahkemesine yönelik ve hukuka aykırı bir baskı niteliği taşımaktadır. Beklentimiz, adil ve hakkaniyete uygun bir karar verilmesidir” açıklamasında bulundu.

BU SÜREÇTE ÇOK YIPRANDIK
Açıklamanın ardından konuşan Dr. Kadir Songür’ün eşi Çisel Songür ise, “Bu süreçte çok yıprandık. Adli sürecin en kısa sürede tamamlanıp adaletin yerini bulmasını istiyoruz” çağrısında bulundu.

Avukat Mithat Kara da, “İtirazlarımızı yazılı olarak mahkemeye sunacağız. Yeni bir karar için mücadelemize devam edeceğiz” mesajını verdi.  

 
Müsilaj temizliğine İzmir’den destek
 
'Kıymalı börek yok' diye satırla fırına saldırdı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 3.doz aşı mesaisi!
İzmir'de, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında sağlık ...
Rehavet uyarısı: "Dördüncü dalgayı görebiliriz"
Türkiye genelinde bugün kademeli normalleşme döneminin üçüncü etabına ...
50 yaş üzeri ve sağlıkçılara üçüncü doz aşılama
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün, video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık ...
 
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 29 Haziran 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Koca'dan 'delta varyantı' ve 'statlara seyirci' açıklaması
Sağlık Bakanı Koca, spor müsabakalarının sayıları belirlenerek, corona ...
Sputnik V’nin yeni etkinlik oranı açıklandı
Türkiye’de önümüzdeki dönemde kullanıma geçecek olan Rusya’nın corona ...
 
Aşılamaya 'delta' ayarı: Hızlı ikinci doz!
Dünya genelinde hızla artarak alarma yol açan Delta varyantlı vaka sayısı, ...
Türkiye'de son 24 saatin verileri açıklandı
Türkiye'nin 28 Haziran 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son ...
Vaka haritası açıklandı: İzmir'de 1 Temmuz öncesi son durum!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından İllere göre haftalık ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri