POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Eski İYİ Parti Milletvekili Yanıkömeroğlu CHP’ye katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1915 mesajı
Sıra dışı vaka: Covid'i 613 gün atlatamadı!
Sıra dışı vaka: Covid'i 613 gün atlatamadı!
Yarın geçerli olacak: Motorine indirim geliyor!
Yarın geçerli olacak: Motorine indirim geliyor!
25 Temmuz 2021 Pazar - 12:11

Uzmanından uyarı: Hipertansiyon yaşı düştü

HİPERTANSİYONLA Mücadele Derneği Başkanı ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İstemihan Tengiz, ileri yaş hastalığı olarak bilinen hipertansiyonun değişen yaşam tarzları nedeniyle her yaşta görülür hale geldiğini belirterek, “Hipertansiyon görülme sıklığı genç yaşa doğru kaymaya başladı" dedi.

Uzmanından uyarı: Hipertansiyon yaşı düştü

Pandeminin neden olduğu hareketsizlik gibi çeşitli nedenlerle kilo almaya elverişli ortamın oluştuğu süreçte kişilerin yaşam tarzının değiştiğini dile getiren Hipertansiyonla Mücadele Derneği Başkanı ve aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı olan Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Kişiler özellikle pandemiden dolayı evlerine kapanmak durumunda kaldı. Bu, yaşam tarzında birtakım değişikliklere neden oldu. En başta kilo almamıza neden oldu. Özellikle de genç yaş grubunda stres kat sayısı arttı. Hem kilo alımı hem de stres kat sayısındaki artış, hipertansiyon sıklığını arttırmaya başladı. Hipertansiyon görülme sıklığı genç yaşa doğru kaymaya başladı" diye konuştu.

'TOPLUMDA FARKINDALIĞIN ARTTIRILMASI GEREKİYOR'

Hipertansiyonun toplumda en sık görülen önlenebilir ölüm sebeplerinin başında geldiğini vurgulayan Prof. Dr. İstemihan Tengiz, hipertansiyonla mücadele konusunda toplumda farkındalığın arttırılması gerektiğini belirterek, “Hipertansiyon gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en büyük sağlık sorunu. Hipertansiyon yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu. Hipertansiyonla mücadelede toplumun farkındalığının arttırılması gerekiyor. Bir kişinin yaş aldıkça hipertansiyon olabileceğini bilerek periyodik olarak kendi kan basıncını kontrol etmesi gerekiyor. Tansiyonda 120-80 gibi bir değer veriyoruz 140-90’ın üzeri bizim için tedavi eşik sınırımız. Bu değeri geçiyorsa önce uygun yaşam tarzı değişikliği öneriyoruz. Buna rağmen kan basıncını kontrol altına alamıyorsak ilaç tedavisine başlamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'EN ÖNEMLİ FAKTÖR YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ'

Normalleşme süreci öncesinde tansiyon gibi konularda sorun yaşayan vatandaşların pandemi nedeniyle hastaneye gitmeyi ertelediklerini ifade eden Prof. Dr. İstemihan Tengiz, aşılamanın hız kazanmasıyla bu durumun son dönemde yavaş yavaş değiştiğini dile getirdi. Yaşam tarzı değişikliğinin hipertansiyonun gelişiminde en önemli faktör olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. İstemihan Tengiz, “Uygun yaşam tarzı değişikliğini erken yaşta topluma empoze etmemiz lazım. En başta uygun kiloda olmamız gerekiyor. Tuz tüketimi özellikle bizim ülkemizde çok önemli. Salça, turşu gibi yiyeceklerin çok tuzlu olması tuz tüketiminin artmasına neden oluyor. Küçük yaştan itibaren tuzsuz yaşama alışmak daha sağlıklı. Sağlık için spor yapabilmek uygun kiloyu koruyabilmek önem taşıyor" dedi.

'BU RİSKLERE DİKKAT'

Yüksek kan basıncının kardiyovasküler ölüm riski başta olmak üzere böbrek yetmezliği, gözlerde bozulma, felç gibi riskleri de beraberinde getirdiğini kaydeden Prof. Dr. İstemihan Tengiz, her zaman ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Hipertansiyonla mücadelenin önemine de değinen Prof. Dr. Tengiz, "Ne kadar iyi mücadele edersek, bu riskler karşımıza o kadar daha az çıkacaktır. Hastayı diğer kliniklerle beraber değerlendirip multidisipliner şekilde yaklaşarak, efektif bir risk azaltmasına gitmeye çalışıyoruz. Hipertansiyon Mükemmeliyet Merkezi son zamanlarda önem kazanan bir terminoloji oldu. Biz de kliniğimizde daha iyi ve efektif sonuçlar alabilmek için bu uygulamayı başlattık" diye konuştu.(DHA)

 
Filenin Sultanları son şampiyonu devirdi
 
Altay'da operasyon kapıda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık Bakanı Koca'dan aşı uyarısı
Corona virüsle mücadele kapsamında aşılama çalışmaları devam ederken Sağlık ...
Son 24 saatte 58 can kaybı, 12 bin 381 yeni vaka!
Türkiye'nin 24 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Buna ...
Korkutan artış: Günlük vaka sayısı 11 bini geçti!
Türkiye'nin 23 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Buna ...
 
Uygulanan aşı miktarı 65 milyon dozu aştı
Sağlık Bakanlığınca Kovid-19 ile mücadele kapsamında, ülke genelinde uygulanan ...
Pandemi sürecinde online zayıflamaya ilgi arttı
Pandeminin neden olduğu kilo problemi, online diyet ve yaşam koçu desteğiyle ...
''Aşıda zorlama değil teşvik uygulanmalı''
Corona virüs aşılama hızındaki düşüş sonrası alınacak tedbirler konuşulurken ...
 
Korkulan oldu... Günlük vaka 10 bine yaklaştı!
Türkiye'nin 22 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Buna ...
Haftalık vaka haritası açıklandı: İşte İzmir'de son durum!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından İllere göre haftalık ...
TBMM'ye sunuldu: HPV'ye karşı ulusal aşılama
TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun tekliflerinde, HPV (Human papilloma virus) ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri