POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Şantaj iki ailenin de hayatını mahvetti
Şantaj iki ailenin de hayatını mahvetti
Hasta randevu sisteminde yeni dönem başlıyor!
Hasta randevu sisteminde yeni dönem başlıyor!
Özel’den 'Akraba atamaları'na müdahale!
Özel’den 'Akraba atamaları'na müdahale!
Polis, '7.65 hastasıyım, silahını önüme koyma' dedi
Polis, '7.65 hastasıyım, silahını önüme koyma' dedi
7 Ocak 2021 Perşembe - 18:49

Vali Köşger'den kritik 'Menemen' hamlesi: 46.madde devrede!

Menemen’de başkanvekili seçimi için yapılacak olan kura çekimi CHP ve İYİ Parti’nin ‘önerge’ hamlesiyle ikinci kez gerçekleşmezken, Valilik cephesinden kritik bir hamle geldi. Vali Köşger'in Belediye Kanunu'nun 46.maddesini devreye sokarak vali yardımcısını kura çekiminin gerçekleştirilmesi için görevlendirdiği öğrenildi.

Vali Köşger den kritik  Menemen  hamlesi: 46.madde devrede!

GERÇEKİZMİR - Menemen Belediye Meclisi'nde hafta başında yeni başkanvekilini belirleyecek kura çekiminin 'Millet İttifakı'nın boykotuyla ertelenmesi sonucu gözler bugünkü oturuma çevrildi. CHP ve İYİ Parti’nin  bu kez tam kadro yer aldığı oturumda flaş bir hamle geldi. Verilen önergeyle kuranın gündemden çıkarılmasının oylanması istendi. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi ve kura çekimi bir kez daha gerçekleşemedi.

KÖŞGER'DEN 46.MADDE HAMLESİ 
Kura çekiminin ikinci kez ertelendiği gelişmenin ardından gözler sürece çevrilirken, İzmir Valiliği düğmeye bastı. 

Menemen Belediye Başkanlığı'nın seçimin yargıya taşınmasının ardından verilen yürütmeyi durdurma kararına yaptığı itirazın reddedilmesi sonrası kura çekimi için tarih veren İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger boykot ve önerge hamlelerinin ardından bu kez Belediye Kanunu'nun 46.maddesini devreye soktu. Vali Köşger'in kura çekiminin yapılması için vali yardımcısını görevlendirdiği öğrenildi. 

46. MADDE NE DİYOR?
Belediye kanunun 46. maddesi şöyle: 'Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda, seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılır. Görevlendirilecek kişinin belediye başkanı seçilme yeterliğine sahip olması şarttır'



AK PARTİLİ SÜREKLİ: HUKUKSUZLUK!
Öte yandan AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli de meclis toplantısı çıkışı 46.madde vurgusu yaptı ve sert mesajlar verdi. 

Sürekli şunları söyledi;

“Açık bir hukuksuzluğa şahit olduk. Bir hukukçu olarak anlamakta zorlanıyorum. 5393 sayılı yasanın 21. ve 8. maddesine aykırı olarak gündemde olan bir konu meclis üyelerinin oylarına sunularak gündemden çıkarıldı. Tamamen hukuka haykırı.

Anayasanın 138. maddesi ihlal edildi. İdare makamları yargı kararlarını uygulamakla mükelleftir. Burada yargı kararı uygulanmadı ve bu kanuna aykırı yapıldı. Dava konusu olabilecek işlemler ve suç. Grup sözcümüz açıkladı. 18 ay boyunca arkadaşlar hukuksuzlukları işaret etti ama onlar sessiz kaldı. Bunun hukuki anlamda sonucu olacaktır. Mahkemeye taşınabilir. Suç unsuru savcılıklar tarafından ihbar edildiğinde değerlendirilir.

İçeride ısrarla yürütmeyi durdurma kararının ara karar olduğunu söylediler. Yıllardır hukukçuyum. Yürütmeyi durdurma kararı iptal hükmündedir. Açık ve net hükümdür. Mahkemenin iptal hükmü gibi sonuç doğurur. Kaldı ki belediye mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını uyguladı ve başkanvekili görevi 1. başkanvekiline bırakmıştır. Aynı zamanda belediyenin yapacağı toplantı gündemine Valilik vasıtasıyla mahkeme kararı alınmıştır. Maden hukuka aykırı buluyorsunuz neden mahkeme kararını uygulamak için gündeme alıyorsunuz. Gündeme almanız doğru ancak suç sayılacak oylarla gündemden çıkarıyorsunuz.

Menemen halkının çektiği sıkıntıların sebebi kim. Seçimde gösterdiğiniz aday 18 ay sonunda tutuklandı. Daha önce yere göğe sığdıramıyordunuz. Belediye başkanının usulsüzlükleri nedeniyle bunlar yaşandı. Mecliste Cumhur İttifakı 12 kişi. 4 millet ittifakı adayı kendi adaylarına oy vermedi. Siz kendinizi sorgulayın. Seçimi yapan sizsiniz. Neden hazırlıklı gelmiyorsunuz. Bu sürece sebebiyet veriyorsunuz. Süreci sabote etmekle Menemen halkına yanlış yapıyorlar.

5393 sayılı kanunun 46. maddesi açık. Hep beraber göreceğiz. Seçim yapılmazsa mahkeme kararı uygulanmazsa neler olur yazıyor. Bu kura seçimi yapılacak. Mahkeme kararı uygulanacak.”

NE OLMUŞTU?
Menemen’de Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un görevini yürüttüğü sırada gerçekleşen operasyon kapsamında tutuklanması ve ardından bakanlık tarafından görevden uzaklaştırılması sonrası başlayan ve yılan hikayesine dönen başkanvekilliği seçimi konusunda yeni perde açıldı. 

Geride kalan ay mecliste yapılan seçimde Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Deniz Karakurt ve AK Partili Aydın Pehlivan başkanvekilliği için yarışmış, üçüncü ve dördüncü turu eşitlikle biten seçim kurayla sonlanmıştı. Karakurt’un kazandığı kura sonrası AK Parti cephesi seçimi yargıya taşıdı ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu karara Menemen Belediye Başkanlığı tarafından yapılan itiraz da reddedilince İzmir Valiliği 5 Ocak Salı günü kura çekiminin yenilenmesine karar verdi. Menemen Belediye Meclisi 5 Ocak günü kura çekimi gündemiyle toplandı ancak CHP’li ve İYİ Partili üyeler oturumu boykot edince salt çoğunluk sağlanamadığı için ertelendi. 

Süreçte AK Parti cephesinden “Yapılan Menemen halkına ihanettir” çıkışı gelirken, CHP cephesi ise mahkemenin seçimin iptali yönündeki itiraz hakkında nihai kararı vermeden kura çekimi tekrarı yapılamayacağını savundu ve hukuk profesörleri tarafından hazırlanan bir mütalaayı İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e sundu. 

Tüm bu gelişmelerin ardından gözler bugün yine Menemen’e çevrildi. Menemen Belediye Meclisi yine kura çekiminin de gündemde olduğu olağan toplantısı için bir araya geldi.

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ali Koç'u kabul etti
 
Karşıyaka'da Meclis'ten 'katı atık bedeli' kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ali Koç'u kabul etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan ...
Erdoğan'dan Saadet Partili Asiltürk'e ziyaret
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Asiltürk'ü ziyaret etti.
TOKİ tartışmasında ikinci perde: CHP'li Arslan'dan hodri meydan, AK Partili Kaya'dan jet yanıt!
Karabağlar'daki TOKİ tartışmasında CHP İzmir Milletvekili Arslan'dan referandum ...
 
Ağaç katliamı Meclis gündeminde!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Bergama'nın ...
AK Parti’den Başkan Soyer’e istihdam çıkışı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe yılsonu ...
DEVA İzmir'den emekli aylığı tepkisi
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, işçi ...
 
Başkan İduğ'dan Ankara çıkarması: 'Lider'e proje verdi!
Bornova Belediye Başkanı İduğ, CHP İlçe Başkanı Çapın ile birlikte Ankara’ya ...
İzmir'in gözü yine Menemen'deydi: Kuraya bu kez önerge freni!
Menemen Belediye Meclisi'nde hafta başında yeni başkanvekilini belirleyecek ...
Soylu'dan 'Boğaziçi' mesajı: Polis doğru olanı yapmıştır
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki rektör protestolarına ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri