POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
14 yaşındaki çocuk dehşet saçtı: 3 yaralı
14 yaşındaki çocuk dehşet saçtı: 3 yaralı
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Beşiktaş 5 maç sonra galibiyeti hatırladı!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
Tanju Özcan'ın eşinden Bolu Belediyesi'ne protesto!
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
İran Konsolosluğu'nda canlı bomba alarmı
26 Ekim 2019 Cumartesi - 11:06

Yabancı yatırımcılardan MINEX’e tam not

Türkiye, doğal kaynakları zenginliğinin yanı sıra makine ve teknolojileri ile uluslararası yatırımcılardan tam not aldı. Maden sektörünün oyun kurucu ülkelerini bir araya getiren MINEX Fuarı, yabancı katılımcı ve ziyaretçileriyle birlikte uluslararası yatırım arenasına dönüştü.

Yabancı yatırımcılardan  MINEX’e tam not

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası işbirliğiyle tarafından düzenlenen Minex - 8. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı maden ve doğal kaynak zenginliği, sektör deneyimi, ham madde bolluğu, teknolojik alt yapısı, ulaşım kolaylığı ve dinamik sektör yapısı ile İzmir’in tanınırlığını uluslararası pazarda artırıyor.

Başladığı günden bugüne dek yoluna güçlenerek devam eden Minex Fuarı, uluslararası tanınırlığını artırdı. 2017 yılına oranla yabancı katılımcı alanını yaklaşık dört kat artıran fuarda bu yıl Amerika, Almanya, Fransa, İngiltere, Polonya, Çin ve Rusya başta olmak üzere Avusturya, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Güney Afrika, Hollanda, İspanya, İtalya, Kanada, Kuzey İrlanda, Litvanya,  Slovenya, Ukrayna ve Yunanistan’dan uluslararası katılımcılar yer alıyor. Maden sektöründe önemli ülkelerin katılımının yanı sıra alım heyeti programı kapsamında başta Rusya, Çin, Orta Doğu, Avrupa ve Balkan ülkelerinden olmak üzere sektörün önemli ülkelerinden sektör temsilcileri katılımcı firmalarla görüşme fırsatı yakalıyor. Program kapsamında gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri, madencilik makineleri ve yedek parçalarının ihracatına katkı sağlarken; yerli firmaların da uluslararası mühendislik projelerini üstlenmelerine zemin hazırlıyor. Dünyanın dört bir yanından binlerce sektör temsilcisi ticaret yapmak için buluştuğu fuar, Türkiye’nin 2019 sonuna dek belirlediği 5 milyar dolarlık ihracat hedefine katkı sağlayacak.

Zengin minerallerin kaynağı Türkiye

Dünya maden sektöründe kısa süre içinde büyük ilgi gören Minex Fuarı’na İngiltere’den milli katılım atağı geldi. ABMEC - Maden Ekipmanları Derneği ile birlikte fuara katılan İngiltere, insan ve çevre odaklı teknolojilerini fuarda tanıtıyor. Türkiye’de her türlü maden yatırımıyla ilgilendiklerini belirten ABMEC Genel Müdürü Jane Isaacs, “Türkiye’de gerçekten oldukça zengin doğal kaynaklara sahip şirketler var. Biz de o şirketlerle ilişkilerimizi geliştirmek için buradayız. Fuar çok iyi organize edilmiş. Madencilik sektörünün oyun kurucu ülkeleri bir araya getirilmiş. Dünya her zaman madenlere ihtiyaç duyacak. Fakat popülasyon artıkça ekonomik ve çevresel sorunlar açığa çıkıyor. Yaşadığımız sürece mineral ihtiyacımız hep olacak ve Türkiye bu ihtiyacın büyük bir kısmını karşılayabilecek zengin mineral kaynaklarına sahip. Özellikle bu mineralleri çıkaran şirketlere ulaşmak ve onları yakından tanımak istiyoruz” dedi.

Türk maden sektörünün gücü: MINEX

Fuarda Türkiye’nin yatırım ve endüstriyel olanaklarını daha yakından inceleme fırsatı bulduğunu dile getiren Bosna Hersek Ekonomi Odası Başkanı Mirsad Jasarspahic, “Türkiye çok büyük bir ekonomiye sahip. Pek çok sektörde yatırımlara elverişli tam bir endüstri ülkesi. Yabancı yatırımcılar için çok verimli iş olanaklarına sahip. Minex Fuarı, Türkiye maden endüstrisinin çok güçlü olduğunun gözler önüne seriyor. Bosna Hersek küçük fakat oldukça esnek bir ekonomiye sahip. Aynı zamanda sanayi ülkesiyiz. Enerji ve madencilik sektöründe güçlü operasyonlarımız var. Sektörlerimizin ve ülkelerimizin neden daha çok bir arada çalışması gerektiğini bu fuarda gördük” dedi.

Türkiye ve Bosna Hersek arasında teknoloji koridoru

Her yıl Haziran ayında Saraybosna’da enerji, sanayi ve madencilik sektörlerine yönelik olarak Energa Fuarı’nı düzenlediklerini belirten Jasarspahic, bu kapsamda geçtiğimiz yıl İZFAŞ ile imzaladıkları iş birliği anlaşmasına değinerek; “Karşılıklı heyetlerle Saraybosna ve İzmir’de düzenlenen fuarları destekleyip kardeşlik köprüsünü daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. İzmir  bizim çok güçlü bir partnerimiz. Buradaki sonuç şu ki benzer teknoloji endüstrileri üzerine çalışıyoruz. Yaptığımız anlaşma ticareti olmayan fakat ticarete çok daha büyük katkılar sunmayı amaçlayan bir yol haritası çiziyor. Ülkelerimizde birbirimizi güçlü bir şekilde temsil edersek Türkiye ve Bosna Hersek arasında teknoloji koridoru oluşturabiliriz. Bu koridor da bizim Avrupa ve dünyaya açılan kapımız olur” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Polonya hep el ele

Polonya Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan on iki gelişim programından biri olan Polonya Ticaret ve Yatırım Ajansı da fuardaki yerini aldı. Bu kapsamda Polonya’daki teknolojileri ve makine alanındaki gelişmeleri anlatıp Türk yatırımcılara projelerini sunarak Türkiye ve Polonya arasındaki iş birliklerine değinen Piotr Broncel, “Türkiye ve Polonya arasındaki iş birliği günlük bir iş aslında. Türkiye’de özellikle kömür madenciliğinde daimi olarak hizmet veren firmalarımız mevcut. Türkiye’deki madencilik işletmeciliğinin zor olduğunu biliyorum. Öncelikle jeolojik koşullarınız zor. Jeolojik olarak madencilik yaparken bir takım zorluklarla karşılaşılıyor, doğal zorluklar bunlar. Bizim bunlara ilişkin çözümlerimiz var. Toprağa ilişkin karşılaşabileceğiniz tüm zorluklara ilişkin çözümlerimiz mevcut” ifadelerini kullandı.

Orta Doğu’dan sıcak temas

Fuara ayrıca Orta Doğu ülkelerinden yoğun bir heyet katılımı gerçekleşti. Ürdün Milletvekili Musa Hantash, Ürdün Ankara Büyükelçisi ve Ticaret Ataşesi Müsteşar Dr. Emad Masalmeh, Erbil Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Saran Aziz gibi isimlerin bir araya geldiği heyet Türkiye’nin makina teknolojileri konusunda yatırıma sıcak baktıklarını belirterek fuardan memnun ayrıldı. Ürdün Milletvekili ve aynı zamanda firma sahibi Musa Hantash, projelerinde kullanmak üzere Ankaralı üretici bir firmadan sondaj makina siparişi verdi. Hantash, bu ve benzeri teknolojileri fuardan sonra artık Türkiye’den tedarik etme kararı aldıklarını belirtti. Erbil Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Saran Aziz ise, “Türkiye ile geçen sene yaklaşık 10 milyar dolarlık ticaret yaptık. Fuarı çok iyi bulduk. Türkiye’de madencilik çok zengin kaynaklara sahip olduğu için dünyanın en iyi firmalarının burada bulunduğunu düşünüyorum. İş bağlantılarımız fuarla birlikte hız kazandı” dedi.

 
Bornovalı çocuklar Cumhuriyet için sahnede!
 
Almanya'dan sonra konut fiyatlarının en çok arttığı İzmir'in tercih nedenleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de mülteciler Türk mutfağına rakip oldu
Konak ilçesindeki Basmane semtinde, farklı ülkelerden gelen sığınmacılar ...
CHP'li Bakan İzmir'deki o okulu Meclis gündemine taşıdı!
Torbalı’da çürük bir binada eğitim-öğretime devam eden okulu meclis gündemine ...
Irak'taki gösterilerde ölü sayısı 30'a yükseldi
Irak'ın başkenti Bağdat ve güney kentlerde bugün yeniden başlayan hükümet ...
 
Adıyaman'da iki kadın ölü bulundu
Adıyaman'da iki kadın pompalı tüfekle vurulmuş halde bulundu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu'nun bazı kesimleri trafiğe açılıyor
Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu ve bağlantı yollarının bazı kesimleri 30 Ekim'de trafiğe açılacak.
Büfede su şişesi içinde sahte içki satışına 3 gözaltı
Konak ilçesinde bir büfeye düzenlenen baskında, pet su şişelerine doldurulup ...
 
Akar: Soçi mutabaktı planlandığı gibi gidiyor
Milli Savunma Bakanı Akar, Soçi mutabakatıyla ilgili olarak, "Gayet normal, ...
Rusya'dan YPG'ye uyarı
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Soçi Mutabakatı çerçevesinde YPG’nin, ...
İZBAN durağında panik dolu anlar: Trenin önüne atlayan kişi yaralandı!
Karşıyaka ilçesinde, Cumaovası- Aliağa seferi yapan trenin önüne atlayan S.Y., yaralandı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri