POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Narin'in davası başlıyor: Düğüm çözülecek mi?
Narin'in davası başlıyor: Düğüm çözülecek mi?
ABD'deki 'elektronik oylama' YSK'nın merceğinde!
ABD'deki "elektronik oylama" YSK'nın merceğinde!
Almanya'da kriz: Maliye Bakanı görevden alındı
Almanya'da kriz: Maliye Bakanı görevden alındı
Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü
Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü
10 Ağustos 2022 Çarşamba - 09:55

Altılı Masa’da 3 ayrı 'geçiş süreci' senaryosu!

Ortak Cumhurbaşkanı adayı çıkarma hedefi ortaya koyan Altılı Masa’nın önündeki kritik başlıklardan biri de geçiş sürecinin yol haritası. Parti mutfaklarında başlayan hazırlıkta temelde 3 senaryo üzerinde çalışılıyor.

Altılı Masa’da 3 ayrı  geçiş süreci  senaryosu!

Parlamenter sisteme geçiş konusunda anlaşan altı muhalefet partisinin önünde iki kritik başlık bulunuyor. Birincisi ortak Cumhurbaşkanı adayı belirlemek. İkincisi seçimi kazanmaları durumunda yürüyecekleri yol haritasını bugünden oluşturmak. Seçim takvimi açıklandığında toplumun karşısına da 6 genel başkanın imza atacağı bir protokolle çıkmayı hedefliyorlar. Aday belirleme sürecini sonbahara bırakan liderler geçiş sürecinin yol haritası içinse hummalı bir çalışma yürütüyor.

Gazeteduvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre bu çalışma şimdilik partilerin kendi mutfağında sürse de temelde 3 ayrı senaryo üzerinde fikir yürütülüyor.

Geçiş süreci çalışmasını “En önemli konu” olarak nitelendiren partiler var olan sistemden güçlendirilmiş parlamenter sisteme hangi takvim ile geçileceğini çalışıyor. Bu çalışma farklı senaryolara göre seçenekli olarak yürütülüyor. Çünkü geçiş sürecinin takviminde Meclis’te elde edilecek çoğunluk belirleyici olacak. İşte burada 3 senaryo çalışılıyor.

İlk senaryo muhalefetin seçim sonrası parlamentoda 400 milletvekili kazanması. Bu durumda partiler hızlı bir anayasa değişikliği sürecini işletebilir. İkinci senaryoda 360 milletvekili çıkarılması durumunda da anayasa değişikliğinin referanduma sunulmasının önü açılıyor. Ancak anketler parlamenter sisteme geçişi öngören partilerin anayasa değişikliği yapacak bir güçle Meclis’e gireceğini şimdilik göstermiyor. O nedenle üçüncü senaryo da (anketlere göre 340 milletvekili çıkarma potansiyeli var) Meclis’te 301 milletvekili kazanılması durumuna göre hazırlanıyor.

Parlamenter sisteme geçişi öngören partilerin 301 ve üzerinde milletvekili çıkarması Meclis Başkanlığı seçiminin ve komisyonlarda çoğunluğun alınması demek. Bu da istenen kanunların rahatlıkla Meclis’ten çıkarılmasına imkân tanıyor. Kanun yapma çoğunluğuna sahip olunduğunda birçok alanda düzenleme yapmak için sorun kalmayacağı ifade ediliyor.

AK PARTİ MUHALEFETE DÜŞERSE PARLAMENTER SİSTEME 'HAYIR' DEMEZ HESABI YAPILIYOR
Meclis kanun yapabilecek ama parlamenter sistem için anayasa değişikliği yapacak çoğunluk olmadığında partilerin bu vaadi ne olacak? Başta CHP ve İYİ Parti olmak üzere Altılı Masa’daki birçok parti iktidar olmaları durumunda, muhalefete düşecek AK Parti ve MHP’nin de anayasa değişikliğine sıcak bakacağını düşünüyor. CHP’de “İktidara gelirsek güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda AK Parti’nin muhalefet edeceğini düşünmüyoruz. Bu konuda sunulacak Anayasa değişikliğine destek vereceklerdir. Çünkü AK Partili milletvekilleri de siyaset yapmak istiyor” değerlendirmesi yapılıyor.

MİNİ BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MÜMKÜN İDDİASI
Altılı Masa’daki diğer partilerde de benzer görüşler var. Parlamenter sisteme geçiş için AK Parti’den destek alınamasa dahi MHP’nin de Anayasa önerisinde olduğu gibi, Bakanlar Kurulu’na hukuki statü, Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinde Kabine onayı, Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı, Merkez Bankası Başkanı gibi kritik kurumlara atamalarda Meclis onayının istenmesi gibi düzenlemeleri içerecek mini bir anayasa değişikliğine –partiler kendi gücünü yansıtma olanağı bulacağı için- itiraz edilmeyeceği hesabı yapılıyor.

YOL HARİTASI BELLİ OLMAYA BAŞLADI
Altılı Masa’daki partilerin ayrı ayrı çalıştığı geçiş süreci senaryolarına dair çalışmanın sonbaharda yapılacak toplantılarda liderler düzeyinde ele alınması bekleniyor. Ancak parti temsilcileri bugüne kadar yapılan toplantılarda aslında bu geçiş sürecine dair “hükümet programı” olarak da adlandırılabilecek birçok karar aldıklarının altını çiziyorlar. Bu noktada Siyasi Ahlak Yasasının çıkarılması, parlamentoda kesin hesap komisyonu kurulması, hasar tespit komisyonu oluşturulması yönünde açıklamalar hatırlatılıyor.

ALTILI MASA SEÇİM SONRASI ATAMALARI KONUŞTU, TEK KRİTER LİYAKAT OLDU
Muhalefet partilerinin geçiş süreci kapsamında üzerinde çalıştığı konulardan biri de bürokrasiye dair yapılacak düzenlemeler. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre aralarında Diyanet İşleri Başkanı, MİT Başkanı, Devlet Denetleme Kurumu Başkanı, Bakan Yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Ofisleri ve Politika Kurulları, Merkez Bankası Başkanı, BDDK Başkanı gibi üst düzey yaklaşık bin bürokratın görev süresi Cumhurbaşkanının görev süresine bağlı. Cumhurbaşkanının görevi sona erdiğinde, bunların görevi de sona eriyor. Ancak yerlerine atama yapılıncaya kadar görevlerini sürdürüyorlar. Edinilen bilgiye göre bu konu Altılı Masa’nın geçtiğimiz aylarda yapılan bir toplantısında ele aldı. Liderlerin tamamı bu görevlere yapılacak atamaların devlette liyakate uygun atamalar olması gerektiği konusunda görüş birliğine vardı.

BAZI KURUM VE KURULLAR LAĞVEDİLECEK
Bu karar söz konusu görevlendirmelerin partilere paylaştırılmayacağı anlamına geliyor. Örneğin Merkez Bankası Başkanı atamasında alanında yetkinlik, ulusal ve uluslararası finans çevrelerine güven verme, kurum kültüründen gelme gibi kriterlere bakılacak. Partiler de bu konuda öncelikle o kurum içindeki yetkin kişiler başta olmak üzere bazı isim önerilerinde bulunabilecek. Bu arada Cumhurbaşkanlığı Politika Kurulları, Ofisler, Türkiye Varlık Fonu gibi “paralel kurumlar” olarak nitelendirilen kurum ve kurullara ise atama yapılmayacağı, bunların lağvedilme sürecinin işletileceği konuşuluyor.

GEÇİŞ SÜRECİ LİDERLER DÜZEYİNDE KONUŞULACAK
Partilerin yaptığı bu çalışmaların sonbaharda sonuçlanması, daha sonra hazırlanan önerilerin liderler düzeyinde yapılacak toplantılarda ele alınması bekleniyor. Liderler bu konuda görüşmelere başladığında bazı başlıkların teknik, hukuki yönden ayrıntılandırılması için komisyon kurma kararı da verilebilecek. Liderlerin geçiş sürecine dair aldığı kararlar seçim sürecinde imzalanacak protokolde yer alarak kamuoyuna duyurulacak. (Gazeteduvar)

 
İcra dosyaları 24 milyon barajını da geçti!
 
"İzmir’in kurtuluş tarihini kirletemezsiniz!"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Nasır'dan Sarnıç'a müjde: Hak sahipliği kesinleşti
Gaziemir Sarnıç’ta ‘“2B Tapu Bilgilendirme” toplantısı yapan AK Parti ...
CHP'nin 'Ekonomi Masası' o tarihte İzmir'e geliyor!
CHP'de Genel Başkan Yardımcısı Öztrak başkanlığında kurulan ve 1.5 yılda ...
CHP'de 'eskiler'den adaylık mesaisi: O isimler sahaya indi!
CHP'de geçmişte milletvekilliği, belediye başkanlığı veya Parti Meclisi ...
 
Babacan: Biz o tuzağa düşmeyeceğiz!
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin İl Başkanlığı binasının ...
Memleket Partisi'nden Çelebi'ye evinin önünde salvo: Fırsatçı olduğunu gösterdi!
MP İl Başkanı Oğuz'dan CHP'den vekil seçildikten sonra katıldığı Memleket ...
CHP'li Öztunç'tan Brezilya Büyükelçisi'ne 'Nae Sao Paulo' mektubu!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç, Aliağa'da sökülmek üzere yola çıkan ...
 
CHP'li Derinsu'dan çarpıcı mesajlar ve AK Parti'nin çağrısına yanıt!
KPSS soruların sızdırıldığı iddiasıyla yapılan soruşturma İzmir siyasetinde ...
"Çiftçiye ÖTV'siz KDV'siz kırmızı mazot vereceğiz"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Edirne'de düzenlenen ...
Erdoğan'dan Abdülhamid Han gemisine havadan inceleme
Abdülhamid Han sondaj gemisinin ilk görev yerine uğurlanıyor. Törene katılacak ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri