POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kurtulmuş'tan 'İmralı ziyareti' açıklaması!
Kurtulmuş'tan 'İmralı ziyareti' açıklaması!
Memur ve emekli ne kadar zam alacak?
Memur ve emekli ne kadar zam alacak?
CHP Bilgi İşlem Sorumlusu tutuklandı
CHP Bilgi İşlem Sorumlusu tutuklandı
Özgür Özel'den, Hikmet Çetin'e ziyaret
Özgür Özel'den, Hikmet Çetin'e ziyaret
7 Kasım 2025 Cuma - 09:05

Bornova’da gençlerden afetlere karşı teknolojik çözümler

Bornova Belediyesi’nin “Afete Dirençli Kent Bornova” sloganıyla düzenlediği Hackathon 2025’te, üniversite öğrencilerinden oluşan 8 takım afet yönetimi ve dirençlilik üzerine projelerini 36 saat boyunca geliştirdi. Yarışmada HETZGEN birinci olurken, Başkan Ömer Eşki afetlerin insan hatalarından kaynaklandığını vurguladı. Etkinlikte gençlerin teknolojiyle afetlere karşı çözüm üretmesi takdir topladı.

Bornova’da gençlerden afetlere karşı teknolojik çözümler

Bornova Belediyesi tarafından “Afete Dirençli Kent Bornova” sloganıyla düzenlenen Hackathon 2025 Yarışması, 30 Ekim İzmir Depremi’nin yıldönümünde Dramalılar Köşkü’nde gerçekleştirildi. Üniversite öğrencilerinden oluşan 8 takımın yarıştığı etkinlikte, katılımcılar 36 saat boyunca aralıksız çalışarak afet yönetimi ve dirençlilik temalı projelerini sundular.

Yarışmada HETZGEN birinci, HGDROTECH ikinci, İNNOV 8 üçüncü oldu. Bornova Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen etkinlikte birinci ekibe 120.000 TL, ikinciye 100.000 TL, üçüncüye ise 80.000 TL ödül verildi.

Ömer Eşki: “Doğa olayını afete çeviren insanın yanlış uygulamalarıdır”

Kapanışta konuşan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, afetlerin yalnızca doğa olaylarından değil, insan hatalarından kaynaklandığını vurgulayarak,

 “Bir afet ülkesinde yaşıyoruz. Deprem, sel, yangın gibi olaylar doğanın gerçeği. Ancak bunları afete dönüştüren, insanın yanlış uygulamaları, ihmali ya da bazen açgözlülüğüdür. Maraş’ta, İzmir’de, Kocaeli’nde yaşadığımız yıkımlar bunun sonucudur. Biz, bu yanlışları tekrar etmemek için düşünmeli ve üretmeliyiz.” diye konuştu.

Hackathon fikrinin de bu farkındalık arayışından doğduğunu belirten Eşki,  “Bu işi tek başımıza yapamayız. Öğrencilerle, bilim insanlarıyla, meraklı gençlerle birlikte üretmek zorundayız. Çünkü uygulamalar yanlış olduğunda zarar gören hepimiz oluyoruz. Amacımız, doğa olaylarını afete dönüştürmeyen bir yaşam kültürü oluşturmak.” ifadalerini kullandı.

Başkan Eşki sözlerini, gençlere olan inancını vurgulayarak tamamladı:

“Bugün burada bir yarışmadan çok daha fazlası için bir aradayız. Çünkü afetlere karşı en güçlü silahımız bilgi, teknoloji ve dayanışmadır.”

Öziçer: “Her büyük değişim küçük bir fikirle başlar”

Bornova Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürü Sinancan Öziçer, gençlerin geliştirdiği projelerin gelecekte hayat kurtarabilecek potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Sizler sadece yarışmacı değil, gelecekte hayat kurtarabilecek fikirlerin tohumlarını atan kahramanlarsınız. Belki bu yarışmada ortaya çıkan bir fikir, bir gün bir ailenin güvende olmasını sağlayacak. Unutmayın, her büyük değişim küçük bir fikirle başlar.” dedi.

Öziçer, afetlerle mücadelede bireysel değil, kolektif bir bilincin önemine vurgu yaparak tüm katılımcılara teşekkür etti.

Jüri uzman isimlerden oluştu

Yarışmanın jüri üyeleri arasında; Deprem Bilimci Yoshinori Moriwaki, İTÜ’den Prof. Dr. Himmet Karaman, İYTE’den Dr. Uğur Demir, Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Özlem Ayan ve Build Change Yönetici Yardımcısı Noll Tufani yer aldı.

 
Gebze'deki yıkımın nedeni belli oldu!
 
Turizmcilerden yeni Basmane Çukuru projesine tam destek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni dönemde 'Haydi Kadınlar Buza' projesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Buz Sporları Salonu, 2025-2026 sezonu için ...
Aliağa, Ata’sını saygı ve özlemle anacak
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ...
İZMAR'a 2 yeni şube!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tanzim satış mağazası İZMAR, Buca’da iki ...
 
Bayraklı'da eğitimde fırsat eşitliğine dijital destek
Bayraklı Belediyesi, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek amacıyla ...
Kırsal kalkınmada Aliağa'dan örnek proje
Yerel kalkınmayı desteklemek, tarımsal üretimi artırmak ve üreticilerin ...
Başkan Sengel’den Çamlık’a sabah ziyareti
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, perşembe sabahına ...
 
Konak’ta Ata’ya saygı dolu bir hafta
Konak’ta, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, sonsuzluğa uğurlanışının 87’nci ...
Tugay: Şirketlerimiz her yıl daha iyiye gidiyor!
İzBB Başkanı Cemil Tugay, İZMAR açılış töreni sonrası basının sorularını ...
Sayıştay kooperatifler için 'hukuki süreç başlat' demişti... Tugay: Kamu zararına bakılacak!
İzBB Başkanı Cemil Tugay, İZMAR açılış töreni sonrası gündeme ilişkin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Çağatay Güç’ün ‘A Takımı’nın şifreleri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri