POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Trump kara harekatı iddialarını yalanladı
Trump kara harekatı iddialarını yalanladı
Bakan Fidan: Savaşın asıl sorumlusu İsrail'dir
Bakan Fidan: Savaşın asıl sorumlusu İsrail'dir
Cinsel tacizle suçlanıyordu: Davada flaş gelişme
Cinsel tacizle suçlanıyordu: Davada flaş gelişme
ABD'li Bakan: İran'daki hedeflerimiz değişmedi!
ABD'li Bakan: İran'daki hedeflerimiz değişmedi!
19 Mart 2026 Perşembe - 09:25

Çanakkale Zaferi Efes Selçuk'ta konuşuldu

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 111. yıl dönümünde Selçuk Efes Kent Belleği’nde “18 Mart’ın Anlamı ve Günümüz” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Özdemir, Çanakkale Zaferi’nin tarihin seyrini değiştirdiğini ve Milli Mücadele’nin yolunu açtığını vurguladı.

Çanakkale Zaferi Efes Selçuk ta konuşuldu

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 111. yıl dönümünde Selçuk Efes Kent Belleği’nde “18 Mart’ın Anlamı ve Günümüz” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Özdemir, Çanakkale Zaferi’nin tarihin seyrini değiştirdiğini ve Milli Mücadele’nin yolunu açtığını vurguladı.

Tarihi olayların tekrar etmesinin, gelişmiş ülkelerin sömürgeci bakış açılarını sürdürmelerinden kaynaklandığını belirten Özdemir, I. Dünya Savaşı sonrasında hiçbir toplumun eskisi gibi kalmadığını ifade etti. Osmanlı Devleti’nin doğrudan kendi çıkarlarıyla örtüşmeyen bir savaşın içinde yer aldığını hatırlatan Özdemir, “Biz bu savaşa varlığımızı ve bağımsızlığımızı korumak için girdik ve büyük bir kahramanlık örneği sergiledik” dedi.

MİLLİ MÜCADELE RUHU ÇANAKKALE’DE DOĞDU

Çanakkale Zaferi’nin büyük bir gurur kaynağı olduğunu dile getiren Özdemir, o döneme kadar Batı tarafından küçümsenen bir toplumun, güçlü donanmalara sahip devletlere karşı beklenmedik bir direniş gösterdiğini söyledi. Bu direnişin savaşın süresini uzattığını ve dünya siyasetinde önemli kırılmalara yol açtığını ifade eden Özdemir, aynı zamanda bu sürecin Mustafa Kemal Atatürk’ün tanınmasına ve Milli Mücadele liderliğinin önünün açılmasına katkı sağladığını belirtti.

Çanakkale’de ortaya çıkan bilincin Milli Mücadele’nin temelini oluşturduğunu vurgulayan Özdemir, bu direnişin aynı zamanda ezilen uluslara da ilham verdiğini ifade etti.

“ÇANAKKALE GEÇİLMEZ” RUHU YAŞATILMALI

Savaşın seyri ve günümüzdeki algısı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özdemir, Çanakkale ruhunun yeterince yaşatılamadığını söyledi. “Çanakkale Geçilmez ifadesinin ne anlama geldiğini iyi kavramamız gerekiyor” diyen Özdemir, denizcilik geleneğinden bir örnek vererek; “İstanbul Boğazı’ndan geçen bir geminin seyir defterine ‘Boğaz geçildi’ diye yazılır. Ancak Çanakkale Boğazı’ndan geçerken ‘Şehitlik anıtı selamlandı’ ifadesi yer alır. Çünkü Çanakkale için ‘geçildi’ denmez; Çanakkale geçilmez.” dedi.

Etkinlik, Dr. Mustafa Özdemir’in katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.

 
Özel'in 'cunta başkanı' sözlerine yanıt: Aciz kukla!
 
Başkan Yiğit bayram öncesi emekçilerle buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Engelleri aşan yarışma başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Senin çizgin, onların sesi olsun” sloganıyla ...
İzmir Körfezi'ne 'bilimsel röntgen'
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Sağlıklı Körfez” hedefiyle 26-28 Mart tarihlerinde ...
Çanakkale Zaferi Bornova'da unutulmadı
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında Bornova’da ...
 
Çiğli'de bayram temizliği
Çiğli Belediyesi, Ramazan Bayramı öncesinde ilçe genelindeki cami ve mezarlıklarda ...
İZELMAN'a siber saldırı: Büyükşehir'den açıklama!
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZELMAN’a yönelik siber saldırı girişimi ...
Şehit aileleri derneklerinden Tugay’a ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 18 Mart Şehitleri Anma ...
 
Torbalı kağıt fabrikasına karşı tek ses!
Torbalı’da kurulması planlanan kağıt fabrikasına karşı Belediye Başkanı ...
Şehit Ümit İnce’nin adı Karabağlar‘da yaşayacak
Karabağlar Belediyesi, Gürcistan’da kaza kırıma uğrayan askeri uçakta ...
Aliağa’da Çanakkale Zaferi'nin 111. yıl dönümü kutlandı
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 111. yıl dönümü Aliağa’da ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Rıfat Nalbantoğlu sessizliğini bozdu
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri