POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Aziz Yıldırım kongreyi terk etti!
Aziz Yıldırım kongreyi terk etti!
Ünlü sanatçı eşinin ölümüyle yıkıldı, intihar etti!
Ünlü sanatçı eşinin ölümüyle yıkıldı, intihar etti!
Çin'den ithal edilen araçlara ek vergi!
Çin'den ithal edilen araçlara ek vergi!
Kamu işçilerinin ek ödeme tarihleri belli oldu
Kamu işçilerinin ek ödeme tarihleri belli oldu
3 Aralık 2018 Pazartesi - 13:33

Hakları için yürüdüler: Engelsiz ve adil bir yaşam çığlığı!

İzmir’de, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde bir araya gelen engelliler, hakları için farkındalık yürüyüşü gerçekleştirdi. Engelliler, yaşadıkları sorunların yıllardır çözüme kavuşturulmamasına tepki gösterdi.

Hakları için yürüdüler: Engelsiz ve adil bir yaşam çığlığı!

İzmir’de faaliyet gösteren engelli derneklerini tek çatı altında toplayan Engelli Dernekleri Birliği üyeleri, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli hakları konusunda farkındalık oluşturmak için yürüdü.

Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen engelliler ve aileleri, yaşadıkları sorunların yıllardır çözüme kavuşturulmamasına tepki gösterdi. Ellerinde, “Engelli istihdamı arttırılsın”, “Fark et, kabul et, bizimle yürü”, “Herkes için engelsiz bir dünya” dövizleri taşıyan grup, İzmir Büyükşehir Belediye binasına kadar yürüdü. Yürüyüşe katılanlar arasında CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter de yer aldı. Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasını okuyan Gülgün Yorgancılar, engellilerin yaşadığı sorunların insan hakları bağlamında değil, sadaka kültürüyle çözülmeye çalışılmasını kınadıklarını dile getirerek, “Biz tüm engelliler ve aileleri olarak hiçbir ayrımcılığa uğramadan, insan onuruna yaraşır, eşit yurttaşlık temelinde adil bir yaşam istiyoruz” dedi.

VERİLEN SÖZLER TUTULMUYOR
Basın açıklamasını okuyan bedensel engelli Gülgün Yorgancılar, her geçen gün haklarının ellerinden alındığını belirterek, “Sosyal devlet olmanın görev ve sorumluluklarını hatırlatmak ve merkezi idare ve yerel yönetimlerin verdikleri ve tutmadıkları sözleri kamuoyuyla paylaşmak için buradayız. Engelliler yasasının yürürlüğe girmesinden bu yana 13 yıl geçmesine rağmen, yasanın gerekleri tam olarak yerine getirilmediği için buradayız.  Denetim ve yaptırımlar yeterince uygulanmadığı, yüzlerce kamu binasına erişemediğimiz için buradayız. Kentler, açık alanlar, konutlar ve toplu taşıma araçları planlanırken engelliler yok sayıldığı; haklara, hizmetlere, ortak kullanılan mekanlara, bilgiye, iletişime, adalete erişemediğimiz için buradayız. Seçme ve seçilme hakkımızı kullanırken engellerle karşılaştığımız, toplumsal yaşama etkin hak ve sorumluluklarda, eşit bireyler olarak katılamadığımız için buradayız” diye konuştu.

ADİL YAŞAM TALEBİ
Taraf olduğumuz Birleşmiş Milletler Engelli Hakları sözleşmesi ve yasalarla tanınan haklarımız keyfi düzenleme ve uygulamalarla geri alınmaktadır. 2022 engelli maaşı ve evde bakım ücretinde hane halkı geliri değil engelli bireyin geliri baz alınarak, yaşadığımız haksızlıklara son verilmelidir. Çeşitli engel gruplarının kullanmak zorunda olduğu tıbbi cihazlar, medikal malzemelerdeki katkı payları kaldırılmaldır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmayan ya da çok cüzi bir miktarı karşılanan, engelliler için olmazsa olmaz tıbbi cihaz ve tekerlekli sandalye, ortez, protez, beyaz baston gibi araçların ücretsiz olarak karşılanması gerekmektedir. Engelliğin önlenmesi için etkin tıbbi ve sosyal tedbirler alınmalıdır. Eğitimi engellenmiş, sokağa çıkması imkansız hale getirilmiş, iş bulamamış, toplum tarafından dışlanmış engellilerin, bütün bu sorunları, insan hakları bağlamında değil de sadaka kültürüyle çözülmeye çalışılmasını kınıyoruz. Biz tüm engelliler ve aileleri olarak hiçbir ayrımcılığa uğramadan, insan onuruna yaraşır, eşit yurttaşlık temelinde adil bir yaşam istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 
Lionslar engelleri aşmak için yürüdü
 
CHP Bayraklı Aday Adayı Sandal’dan iddialı sandık mesajı: 100 bin oyu aşarım!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lionslar engelleri aşmak için yürüdü
İzmir'de, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında, Uluslararası Lions ...
Öykü'nün annesinden çağrı: İki eliniz kanda olsa bile...
İzmir'de yaşayan Çağdaş ve Eylem Şen Yazıcı çiftinin, ilik nakli olmayı ...
İzmir'de 2 kişinin öldüğü sahte içki davasında kritik rapor
İzmir'in Narlıdere ilçesinde ürettiği sahte içkiyle iki kişinin ölümüne ...
 
Velayet davasında Türk anneyi ağlatan karar
İzmirli Dilek Güneş ile Selanikli Georgios Tsakiridis'in yaşadığı büyük ...
İzmir sularında bitmeyen dram!
Dikili ve Çeşme ilçelerinden yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmaya çalışan, ...
İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?
Kent yılın son ayının ilk haftasında da soğuk havanın etkisi altında kalacak. ...
 
İzmir'de korkunç son: Önce bileklerini kesti, sonra...
Bornova ilçesinde, psikolojik sorunları olduğu iddia edilen Hamza K. (21), ...
Binlerce kişiyi dolandıran şüpheli yakalandı
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, internet üzerinden yaklaşık 2 bin 500 kişiyi ...
İzmir Emniyeti 'Komiser Wolf Çetesi'ni çökertti
Kendilerini polis, jandarma ve savcı olarak tanıtıp Almanya'da yaşayan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri