İzmir Ticaret Borsası (İTB) temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, önümüzdeki 10 yılda dünya genelinde tarımsal ürünlerin tüketiminin yüzde 13 artacağının öngörüldüğünü belirterek, "Gelecek 10 yılda hem üretimi artırmak hem de çevresel sürdürülebilirliği sağlamak gibi ikili bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bizlere düşen, bilimsel verilerle destekli, çiftçimizi merkeze alan ve uluslararası iş birliğini önceleyen tarım politikalarını hayata geçirmek" dedi.
İTB temmuz ayı olağan meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Son bir ayda hem ormanlarımız hem içimiz yandı. İzmir'de, Manisa'da, Bilecik'te, Hatay'da, Sakarya'da on binlerce hektar ormanlık alan kül oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi verilerine göre 1 Haziran'dan 7 Temmuz'a kadar, İzmir genelinde Buca ilçesinin yüzölçümünün 2 katı ormanımızı maalesef kaybettik" ifadelerini kullandı.
'YÜZDE 14 ARTMASI BEKLENİYOR'
Geçtiğimiz günlerde OECD ve FAO iş birliğinde önümüzdeki 10 yıla dair tarım, gıda ve balıkçılık piyasalarının küresel ve bölgesel eğilimlerini ortaya koyan '2025-2034 Tarımsal Görünüm Raporu'nun yayımlandığını söyleyen Kestelli, "Rapora göre dünya genelinde tarımsal ürünlerin tüketimi 2034 yılına kadar yüzde 13 oranında artacak. Bu artışın neredeyse tamamı, düşük ve orta gelirli ülkelerden kaynaklanacak. Orta gelirli ülkelerde bu artış, artan refah ve kentleşmeyle birlikte kişi başına düşen tüketimden kaynaklanırken; düşük gelirli ülkelerde ise daha çok nüfus artışına bağlı bir büyüme öngörülüyor. Önümüzdeki 10 yılda tarımsal üretimin ise özellikle Asya ve Afrika'da üretim artışına bağlı olarak yüzde 14 artması bekleniyor" açıklamalarında bulundu.
'KRİTİK HALE GELİYOR'
Kestelli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üretimdeki artışa paralel olarak tarımsal faaliyetlerden kaynaklı sera gazı emisyonlarının toplam da yüzde 6 yükselmesi bekleniyor. Ancak, verimlilik artışları sayesinde üretim başına düşen karbon yoğunluğu düşecek. Son yıllarda korumacılık politikaları her ne kadar artmış olsa da beklentiler küresel gıda ticaretinin öneminin daha da artacağı yönünde. 2034 yılına gelindiğinde, dünyada tüketilen kalorilerin yüzde 22'si uluslararası ticaret yoluyla karşılanacak. Yani tarımsal üretim ve tüketimin coğrafi olarak ayrışması artarken, çok taraflı ticaret sistemlerinin kurallara dayalı işleyişi, gıda arz güvenliği açısından daha da kritik hale geliyor."
Raporun verimlilik artışı, emisyon azaltım teknolojilerinin yaygınlaştırılması, gıda israfının azaltılması ve ticaretin işlevselliğine dikkat çektiğini ifade eden Kestelli, "Rapor bize gösteriyor ki, gelecek 10 yılda hem üretimi artırmak hem de çevresel sürdürülebilirliği sağlamak gibi ikili bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bu süreçte bizlere düşen, bilimsel verilerle destekli, çiftçimizi merkeze alan ve uluslararası iş birliğini önceleyen tarım politikalarını hayata geçirmektir" diye konuştu.(DHA)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |