POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Karşı şeride geçti, takla attı: 4 yaralı!
Karşı şeride geçti, takla attı: 4 yaralı!
Bakan Tunç'tan tutuklama tepkilerine yanıt
Bakan Tunç'tan tutuklama tepkilerine yanıt
Parkta telefonla konuşurken tabancayla vuruldu
Parkta telefonla konuşurken tabancayla vuruldu
Meclis lokantasında veganları üzecek haber
Meclis lokantasında veganları üzecek haber
23 Eylül 2023 Cumartesi - 14:15

İZSU'dan 'kimyasal' açıklaması: Körfez'e değil şebeke hattına dökülüyor!

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ümit Özlale'nin 'Körfez'e kimyasal dökülüyor' iddiası gündeme oturdu. İddia tartışmalara neden olurken İZSU Körfez'e değil, atık su şebeke hattına magnezyum hidroksit döküldüğünü açıkladı.

İZSU dan  kimyasal  açıklaması: Körfez e değil şebeke hattına dökülüyor!

GERÇEKİZMİR - İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve İYİ Parti İzmir Milletvekili Özlale Körfez’de kimyasal koku giderici kullanıldığını iddia ettiği açıklamasının yankıları sürüyor. 

Özlale gündem olan açıklamasında, ‘’Her gün 1100 ton çamur hala körfeze dökülüyor. Bunu yalanlamalarını eğer doğruysa bunu kabul etmelerini bekliyorum. Mavişehir'in bazı yerlerinde derinlik 60 cm.ye düşmüş durumda. Her sene yüzlerce milyon Türk Lirası değerinde koku giderici kullanıyor İzmir Büyükşehir Belediyesi. Kimyasal malzeme alınıyor. O malzeme denize dökülüyor. Bu iddialarımla ilgili aksini iddia edecek olurlarsa kendileriyle memnuniyetle tartışabiliriz’’ ifadelerini kullanmıştı.

CHP'li milletvekillerinin de tepki gösterdiği iddiaya İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nden(İZSU) bir açıklama daha geldi.  

KÖRFEZ'E DEĞİL ŞEBEKE HATTINA DÖKÜLÜYOR!

Dün sosyal medyadan verilen video yanıtın ardından bu kez detaylı bir yazılı açıklama yapıldı. 

Açıklamada Körfez'e kimyasal döküldüğü iddiaları yalanlanırken, ''Körfez’e kimyasal döküldüğü yolundaki iddialara yeniden değinmek gerekirse, bu ifadelerle eğer şebekeye uygulanan magnezyum hidroksit ( MgHo) kastediliyorsa, öncelikle bu  MgHo körfeze dökülmemekte, atık su şebeke hattına uygulanmaktadır. Akademisyenlerle birlikte yürütülen bilimsel çalışma neticesinde uygulanan bu kimyasalların çevreye bir zararı söz konusu değildir'' sözleri kullanıldı. 

İZSU'NUN DETAYLI AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

İzmir Körfezi’ne koku giderici kimyasal döküldüğü yönünde hiçbir dayanağı ve bilimsel gerçeklerle ilişkisi bulunmayan iddiaların kamuoyu önünde dile getirilmesi nedeniyle bir açıklama yapma zorunluluğu doğmuştur.

İZSU Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü kapsamlı bilimsel çalışmalar neticesinde son bir yılda koku sorununun çözülmüş olması bir takım asılsız iddialarla gölgelenemeyecek bir başarı öyküsüdür ve “Yüzülebilir Körfez” odaklı projelerin kazanımlarından sadece biridir.

Söz konusu asılsız iddialara yol açan bilgi açığının giderilmesi açısından şu noktaların bilinmesi önem taşımaktadır:

1. İzmir’de evsel atık sular,  Büyük Kanal Projesi dâhilinde Körfez boyunca uzanan 65 kilometre uzunluğundaki ana kuşaklama kanalı ve bu kanala bağlı 95 kilometre uzunluğundaki ana ve tali kolektörler ile toplanıp Gümrük, Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli’de bulunan 4 pompa istasyonu aracılığıyla Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne iletilmektedir.

2. İzmir Büyük Kanal Projesi'nin son noktası olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, günlük 604 bin 800 metreküp kapasiteyle hizmet vermektedir. 7 gün 24 saat kesintisiz olarak faaliyet gösteren tesiste atık sular ileri biyolojik yöntem kullanılarak arıtılmaktadır.

3. Tesiste oluşan tüm çamurlar lisanslı çamur bertaraf tesislerine alınarak, yönetmeliklere uygun bir şekilde bertaraf edilmektedir.

4. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi, Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği’ne tabi olarak denetlenmektedir.

5. Mavişehir bölgesindeki sığlaşma, uzun yıllar sonucunda derelerle gelen sedimantasyon nedeniyle gelişmiştir. Dere çıkış ağızlarında sığlaşmaya neden olan dip çamuru için düzenli olarak tarama çalışmaları yürütülmektedir. Son bir yıl içerisinde 420 bin metreküplük dip tarama çalışması yapılmıştır. Son 4 yılda derelerde yapılan tarama çalışmasıyla birlikte 1 milyon 300 bin metreküp malzeme çıkarılmıştır. Derelerde yapılan çalışmalar sonucu çamur ve teressubatın körfeze gidişi engellenmiştir.

Körfez’e kimyasal döküldüğü yolundaki iddialara yeniden değinmek gerekirse, bu ifadelerle eğer şebekeye uygulanan magnezyum hidroksit ( MgHo) kastediliyorsa, öncelikle bu  MgHo körfeze dökülmemekte, atık su şebeke hattına uygulanmaktadır.

Akademisyenlerle birlikte yürütülen bilimsel çalışma neticesinde uygulanan bu kimyasalların çevreye bir zararı söz konusu değildir.

Dünyada gelişmiş ülkelerde sıkça başvurulan bu yöntem örneğin Los Angeles şehrinin master planında da aynı şekilde uygulanmaktadır. Atık su şebekelerine yapılan bu zararsız kimyasal uygulaması 100.000 m3 atık suya 8 m3 gibi oldukça düşük bir konsantrasyonda uygulanmaktadır. Şebekeye verilen MgOH zararsız bir kimyasal olup şebekenin performansını artıran, atık su şebeke borularının çeperlerinde katılaşmayı engelleyen, şebeke atık suyunun da pH değerini artıran bir kimyasaldır. Lavabo açıcı malzemelerden daha az zararlı olan bu malzeme atık su arıtma tesisinin de performansını olumlu yönde etkilemektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün bütüncül bir yaklaşımla ve bilimsel yöntemlerle, hazırlanmakta olan koku Master Plan çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar sayesinde koku sorunu çözülmüş, İzmir Körfezi derin bir nefes almıştır. İzmir, Yüzülebilir Körfez hedefine adım adım yaklaşmaktadır.

 

 

 

 
Çeşme Festivali’nde Dany Brillant coşkusu
 
Soyer deprem çalıştayında konuştu: Coğrafya kader olmak zorunda değil!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da Avrupa Hareketlilik rüzgarı
Karşıyaka Belediyesi, dünya kentleri ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ...
Soyer'den gençlere çağrı: Siyasetten uzak durmayın
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaz boyunca büyük ilgi gören ...
Ahilik kültürü Efes Selçuk'ta yaşıyor
Efes Selçuk’ta 36. Ahilik Haftası nedeniyle Selçuk Esnaf ve Sanatkârlar ...
 
Klaros'ta 'Kehanet Festivali' günleri
Menderes Belediyesi’nin desteğiyle Klaros Felsefe Akademisi tarafından ...
İzmir'de Balkan Festivali günleri
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde bu yıl 17’nci kez düzenlenen ...
Efes Selçuk'ta 'Biz bize' gezileri
Efes Selçuk Belediyesi'nin sosyal sorumluluk ve kültür etkinlikleri kapsamında ...
 
İZSU'dan deprem bölgesinde hayati mesai!
İzmir Büyükşehir Belediyesi 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak için ...
Konak’ta hareketli hafta!
Konak Belediyesi düzenlediği birbirinden renkli etkinliklerle Avrupa Hareketlilik ...
İZSU'dan Özlale'ye 'Körfez'de kimyasal' yanıtı: Parfümü yok ki sıkasın, kimyasalı yok ki dökesin!
İYİ Parti İzmir Milletvekili ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir İl Başkanı’nın zor sınavları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri