POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Tepki çeken çakarlı araç paylaşımına ceza!
Tepki çeken çakarlı araç paylaşımına ceza!
İsrail Konsolosluğu saldırısında yeni detaylar!
İsrail Konsolosluğu saldırısında yeni detaylar!
Ağaca çarpan otomobil devrildi: 1 ölü, 4 yaralı
Ağaca çarpan otomobil devrildi: 1 ölü, 4 yaralı
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem
Ege Denizi'nde 4,2 büyüklüğünde deprem
19 Nisan 2026 Pazar - 11:25

İran Hürmüz'ü yeniden kapattı: Son gelişmeler neler?

İran, ABD'nin İran limanlarına uyguladığı ablukayı sona erdirmeyeceğini açıklamasının ardından, cuma akşamı açtıkları Hürmüz Boğazı'nı dün öğlen saatlerinde yeniden kapattı. İran, Washington yönetiminin "İran'dan çeşitli noktalara ve çeşitli noktalardan İran'a giden gemiler için tam seyrüsefer özgürlüğünü garanti altına almadığı" sürece kısıtlamaların devam edeceğini açıkladı.

İran Hürmüz ü yeniden kapattı: Son gelişmeler neler?

İranlı yetkililer, ABD'nin İran limanlarına uyguladığı ablukayı sona erdirmeyeceğini açıklamasının ardından, dün Hürmüz Boğazı'nı yeniden açma kararından geri adım attıklarını ve hayati öneme sahip deniz ticaret hattına yeniden kısıtlamalar getirdiklerini söyledi.

Birleşik Krallık'a bağlı bir denizcilik kurumu, Devrim Muhafızları Ordusu'na ait gemilerin cumartesi günü boğazdan geçmeye çalışan bir tankere ateş açtığını bildirdi. Reuters ise ham petrol taşıyan Hindistan bayraklı bir geminin de su yolunda saldırıya uğradığını aktardı.

İran'ın Hatem el-Enbiya Müşterek Askeri Komutanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Tahran'ın boğazı "önceki statüsüne" döndürdüğünü ve artık "silahlı kuvvetlerin sıkı yönetim ve kontrolü altında" olduğunu belirtti.

İran, Washington yönetimi "İran’dan çeşitli noktalara ve çeşitli noktalardan İran'a giden gemiler için tam seyrüsefer özgürlüğünü garanti altına almadığı" sürece kısıtlamaların devam edeceğini açıkladı.

"MÜZAKERELERDE İLERLEME SAĞLADIK AMA BÜYÜK MESAFE VAR"

İran'ın baş müzakerecisi Muhammed Bakır Kalibaf, cumartesi günü yaptığı açıklamada ABD ile son görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ancak nükleer meseleler ve Hürmüz Boğazı konusunda hala görüş ayrılıkları bulunduğunu söyledi. Devlet medyasına konuşan Kalibaf, geçen hafta sonu yapılan görüşmelere atıfta bulunarak, "İlerleme sağladık ancak aramızda hala büyük bir mesafe var. Israrcı olduğumuz bazı konular var. Onların da kırmızı çizgileri bulunuyor. Ancak bunlar bir ya da iki mesele olabilir." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Washington'un Tahran ile "çok iyi görüşmeler" yürüttüğünü söyledi ancak kritik deniz ticaret hattı üzerinden yapılan "şantaja" karşı uyardı. Daha sonra sosyal medya hesabından İsrail'i öven Trump, diğer bazı müttefiklerin ise "çatışma ve baskı anında gerçek yüzlerini gösterdiğini" yazdı.

Taraflardan hiçbiri, İran’a karşı yürütülen ABD-İsrail savaşında ilan edilen kırılgan ateşkesin sona ermesine günler kala, müzakerelerin durumu hakkında ayrıntı vermedi.

Sekizinci haftasına giren savaşta binlerce kişi hayatını kaybetti. Çatışmalar İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarına da yayıldı. Dünyadaki petrol sevkiyatının beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nın kapanması nedeniyle petrol fiyatları da sert yükseldi.

Antalya'da düzenlenen Diplomasi Forumu kapsamında gazetecilere konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hatibzade, ABD'nin "İran'a kuşatma dayatma iradesini zorla kabul ettiremeyeceğini", buna karşın İran'ın "iyi niyetle Hürmüz Boğazı'ndan güvenli geçişi kolaylaştırmaya çalıştığını" söyledi.

Devrim Muhafızları Donanma Komutanlığı da X platformunda yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İran'dan ve İran'a giden gemilerin hareketi tehdit altında kaldığı sürece Hürmüz Boğazı'nın statüsü önceki haliyle kalacaktır. ABD'nin taahhütlerini ihlal etmesine uygun şekilde karşılık verilecektir."

İRAN HÜRMÜZ'Ü 1,5 AY SONRA AÇMIŞTI

İran, ülkeye yönelik ABD-İsrail hava saldırılarına yanıt olarak boğazı resmen 4 Mart'ta kapatmış, cuma günü ise İsrail ile Lübnan arasında varılan 10 günlük ateşkes anlaşmasının ardından, bölgede daha geniş kapsamlı bir barış sürecinin parçası olarak yeniden açıldığını duyurmuştu.

İran'ın geri adım açıklaması, Trump'ın ABD ablukasının Tahran ile kalıcı bir barış anlaşmasına varılana kadar "tam güçle süreceğini" söylemesinden bir gün sonra geldi. ABD Başkanı ayrıca, Pakistan arabuluculuğunda sağlanan ve çarşamba günü sona erecek geçici ateşkesin uzatılmayabileceğini de belirtti.

ABD ve İran heyetlerinin ikinci tur barış görüşmeleri yapması bekleniyor ancak tarihin henüz netleşmediği bildirildi. AFP'nin haberine göre Mısır Dışişleri Bakanı cumartesi günü yaptığı açıklamada, “önümüzdeki günlerde” bir anlaşmaya varılması yönünde umut bulunduğunu söyledi.

İran’ın geri adımından önce, deniz trafiği verilerine göre boğazın cumartesi sabahı kısa süreliğine açık olduğu sırada en az sekiz petrol ve doğalgaz tankeri geçiş yaptı. (Habertürk)

 
TBMM'de bu hafta hangi konular görüşülecek?
 
Fenerbahçe, Ederson için kararını verdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kiev’de silahlı saldırı: 6 kişi hayatını kaybetti
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir kişinin sokakta ve bir markette ateş ...
İran Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapattı
İran ordusu, ABD'nin deniz ablukasına karşılık olarak Hürmüz Boğazı’nın ...
CHP Lideri Özel, Sanchez ile bir araya geldi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Barselona’daki küresel toplantı kapsamında ...
 
İran duyurdu: Hürmüz boğazı tamamen açıldı
İran Dışişleri Bakanı Arakçi Hürmüz Boğazı'nın tamamen açıldığını açıkladı. ...
İsrail ve Lübnan arasında 10 günlük ateşkes
İsrail ile Lübnan arasında 10 günlük ateşkes başladı. Ateşkesin Hizbullah'ı ...
Trump: İran'la anlaşma yapmaya çok yakınız
ABD Başkanı Donald Trump, İranlı yetkililerle bu hafta sonu görüşmelere ...
 
Trump duyurdu: İsrail ile Lübnan arasında ateşkes
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile Lübnan arasında ateşkes anlaşmasına ...
Arda'nın şov yaptığı maç sonrası hakeme eleştiri!
Milli futbolcu Arda Güler'in iki gol attığı Bayern Münih maçındaki hakem ...
ABD'de erkeklere zorunlu askerlik görevi geri getirildi
ABD, Vietnam Savaşı'nın ardından kaldırdığı zorunlu askerlik görevini ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
28 isim… Geride kalan 3 yıl… İzmir’in En’leri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri