POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
Nisan sıcaklığı dünya tarihine geçti
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
11 yaşındaki çocuğa servis çarptı: Hayatını kaybetti!
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
Okul müdürünü katleden öğrencinin ifadesi ortaya çıktı
Galatasaray'ın eski yıldızı tutuklandı
Galatasaray'ın eski yıldızı tutuklandı
27 Nisan 2024 Cumartesi - 10:24

İzmir'in Çernobili tehlike saçmaya devam ediyor: Yasal sınırın 7291 kat üzerinde radyasyon!

Çernobil nükleer felaketinin 38. yıldönümünde Ege Çevre ve Kültür Platformu düzenlediği basın açıklamasıyla yetilileri bir nükleer maceraya karşı uyardı. Basın açıklaması Gaziemir’de “İzmir’in Çernobili” olarak bilinen eski kurşun fabrikasında nükleer atıkların bulunduğu alanda gerçekleşti.

İzmir in Çernobili tehlike saçmaya devam ediyor: Yasal sınırın 7291 kat üzerinde radyasyon!

EGEÇEP eşsözcüsü Baha Okar tarafından okunan basın açıklamasında bir deprem bölgesi olan Türkiye’de, aktif Kıbrıs ada yayı faylarının etki alanında bulunan Akkuyu’da inşa edilen nükleer santralin Çernobil ya da Fukuşima gibi büyük bir nükleer felakete dönüşebileceği vurgulandı. 

Basın açıklamasının gerçekleştiği bölgedeki tehlikeli radyoaktif atıkların 17 yıl önce saptandığına ancak bu süre zarfında atıkların bertaraf edilmesi için hiçbir ciddi adımın atılmadığına dikkat çeken açıklamada, bu durumun AKP-MHP iktidarının nükleer tehdit karşısındaki vurdum duymazlığının kanıtı olduğu ifade edildi.

İzmir Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu’ndan Onur Eştürk ve Dönem Sözcüsü Ayhan Aksoy’un da katıldığı açıklama şu sözlerle devam etti: 

“Varlığı 17 yıl önce tespit edilen, tonlarca nükleer atık yanı başımızda. Bu nükleer bela yıllardır burada duruyor, yasal sınırın 7291 kat üzerinde radyasyona sebep oluyor. Mahalle halkının, etrafındaki tüm canlıların, İzmirlilerin yaşamını, sağlığını tehdit ediyor. Ancak şimdiye dek bertaraf edilmesi için, bu alanın temizlenmesi için, ilgili Bakanlıklar tarafından bir şey yapılmış değil. Bu tehditle birlikte yaşayan mahalle halkının, muhtarların, Belediyelerin ve çevre örgütlerinin çığlığı, duymazdan geliniyor. Bu nükleer atıkların nereden, hangi yasadışı yollarla, kimler tarafından getirildiği bile ortaya çıkarılmış değil.”

“Gaziemir’deki gibi göz önünde ve sınırlı bir alanda bulunan radyoaktif atıkla başa çıkamayan iktidarın, nükleer santrallerin devasa atıklarıyla ya da olası bir nükleer kazayla hiç başa çıkamayacağı açıktır.”

Basın açıklamasının sonunda EGEÇEP “Akkuyu nükleer santral projesinin durdurulması ve İzmir’deki nükleer çöplüğü temizlemek için acil olarak ve şeffaf bir şekilde harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Basın açıklamasına katılan mahalleliler atık sahasından gelen kokudan ve özellikle yağmurlu havalarda yükselen dumandan rahatsız olduklarını, komşuları arasında kanser ve düşük vakalarının arttığını belirtti. 

Bölgede atık sahasını çevreleyen tel örgülerin sökülmüş durumda. Çobanların hayvanlarını otlattığı saha aynı zamanda çocukların oyun alanına dönüşmüş durumda.

______________________________________________________

EGE ÇEVRE VE KÜLTÜR PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI

ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRAL KAZASININ YILDÖNÜMÜNDE
BİR KEZ DAHA YETKİLİLERE SESLENİYORUZ

HENÜZ ÇOK GEÇ OLMADAN, NÜKLEER MACERA DURDURULMALIDIR

Nükleer dışındaki tüm kazaların kalıcılık süreleri sınırlıdır. Oysa nükleer kazalar ve tabii ki savaşların etkileri, yüzlerce yıl toplum sağlığını tehdit etmeye devam eder. Çünkü radyasyonun ömrü çok uzundur ve canlılar için ölümcüldür.

Öyle ki, 38 yıl önce bugün, bir insan hatasıyla patlayan Çernobil Nükleer Santrali’nin bulunduğu bölgenin çevresindeki çok geniş bir alan daha yüzlerce yıl insanlara kapalı kalacak. Bu bölgede yaşayan ve radyasyon taşıyan diğer canlılar, hâlâ bu alanın dışına çıkarak radyasyonu yaymakta ve bunu önlemek olanaksız. 

Bir başka nükleer felaket 11 yıl önce Fukuşima Nükleer Santralinde yaşandı. Bilindiği gibi, bu kaza nedeniyle radyoaktif olarak kirlenen soğutma suları, geçtiğimiz aylarda okyanusa deşarj edildi. Her ne kadar bu atık suda nükleer bir tehlike olmadığı belirtilse de kamu vicdanı bu konuda rahat değil.

Her iki nükleer felaket, sadece gerçekleştikleri bölgede değil, binlerce kilometre uzaklıklara kadar yayılan radyasyon nedeniyle, tam olarak saptanamasa da milyonlarca insanı etkiledi. Kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklara ve ölümlere neden oldu.

Bu gerçekler ışığında, %92’si deprem bölgesi olan ülkemizde, sözde deprem riskinin olmadığı Akkuyu’da yapılmakta olan nükleer santral için büyük ve haklı endişelerimiz var. Kendi topraklarımızda, adeta bir Rusya üssü olarak inşa edilen bu santralin, geleceğimizi risk altına soktuğu bir gerçektir. 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş depremlerinin etkisinin 200-300 kilometreye uzandığı anımsanırsa, tehlikenin büyüklüğü de net bir şekilde anlaşılacaktır. Geçmişte çok büyük depremler üretmiş olan ve gelecekte de depremler üreteceği kesin olan aktif Kıbrıs Ada Yayı fayları ve devamında oluşacak bir depremin Akkuyu’daki etkilerini önceden kestirebilmek olanaksızdır. Kaldı ki daha yapım aşamasında pek çok çökme ve kaza yaşandığı bilinen bu inşaatın, deprem güvenliği de hepimizi endişelendirmektedir. 

Çernobil’de olduğu gibi, bir insan hatasının, Akkuyu’da da yaşanmayacağının bir garantisi yok. Ya da Fukuşima’daki gibi basit bir soğutma sistemi arızası yüzünden binlerce insanın ölmeyeceğinin hiçbir güvencesi yok.

Yine biliniyor ki nükleer santrallerin çevresinde, radyasyonun yarattığı sağlık sorunları oldukça yaygındır.

Bugüne dek, çoğunluğu kamuoyundan gizlenen yüzlerce nükleer kazanın gerçekleştiği, yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Bunlardan bazılarında, Çernobil’i bile gölgede bırakacak tehlikelerin eşiğinden dönüldüğü kimi yazılarda açıklanmıştır. Çok daha basit nedenlerle oluşan kazalarda bile, bunların boyutları ülkemiz kamuoyundan gizlenmişken, ya bir nükleer kaza karşısında durum ne olacaktır? Bunun örneğini 1986 Çernobil kazası sonrasında gördük. 1500 kilometre uzaklıktaki Karadeniz bölgemizde artan kanser vakalarının halktan nasıl gizlenmeye çalışıldığını unutmuş değiliz. 

Türkiye’nin en kalabalık üçüncü şehri olan İzmir’de, kentin ortasında, Gaziemir-Karabağlar sınırındayız. AKP-MHP iktidarının nükleer tehdit karşısında ne kadar vurdum duymaz, ne kadar basiretsiz olduğunun, insan hayatına zerre kadar değer vermediğinin en büyük örneği karşımızda duruyor. Varlığı 17 yıl önce tespit edilen, tonlarca nükleer atık yanı başımızda. Bu nükleer bela yıllardır burada duruyor, yasal sınırın 7291 kat üzerinde radyasyona sebep oluyor. Mahalle halkının, etrafındaki tüm canlıların, İzmirlilerin yaşamını, sağlığını tehdit ediyor. Ancak şimdiye dek bertaraf edilmesi için, bu alanın temizlenmesi için, ilgili Bakanlıklar tarafından bir şey yapılmış değil. Bu tehditle birlikte yaşayan mahalle halkının, muhtarların, Belediyelerin ve çevre örgütlerinin çığlığı, duymazdan geliniyor. Bu nükleer atıkların nereden, hangi yasadışı yollarla, kimler tarafından getirildiği bile ortaya çıkarılmış değil. 

Nükleer Düzenleme Kurumu İzmirlilerden bilgi saklıyor. Bilgi gizlenerek, oyalamalarla İzmir'in sağlığı yok ediliyor. Buradan Nükleer Düzenleme Kurumuna çağrı yapıyoruz: Bu atıkların temizlenmesine ilişkin projeyi kamuoyuna açıklayın, projenin uygulanmasında EGEÇEP’in ve diğer bağımsız sivil toplum örgütlerin temsilcilerini İzleme Denetleme Komisyonu'na katın. Bu yasadışı radyoaktif atık ticareti suçunun faillerini ortaya çıkartın. 

Gaziemir’deki gibi göz önünde ve sınırlı bir alanda bulunan radyoaktif atıkla başa çıkamayan iktidarın, nükleer santrallerin devasa atıklarıyla ya da olası bir nükleer kazayla hiç başa çıkamayacağı açıktır.

Tüm bu gerçekler ortada iken, her yıl olduğu gibi bu yıl da Çernobil’in yıldönümünde yetkililere sesleniyoruz 

Ülkemizde, bir Çernobil ya da Fukuşima istemiyoruz.

Bir depremle çok büyük felaketlere yol açabilecek, milyonlarca insanın yaşamını etkileyebilecek olan Akkuyu Nükleer Santral projesini derhal durdurun. Zararın neresinden dönülse kardır, milyonları riske atmayın.

İzmir’deki nükleer çöplüğü temizlemek için acil olarak ve şeffaf bir şekilde harekete geçin.

Ne Ülkemizde ne de dünyanın herhangi bir yerinde nükleer santral istemiyoruz. 

Nükleere Hayır, Yaşasın Hayat!

Etiketler:
 
Miniklerin ödülleri Başkan Kınay'dan!
 
Denizli'den üreticilere can suyu 50 bin fidan!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Maçoğlu köyüne döndü... Arıcılığa başladı
31 Mart’ta İstanbul Kadıköy’de girdiği seçimi kazanamayan ve memleketine ...
İzmir'in 4 ilçesinde can pazarı!
İzmir'in Çeşme, Selçuk ve Seferihisar ilçeleri açıkları ile Urla ilçesinde ...
Mevsimlik tarım işçilerinin haklarına düzenleme!
Mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını ...
 
İzmir dahil 42 ilde 'Narkoçelik-14' baskınları!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 42 ilde düzenlenen "Narkoçelik-14" operasyonlarında ...
İzmir'de hafta sonu hava nasıl olacak?
İzmir'de Cumartesi günü az bulutlu 25 derece, Pazar günü ise parçalı bulutlu 26 derece olacak.
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu İzmir'de: İşte kapanacak yollar!
İzmir, 26 Nisan Cuma ve 27 Nisan Cumartesi günleri, 59’uncu Cumhurbaşkanlığı ...
 
DEAŞ operasyonunda 8 tutuklama
İzmir'de terör örgütü DEAŞ'a yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına ...
Türkiye yazın kavrulacak: Sıcaklık rekorları kırılacak
Türkiye'nin büyük bölümünde geçen yıl yaz aylarında günlerce etkili olan ...
Yoğum bakım tacizcisine iyi hal indirimli ceza!
İzmir'de, Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi gören ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri