Kıyı Ege Belediyeler Birliği (KEBB) Meclis Toplantısı, İzmir'de bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla Belediye Başkanı ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, milletvekilleri, birliğe üye belediye başkanları katıldı. Toplantıda konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, birliğin gelecek vizyonunu açıkladı. Başkan Aras, "Birliğimiz gücüne güç katıyor. Her geçen gün yeni üyelerle daha güçleniyor, büyüyor. Birliği daha da büyütmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bugün sadece bir genel kurul toplantısı yapmıyoruz. Üye belediyelerimizin geleceğini hep birlikte tasarlayacağımız, dayanışmamızı daha da arttıracağımız, büyüteceğimiz, kentlerimizi daha yaşanabilir, daha dirençli ve daha kapsayıcı hale getirmek için yol haritamızı şekillendireceğimiz bir gün olarak değerlendiriyoruz" dedi.
'GELECEKTE ORTAYA BİR VİZYON KOYMAK ZORUNDAYIZ'
Son bir yılda yoğun bir çalışma dönemi geçirdiklerini ifade eden Başkan Aras, "Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak kentimizde yaptığımız çalıştayların hepsinde Kıyı Ege Belediyeler Birliği'ni ana paydaş olarak değerlendirdik. Afet yönetimi, iklim krizi, turizm, mevsimsel nüfus artışı ve çevre koruma konularında birçok çalıştayda bir araya geldik ve iş birliği kararları aldık. Kıyı alanlarının korunması ve sürdürülebilir turizm panelini düzenledik. Kadın ve gençlik meclisleri kurulmasıyla ilgili kararlar alındı. Kent diplomasisi ve uluslararası iş birliği çalışmaları kapsamında üye belediyelerimizle ortak çalışma kararları aldık. Akıllı kentler, dijital belediyecilik çalıştayları düzenlendi ve kentlerimizin dijital dönüşümüne katkı sunduk. Yerel yönetimler mali yapısı ve gelir dağılımı çalışma grubu oluşturduk. 2 önemli projeyi daha tamamladık. Bunlardan bir tanesi deprem ve afet dirençli kentler çalışmasıydı. Bölgelerimizdeki belediyelerimizin katılımıyla depreme dayanıklı kentler ve yerel afet yönetim planları üzerine ortak çalışmalar yürüttük. Afet riski taşıyan alanların haritalanması, eylem planlarının oluşturulması ve ortak eğitim programları düzenlemesi konusunda önemli adımlar attık. Kuraklıkla ilgili de susuz peyzaj düzenlemeleri çalıştayını Muğla'da gerçekleştirdik. Su kaynaklarımızın azaldığı, kuraklık tehdidinin büyüdüğü bu dönemde yeşil alanlarımızın iklim dostu, az su tüketen ve kuraklığa dayanıklı bitkilerle yeniden tasarlanması için uzmanlarla bir araya geldik. Pilot uygulamalarımızı tamamladık ve üye belediyelerimiz de bu uygulamaları yaygınlaştırmak için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu çalışmaların üzerine gelecekte de ortaya bir vizyon koymak zorundayız" diye konuştu.
'KENTLİYE DOKUNAN YAPILAR OLMAK ZORUNDAYIZ'
Dünyanın dört bir yanında iklim krizi, göçler, kentleşme baskıları ve toplumsal eşitsizliklerin gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Başkan Aras, "Bu yeni dönemde belediyeler olarak sadece hizmet sunan değil aynı zamanda kentliye dokunan, ortak akıl yürüten, yaşam kalitesini yükselten ve doğayla barışık kentler yaratan yapılar olmak zorunda olduğumuzu hissediyoruz" dedi. "Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak bu yeni anlayışla ve belediyecilik vizyonuyla hep birlikte yeni bir aşamaya geçmek durumundayız" diyen Başkan Aras, şöyle devam etti: "Vizyonumuzun temel başlıklarını da şu şekilde özetleyebilirim: Dirençli kentler, afetlere dayanıklı, altyapısı güçlü, iklim değişikliğine hazırlıklı kentler inşa etmek zorundayız. Akıllı kentler olarak dijital dönüşüm, açık veri ve teknolojiyi insan odaklı kullanan, katılımcı yönetim anlayışını benimseyen kentler yaratmak durumundayız. Sosyal dayanışma ve eşitlik, hiçbir yurttaşımızı yalnız bırakmayacağız. Sosyal belediyeciliği, eşit hizmeti esas alan bir anlayışı hep birlikte büyüteceğiz. Kapsayıcı ve katılımcılığı benimseyeceğiz. Kadınların, gençlerin, dezavantajlı grupların karar alma süreçlerinde aktif katılımını sağlayan, kapsayıcı kent yönetimleri oluşturacağız. Çevre dostu belediyecilik yapacağız. Kıyılarımızı, ormanlarımızı, su kaynaklarımızı koruyacak, susuz peyzaj düzenlemeleri ile de su kaynaklarımızı koruyarak, iklim dostu kentler tasarlayacağız. Yerel demokrasiyi ve kent diplomasisini de önemseyeceğiz. Uluslararası iş birliklerini arttıracağız. Yerel demokrasiyi güçlendireceğiz. Halkın doğrudan katılımını cesaretlendireceğiz. Bütün üye belediyelerimizin bu konuda da sesi olacağız."
Belediyenin en önemli sıkıntısının gelirlerinde azalma ve ekonomik sıkıntılar olduğunu vurgulayan Başkan Aras, "Merkezi yönetimden gelen paylar gerçek ihtiyaçlarımızı karşılamaktan çok uzakta. Özellikle turizm bölgelerimizde yaz ve kış nüfusu arasındaki farklar katlanarak arttığı için gelir paylarının resmi nüfusa göre sabit tutulması kabul edilemez bir uygulama. Bu konuda belediyelerimizin gelirlerini arttırıcı kararlar almak zor olmasa gerek. Bir an önce bu kararların alınıp belediyeleri rahatlatmak gerekiyor. Her belediyenin özellikle merkezi bütçeden aldıkları payların artırılması gerekiyor" dedi. (DHA)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |