POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bolu'da 3,9 büyüklüğünde deprem
Bolu'da 3,9 büyüklüğünde deprem
Tunceli Valiliği'ne atanan isim belli oldu
Tunceli Valiliği'ne atanan isim belli oldu
9 ay kaçtı Kurban Bayramı'ndan önce yakalandı
9 ay kaçtı Kurban Bayramı'ndan önce yakalandı
Komşuda OHAL: İçme suyunda uranyum krizi!
Komşuda OHAL: İçme suyunda uranyum krizi!
26 Mayıs 2025 Pazartesi - 14:08

Tugay'dan 'dönüşüm' çağrısı: Belediyeler tek başına yapamaz

İzBB Başkanı Dr. Cemil Tugay, Tahribatsız Yapı ve Zemin İzleme Yöntemleri Çalıştayı'nda güvenli ve sağlıklı kentleşmenin önemine değindi. Tugay, “Bundan sonra hayata geçirilecek çalışmalarda hata yapmamak çok önemli. Binanın yapım aşamasında ciddi denetimler gerekiyor. Bunu tek başına belediye yapamaz. Herkesin bu çalışmalara katkı sunması gerekiyor” dedi.

Tugay dan  dönüşüm  çağrısı: Belediyeler tek başına yapamaz

Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile Fizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin iş birliğiyle ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Tahribatsız Yapı ve Zemin İzleme Yöntemleri Çalıştayı” başladı. Bilim insanlarını, uzmanları, sektör temsilcilerini Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) buluşturan çalıştaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da katıldı. Programda sağlıklı kentleşmenin önemine değinilirken, yapı güvenliği ile zemin özelliklerinin hayati öneme sahip olduğu vurgulandı.

Bilimsel yöntemlerle sağlıklı kentleşme

Çalıştayda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kentin depreme karşı direncini artırmak için yapılan çalışmalara değindi. Tugay, zemin, mikrobölgeleme, yapı envanteri, fay hatlarının incelenmesi başlıklarında sürdürülen projeleri de hatırlattı. İnşaat Mühendisleri Odası ile yürütülen yapı envanteri çalışmalarının Bornova ve Bayraklı'da tamamlandığını, benzer çalışmanın diğer ilçelerle süreceğini söyleyen Başkan Tugay, “Burada önemli sonuçlar çıktı. Mutlaka mevcut riskin günümüzde sahip olunan bütün bilgi, birikim ve tekniklerin kullanılması ile ortaya konulması gerekiyor. Bu riskin insan hayatına dair göze alınmış bir risk olduğunu, her bir hayatın asla ödenemeyecek bir bedel değerinde olduğunu unutmadan bu işleri yapmamız lazım. İki ilçede riskli yapılarla ilgili dönüşüm için mümkün olan en hızlı adımları atmak zorundayız. Bu süreci başlattık” dedi.

“5-10 yıl sonra ne olur diye hesaplanarak yapılması gerekiyor”

Sağlıklı kentleşme için hızlı adımlar atılmasının önemine dikkat çeken Tugay, “Bir yapıya eğer bu işi bilen insanlar, meslek uzmanları, akademisyenler 'riskli' diyorsa, kamu yöneticisinin 'Buyurun riskli binalarda oturun' deme hakkı yok. İnsanlara doğru bilgi vererek, çözüm üretmek zorundayız. Şehrimizde güvenli olmayan zeminler ve risk taşıyan binalar var. Bundan sonrası için hata yapmamak çok önemli. Binanın yapım aşamasında ciddi denetimler gerekiyor. Her şeyin sadece bugün için değil 5-10 yıl sonra ne olur diye hesaplanarak yapılması gerekiyor” diye konuştu.

“Herkesin bu çalışmalara katkı sunması gerekiyor”

2020 İzmir depreminde binaların yıkıldığı anları asla unutamadığını, 6 Şubat'ta ise bambaşka bir dramın yaşandığını ifade eden Başkan Tugay, “Bu işin doğrusuna hep birlikte karar verelim. Gelin şehrimizi hepimizin huzurla, sağlıkla, güvenle yaşayacağı bir şehir haline getirelim. Bunu tek başına belediye yapamaz. Herkesin bu çalışmalara katkı sunması gerekiyor. Kimin sözlerine inanılır? Mesleğinde bilgili, uzman kişilerin, bilim insanlarının sözüne inanılır. Bilim insanları, uzmanlar konuştuğu zaman insanlar dinliyor. Ama eğer onlar kendi arasında farklı şeyler söyler ve konu dağılırsa, ana konuyu korumazsak kafalar karışıyor. Bütüne baktığımız zaman 2025 yılında İzmir'de yaşayan bir vatandaşımızın oturması gereken bina nasıl olacak? Güvenli, sağlıklı ve çevreye zarar vermeyen binaları nasıl yapacağız? Bunu başaramayacak mıyız? Bunu illa Japonya ve Kore'den birilerinin icat etmesi ve sonra bizim onlardan taklit etmemiz mi gerekiyor? Ben İzmir'in uzun yıllardan gelen o kültürü, duyarlılığı ile bunu yapabileceğine inanıyorum. Bu inançla belediye başkanlığı yapıyorum. İş arkadaşlarıma güveniyorum. Bütün zor şartlara rağmen çalışmalarını yürütüyorlar. Ama sizi de yanımızda görmeye ihtiyacımız var” dedi.

“İkinci bir 30 Ekim yaşanmaması için çalışıyoruz”

Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Sinancan Öziçer de yapılan çalışmanın önemine değindi. Öziçer, “Bu çalıştay, kentimize, ülkemize, yaşama dair pratikliği geliştiren, kolaylıklar sunan, bilim ve teknolojinin ışığında, iki farklı meslek grubunun birleşerek neler yapacağının bir kanıtı. Çalıştaydan sonra hepimizin vizyonunun, ufkunun genişleyeceğini düşünüyorum. İkinci bir 30 Ekim deneyiminin yaşanmaması için çalışmalarımızı sürdürmeliyiz” dedi.

Yapı stokunun risklerine dikkat çekti

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Bengi Atak ise toplumsal bir sorumluluğu yerine getirmek adına tahribatsız yapı ve zemin izleme gibi teknik bir konuyu ele aldıklarını ifade etti. Atak, şunları söyledi: “Kentimizin mevcut yapı stokunun büyük bir bölümü, ne yazık ki bilimsel denetimden uzak üretim süreçlerinin izlerini taşıyor. Bu yapılar sadece yaşlandıkları için değil aynı zamanda nasıl davrandıklarını bilmediğimiz için ciddi bir hayati risk taşıyor. Hızlı ve etkili şekilde yapıların mevcut durum değerlendirmelerinin yapılarak sınıflandırılmaları ve gerekli görülenlerin üzerinde güçlendirme, dönüştürme çalışmalarını gerçekleştirmekle yükümlüyüz.”

“Doğru, bilimsel çalışmalar ortaya koymak zorundayız”

Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kart da ülkede her zaman benzer acıların yaşandığına değinerek, “Depremler ülkemizin değişmez gerçeği ve bizler bununla yaşamayı öğrenmek zorundayız. Depremin olumsuz etkilerinden en az zararla çıkmak için hem yönetsel hem de bilimsel açıdan yapılması gerekenleri, hem ahlaki hem de insani açıdan yerine getirmek zorundayız. Yaptığımız işin bilincinde ve sorumluluğunu bilerek, doğru, bilimsel çalışmalar ortaya koymak zorundayız. Ülkemiz ve halkımız için doğru mühendislik projelerini hayata geçirmeliyiz” dedi.

“Konumuz teknik ama insan hayatını doğrudan etkiliyor”

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna ise ülkenin en acil konularından birine eğilmek için toplandıklarını söyledi. Nusret Suna, “Konumuz teknik ama insan hayatını doğrudan etkiliyor. Deprem ülkesinde yaşıyoruz. Bunu sadece bir tespit olarak değil aynı zamanda sorumluluklarımızı hatırlatan bir gerçeklik olarak düşünmek zorundayız. Biz ne zaman bu gerçeği unutsak, yer kabuğu bize bunu hatırlatıyor. Ülkemizin hem insan gücü açısından hem de teknik, bilimsel donanım açısından önemli bir birikimi söz konusu. Bilimin, mühendisliğin ve aklın bize sunduğu yol çok açık. Öngörmek, izlemek ve hazırlıklı olmak. Sadece inşa etmek yetmiyor. Asıl mesele izliyor muyuz, gözlüyor muyuz, anlıyor ve uyarıyor muyuz?” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Başkan Tugay, katılımcılara plaket verdi.

 
Sanatçı İlhan Şeşen hayatını kaybetti
 
Sanatçı İlhan Şeşen'in hayali gazeteci olmaktı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'nın en renkli festivali coşkuyla geçti
Buca Belediyesi tarafından bu yıl 18'incisi gerçekleştirilen Belenbaşı ...
Karabağlar'ın yüzme havuzu kapılarını yeniden açtı!
Karabağlar Belediyesi’nin uygun fiyat ve kaliteli hizmet anlayışıyla hayata ...
Sığacık Körfezi Seferihisarlılara emanet!
Seferihisar Belediyesi öncülüğünde, 25 Mayıs Pazar günü Sığacık Balıkçı ...
 
Ünsal ve emekçiler dayanışma pikniğinde buluştu
Karşıyaka Belediyesi tarafından Yamanlar’da düzenlenen personel pikniği, ...
Bornova’nın çınarları tarihin izinde
Bornova Belediyesi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nden yararlanan yaş almış ...
İZENERJİ İzmir’in yeşil yol haritasını paylaştı
Wenergy Fuarı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZENERJİ, ...
 
Konak'ta vatandaşa ek vezne hizmeti
Konak Belediyesi, Emlak, Çevre Temizlik ve İlan Reklam vergisi ödemeleri ...
Bornova'da uluslararası gençlik buluşması: 'Dünya barışı' mesajı
Bornova Belediyesi, uluslararası buluşmaya ev sahipliği yaptı. Estonya’daki ...
Büyükşehir'den doğa dostu hamle: Atık ayrıştırma projesi
İzBB'nin pilot olarak belirlediği 6 ilçe 9 mahallede başlattığı ambalaj ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP'nin İzmir mitinginin anatomisi
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri