POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Ahmet Aras, CHP'den istifa etti!
Ahmet Aras, CHP'den istifa etti!
Fenerbahçe'de Asensio ve Kante kararı
Fenerbahçe'de Asensio ve Kante kararı
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde karar
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde karar
RTÜK’ten iki kanala fon soruşturması cezası
RTÜK’ten iki kanala fon soruşturması cezası
16 Ekim 2026 Cuma - 09:05

Türkiye’nin ilk 'Karbon Sıfır Kent Bostanı' Bornova'da üretime başladı

Bornova Belediyesi, yağmur suyu hasadı ve hibrit enerji sistemleriyle Türkiye'nin en büyük "Karbon Sıfır" kent bostanı olan Doğanlar Kent Bostanı'nda üretime başladı. Projeyi inceleyen Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, tesisin enerjisini rüzgar ve güneşten aldığını, sulamanın yağmur suyuyla yapıldığını belirterek dünyanın en ileri ve çevreye uyumlu kent bostanını hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Türkiye’nin ilk  Karbon Sıfır Kent Bostanı  Bornova da üretime başladı

Bornova Belediyesi, yağmur suyu hasadı ve hibrit enerji sistemleriyle Türkiye'nin en büyük "Karbon Sıfır" kent bostanı olan Doğanlar Kent Bostanı'nda üretime başladı. Projeyi inceleyen Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, tesisin enerjisini rüzgar ve güneşten aldığını, sulamanın yağmur suyuyla yapıldığını belirterek dünyanın en ileri ve çevreye uyumlu kent bostanını hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını vurguladı.

Bornova Belediyesi, sürdürülebilir tarım ve çevre projelerine bir yenisini daha ekleyerek Türkiye’nin ilk "Karbon Sıfır" kent bostanını hayata geçirdi. Belediye Başkanı Ömer Eşki, Doğanlar Mahallesi’nde yer alan ve ülkenin en büyük kent bostanı olma özelliğini taşıyan tesisi ziyaret ederek ekim yapan ev hanımlarıyla bir araya geldi.

"Avrupa'da olsa beğenirdiniz, biz Bornova'da yaptık"

Bornova Belediyesi, hem çevre kirliliğiyle mücadelede hem de yerel kalkınmada çığır açacak bir projeyi Doğanlar ve Ümit mahallelerinde hayata geçirdi. Türkiye'nin en büyük kent bostanı unvanına sahip olan alan, uygulanan yüksek teknoloji ve çevreci sistemlerle aynı zamanda ülkenin ilk "Karbon Sıfır" bostanı oldu. Ekim ayı itibarıyla toprakla buluşan bostanda ev hanımları kendi ürünlerini yetiştirirken, projenin dünyaya örnek olacak vizyonunu Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki yerinde anlattı.

"Halkımız en iyisine layık"

Ziraat Mühendisleri Odası yöneticileri ve Tarım İşleri Müdürlüğü ekipleriyle birlikte bostanda incelemelerde bulunan Başkan Ömer Eşki, şunları söyledi:

“Türkiye'nin en büyük kent bostanı olan Doğanlar ve Ümit Mahallesi'ndeki ev hanımlarımıza sunduğumuz bu alanda ekim heyecanı başladı. Ancak buranın çok ayrı bir özelliği var; burası Türkiye'nin ilk karbon sıfır bostanı. Suyumuzu arkamızdaki büyük kazanlarda, çevre binaların çatılarından gelen yağmur sularıyla hasat ediyoruz ve damla sulamayla ürünlerimize can veriyoruz. Elektriğimizi ise kurduğumuz hibrit direkle hem güneş hem rüzgardan elde ediyoruz. Kısacası bu bostanın üretiminde hiçbir şekilde karbon tüketilmiyor. Avrupa'da olsa herkesin büyük beğeniyle konuşacağı bu vizyonu biz geldik, Bornova'da Doğanlar'da yaptık. Dünyanın en ileri, en modern, en teknolojik ve çevreye en uyumlu bostanı Bornova’da. İzmir halkı, Türk milleti en iyisine layık; biz de en iyisini yapmaya devam edeceğiz.”

Çatılardan toplanan yağmur suyu damla damla hayat veriyor

Doğanlar Kent Bostanı'nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, su tüketiminde tamamen doğaya dönük bir model izlemesi. Çevredeki binaların çatılarından toplanan yağmur suları, dev kazanlarda hasat ediliyor. Depolanan bu yağmur suları, modern damla sulama sistemleriyle doğrudan bitkilerin köklerine ulaştırılıyor. Böylece tek bir damla şebeke suyu harcanmadan, tamamen doğanın sunduğu kaynaklarla tarım yapılıyor.

Enerjisini güneş ve rüzgardan alıyor: Sıfır karbon salınımı

Bostanın teknolojik altyapısı sadece su hasadıyla sınırlı kalmıyor. Alana kurulan hibrit enerji direği sayesinde, tesisin ihtiyaç duyduğu tüm elektrik rüzgar ve güneş enerjisinden üretiliyor. Sulama motorlarının çalıştırılmasından alanın aydınlatılmasına kadar tüm enerji döngüsü yenilenebilir kaynaklardan sağlanıyor. Bu sayede üretim aşamalarının hiçbirinde karbon tüketilmiyor.

 
İzmir modeli Türkiye’ye örnek oldu
 
'110 Yaşar'ın 112’ye uzanan bir hikayesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aytekin-Kocaoğlu-Güç zirvesi: Masada ön seçim!
YENİ Parti Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, ...
Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atama
Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ...
CHP'de Gürsel Tekin'e yeni görev!
İstanbul İl Başkanlığı görevine son verilen Gürsel Tekin'in yeni görevi ...
 
Ön seçime 2 kala ilçe başkanlarından Güç'e destek deklarasyonu!
YENİ Parti İzmir'de hafta sonu gerçekleşecek ve kurucu il başkanı Güç ...
YENİ Parti İzmir'den 'Halk TV' tepkisi
Halk TV’ye yönelik polis baskınına ve kayyım atanmasına tepki gösteren ...
Tugay’ın AK Parti kararı sonrası Soyer 2 dileğini açıkladı!
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tutuklu bulunduğu Aliağa ...
 
Güç’ten adaylığını açıklayan Kocaoğlu’na gönderme: Milletimiz genç insanları istiyor!
YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı yarışında mevcut başkan Çağatay Güç'ten, ...
Erdoğan'ın danışmanı seçim tarihini açıkladı!
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ...
Karşıyaka’da 5 isim YENİ Parti’ye geçti: Mecliste dengeler değişti!
İzmir siyasetinde hareketli saatler yaşanırken, Karşıyaka Belediyesi’nde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
YENİ Parti’de gözler il kongresi ön seçiminde… Kulisler hareketli!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri