POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Genç futbolcunun kahreden ölümü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Kontrolden çıkan otobüs duvara çarptı: 16 ölü
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
Fed mayıs ayı faiz kararını açıkladı
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
Dr. Tuncay Filiz
Solunum yolları enfeksiyonu
24 Ekim 2021 Pazar

Burun ve boğazdan akciğerlere kadar uzanan organlarımıza solunum yolları denir. Solunum yollarımız, üst ve alt solunum yolları olmak üzere iki bölümde tanımlanır. Burun ve gırtlağın tamamı üst solunum yollarına tekabül eder. Sinüsler de üst solunum yolları arasında sayılır, ancak sinüs hastalıkları daha farklı seyrettikleri için ayrı olarak kategorize edilir.

Solunum yollarının en sık görülen hastalığı üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kısaca ÜSYE olarak tanımlanır. Başlıca nedenleri virüslerdir. Nadiren bakteriler de sebep olabilir.

ÜSYE her mevsim görülür, ancak sonbahar ve kış aylarında daha sık görülmektedir. Bunun nedeni ise soğuk ve kirli havadır.

ÜSYE’ ye neden olan mikropların yüzde 80’e yakını virüslerdir. Bu virüslerin 200’den fazla türü vardır. Sık sık nezle olmamızın nedeni de budur. Bakteriler ikinci sırada gelir. Bakteriler arasında en sık görüleni A grubu beta hemolitik streptokoklardır. Ancak, virüs enfeksiyonu iyileştikten hemen sonra bir bakteri enfeksiyonu başlayabilir. Bu durum, hastalığın tekrarı zannedilerek yanılgılara yol açabilir.

Öpüşme ile kolayca bulaşır

ÜSYE, hapşırma ya da öksürük yolu ile havaya saçılan virüs ve nadiren bakteri parçacıklarının solunmasıyla bulaşır. En sık okul, kreş, toplu taşıma araçları ve kışlalarda salgına neden olur. El sıkışma, öpüşme gibi doğrudan temaslar hastalığın kolayca bulaşma yollarıdır. Erişkinler senede birkaç kez, çocuklar ise senede 5-8 kez ÜSYE geçirebilir. Bu sayılar ilk bakışta fazla gibi görünse de aslında son derece normaldir. Çocuklar virüslerle tanışmalı, onlara karşı bağışıklık kazanmalıdır. ÜSYE geçirme sıklığı yedi yaşından sonra azalmaya başlar. Sağlıklı bir çocuk 10 yaşına kadar 100’e yakın ÜSYE geçirebilir.

Bol sıvı tüketilmeli istirahat edilmeli

ÜSYE’de geçiriliyorsa mutlaka istirahat edilmelidir. Ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçlar ihtiyaç oldukça kullanılır. Bol sıvı tüketilmelidir. Hastalık genelde virüslerden ötürü olduğu için antibiyotik gereksizdir, etkisizdir, hatta zararlı bile olabilir. Antibiyotik, ancak bakteri enfeksiyonu var ise kullanılır. Piyasada reçetesiz satılan pek çok grip ya da nezle ilaçları vardır. Bunları doktorunuza danışmadan kullanmayın! Bu tür ilaçlar özellikle kalp ve hipertansiyon hastalarında son derece ciddi sorunlara yol açabilir.

Ne yapmalıyız?

Maskesiz dolaşmayın
Kapalı ortamlardan uzak durun
Hapşırırken mendil kullanın
Bol sıvı tüketin
Dengeli beslenin
Sigara içmeyin
Alkolü azaltın
El sıkışmayın, öpüşmeyin

Belirtileri nelerdir?

Öksürük

Hapşırma

Ateş

Boğaz ağrısı

Burunda akıntı-tıkanıklık

Halsizlik

Kırıklık

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri