POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Görür en çok endişe ettiği 3 şehri açıkladı
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında gelişme!
Uyuşturucu tacirlerine 'Narkoçelik-17' operasyonu
Uyuşturucu tacirlerine "Narkoçelik-17" operasyonu
Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanı tarih verdi
Konut fiyatları düşecek mi? Uzmanı tarih verdi
28 Ağustos 2022 Pazar - 17:46

"Çatılarda güneş boşa akmasın"

Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hacer Öztura, evlerin çatılarına kurulan güneş enerjisi sistemi ile elektrik üretiminin mümkün olduğunu ve bu sayede vatandaşların kendi enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin yanı sıra ihtiyaç fazlası elektriği satarak tasarruf edebileceklerini söyledi.

 Çatılarda güneş boşa akmasın

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 2010 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan 'Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği' ve 2018 yılında çıkarılan yönetmelik ile lisans almaya gerek kalmadan sadece elektrik sistemine bağlantı izinleri alınarak gerçek ve tüzel kişilerin elektrik üretmesinin yasal çerçevesi oluştu. Bu yasal mevzuatın son revizyonu ise 11 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu mevzuata göre; kendi tükettiği kadar üretim yapanlar fazla enerjiyi satabilecek, tüketim miktarından daha fazla yapılan üretim 'bedelsiz enerji' olarak sisteme yansıyacak ve üretim arttıkça tüketicilerin faturalarından düşüş olacak. Yaşar Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hacer Öztura, bu uygulamayla kişilerin hem enerji tasarrufu yaparak çevreye katkı sağlayacağına hem de para kazanabileceklerine dikkat çekerek, “Lisanssız güneş enerjisi kurulu gücünün 8 bin MegaWatt'a yaklaştığı günümüzde kamuoyunda çatı mevzuatı olarak da bilinen müstakil evlerin ve apartmanların çatılarında kurulacak elektrik üretim tesislerinin yaygınlaşması halkın para kazanmasına yardımcı olurken, devletin artan ihtiyacını karşılayacak şekilde yeni üretim tesislerini kurma sorumluluğuna da belirli oranda destek verecektir" dedi.

'MALİYETİ ÇIKARMA SÜRESİ YARI YARIYA DÜŞÜYOR'

Son revizyon öncesinde kısıtlamaların olduğundan bahseden Öztura, “Tüketim olmadan üretim yapmaya çalışan tesislerin çoğalması sonucu yapılan yasal düzenlemeler ile sadece tüketeceğin kadar ve tüketimin olduğu bölgede üretme kısıtlaması gelmişti. Ancak bu uygulama ile özellikle evinin çatısına kuracağı sistem ile üretim yapacak gerçek kişilerin yaptıkları yatırımın geri ödeme süresi çok uzun olmaya başlamıştı. Ayrıca tüketimin olduğu bölgedeki trafoda yeterli kapasite yoksa yapılabilecek herhangi bir şey olmuyordu.  Açıklanan bu nedenlerle çatı tipi güneş enerjisi santrallerinin gelişmesinde beklenen ivme bir türlü gerçekleşemiyordu. Son düzenleme ile kurulan sistemlerin, kişilerin mevcut tüketimi mahsup edildikten sonra, bir o kadar daha fazla üretip enterkonnekte elektrik sistemine satmasına ve tüketim olan bölgeden başka yerlerde de üretim yapılmasına olanak sağlamıştır. Artık geri ödeme süresi yarıya düşüp, kişilerin çok daha erken zamanlarda bu yatırımlarından para kazanmaya başlaması söz konusu olacaktır. Kişisel faydanın yanı sıra toplumsal olarak da yarar sağlayacak bir başka düzenleme ise mahsup edilen üretim miktarı ve sisteme satılan miktardan daha fazla üretim söz konusu olduğu durumlarda bu miktarın bedelsiz enerji olarak sisteme aktarılmasıdır. Umut ediyoruz ki bu yeni düzenlemelerden sonra, ülke bazında çatı tipi güneş enerjisi santrallerinde beklenen gelişme bir an önce hayata geçer" diye konuştu.(DHA)

 
Samsun'da sahile iskelet vurdu!
 
Ödemiş'te barbunya ve fasulye festivali
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akaryakıt maliyetleri yeni sezon öncesi balıkçıyı zora sokuyor
Balıkçılık sezonunun açılmasına günler kala denizlerde bolluk beklense ...
Oreo'da da salmonella şüphesi: 3 saha kapatıldı!
Atıştırmalıklarıyla tanınan ve Oreo, Mikado ile Pepito'nun üreticisi ABD ...
MASAK'tan TikTok incelemesi!
Geçen yılın başından bu yana Türkiye'de yer alan TikTok kullanıcısı yerli ...
 
Balda hedef yıllık 50 milyon dolarlık ihracat
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri ...
Yorgancılar'dan 'Ekonomi Masası' mesajları ve o soruya yanıt!
EBSO Başkanı Yorgancılar CHP’nin Ekonomi Masası’nın İzmir’de gerçekleştirdiği ...
''Marketlerin ücretsiz servis hizmeti kaldırılmalı''
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi ...
 
Tatilcilerin tercihini artık 'şarj istasyonları' belirliyor!
Artan elektrikli otomobil kullanımı, yerli ve yabancı tatilcilerin konaklama ...
Egeli ihracatçılar hedefe e-ihracat ile ulaşacak!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Egeli ihracatçıların dijital pazaryeri ...
Beyaz eşya sektöründen taksit ve ÖTV çağrısı
Beyaz eşya iç satışları, Temmuz'da yıllık yüzde 2 geriledi. TÜRKBESD Başkanı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri