POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Et entegre tesisinde vahşet: Baltayla vurup, bıçakladılar!
Et entegre tesisinde vahşet: Baltayla vurup, bıçakladılar!
Ayhan Bora Kaplan soruşturması: 1 gözaltı daha!
Ayhan Bora Kaplan soruşturması: 1 gözaltı daha!
AK Parti 31 Mayıs'ta kampa giriyor
AK Parti 31 Mayıs'ta kampa giriyor
Bölükbaşı'ndan flaş sözler: AK Parti çökmeye başladı!
Bölükbaşı'ndan flaş sözler: AK Parti çökmeye başladı!
7 Temmuz 2018 Cumartesi - 11:34

'Sakin şehir'de 'lavanta' hamlesi!

İZMİR'in sakin şehir unvanlı kenti Seferihisar'da ilçe belediyesi tarafından kırsal Turgut Mahallesi'nde 3 dönümlük arazide başlatılan lavanta üretimi, vatandaşların da katılımıyla 50 dönüme ulaştı. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Amacımız önce ilçemizdeki vatandaşlara yeni bir iş kolu sağlayıp, üretilen ürünlerin yurt dışına ihracatını sağlamak" dedi.

 Sakin şehir de  lavanta  hamlesi!

Seferihisarlı üreticilere alternatif ürün olarak 2015 yılında kırsal Turgut Mahallesi'nde ilçe belediyesi tarafından ekimi yapılan lavantaların hasadı sürüyor. ‘Başka bir tarım mümkün’ anlayışıyla Isparta’dan alınan 4 bin lavanta fidesiyle 3 dönümlük arazide başlanan üretim, vatandaşların da katılımıyla 50 dönüme kadar ulaştı.
 

'AMAÇ TOPRAĞA GERİ DÖNDÜRMEK'

Katma değeri yüksek ürünlerin üretimini yaygınlaştırmak istediklerini belirten Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, "Bundan üç sene önce Isparta’dan fidelerimizi getirip bu bahçeye diktik. Niyetimiz bu bereketli topraklarda katma değeri yüksek ürünler yetiştirmek. Çünkü burada zeytin, mandalina ve asma bahçeleri var. Lavanta gibi kuşkonmaz gibi ürünlerin katma değerleri daha yüksek ve pazarları güçlü. Biz de üreticimizi bu ürünlerle buluşturmak istedik. İlk hasadımızı da festivalle kutladık. Verimli bir üretim süreci yaşıyoruz. Şu anda 50 dönüme yakın bir alanda vatandaşlarımızın da katılımıyla lavantayla bahçelerimiz buluştu. Lavanta yağı, sabunu, kolonyasını, suyunu belediyemizin desteğiyle ürettirmeye çalışıyoruz. Böylelikle tekrar üretime dönmelerini, topraktan kopanların tekrar toprağa dönmelerini, köylerinden kopanların tekrar köylerine dönmelerini sağlıyoruz. Burada vatandaşın ürettiği lavantanın damıtılması, yağının çıkartılmasına ve ürüne dönüşmesine, marka değeri kazanmasına destek oluyoruz. Amacımız önce ilçemizdeki vatandaşlara yeni bir iş kolu sağlayıp, üretilen ürünlerin yurt dışına ihracatını sağlamak. Bu biraz süreç içerisinde gerçekleşecek" dedi.



Turgut Mahallesi Muhtarı Tuncay Topuz, köylülerin her geçen gün lavanta üretimine ilgi gösterdiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Belediyemiz deneme amaçlı bir lavanta ekimi yaptı. Çok iyi bir öncülükle köyümüze kazandırıldı. Şu anda köylümüzün ilgisi oldukça fazla ve 50 dönüme yakın alanda ekim yapılıyor. Üreticimiz lavantanın para ettiğini artık gördüğü için üzerinde duruyor. Sebze ve meyve tarzı ürünlerin masrafı ve gideri fazla. Lavanta da ise işçiliği kolay, çok masrafı yok."

Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Şerafettin Budak ise yaptıkları üretimle ülke ekonomisine ciddi derecede katkı sunduklarını söyleyip, "Ülkemizde yüzde 35’i ithal edilen lavanta ürünlerinin parasının ülkemize kalması çok önemli. Bu bakımdan üretimi daha da çok arttırmak istiyoruz. Çünkü lavantanın katma değeri oldukça yüksek" dedi.(DHA)

 
ODTÜ'deki pankarta 3 gözaltı
 
CHP Marmaris'te başkan ve yönetim düştü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'da 3'üncüsü düzenleniyor: Dijital detoks!
Teknoloji çağının beraberinde getirdiği dijital bağımlılıktan 48 saat ...
Bornova'da eski Başkan'a vefa: İsmi o merkezde yaşayacak!
Bornova’nın önceki dönem Belediye Başkanlarından Aysel Bayraktar’ın adı ...
Karşıyakalı memurlara zam müjdesi
İş barışını sağlamak, çalışanların moral - motivasyonunu yükseltmek ve ...
 
Tarımda 'koca' çağrı: Türkiye İzmir'i örnek almalı!
Gıda fiyatlarındaki hızlı artışta, yüksek maliyetler nedeniyle zarar eden ...
Gaizemir'de spor zamanı!
Geleceğin sporcularını yetiştirmek ve sağlıklı bir toplum yaratmak amacıyla ...
Buca çocuklar için tek yürek!
Bucalılar çocuk istismarı ve cinayetlerine karşı tek yürek oldu. Buca ...
 
Örnekköy'e nefes aldıracak otopark
Her geçen gün artan araç yoğunluğuna ve otopark ihtiyacına çözüm üreten ...
Bayraklı'nın yeni kültür merkezinde son viraj!
Birçok alanda başarılı projelere imza atarak adından söz ettiren Bayraklı ...
Balçovalı çocuklar hem öğreniyor hem eğleniyor
Yaz aylarında çocukların sosyal ve sportif etkinliklerle buluşmasını sağlamak ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri