POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
İndirim pompaya yansıdı: İşte yeni motorin fiyatı
İndirim pompaya yansıdı: İşte yeni motorin fiyatı
İspanya Başbakanı Sanchez'den istifa sinyali!
İspanya Başbakanı Sanchez'den istifa sinyali!
Anzak Koyu'nda geleneksel 'Şafak Ayini'
Anzak Koyu'nda geleneksel 'Şafak Ayini'
8 Eylül 2020 Salı - 10:53

ASM’lerde aşı kuyruğu: Kapıdaki tehdit şiddet!

Yeterli stok olmasına karşın zatürre aşısı talebinin karşılanmasında lojistik sıkıntı yaşandığını söyleyen aile hekimleri, başvuran herkese aşı yapamadıkları için duruma anlayış göstermeyen vatandaşların tutumunun sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dönüşmesinden endişeli...

ASM’lerde aşı kuyruğu: Kapıdaki tehdit şiddet!

Normalleşme sürecinin başlatıldığı haziran ayı sonrasında vaka sayıları yeniden yükselişe geçerken, uzmanlar özellikle 65 yaş üzeri ve kronik hastalığı bulunan kişilerin grip ve zatürre aşısı olmaları konusunda uyardı. Açıklamalar sonrası salgının da etkisi ile zatürre aşısına olan talebin artması, Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) aşının temini konusunda sorunlara neden oluyor.

İlkses Gazetesi'nden Çağla Geniş'in haberine göre yeterli stok olmasına karşın talebin karşılanmasında lojistik sıkıntı yaşandığını söyleyen İzmir Aile Hekimleri Dermeği Başkanı Dr. Birol Kocaman, aşının Aile Sağlığı Merkezleri’ne belirli periyot ve sayıyla geldiğini belirtti. Bu sebeple başvuran herkese aşı yapılamadığını kaydeden Dr. Kocaman, “Duruma anlayış göstermeyen vatandaşlar ile aile sağlığı çalışanları arasında yaşanacak sözlü ve fiziki şiddet vakaları olmasından kaygılıyız. Herkesi aynı anda aşılayamayız. Vatandaşlarımızın sağduyulu yaklaşmalarını ve aile hekimlerinin oluşturduğu aşılama planı çerçevesinde hareket etmelerini istiyoruz” diyerek sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artırabileceğine dikkat çekti.

YETERLİ STOK VAR AMA…
Aile Sağlığı Merkezleri’nde zatürre aşısı ile ilgili büyük bir yoğunluk yaşandığını söyleyen İzmir Aile Hekimleri Dermeği Başkanı Dr. Birol Kocaman, aşı sanki koronavirüsten de koruyacakmış gibi bir algı oluştuğunu ancak bunun kesinlikle yanlış olduğunu da söyleyerek, “Risk grupları bu aşıyı mutlaka olmalı. 65 yaşın üstündekiler, kanser, diyabet, koah, Kronik akciğer, Kronik kalp-damar hastaları ile böbrek nakli olanların mutlaka bu aşıyı yaptırması gerekir. Ayrıca belirli bir yaşa kadar bebek ve çocuklar da olmalı. Vatandaşlar bu aşıyı olmak için ilk başvuruyu Aile Sağlığı Merkezleri’ne yapıyor. Burada iki önemli durum söz konusu. Bu aşı vatandaşlar tarafından sanki koronavirüs aşısı gibi algılandı ve bir anda talep arttı. Her ne kadar bakanlığın elinde yeterli stok olsa da bir anda artan talebin karşılanmasında lojistik sıkıntısı yaşanıyor. Aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri’ne belirli periyotlar ve sayıyla geliyor. Bu yüzden tüm başvuran risk grubu hastalara aşı yapılamıyor. Bu durumda anlayış göstermeyen vatandaşlar ile aile sağlığı çalışanları arasında yaşanacak sözlü ve fiziki şiddet vakaları olmasından kaygılıyız. Bu yüzden bizler Aile Sağlığı Merkezleri’nde risk grupları arasında seleksiyon yaparak belirli bir sıra ve randevu ile aşı yapıyoruz” dedi.

HERKESİ AYNI ANDA AŞILAYAMAYIZ!
Konuyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü’nde yapılan toplantıda aşı stokuyla ilgili bir sorun olmadığı bilgisini aldıklarını belirten Dr. Kocaman, “İl Sağlık Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede de dağıtılan aşı miktarının artırılması ve lojistiğinin daha iyi organize edilmesi gerektiğini belirttik. Bu konudaki bir diğer kaygımız da risk grubu vatandaşların izole olması ve mümkün olmadıkça dışarı çıkmalarını önlemek isterken bu vatandaşların defalarca Aile Sağlığı Merkezleri’ne gelmesi riski artıracaktır. O yüzden vatandaşlar aile hekimleri ile görüşüp randevu almadan aşı için başvurmamalı. Evet, zatürre aşısı yapılmalı ama herkesi aynı anda aşılayamayız. Vatandaşlarımızın sağduyulu yaklaşmalarını ve aile hekimlerinin oluşturduğu aşılama planı çerçevesinde hareket etmelerini istiyoruz. Panik yapmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.

BAKANLIK BİZİ YOK SAYDI
Dr. Kocaman, aile hekimlerine yönelik ek ödeme açıklamasına ilişkin ise şunları söyledi: “Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yapılacak olan ek ödemeler basında yanlış aktarıldı. Birincisi hiçbir kurumda yapılan ek ödeme rakamları kamuya lanse edilmediği halde aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına yapılacağı söylenen (üstelik bu rakamlar gerçek değil) rakamların paylaşılması aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını itibarsızlaştırmıştır. Bizler 11 Mart’tan bu yana COVID-19 mücadelesinde ön saflarda çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Pek çok aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı arkadaşımız hastalandı, bir kısmı ne yazık ki şehit oldu. Ama bakanlık bizi yok saydı. Şimdi açıkladığı şartlı ek ödenek kabul edilebilir gibi değil. Bizler tüm bu süreçte gerek birinci basamak poliklinik hizmetleri, aşılamalar, bebek-çocuk ve gebe izlemlerini başarılı bir şekilde aksatmadan yürüttük. Bizler şartlı ek ödenek istemiyoruz. Ek ödeneğin bu mücadelede olan herkese eşit yapılmasını istiyoruz, kaybettiğimiz sağlık çalışanlarının geride bıraktığı yakınlarının güvence altına alınmasını istiyoruz.”

VATANDAŞLA TARTIŞMA YAŞIYORUZ
İzmir’de bir Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan hekim ise ellerinde yeterli aşı olmadığına dikkat çekerek, “65 yaş üstü ve bazı kronik hastalara zatürre aşısı olmaları öneriliyor. Biz de öneriyoruz ancak bu hastalar için aşı tedariği gerçekleşmiyor. Elimizde aşı olmadığı için söz konusu kişilerle zaman zaman sevimsiz diyaloglar ve bazen tartışmalar yaşıyoruz.  Ayrıca aşı sanki koronavirüs salgınını önleyecekmiş gibi bir anlayış bir algı var. Oysa sosyal mesafe, tecrit ve maske kullanımı salgının yayılmasının önlenmesinde daha kıymetli. Zatürre aşısı Aile Sağlığı Merkezleri’ne ancak bebeklere yetecek kadar geliyor. Erişkinlere aşılamamız bu tedarik sayıları ile mümkün görünmüyor. Grip aşısında ise üretici firmalar üretiyor, biz reçete ediyoruz, onun yeni versiyonları henüz çıkmadı zaten. Kişiler kendi sorumluluklarını yerine getirmek yerine sadece zatürreye karşı koruma sağlayabilecek bir aşıdan medet umuyorlar oysa öncelikle toplum olarak üzerimize düşen korunma tedbirlerini ele almamız ve bu tedbirleri uygulamamız gerekiyor” diye konuştu. (Çağla Geniş/İlkses Gazetesi)

 
Kemalpaşa'da kurtuluş coşkusu
 
FETÖ soruşturmasında 50 görevden alma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan virüslü annelere: Bebeğinizi mutlaka emzirin
Sağlık Bakanlığı, ‘Çocuk Hasta Yönetimi ve Tedavi Rehberi’ni güncelledi. ...
Son 24 saatte 57 can kaybı, bin 703 yeni vaka!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 7 Eylül 2020 günlük corona virüs tablosunu ...
Rusya'dan ikinci aşı: Deneyler başlıyor
RIA haber Ajansı, yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı hali hazırda ...
 
Süresi dolan sağlık raporları için karar!
Bakan Selçuk, "Kronik hastalarımızın 1 Ocak itibariyle sona eren sağlık ...
Bakanlık raporu: 15 yaşından küçük 12 çocuk kaybettik
Sağlık Bakanlığı, 24-30 Ağustos tarihlerini içeren haftalık Covid-19 raporunu ...
Son 24 saatte 53 can kaybı, bin 578 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte bin 578 kişiye corona virüs tanısı konuldu, 53 ...
 
Sağlık çalışanına virüs düzenlemesi Resmi Gazete'de
Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde görevli personele 1 Ağustos'tan ...
Son 24 saatte 56 can kaybı, bin 673 yeni vaka!
Türkiye'de son 24 saatte bin 673 kişiye corona virüs tanısı konuldu, 56 kişi hayatını kaybetti.
Tabip Odası'ndan 'İEF' çağrısı: Kaygılıyız, vazgeçin!
İzmir Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada normalleşme sürecinde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri