POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Flaş karar: Aziz Yıldırım başkanlığa aday!
Flaş karar: Aziz Yıldırım başkanlığa aday!
Edgar Ie için skandal iddia: İkiz kardeşini oynatmış!
Edgar Ie için skandal iddia: İkiz kardeşini oynatmış!
Erdoğan-Miçotakis zirvesi: Çözülemeyecek sorun yok!
Erdoğan-Miçotakis zirvesi: Çözülemeyecek sorun yok!
Türkiye Kupası finalinin adresi belli oldu
Türkiye Kupası finalinin adresi belli oldu
4 Ocak 2024 Perşembe - 22:09

Altun: Kıbrıs gerçeklerini anlatacağız

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Kıbrıs Türkü'ne yönelik etnik temizlik ve dışlama çabalarını unutmuyoruz, unutturmamak için de elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde KKTC'nin, Kıbrıs Türkü'nün haklı tezlerini dünyaya anlatmaya devam edeceğiz." dedi.

Altun: Kıbrıs gerçeklerini anlatacağız

Ankara'da "Kıbrıs Gerçekleri" adlı özel bir sergi açıldı. Sergide Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar, Ada'da yaşananlar anlatılıyor. Serginin açılışını Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptı.

Sergiyi, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde yapıyor olmaktan büyük bir memnuniyet ve şeref duyduklarını belirten Altun, Kıbrıs gerçeklerini ulusal ve uluslararası kamuoyuna anlatmak için bu sergiyle birlikte birçok etkinliği yıl içerisinde hayata geçireceklerini aktardı. Altun, bu anlamda "Kıbrıs Gerçekleri" sergisinin, bu yönde atacakları adımların ilki olduğunu, kamu diplomasisi imkanlarını kullanarak hem yurt içinde hem KKTC'de hem de dünyanın farklı bölgelerinde Kıbrıs davasını, Kıbrıs gerçeklerini bütün dünyaya, uluslararası kamuoyuna anlatacaklarını ifade etti.

Kıbrıs gerçekleri denildiğinde tarihsel olarak meselenin iki boyutu olduğunu dile getiren Altun, "Bir, yaşanan mezalim var. İki, bu yaşanan mezalim karşısında Kıbrıs Türkü'nün şanlı, mağrur direnişi var." diye konuştu.

Sergide gerek mezalimin gerekse buna karşı verilen güçlü direniş mücadelesinin izlerinin görülebileceğini vurgulayan Altun, şunları paylaştı:

"Bu boyutuyla sergimizde bir yandan tarihsel bir kronolojiyle gerçekten Kıbrıs tarihinde Türklerin ne kadar güçlü bir etkisinin, imzasının, mührünün olduğu açık ve net bir şekilde görülebilir. Aynı şekilde 20. yüzyılda uluslararası güçlerin etkisiyle nasıl Kıbrıs'ta Türklere zulmedildiği ve bu anlamda orada Türklük karşıtı bir statüko oluşturulmaya çalışıldığı görülebilir. Yine, gerek Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin çok güçlü desteği ve katkısıyla gerek Kıbrıs Türkü'nün verdiği şanlı mücadeleyle bu kırım girişimlerine izin verilmemiş ve bu kötücül faaliyetler Allah'a hamdolsun sonlanabilmiştir."

"ACI GERÇEKLERİ UNUTMAMALIYIZ"
Sergide bu tarihsel arka planın yanında ulusal ve uluslararası medyada Kıbrıs gerçeklerinin nasıl yansıdığının, Kıbrıs Türkü'ne yapılan zulmün ulusal ve uluslararası medyada nasıl belgelendiğinin görülebileceğine dikkati çeken Altun, sergide bu anlamda pek çok tarihi belgenin paylaşıldığını aktardı.

Gazete kupürleri, dergi nüshaları, kitaplar ve diğer arşiv belgeleriyle sergiye kaynaklık eden en önemli tarihsel veriler, Kıbrıs'ta zulme uğrayan insanların tanıklıkları ve zalimlerin itirafları üzerinden gerçek Kıbrıs fotoğrafını verme imkanına sahip olduklarını ifade eden Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Batılı statükonun önümüze koyduğu, birtakım yönlendirilmiş anlatılarla bize tariflediği Kıbrıs'ı değil, gerçek Türklüğün merkezinde olduğu Kıbrıs'ı biz burada anlatıyoruz. Elbette bu sergiyi yaparken şu ilkeyi şiar edindik, biz ne olursa olsun tarihimizde yaşanan acı gerçekleri hatırlamalıyız. Acı gerçekleri unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Zira Aliya İzetbegoviç'in söylediği gibi, 'Ne yaparsanız yapın soykırımı unutmayın. Unutulan soykırım tekrarlanır'. Biz de bu anlamda Kıbrıs Türkü'ne yönelik etnik temizlik ve dışlanma çabalarını unutmuyoruz, unutturmamak için de elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde KKTC'nin, Kıbrıs Türkü'nün haklı tezlerini dünyaya anlatmaya devam edeceğiz."

"TÜRKİYE'NİN VERDİĞİ DESTEĞİN BİR TESCİLİDİR"
KKTC'nin uluslararası alanda diyalog ve diplomasiyi esas alan bir yaklaşımla Kıbrıs Türkü'nün davasını savunmaya devam ettiğini ve iki devletli çözüm perspektifini uluslararası alanda daha güçlü şekilde savunduğunu anlatan Altun, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, bu noktada iki devletli çözüm perspektifini bütün uluslararası platformlarda, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, çok güçlü şekilde ortaya koymakta ve Kıbrıs davasına destek vermektedir. Türk Devletleri Teşkilatı'nda KKTC'nin gözlemci üye olması noktasında Cumhurbaşkanımızın gösterdiği gayret, bu anlamda yine Kıbrıs Türkü'ne Cumhurbaşkanımızın, Türkiye'nin verdiği desteğin bir tescilidir.

Biz, KKTC'de geçmişte yaşanan acıları ve verilen kahramanca mücadeleyi, bu yol ve yöntemlerle, gerek yaptığımız, yapacağımız sergilerle, filmlerle ve kamu diplomasisinin bütün imkanlarıyla ulusal ve uluslararası alanda ortaya koymaya devam edeceğiz."

"ADİL VE KALICI ANLAŞMA, EGEMENLİK TEMELLİ OLMALI"
Sergiye katılan Tatar da bir konuşma yaptı.

KKTC'de 1950'lerde başlayan ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'na kadar süren Kıbrıs Türklerine yönelik katliamların belgelenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Tatar, "Biz bunları geleceğe taşıyacağız." şeklinde konuştu.

Tatar, Kıbrıs meselesinin Türkiye'nin de milli meselesi haline geldiğini dile getirerek, "Dolayısıyla ben buradan tüm bu konuları gündeme getiren, bunları yaşatan, bunları gerçekten Türk kamuoyuna mal eden herkese sevgi, saygılarımı iletirken, hayatta olmayanlara rahmet diliyorum. Şu anda hala hayatta olanlara sağlık diliyorum, huzur diliyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye'nin desteğiyle KKTC'nin sesinin uluslararası kamuoyunda daha güçlü bir şekilde duyurulduğunu söyledi.

Bölgede adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşmanın "iki devletli siyaset" temelinde olabileceğini belirten Tatar, "Eğer iki devletin işbirliği öngörülemezse, böyle bir şeyi karşı taraf kabul etmemekte direnirse o zaman şu andaki mevcut durum devam eder. Biz de Kıbrıs'ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ne kadar güçlendireceğiz, bunların planını, programını ana vatan Türkiye'nin desteğiyle yapmak durumunda olduğumuzu, bunun mesajını vereceğiz." dedi.

Tatar, bundan sonraki süreçte hiçbir gücün Türkiye'yle KKTC'nin arasındaki bağları koparmaya yetmeyeceğini kaydederek, "Var gücümüzle, KKTC'nin 40. yılında ve Barış Harekatı'nın 50. yılında bütün dünyaya bunları duyurmak elbette bizlerin görevidir, bizlerin sorumluluğudur." ifadesini kullandı. (AA)

 
Usta sanatçı Ayla Algan hayatını kaybetti
 
ABD'de okulda silahlı saldırı dehşeti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'den olağanüstü toplantı çağrısı ve miting kararı!
Olağanüstü gündemli PM toplantısının ardından konuşan CHP lideri Özgür ...
'Kafe Siyaset' CHP İl Başkanı Aslanoğlu'nu ağırlıyor!
Bir TV ekranlarında yayınlanan ve Gazeteci Sercan Avcı'nın hazırlayıp ...
Erdoğan: Pazar günü İstanbul adayını duyacaksınız!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimlere ilişkin konuştu. Cumhurbaşkanı ...
 
9 dokunulmazlık dosyası TBMM'de: İzmir'den 2 vekil de var!
CHP, DEM Parti ve TİP'ten 9 milletvekiline ait Yasama Dokunulmazlığının ...
Tunç’tan kamuda torpil iddiası ve Can Atalay açıklaması
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kamuda torpil iddiası ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin ...
'BAL'daki inşaat' tartışması tam gaz: AK Parti'den Soyer'e sert 'mühür' tepkisi!
Bornova Anadolu Lisesi'nde başlatılan anaokulu inşaatı 'mülteciler için ...
 
İnce'den Özel'e ziyaret: Fikir birliği vurgusu!
Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, bugün CHP Genel Başkanı ...
CHP'li Bornova Aday Adayı Temiz: Toplum karar alma süreçlerinin öznesi olacak
Bornova’daki tüm toplum kesimleriyle bir araya gelmeye devam eden Bornova ...
AK Partili Saygılı: İş yerine bahane üreten CHP belediyeciliğinin sonu geldi!
Yöneticilerinden, sahada AK Parti’nin yaptıklarını anlatmalarını isteyen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri