POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Veterinerler 'uyutma' yasasına rest çekti
Veterinerler 'uyutma' yasasına rest çekti
Kartlı ödemelerin tutarı yüzde 107 arttı!
Kartlı ödemelerin tutarı yüzde 107 arttı!
CHP’de PM toplanıyor: Masada iki başlık var
CHP’de PM toplanıyor: Masada iki başlık var
Erbakan'dan sokak hayvanları açıklaması!
Erbakan'dan sokak hayvanları açıklaması!
2 Nisan 2019 Salı - 08:36

Anket şirketlerinin yerel seçim karnesi!

31 Mart yerel seçimleri öncesinde en çok konuşulan konulardan biri anket şirketlerinin yaptığı çalışmalardı. Birçok araştırma şirketi tarafından yapılan çalışmalar 'manipülasyon' iddialarıyla da gündeme gelmiş ve kamuoyunda sıkça tartışılmıştı. İzmir'de sonuçlara en çok yaklaşan şirket Mediar oldu.

Anket şirketlerinin yerel seçim karnesi!

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde yürütülen kampanya sürecinde en önemli tartışmalardan biri seçim anketleri üzerine yaşanmıştı.

Seçim kampanyası döneminde "Anketlere güvenmiyorum" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri kamuoyunda tartışılmış, manipülasyon iddialarıyla anket şirketlerinin güvenilirliği sorgulanmıştı. Durum böyle olunca da 31 Mart yerel seçileri siyasi partiler kadar anket şirketleri için de önemli bir sınava dönüştü.

Habertürk'ten Barış Kaygusuz'un haberine göre bu seçimlerde, daha önce yapılan anayasa değişikliği referandumu ve 24 Haziran Genel Seçimleri'nin aksine birçok Genar, Konda ve Optimar gibi birçok önemli firma anketlerini kamuya açmadı.

Seçimlerin geride kalmasının ardından gözler bir kez daha anket şirketlerinin üç büyük şehirdeki performanslarına çevrildi.

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre İstanbul'da CHP adayı Ekrem İmamoğlu oyların yüzde 48,79'unu alırken, AK Parti adayı Binali Yıldırım geçerli oyların yüzde 48,51'ini hanesine yazdırdı. Başkent Ankara'da 2014 seçimlerinin kaybedeni Mansur Yavaş oyların yüzde 50,9'unu alarak, yüzde 47.1 oy alan en yakın rakibi AK Parti adayı Mehmet Özhaseki'yi geriden bıraktı. İzmir'de ise CHP adayı Tunç Soyer oyların yüzde 58,06'sını alırken, AK Parti adayı Nihat Zeybekci ise oyların yüzde 38,67'sini hanesine yazdırdı.

ANKARA'DA GEZİCİ İSTANBUL'DA ADA
Yaptıkları anketlerde, henüz kesinleşmeyen bu sonuçlara en çok yaklaşan şirketler Ankara'da Gezici Araştırma, İstanbul'da ise ADA Araştırma oldu.

Gezici Araştırma, 16-17 Mart'ta yaptığı ankette Ankara'da oyların yüzde 49,8'ini CHP'nin, yüzde 47,7'sini ise AK Parti'nin alacağı tahminiyle sonuçlara en yakın tahmini yaptı. Ankara'da Avrasya, AREA, Mediar, Gezici ve PİAR kazanacak adayı doğru tahmin ederken, EMAX'in Özhaseki'nin kazanacağı tahmini tutmadı.

Kıyasıya bir yarışa sahne olan ve YSK Başkanı Sadi Güven'in yaptığı açıklamaya göre 25 bin oy farkla Ekrem İmamoğlu'nun önde tamamladığı İstanbul seçimlerinde ise en yakın tahmin ADA araştırmadan geldi. ADA Araştırma 10-18 Mart'ta 16.500 kişiyle yaptığı çalışmada, İmamoğlu'nun oyların 49,2'sini, Yıldırım'ın ise 48,4'ünü alacağını tahmin etmişti.

İzmir'de sonuçlara en çok yaklaşan şirket ise CHP'nin oyların yüzde 56,2'sini, AK Parti'nin ise yüzde 37,96'sını alacağını tahmin eden Mediar oldu.

 
Sekreter olarak girdi, başkan oldu!
 
Soyer: En güzel hikaye şimdi başlıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sekreter olarak girdi, başkan oldu!
Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde, belediyede özel kalem müdürüyken yeri ...
Çelik: Sandığa giden her oyun takipçisiyiz
Ankara ve İstanbul açısından sandık sonuç tutanakları ile sayım-döküm ...
AA İstanbul sonuçlarının yüzde 100'ünü açıkladı
Anadolu Ajansı İstanbul verilerini güncelledi ve oyların yüzde 100'ünü ...
 
İzmir’de metropolün meclis raporu: Hangi ilçede/kimler seçildi?
Millet İttifakı’nın 25 ilçede zafere uzanarak sandığa damga vurduğu, CHP’li ...
Parti parti, ilçe ilçe İzmir sandığı raporu!
Cumhur İttifakı'nın en yüksek oy aldığı ilçe Bayındır, en düşük ilçe ise ...
Putin'den Erdoğan'a seçim tebriği
Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak ...
 
Yerel seçimlerin farklı kazananları
Yerel seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre bazı adaylar, rakiplerine fark attı.
Özüdoğru: Ben kazandım, halkım kaybetti!
10 yıl belediye başkanlığı yaptığı Kemalpaşa'ya 15 yıl aradan sonra yeniden ...
81 ilde sadece 4 kadın belediye başkanı!
Yerel seçimlerde 81 ilin sadece 4'ünde kadın belediye başkanı seçildi.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri