POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Et entegre tesisinde vahşet: 5 tutuklama!
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
Memleket Partisi kapıya kilit vurdu: 'Dijitale geçiyoruz'
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
CHP Lideri Özel'den İmamoğlu ziyareti!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belirlenemedi!
28 Aralık 2020 Pazartesi - 12:55

Asgari ücret kararına İzmir'den tepki seli: DİSK ve CHP'den çarpıcı mesajlar!

Asgari ücretin 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlenmesine DİSK ve CHP İzmir Örgütü'nden sert tepkiler geldi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı'dan AK Partili vekillere "Gelin pazara çıkalım" çağrısı gelirken, CHP'li Böke, Yücel, Beko, Polat ve Serter de çarpıcı çıkışlara imza attı.

Asgari ücret kararına İzmir den tepki seli: DİSK ve CHP den çarpıcı mesajlar!

Mehmet İŞLER / GERÇEKİZMİR - İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısını yaptı.

Asgari ücret 2021 yılı için brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, "Karara muhalif kalıyoruz, katılmıyoruz" dedi. İşveren temsilcisi Özgür Burak Akkol ise zam oranının enflasyonun 7 puan üzerinde olduğunu belirtti.

Karar İzmir'de de tartışma konusu oldu. Asgari ücrete Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Örgütü'nden sert tepkiler geldi. 

DİSK’TEN KARARA TEPKİ, AK PARTİ’YE ‘PAZARA ÇIKMA’ DAVETİ!
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, asgari ücretin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil 2 bin 825 lira olması sonrasında açıklamalarda bulundu. Belirlenen ücretin enflasyonun çok altında kaldığını söyleyen Ege Bölge Temsilcisi Sarı, AK Parti’nin İzmir milletvekillerine bir davette bulundu.

AK PARTİLİ VEKİLLERE DAVET: GELİN PAZARA ÇIKALIM!
Sarı şunları söyledi: İşçiler ve aileleri için insana yakışır bir asgari yaşam düzeyi sağlayacak asgari ücret belirlenmesi milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebiyken hükümet kurduğu komisyonla yine vurun abalıya diyerek emekçilerin haklarını gasp etmiştir. Türkiye’nin en büyük toplu sözleşmesi olan asgari ücret görüşmeleri gözden, kulaktan ırak zoom üzerinden yapılarak belirlenmiştir. Asgari ücret belirlenirken görüşmeleri zoom üzerinden yapanlar aslında asgari ücretliye verdiği değeri bir kez daha ortaya koymuştur. Belirlenen 2 bin 825 liranın yaklaşık 265 lirası da AGİ’dir.  Bunu çıkarsanız 2 bin 600 lira gibi bir rakama geliyor. Yani hükümet AGİ ile birlikte yüzde 21’lik bir zam gerçekleştirdi. Oysa enflasyonun yüzde 30-35’lerde olduğu bir Türkiye coğrafyasında bu asgari ücret çoklu yoksullaştırma programına uygun bir ücret olarak hayata geçmiştir. İlk günden beri asgari ücretin vergiden muaf olmasını talep eden konfederasyonumuz iki gerçeklikle daha karşı karşıya kalmıştır. Birincisi; milyon dolarları kazanan milli piyango idaresinden vergi alınmazken, yatları, katları olan yabancı bayraklarla dolaşan yatlardan, pırlantadan vergi almazken bu ülkenin her harcında emeği olan asgari ücretliyi dolaylı ve dolaysız vergilere mahkum etmiştir. Bir sahte diploma furyası ortaya çıkmıştır. Sahte diplomayla bir bankanın yönetim kuruluna ballı maaş alanlar asgari ücretlinin halinden anlamaz. AKP İzmir milletvekillerine çağrımdır. Korumasız, kolluk kuvveti olmadan İzmir’de kendilerinin belirleyeceği herhangi bir pazaryerine gidelim. Ben DİSK önlüğümü giyeceğim, AKP’li vekiller de AKP önlüklerini giyerek pazaryerlerine gidelim. Bunu öneriyorum. Orada halkın hangi koşullarda yaşadığı gerçeğini kendi gözleriyle göreceklerdir. Davetim tüm AKP milletvekillerinedir. 

CHP İZMİR'DEN DE SERT TEPKİLER 
Öte yandan asgari ücret kararına CHP İzmir cephesinden de sert tepkiler geldi.

İşte o açıklamalar: 

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke: Utanmazlık! 2021’de 10 milyon çalışana, üstelik de pandemi ve ekonomik buhranda reva görülen Asgari Ücret net 2.825 TL. Vergiden muaf değil. Gerçek enflasyona karşı hiçbir güvencesi yok. Milyonları yoksulluğa, açlığa, işsizliğe mahkum eden bu düzeni mutlaka değiştireceğiz!

CHP İl Başkanı Deniz Yücel: Yarattığınız yoksulluğu görmezden geldiğiniz gibi, işçinin ve sendikaların sesini de duymazdan gelip, dalga geçer gibi bir asgari ücret açıkladınız. Tüm emekçilerimizin vereceği mücadelede yanlarında olacağız. CHP’li belediyelerimizde asgari ücret en az 3.100 lira oldu. 4.500 liraya kadar asgari ücret açıklayan belediyelerimiz var. Bu ücretleri tüm emekçiler hak ediyor. Hakça bir düzen için emekçinin yanındayız

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko: Saray ve AKP Hükümeti kendinden bekleneni yapmış; “iş, aş” diyen yurttaşları bir kez daha açlığa, yokluğa mahkum etmiştir. Aileleri ile birlikte milyonlarca asgari ücretlinin değil patronların yanında saf tutmuştur.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat: Saraya ve yandaşlarına her bakanlıkta ayrı bütçe ayıran iktidar, halka yine 'kuru ekmeği' reva görerek hiç şaşırtmadı. Sendikaların ortak asgari ücret talebi bile karşılanmadı. Yurttaşlarımızın temel gıda ihtiyaçları bile 2825 lirayla karşılanmıyor. Az kaldı Türkiye!

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter: Sarayın 4 dakikalık giderinin bir asgari ücretlinin bir yıllık ücreti olduğu Türkiye'de asgari ücret 2825,90 TL oldu!! İşte AKP adaletsizliği!

 

 
CHP'li vekilin Pınar'ın babasını aradığı iddiası doğrulandı!
 
Çiğli'de 'deprem yol haritası' zirvesi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IF Wedding Fashion İzmir’den yeni tasarımcılar çıkacak
İZFAŞ’ın 2021 yılında düzenleyeceği ilk fiziki fuarı IF Wedding Fashion ...
Ve asgari ücret açıklandı: 500 TL zam!
Milyonlarca işçinin merakla beklediği asgari ücret miktarı belli oldu. ...
Aşıyı reddeden işinden atılabilir mi?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşı zorunlu olmayacak. Vatandaşımızı aşının ...
 
Kış patatesi hasadı tam gaz!
Ödemiş ilçesinde hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf ...
398 bin 173 öğrenciye ilk burs-kredi ödemesi!
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, ilk defa KYK'dan burs ve kredi alacak ...
Asgari ücrette karar tarihi belli oldu
Yeni asgari ücretin açıklanacağı tarih belli oldu. Bakan Selçuk, Asgari ...
 
Resmen yürürlükte: İşte yeni taksit sayıları
Son dakika haberine göre, taksit sayılarını düşüren düzenleme resmen yürürlüğe ...
İYTE ile İZİKAD’dan işbirliği protokolü
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile İzmir İş Kadınları Derneği ...
Ağbal: Enflasyon hedefi olarak yüzde 5'e inanıyorum
TCMB Başkanı Ağbal, enflasyon hedefi hakkında, "Ben yüzde 5'e inanıyorum. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri