POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama kararı!
Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama kararı!
31 Mart gecesini anlattı: Siz sevinirken ben kahroldum!
31 Mart gecesini anlattı: Siz sevinirken ben kahroldum!
Beşiktaş'ın kiralık gönderdiği oyuncuya silahlı saldırı!
Beşiktaş'ın kiralık gönderdiği oyuncuya silahlı saldırı!
Kredi kartı ödemelerinde yeni dönem!
Kredi kartı ödemelerinde yeni dönem!
21 Mayıs 2021 Cuma - 20:20

Bayraklı'da 'borç' tartışması.... AK Parti ve Sandal karşı karşıya!

Bayraklı Belediyesi’nin 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı’nın masaya yatırıldığı meclis toplantısında AK Partililer eleştirilerini sıralarken CHP Grubu ise hayata geçirilen çalışmaları hatırlattı. Belediye Başkanı Sandal da, “Biz bu süre zarfında borçlu aldığımız belediyenin borçlarını bitireceğiz. Finansal yapımızı güçlendireceğiz, sonra da işlere başlayacağız” dedi.

Bayraklı da  borç  tartışması.... AK Parti ve Sandal karşı karşıya!

GERÇEKİZMİR- Bayraklı Belediyesi’nin Mayıs ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Serdar Sandal idaresinde gerçekleşti.

Toplantıda 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı masaya yatırıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Cindi Canpolat açıklamalarda bulundu. AK Parti’den ise eleştiriler geldi.

CHP’li Canpolat, “Kesin Hesap Belediye yönetimine 315 milyon TL harcama yapmak yetki vermiştir fakat belediyemiz bunun 245 milyon TL harcamıştır. İsteseydi tamamını harcayabilirdi. Tasarruf anlayışıyla hareket etmiş ödenekleri ekonomik bir şekilde kullanılmıştır. Daha az parayla daha çok mal temin edilmiştir. Pandemi ve doğal afetlerin bunlarda bir etkisi olmuştur. Meclis üyeleri tarafından 45 gün süreyle denetlenmiştir. Usul ve işleyişle ilgili bir durum saplanmamıştır. Sayıştay tarafından denetleniyor. Özet olarak kesin hesaba uygun olduğu ortaya çıkmaktadır. Kesin hesap oluşturulması ve başkanın muhalefetten olmuştur. Belediye komisyon için tamamın muhalefetten oluşmasını istemiştir ama mevzuat gereği bu durum mümkün olmamıştır. Bunun amacı CHP’li yönetimler bilerek yanlış yapmaz yatırmaz. Biz yetim hakkı yemeyiz, yedirtmeyiz. Bu nedenle her şey şeffaf bir şekilde ortadadır. CHP’li belediyeler vatandaşları müşteri gözüyle bakmaz. Deprem ve pandemi nedeniyle ağır olumsuzluklara rağmen belediyemiz her koşulda dimdik ayakta kalmış. Mali disiplinden taviz verilmemiş, alacakların ödemeleri yapılmıştır” diye konuştu.

ANLAMA KITLIĞI VARSA BİLEMEM
Bütçe eleştirilerini mecliste dile getiren Bayraklı Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş, “Arkadaşlar çok güzel bir pembe tablo çizdi. Kitapçıkları çok iyi okudular. Kimse ne okuduklarını anlamadı. Keşke CHP’li bir sürü yatırım yapılmış, projeler yapılmış, yerler kazandırılmış gibi açıklamalar yapsaydı” dedi.

Araya giren Başkan Sandal, “Hakaret etmeden eleştirilerinizi yapın. Biz anladık, anlama kıtlığı olan varsa bilemem. Siz kendi eleştirilerinizi yapın size ne bizim ne konuşacağımızdan? Varsa eleştirileriniz onları yönlendirin” çıkışında bulundu.

BELEDİYENİN BORCU 400 MİLYON TL!
Aktaş, “İki yılı doldurdunuz. Burada eleştirdik, sizde eleştirdiniz. Hasan Karabağ döneminden borçlu aldınız dediniz. Bakıyoruz sizden öncedeki dönemde 10 yıl geçmiş, projeler yapılmış. Borçlu yer olabilirsiniz. Ama vaatleri yerine getirmek yerine 238 milyona yükselttiniz. Banka kredilerinin borcunu düşürmüşsünüz ama 5 milyon tasarruf eden belediye başkanından bu borçları sıfırlamanızı beklerdik. İlk 3 ayda 45 milyon borç ödeyen belediyenin tüm borçların bittiğini görmek isterdik. Toplam kısa vadeli borcu 201 milyon TL borç. 2019 yılına göre yüzde 22,5 ilave ettirmişsiniz. Birinci yılın sonunca ise borcunuz 238 milyon TL olmuş. 2020 yılı hesaba baktığınızda borcu 280 milyona çıkarmışsınız. Yüzde 17,5 eklemişsiniz. Yatırım yapmadan borca sokmuşsunuz. Hasan Karabağ döneminden sonra 104 milyon TL’lik artışla, yüzde 60’lik artışla bugüne getirmişsiniz. 55 milyon lira kredi niye verdirdiniz diye eleştirmiştiniz. Siyaset yapmanız gerekiyor tabi. O 55 milyon krediden en azından bir tanesi yapıldı. Görüyorsunuz, size nasip oldu. Siz her sene 50 milyon borçlandırdınız. Bayraklı halkı sizden somut bir şeyler bekliyor. Halk sahada sizden somut bir şeyler bekliyor. Söz verdiğiniz Pazar yerini bekliyor. Çakılan bir tane çivi yok. Mali hesabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Toplam 12 kişi bu kesin hesabın hazırlanmasında görev almış. Aynı gün göreve başlayıp aynı gün bitende var. 5 müdürümüz bu kesin hesaba bakmışlar. Ama bir yılda 12 kere değişiklik olmuş. Belediyenin mali biriminin oturmuş olması gerekiyor. Bir birimde 3 kere 5 kere görev değişikliği yaparsanız ondan verim beklemeyin. Bu açıklamış olduğum 280 milyonluk borca Bayraklı şirketlerinin borcu da dahil değil. En son bize belirtilende 105 milyonluk borcu vardı. Toplamda şirketlerle birlikte belediyenin 400 milyon borcu olmuş oluyor” dedi.

HANE HALKINA SADECE 50 MİLYON TL YARDIM YAPILMIŞ
AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal da, “Kesin hesapta harcanan paralar kişisel harcamalar değil. Bayraklı belediye için harcadığınız paralar. Faaliyetlerden farklı bir görüş belirtmemiz mümkün değil. 315 milyon gelir, 315 Milyon TL gider hesaplanmış. Sakat bir hesaplama yapılmış. Gelirlerde giderlerde çok ciddi sapmalar var. Bu sapmalar pandemiden, depremden kaynaklanıyor diyeceksiniz. Evet, bir takım sapmalar oldu kabule ediyoruz. Ama şimdi bu sapmalar neticesinde yatırımlardan ne kadar kısıldı, sosyal yardımlara ne kadar aktarıldı buna bakmamız gerekiyor. Tüketime dair harcama 18 milyon. Yatırım bütçesi ne kadar? 10 yılda yapılanların çok üstünden yatırım yaptığınızı iddia ediyorsunuz ya bu rakamlar onu gösterecek. Gayrimenkul sermaye üretimi için bütçe olarak 20 milyon ayırmışsınız. Bunun 1 milyon 267 bin kullanılmış. Bütçenizin binde 5’i. Alımlar yapmışsınız, kamulaştırma yapmışsınız. Kamulaştırma miktarı, tüm bütçenin yüzde 1. Ayrılan bütçe 4 milyon iken 2 milyon 600 bin TL kullanmışsınız. 50 bin 216 TL’yi hanelere ayrılan yardımlarda kullanmışsınız. Durum bu. Elbette ki bu kesin hesap yasal anlamda size verilen görevler doğrultusunda hazırlanmış ama bizim eleştirimiz kesin hesabın sadece rakamsal boyutu değil. Bizim eleştirimiz size verilen bütçenin etkin ve ekonomik kullanmaması. Günlük faaliyetlerinizi borç üzerinden yapmaya çalışırsanız; Bayraklı halkının ve sizin de bahsettiğiniz çocukların ve gençlerin geleceğine ipotek koymuş olursunuz. Oda şımarık bir şekilde dava açıyor. Siz de çıkıp odanın açtığı davaya haksız olduğunu söylemeniz gerekiyor” diye konuştu.

 ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMAYI BEKLEMEYELİM
Eleştirilere yanıt veren Canpolat, “Belediye borçlanıyor diyor. Aksine, kitapçıda Bayraklı Belediye borçlanmadığını, borç ödediğini göreceksiniz. Belediye, yapılması gerekenleri imkanları dahilinde yapıyor. Kesin hesabı görüşüyoruz, faaliyetleri raporunu değil. Bir kreş yapıldı denildi ama Bayraklı Belediyesi üç tane kreş açtı. Pandemi nedeniyle açılmadı. Bütçe rakamsal bir şekilde verimli şekilde kullanılmıştır. Bayraklı Belediyesi’nin kendi ölçekli belediyede en az borçlu belediyeler arasında yer alıyordur. 108 milyonluk borcu olduğu biliyoruz. 400 milyon borcu nereden çıkardınız anlamadım. Pandemide devlet bile yatırımları durdu. Bayraklı Belediyesi’nden şapkadan tavşan çıkarmasını beklemeyelim. Belediye günlük görevlerini yapıyor ve yatırım yapıyor”  dedi.

 

“5’LİRALIK İŞİ 100 TL’YE YAPTIĞINIZDA İYİ İŞ YAPTIK DİYORSUNUZ”
Başkan Serdar Sandal, “Biz yaptığımız bütçeyi savunacağız, arkadaşlarımızda eleştirecekler. Ama işin aslını matematiksel boyutunu… Siz geldiğinizde 176 milyon borç vardı. Mesela bu iddianın doğru olması lazım… Bu borçların gerçek toplamı 176 milyon muydu? Bunun içinde şirket borçları var mıydı? Yoktu. Şirket borçları yoktu ama siz diyorsunuz ki 176 milyon borcunuz vardı. Totalde biz devraldığımızda toplam 250-260 milyon civarındaydı. Bu şirketlerin vergi borçları, sigortaya olan borçları ve Bayraklı Belediyesi’nin borcu vardı. Bir siyasinin asıl işi bütçededir. Nasıl bir bütçe uygulayacağınızı ve kimden yana uygulayacağımız önemli. Vatandaştan mı, emekçiden mi, çiftçiden mi, yoksuldan yana mı kullanacağız o önemli. Sizin derdiniz şu; siz 5 liralık işi, 100 liraya yaptığınızda büyük iş yaptığınızı sanıyorsunuz” diye konuştu. 

MECLİS’TE MANİPÜLASYON VE YARDIM GERGİNLİĞİ
CHP’li Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, AK Parti grubuna yönelik “Manipülasyon yapıyorlar” sözlerine üzerine Hızal, “Bu ifadenin tutanaklardan çıkarılmasını istiyoruz. Manipülasyon denildi. Bizim öyle bir kaygımız yok. Çarptırmıyoruz. Hane halkına 50 binin üstünde mi yardım mı yaptınız? sözüne ‘evet’ yaptık dedi. Rakamlar ortada” dedi. Başkan Sandal, “Siz oradaki yardıma bakmayın. Yardımları nasıl götürdüğümüz, neler yaptığımız halkın iradesinde. Sizin dediğiniz bizim yaptığımızı değiştirmez ki” şeklinde konuştu. Hızal ise Sandal’a, “Bedelsiz nasıl iş yaptırılır şimdi öğretin. Siz öğretmen, biz öğrenciniz değiliz. Siz hangi gerekçe ile hangi işi yaptırdınız nasıl anlatın” diye konuştu.

SANDAL: BORÇLU ALDIĞIMIZ BELEDİYEYİ BORÇLARINI BİTİRECEĞİZ
Başkan Sandal “CHP’li belediyelerde hayırsever vatandaşlarımız var. Panikleyecek bir şey yok, bir iddia var. Biz başka mantıkla iş yapıyoruz biz nu paranın fakir fukaranın hakkı olduğu düşünüyoruz. Harcarken itinalı davranıyoruz. Yollarda, hastanelerde büyük rakamlar gözükmekse iş yapıldı sanmıyorsunuz. Bizim geldiğimiz süreçte enflasyon oranı ne, döviz kuru ne, pandemi ne, deprem ne, vatandaşın içinde olduğu durum ne, Bayraklı halkının durumu ne? İleriye dönük nasıl vizyon kurulur? Biz bu süre zarfında borçlu aldığımız belediyenin borçlarını bitireceğiz. Finansal yapımızı güçlendireceğiz, sonra da işlere başlayacağız. Burada doğru ve iyi bir iş yapılmış. Bu kentin 5 yıllık işleri plan çerçevesinde yapılmış. Herkesin kendine ait bir yöntemi vardır. Bir yere kreş yapacaksak kültür merkezi yapacaksak bunun resmi prosedürü var. 300 aileye sistematik yardım ediyoruz. 300 aileye beyaz eşya seti dağıttık. Depremde; enkazdan çadır sürecinden eve yerleşme sürecine kadar beyaz eşya setini veren bir belediye var. Biz Bayraklı Belediyesi olarak gelen yardımları koordinasyonunu doğru yapmışız ”dedi.

DEPREM YARDIMLARINI MECLİS SALONUNDA ÇÜRÜTTÜNÜZ
AK Partili Aktaş deprem sonrası gelen yardımlar hakkında, “Deprem gelen için gelen yardımları spor salonunda sular altında çürüttünüz. Spor salonuna koymasaydınız, sel olacağını tahmin etmeniz gerekirdi” dedi.

BAYRAKLI’NIN BORCU 40 MİLYON TL’Yİ GEÇMEZ
Aktaş’a yanıt veren Sandal, “Sizin mantığınız bu işte. Sel oldu ve bu yüzden bazı şeyler oldu. Sel bir doğal afet değil mi? Salonu içinde faaliyet vardı o yüzden aşağısına koyduk. Bunu nereden bilebilirdik. Her şey kontrol altında. 70 milyon kredi de ödemedik değil mi? Biz ödemedik siz ödediniz değil mi? Ne anlatsak anlamıyorsunuz. Arkadaşlar kulaklarını ve gözlerini kapatmışlar. Bayraklı Belediyesi’nin kamuya ve şirkete ait borçlarını bir yere bırakırsanız 30 milyona yakını kredi, geriye kalan borcumuz 40 milyonu geçmez” diye konuştu.

 
Tabloda iyimser durum devam ediyor
 
Kamyonda 6 milyon boş makaron ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta gündem Emniyet Binası: O talebe meclis onayı
Konak Belediye Meclisi mayıs ayı ikinci oturumunda ilçede yapılacak olan ...
Aliağa'da vezneler o saatler arası hizmet verecek
Emlak ve Çevre Temizlik Vergileri 1. Taksidinin yoğunluk yaşanmadan ödenebilmesi ...
Beydağ'da can dostlar emin ellerde
Beydağ Belediyesi ilçe genelinde sokak hayvanlarına yönelik barınma ve beslenme alanları oluşturdu.
 
Başkan Soyer Kültür Zirvesi heyecanını uluslararası alana taşıyor
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler ...
İki büyük ray projesi için 75 milyon euroluk kredi yetkisi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımına devam ettiği Çiğli tramvayı için ...
O ilçede 'Türkeş' kararı! AK Partili Başkan: İsminin olması onur!
Kiraz’da yeni açılan bulvara MHP’nin merhum Lideri Alparslan Türkeş’in ...
 
Narlıdere'de ücretsiz internet dönemi!
Narlıdere Belediyesi, Atatürk ve İkinci İnönü mahallelerine yerleştirilen ...
Büyükşehir binası için kritik viraj: Yıkılacak mı güçlendirilecek mi?
Kentte yaşanan deprem sonrasında tahliye edilen İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Gümrükçü, Lider'e ödülü götürdü, başarıyı anlattı
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri