POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde unutulmaz final
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde unutulmaz final
ABD'de bir ilk yaşanacak: Netanyahu kabul etti
ABD'de bir ilk yaşanacak: Netanyahu kabul etti
Dini nikah cüzdanı sahteciliği! Uzmanlar uyarıyor
Dini nikah cüzdanı sahteciliği! Uzmanlar uyarıyor
CHP'nin Belediyeler Birliği Başkan Adayı belli oldu!
CHP'nin Belediyeler Birliği Başkan Adayı belli oldu!
25 Ağustos 2023 Cuma - 09:45

Belediyeden Kavacık Üzümü'nü kurtaran destek

Dünyanın en kaliteli üzüm çeşitlerinden Alphonse Lavallee’nin yetiştirildiği Kavacık Köyü’nde zamansız yağış, aşırı sıcaklar ve “mildiyö hastalığı” nedeniyle bu yıl rekoltede yüzde 70 oranında azalma yaşandı. Ancak üretim sezonu öncesi Karabağlar Belediyesi’nin köylülere ücretsiz olarak dağıttığı gübre ve bordo bulamacı sayesinde üzümün yüzde 30’lık bölümü kurtarıldı.

Belediyeden Kavacık Üzümü nü kurtaran destek

Karabağlar Belediyesi, toprak yapısı nedeniyle sadece Kavacık Köyü’nde yetiştirilebilen “Alphonse Lavallee” türü ürüne Coğrafi İşaret Belgesi almayı başarmıştı. Bu özel ürünü dünyaya tanıtmak için her eylül ayında Kavacık Üzüm Festivali'ni gerçekleştiren Karabağlar Belediyesi, üreticilere gübre ve bordo bulamacı desteğinde de bulunuyor.



Yüzde 30'u kurtardı
Karabağlar Belediyesi'nin yaptığı bu desteğin önemi, bu üretim sezonunda çok daha iyi anlaşıldı. Çünkü aşırı sıcaklar, zamansız yağış ve mildiyö hastalığı nedeniyle Kavacık Üzümü bu yıl ağır hasar aldı. Köyde yetiştirilen üzümün rekoltesinde yüzde 70 kayıp yaşanırken, üreticiler sadece yüzde 30’luk mahsulle teselli buldu. Karabağlar Belediyesi’nin üretim sezonu öncesi dağıttığı tonlarca organik gübre ve bordo bulamacının (göztaşı), yüzde 30'luk üretimde büyük katkısı oldu.


Kavacık Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nurten Özkan, diğer köylerin üzüm bağlarında yüzde 90-100 oranlarında hasar varken Kavacık Köyü’nün bu sorunu yüzde 70 oranında atlatmasını Karabağlar Belediyesi’nin yaptığı desteğe borçlu olduklarını söyledi. Başkan Selvitopu’na üreticiler ve kooperatifi adına teşekkür eden Özkan, zor günler geçiren üreticilere böyle bir zamanda yapılan desteğin çok anlamlı olduğunu vurguladı.

Kavacık Köyü Muhtarı Erkut Yeşilbayır da, Karabağlar Belediyesi’nin köylülere yaptığı tarımsal destek sayesinde bağlarda mahsul olduğunu belirterek, gübre ve göztaşını zamanında kullanan üreticilerin ürünlerini kurtardığını, zamanında değerlendiremeyenlerin ise hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na teşekkür eden Yeşilbayır, Karabağlar Belediyesi'ni sadece zor günlerde değil her zaman yanlarında gördüklerini söyledi.

Kavacık’taki üzüm üreticileri de bu yılki kayıptan dolayı üzüntü yaşadıklarını ancak Karabağlar Belediyesi’nin desteği ile teselli bulduklarını dile getirdiler.



Festival moral verecek
Karabağlar Belediyesi’nin her yıl düzenlediği Kavacık Üzüm Festivali, bu yıl rekolte kaybı yaşayan üreticiye moral olacak. Festival 23-24 Eylül tarihlerinde köy meydanında gerçekleştirilecek.
Karabağlar Belediyesi bu yıl, ilçeye bağlı 3 köyde kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla çalışma yürütmüştü. Bu kapsamda Kavacık, Tırazlı, Uzundere’de bulunan ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilere bölgenin toprak yapısına uygun tonlarca gübre ve mantar hastalıklarına karşı bordo bulamacı dağıtıldı. ÇKS'ye kayıtlı 150 üreticiye, 30 ton gübrenin yanı sıra yaklaşık 3 ton da bordo bulamacı verildi.

 
Menderes Büyük Zafer'i Uluğ ile kutlayacak
 
Göztepe taraftarı önünde çıkış arıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menderes Büyük Zafer'i Uluğ ile kutlayacak
Menderes Belediyesi tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlanacak. ...
Soyer'den gençlere İEF çağrısı: 1-10 Eylül arasında İzmir'e gelin
Bu yıl “Gençlik: Bugünün Öncüsü” temasıyla 1-10 Eylül tarihleri arasında ...
Bayraklı’da yüzleri güldüren ek protokol!
Bayraklı Belediyesi ve DİSK Genel İş 6 No’lu Şube arasında devam eden ...
 
Çeşme Belediyesi'nden 'taş ocağı' açıklaması
Çeşme Belediyesi ilçedeki taş ocaklarıyla ilgili yazılı açıklamada bulundu. ...
CHP'li Akın’dan Torbalı’ya çıkarma
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan ...
Soyer'den Menemen'e 2 İZBAN durağı müjdesi!
Başkan Soyer, Seyrek’te yurttaşlarla bir araya geldi.  Bölgede yaşayan ...
 
Menemen'deki dev yatırım Soyer'in 'metro ve tramvay' mesajıyla yola çıktı!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Menemen’de Seyrek ve Villakent ...
Bergama'nın yolları ışıl ışıl!
Bergama’da yol yenileme, asfaltlama, kilit parke, kaldırım ve ışıklandırma ...
Cumhuriyet Turnuvası’na muhteşem final
Bayraklı Belediyesi tarafından cumhuriyetin 100’üncü yılına ithafen düzenlenen ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri