POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Gözler İran'da: Şimdi ne olacak?
Gözler İran'da: Şimdi ne olacak?
Kirada yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi?
Kirada yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi?
Tekneler çarpıştı: 2 kişi öldü, 5 kişi kayıp
Tekneler çarpıştı: 2 kişi öldü, 5 kişi kayıp
14 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon!
14 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon!
9 Mayıs 2024 Perşembe - 14:57

Bornova’da Rafet Hoca sonsuzluğa uğurlandı

Dün yaşamını yitiren Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Kemal Rafet Gücoğlu, son yolculuğuna yıllarını verdiği sahneden alkışlarla uğurlandı. Usta sanatçı için Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törene katılan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, İzmir’in en köklü şehir tiyatrosu. Onun kökü de Rafet Hocamız. O kökü hep beraber gökyüzüne kadar uzatacağız” diye konuştu.

Bornova’da Rafet Hoca sonsuzluğa uğurlandı

1992-2007 yılları arasında Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun Kurucu Genel Sanat Yönetmenliği’ni yapan Kemal Rafet Gücoğlu için Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen tören, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, sanat dünyasından dostları, yetiştirdiği öğrenciler ve Bornova Belediyesi çalışanlarının  katılımıyla gerçekleşti.

O BBŞT’nin köküydü

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Kemal Rafet Gücoğlu ile 2005 yılında kursiyer olarak girdiği Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda tanıştığını anlattı. “Hocam” dediği Gücoğlu’nun sanat dünyasına pek çok isim kazandırmış çok özel bir kişilik olduğunu ifade eden Başkan Eşki, “Ben aday adaylığımda, başkan adaylığımda ve göreve geldikten sonra hep söyledim;  Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu İzmir en köklü tiyatrosu. Onun kökü burada. Yani Rafet Gücoğlu. Bu kökü hep beraber gökyüzüne kadar uzatacağız. Şehir Tiyatromuzu daha da büyütüp geliştirirken kendisinin anısını da her zaman yaşatacağız. Hepimizin başı sağolsun, ışıklar içinde uyusun” dedi.

Yol arkadaşımız, yoldaşımızdı

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Onur Erdoğan, “Bu tiyatro Rafet Gücoğlu'nun yoktan var ettiği bir kurumdur ve tarihte her zaman yerini alacaktır. Rafet Hoca, muhalif bir tiyatrocuydu. Bizi de bu şekilde eğitti. Bu tiyatronun çatısı altında pek çok sanatçı yetiştirdi. Yol arkadaşı, yoldaşı oldu” diye konuştu.

Aramızdan erken ayrıldı

BBŞT yönetmenlerinden Hakan Taner Yıldırım, duygularını; “Çok heyecanlıydı ve bütün heyecanını bize yansıtırdı. Ne hissetmem gerektiğini bilmiyorum açıkçası. Nurlar içinde uyusun. Çok erken yaşta gitti” sözleriyle dile getirirken, BBŞT’te başladığı sanat yaşamına İstanbul’da devam eden yeğeni Utku Gücoğlu, “Beni arayan herkes ‘başın sağolsun’ değil, başımız sağolsun’ dedi. Kendisinin ne kadar sevildiğini ve sahiplenildiğini göstermesi açısından bunun anlamı çok büyük” dedi.

Rafet Gücoğlu, Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Sevda Şener Sahnesi’nde düzenlenen törenin ardından alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı. Küçükpark’taki Yeni Cami’de öğle namazını mütakip kılınan cenaze namazının ardından Bornova Yeni Hacılarkırı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Kemal Rafet Gücoğlu Kimdir?

1959 yılında Konya Ilgın’da doğdu. İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı’nı kazandı. “Çark”, “Gür Turunç Ağaççığı” gibi oyunlarla Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması’nda ödül aldı. 1992 yılında Ali Sözer başkanlığında Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nu kuran Kemal Rafet Gücoğlu, 2007 yılına kadar Genel Sanat Yönetmenliği görevini sürdürdü. Bu süre içinde pek çok oyun yazdı, yönetti ve oyuncu olarak sahnede yer aldı.  Türkiye’de ilk Bedensel Engelliler Tiyatrosu’nu kurdu, “Kuşlar İzmir Üstüne Uçar” adlı oyunu ÇÖYDER’le onlarca kez sahneledi.  Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nin, Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nun kurulmasını sağladı. Kamyon Tiyatrosu’yla Bornova’da tiyatroya gidemeyen mahallelerdeki çocukları tiyatroyla tanıştırdı. Sadece tiyatroda değil beyaz perdede de filmlerde oynayan Kemal Rafet Gücoğlu 8 Mayıs 2024 tarihinde İzmir’de hayata gözlerini yumdu.

 
Eski Zafer Partisi İl Başkanı Oğan ile yol yürüyecek
 
Başkan Tugay'dan o 'TİS' maddesi için 'yeniden değerlendirme' çıkışı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’den dolandırıcılık uyarısı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın ismi ...
Akademisyen cinayetinde müdür ve amire 'ihmal' cezasında gerekçeli karar açıklandı!
İzmir'in Buca ilçesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serpil ...
Polis, '7.65 hastasıyım, silahını önüme koyma' dedi
Antalya'da 32 yaşındaki D.A. isimli kadın, 13 yaşındaki oğlu ve annesiyle ...
 
Eve sistemi kurmuş: Jandarma'dan baskın!
İzmir’in Tire ilçesinde jandarma ekiplerinin düzenlediği uyuşturucu operasyonunda ...
Narlıdere’de 19 Mayıs’a özel turnuva
Narlıdere Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ...
FETÖ'nün 'Garson'u konuştu: 7 polise gözaltı geldi!
İzmir merkezli iki ilde, gizli tanık 'Garson'dan edinilen bilgiler doğrultusunda ...
 
Bayraklı'dan genişleme hamlesi: 3 ilçeden toprak almak için girişim!
İzmir’in yüzölçümü bakımından en küçük ilçelerinden biri olan Bayraklı’nın ...
Yanık izinden kurtulmak istedi, pişman oldu!
İzmir'de boynundaki yanık izinden kurtulmak isteyen Suat Barman (39), ...
Komşusunu arabaya bağlayıp sürüklemişti: Yeni gelişme!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'nın Kaş ilçesinde köpeğinin ölümüne ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri