POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
MSB acı haberi duyurdu: 1 şehit
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
İran'da satanizm operasyonu: 261 gözaltı!
Öğretmen atama başvurularında tarih belli oldu
Öğretmen atama başvurularında tarih belli oldu
TikTok, YouTube'a rakip oluyor!
TikTok, YouTube'a rakip oluyor!
16 Haziran 2023 Cuma - 20:49

Büyükşehir Meclisi'nde otel alanı, 'Kemalpaşa' ve sermaye artışı tartışması!

Haziran ayı üçüncü oturumuna ‘otel alanı’, Kemalpaşa planları ve Büyükşehir iştiraki İZTARIM için alınan sermaye artırımı tartışmaları damga vurdu.

Büyükşehir Meclisi nde otel alanı,  Kemalpaşa  ve sermaye artışı tartışması!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehr Belediye meclisi haziran ayı üçüncü olağan oturumu Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturuma ‘otel alanı’, Kemalpaşa planları ve Büyükşehir iştiraki İZTARIM için alınan sermaye artırımı tartışmaları damga vurdu. 

OTURUMDA NELER YAŞANDI? 

OTEL ALANI TARTIŞMASI 
Kültürpark’taki yeni meclis salonunda gerçekleşen oturumda ilk tartışma Karşıyaka Belediye Meclisi’nin kararıyla uygun görülen önerge ekseninde yaşandı. 

Donanmacı Mahallesi, 237 ada, 27 no’lu parselin, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planında belirlenen ‘Konut Alanı’ kullanım kararının, Ticaret ve Turizm Alanı’ olarak düzenlenmesi amacıyla hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği hakkındaki önerge tartışmalara neden oldu. 

CHP Grubu önergeye karşı çıkarken AK Parti Grubu kabul edilmesini istedi. 

AK Parti Grubu adına konuşan Özgür Hızal ilçede otel alanı ihtiyacı olduğunun altını çizerken, “Kamuya, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bir parselde konuttan turizme geçmeyi engelliyorsunuz. Bu doğru bir yaklaşım değil. Sonra ‘İzmir’e neden turist gelmez’ demeyin” mesajını verdi. 

AK Parti Grubu’nun eleştirilerine yanıt veren İmar Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal, “Mevzu bahis yer Bostanlı sahilinde komple konut hattındaki bir yer. Önceki mecliste, daha bölgesel ada bazında bir çalışma yapılabilir mi diye iade edildi ancak yeni bir plan yapılamayacağı ve turizm alanı olacaksa daha bütüncül bir plan yapılması gerektiği görüşündeyiz. Büyükşehir, kişilere ve kurumlara göre yaklaşmıyor. Burada komple konut olan bir yerde küçücük tek parselin ticaret-turizm alanına dönmesi önerisi gelmiş. Bölgedeki vatandaştan da eleştiri gelmiş. Biz ilkesel yaklaşımımız gereği ret olarak değerlendirdik” diye konuştu.

Açıklamaların ardından önerge oy çokluğuyla reddedildi. 

KEMALPAŞA PLANLARI 
Oturumda Kemalpaşa Belediye Meclisi’nin kararı ile uygun görülen; Kemalpaşa Ören Merkez Yerleşimi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve İlavesi önergesi de tartışma konusu oldu. 

Karakayalı: Komisyonlara geri gönderilmesini istiyorum 
AK Parti Grubu ilçenin dinamiklerinin ve ilçe belediye meclisinin kararına vurgu yaparak önergenin kabulünü istedi. Tartışmada söz alan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı da önergenin komisyonlara geri gönderilerek yeniden incelenmesini talep etti. Karakayalı, “Biraz önce AK Parti Meclis Üyesi arkadaşım söyledi, burası 90’lı yıllardan beri Ören Belediyesi tarafından planlanmış, her şeyi dört dörtlük. Büyükşehir buraya itfaiye merkezi ve kapalı spor salonu yaptı, yolu yapıldı, arsalar satıldı, parseli yapıldı. Her şeyi yapıldı. ‘Zeytin ağacı’ denildi, başka yerde de yaşlı zeytin ağaçları var ama orası imara açıldı. Biz ağaç sökme makinemizle ağaçları alırız başka yere taşırız. Bu önergenin komisyonlara geri gönderilmesini istiyorum. Tunç başkanımızdan bunu tekrar konuşmak için randevu aldık. Tekrar masaya yatırırsak iyi olur diye düşünüyorum. Komisyonlara iadesini istiyorum. Tekrar konuşalım” ifadelerini kullandı. 

Aydın: Plansız kalsın demiyoruz 
Konuyla ilgili eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise şöyle konuştu: Elbette İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bütün büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyelerinin hassasiyetlerini, taleplerini, görüşlerini dikkate alır. Ama hiçbir zaman, ‘Bu konu X ilçeden oy birliğiyle geldi diye Büyükşehir Meclisi bunu tartışmasın, kabul etsin’ diyemeyiz. Belediye Kanunu bazı konuların Büyükşehir Meclisi’ne gelmemesini düşündüğü için gelmiyor zaten. Bir bölgedeki imarla ilgili olumlu-olumsuz gelişmeler tüm şehri etkiler. Dolayısıyla burada kimse kimsenin iradesini, isteğini yok saymıyor. İlçesinden oy birliğiyle gelip oy birliğiyle reddettiğimiz onlarca önerge oldu. İki yıl önce bununla ilgili bir plan geldi, AK Partili arkadaşların önerilerini dikkate alarak bir kısmını planlama bölgesinden çıkardık, plan mahkemeye gitti, mahkeme karar verdi. Mahkeme kararı esastır ama mahkeme, kararını bilirkişi raporuna atıf yaparak vermişse bilirkişi raporunu dikkate almanız gerekir. 1/5000’lik ile ilgili plan iptal edildi, onunla ile ilgili sorun yaşarken 1/1000’liği tartışmanın anlamı kalmıyor. Bu planın belirtilen sorunlu alanları ile birlikte çalışılması gerekiyor. Burası plansız kalsın demiyoruz. Bu planı külliyen reddediyor değiliz. Sorgulamadan kabul etmemiz de mümkün değil. Kemalpaşa Belediye Başkanımız da herkes de şunu bilmeli; biz plan yapılmasını istemiyor değiliz, mahkeme iptal etmesin istiyoruz ve bunun için gayret gösteriyoruz. Ne plan yapmaktan vazgeçtik ne de oradaki insanların ihtiyaçlarını görmezden geliyoruz...

Önerge komisyonlardan geldiği gibi oy çokluğuyla uygun bulunmadı. 

SERMAYE ARTIŞI TARTIŞMASI 
Oturumun bir diğer tartışma konusu ise İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZTARIM A.Ş ile ilgili sermaye artışını içeren önerge oldu. 

AK Parti Grubu ‘devamlı sermaye artışı’ vurgusuyla önergeye ret oyu verdi. 

Konuyla ilgili söz alan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Bülent Köklü, “İZTARIM şirketi kar amacı gütmüyor. Ödemiş Et İşleme Tesisi, Bayındır’da Süt İşleme Tesisi, Bergama’da da Meyve ve Sebze Kurutma Tesisi ile Halkın Bakkalı’na ucuz et getiren bir şirket. Bir de Badem’ler de tarım okulu kuracak bir şirket. Bayındır’da alınan Süt İşleme Makinesi, süt depolama tankları için 3.5 milyon TL ödendi. Temmuz ayında Süt İşleme Tesisi açılacak, eylül ayı da tam kapasite çalışacak ve şubat itibarıyla inşallah sermaye artırımına ihtiyacı kalmayacak” ifadelerini kullandı. 

Önerge oy çokluğuyla kabul edildi. 

Öte yandan haziran ayı üçüncü oturumunda mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Fuar Kültürpark alanı içerisinde bulunan Göl Gazinosu’nun işletme hakkının hasılat paylaşımının yüzde 20 ve 5 yıl süre ile İZDOĞA A.Ş’ ye devredilmesi de oyçokluğu ile uygun bulundu. İZDOĞA Şirketinin, eski Göl Gazinosu'nu sosyal tesis yaparak işleteceği bildrildi. 

AK Parti Grubu mekanın İZDOĞA tarafından işletilmesine karşı çıkarak, Kültürpark'ın bütün olarak planlanması gerektiğini savundu. AK Parti Grup Başkanvekili Hızal’ın İZDOĞA için ‘denetimden uzak’ iddiasına yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Aydın, “Denetimden uzak şirkete devretmek’ denildi. Belediye şirketlerinin Sayıştay ve diğer kamu denetimlerine tabi olduğunu biliyor ama bu cümleyi kurabiliyor” mesajını verdi. 

HIZAL’A ‘ÖRNEKKÖY’ TEPKİSİ: CHP GRUBU SIRALARA VURDU! 
İZDOĞA ile ilgili önergenin görüşüldüğü esnada AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, konuyu Örnekköy Kentsel Dönüşüm Alanı ile ilgili ‘hatalı beton kullanımı ve demir eksikliği’ iddiasına getirdi. 

Hızal haziran ayı birinci oturumundaki “İzmir Büyükşehir Belediyesi demir hırsızı damgası yedi” ifadelerini tekrarladı. CHP’li meclis üyeleri sırala elleriyle vurarak Hızal’ın sözlerine tepki gösterdi. CHP 

Grup Başkanvekili Aydın da Hızal’a, “Laf kalabalığıyla, konuları birbiri üstüne bindirerek bir karmaşa yaratma çabasına karşı meseleleri basit gerçeklikle anlatmaya çaba göstereceğim. Kendi söylediğin şeyle ilgili ‘sizin hakkınızda böyle’ diyorlar demenin ne anlamı var, bunu diyen sensin” sözleriyle yanıt verdi.  

AYDIN'DAN O SÖZLERE TEPKİ
CHP’li Aydın ayrıca AK Parti Grup Başkanvekili Hızal’ın İzmir Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer’e yönelik “Danışmanları kafasını karıştırıyor” sözlerine de tepki göstererek, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kafasını kimse karıştıramaz, aldatamaz. İzBB Başkanı, tercihlerini ortaya koyar, tercihlerinin siyasi ve hukuki sonuçlarını üstlenir” dedi.

 
NBA yıldızına dev ceza!
 
İzmir'de rekreasyon alanında yangın paniği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Metro ve tramvayda TİS krizi: Ve sendika grev kararını astı!
Büyükşehir şirketi İzmir Metro A.Ş ve işveren sendikası SODEM-SEN ile ...
Pehlivan'dan 'YKS velileri'ne mektup var
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, iki hafta önce gerçekleştirilen ...
Soyer'den Paris'te tarihi finansman imzası!
Büyükşehir Belediyesi ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), İzmir’de sürdürülebilir ...
 
Nar Çiçekleri'nin karne heyecanı
Narlıdere Belediyesi’nin bünyesindeki Nar Çiçekleri Anaokulları’nda okuyan ...
Ödemiş’te ilaçlama harekatı!
Ödemiş Belediyesi ekipleri, sıcak yaz günlerinde vatandaşların mağdur ...
Karşıyaka'da yaz spor okulları zamanı!
Karşıyaka Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışıyla düzenlediği ücretsiz ...
 
Soyer’den Brüksel’deki zirvede uluslararası dayanışma vurgusu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Brüksel’deki ikinci gününde ...
Aliağa'nın istihdam çatısı yayında!
Aliağa Belediyesi, işveren ile iş arayan vatandaşları online platformu www.istealiaga.com’da ...
Başkan İduğ Bornova için Avrupa yolcusu!
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Cenevre Liderlik ve Kamu Politikası ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri