POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Kobani davasında karar açıklandı
Kobani davasında karar açıklandı
18 Mayıs 2018 Cuma - 20:46

Büyükşehir Meclisi’nde 5 saatlik maraton! Kocaoğlu patladı: Başbakan’a söyleyin…

Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün mali yılı kesin hesaplarının görüşüldüğü oturum yaklaşık 5 saat sürdü. Büyük tartışmalara sahne olan oturumda eleştirilere tek tek yanıt veren Başkan Kocaoğlu, AK Parti Grubu’na “Başbakan'a söyleyin İzmir için kanun çıkarın. Büyükşehir Belediyesi’ne bütçeden para vermeyin’ deyin. Milletvekillerimize söyleyeceğim. Mecliste teklif etsinler” dedi. Kocaoğlu, "Körfez, İzmir Limanı, İzmir’in kalkınması, yerelde kalkınma benim projem!” diye konuştu.

Büyükşehir Meclisi’nde 5 saatlik maraton! Kocaoğlu patladı: Başbakan’a söyleyin…

GERÇEKİZMİR – İzmir Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayı olağan meclis toplantılarının üçüncü oturumu Başkan Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

Yaklaşık 5 saat süren Oturumda kurum ve ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2017 mali yılı kesin hesabı ile taşınır mal kesin hesapları görüşüldü. Plan ve bütçe komisyonlarından gelen raporlar mecliste okundu ve oylamaya sunuldu. Raporlar AK Parti’nin reddine rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.

Toplantıda ayrıca İZSU’nun 2017 Faaliyet Raporu ve kesin hesabı da görüşüldü. Bu rapor da AK Parti’nin ret oylarına karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Oturumda ilk sözü CHP Grup Sözcüsü Bülent Çetinkaya aldı. Rakamlarla örnek veren Çetinkaya belediye çalışmalarını överken, "Rakamlardan anlaşıldığı gibi bütçenin gerçekleşme oranı yüzde 97’dir. Bu ne kadar gerçekçi bir bütçe yapıldığını göstermektedir" dedi. 

URUGUAY ATIŞMASI! 
Çetinkaya'nın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kökoğuz eleştirilerini sıraladı. Kökoğuz, "
Konuşmaları klasik bir roman gibi dinledik. Geçen yılla birebir aynısı. Rakamları değişik sadece. Bu kadar mı her şey aynı? Araya bir hizmet sokulamaz mı? Gerçek bu değil” ifadelerini kullandı. Kökoğuz ayrıca "Yapılan hizmetlere bakalım. Gemi alımı, süt kuzusu vs… Geçen yıl da aynıydı bu sene de aynı” açıklamasında bulundu. Bu sözlere espirili bir şekilden yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Onlar Çiftlik Bank’a gitti, Paraguay’da” dedi. Kökoğuz da, “Uruguay’dan Paraguay’a mı geçti? Biz Uruguay diye biliyorduk” cevabını verdi. Kocaoğlu, “Tamam ben yanlış biliyormuşum” dedi.

BAŞBAKAN'A SÖYLEYİN... 
AK Parti Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz da konuşmasında eleştirileri sıraladı. Durmaz, “Merkezi hükümet size kepçeyle sunuyor ama siz İzmir halkına bunu kaşıkla sunuyorsunuz. AK Partili olarak değil İzmirli olarak konuşuyorum. İzmirli hizmete susamıştır. İzmirli bunun daha fazlasını hak ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesi bunu kaldıracak güçte. Bu niçin yapılmıyor? Bu bir öngörüsüzlük müdür, beceriksizlik midir? İzmirli niye 5 sene sonra bu hizmeti alma derdine düşüyor? İzmir’in acelesi var. Bütçe rakamları ortada. Alınan kredi notlarını biz de alkışlıyoruz, diyeceğimiz yok. Merkezi hükümetin bütçesine sırtınızı dayamışsınız” dedi. Durmaz'ın konuşması sırasında araya giren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Vermeyin kardeşim... Sayın Başbakana söyleyin İzmir için kanun çıkarın. artimizin gruptaki milletvekillerine söyleyeceğim. Mecliste teklif etsinler. İzmir’e verilen para verilmesin! Ne İzmir’de yaşayan insanlara ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bütçeden para vermeyin deyin” çıkışında bulundu.

İKİNCİ ÇİFTLİKBANK ATIŞMASI! 
AK Partili Durmaz konuşmasına "ESHOT ile ilgili olarak sormak istediğim bir şey var. Gittiğin kadar öde sistemine geçildi. Her kişi her gün 11 lira gibi bir para ödemek zorunda. Günlük olarak bu kart sahibi insanların yatırdığı para olarak günlük dönen parayı kim kullanmaktadır?” çıkışıyla devam etti. Başkan Kocaoğlu'ndan, “Çiftlik Bank’a gönderdik. Karşılıksız para yok burada. Çiftlik Bank falan... Kesin hesap konusunda konuşacak adamın bütçe, kar- zarar konusunda belirli bir bilgisi olacak. Bilmeyebilir ayıp değil. Ama bilen bir kişinin hazırladığı bir raporla ya da brifing alarak gelip konuşması lazım. Bu konuşulanın endazesi yok. Benim ne dediğimi bu işi bilenler anlıyor” yanıtı geldi. 



TANSİYON YATIRIM TARTIŞMASIYLA YÜKSELDİ! 
Oturumda tansiyon CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan ile AK Parti Grup Başkanvekili Kökoğuz arasındaki tartışmayla yükseldi. Aydoğan, "Kaç yıldır bu mecliste konuşulan şey aynı! Merkezi hükümet yatırım yaptı, yapmadı. Merkezi hükümetin ekstra yatırımları ayrıdır belediyelerin aldığı pay ayrıdır” dedi. AK Partili Kökoğzu bu sözlere “Ondan sonra ağlıyorsunuz” yanıtını verince ortam gerildi. CHP’li Aydoğan da, “Ağzından çıkanı kulağın duysun. Burada seviyeli konuşacaksın. Kendini de grubunu da rezil etmeyeceksin” çıkışında bulundu.

Tartışma sırasında araya giren Başkan Kocaoğlu da “Merkezi hükümet sadaka veriyor. Merkezi hükümetin geçen sene İzmir’den aldığı vergi 64 milyar TL. İzmir’e verdiği valinin parasından yatırımlara kadar hepsi 13 milyar. Sadaka mı veriyor İzmir’e?” ifadelerini kullandı.

ULAŞIMIN EN UCUZ OLDUĞU KENTİZ
Başkan Kocaoğlu oturumda ulaşım eleştirilerine toplu yanıt verdiği bir konuşma da yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı şunları söyledi: Bir belediye başkanı, ‘metro yapmak belediyenin işi değildir. Ben metro yapmayacağım’ dedi, Ulaştırma Bakanlığı yaptı. 4 milyona yakın para harcandı. Bizimle kıyaslanabilecek tek il. Oradaki metronun kaç mislinden fazlasını biz kendi kaynaklarımızla raylı sitsem yaptık. Ulaşımın en ucuz olduğu kentiz. Titanic falan, bunlara cevap vermek ayrı bir şey. ÇED raporlarımız geldi. İhaleye çıktık. Aynı ÇED rapor İzmir Limanı için beraber geldi. Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ihale çıkıp liman yolunun nasıl genişletileceği konusunda proje ihalesine çıkıp bir an evvel yapması gerekiyor ki İzmir Limanı büyüsün, iş hacmi gelişsin, İzmir kalkınsın. Çandarlı Limanı’na er geç yatırım yapılacak. Ona da zemin hazırlanmış oluyor. Biz büyük Körfez Projesi için ihaleye çıktık. Sonra yapım işlemine devam edeceğiz...

ÇİFTLİK BANK’A YATIRMADIK!
Otoparklardan alınan bedellere yönelik eleştiriler hakkında açıklama yapan Kocaoğlu, “İnşaatlardan alınan otopark bedelini merkezi hükümetin hazırladığı düzenlemeye göre alıyoruz. Belli yerlerde yüzde 50’den fazla alamaz diyor. Dönüşüm var. Biz o parayı Çiftlik Bank’a yatırmadık” dedi.

Bütçe ve süreçte büyük projeler için kullanılacak krediler hakkında da açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı, "Elektrik fabrikası gözümüzün önünde akıyor gidiyor. Almaya razıyım. 1 milyona almak yetmiyor. Orada en az 30-40 milyon para harcamak lazım. Ben 'kimseye borcum yok!' demedim. Şu anda Narlıdere Metrosu’nun yaklaşık 200 milyon euro kredisini aldım. İhale süreci devam ediyor. Buca Metrosu şu anda Kalkınma Bakanlığı’nda bekliyor. Onaylayacak. Alt yapılar genel müdürlüğü onayladı, gerisi prosedür. Onun da kredi görüşmelerini yaptım. Minimum 500 milyon euro. Onun da inşaatına gelir gelmez çıkacağım” şeklinde konuştu.

AK Partili ilçelere hizmet götürülmediği iddiasını da yanıtlayan Kocaoğlu şöyle konuştu: Türkiye’de ilk defa arazi yollarını asfaltlayan, tarımı ayağa kaldıran belediyeyiz. Sosyal yardımlarda 96 milyon yıllık desteğimiz var... 

İZSU’nun 2017 Faaliyet Raporu ve kesin hesabı da görüşüldüğü bölümde bilgilendirmede bulunan CHP’li Çetinkaya, “İZSU Genel Müdürlüğü yeni içme suyu için baraj yapımı çalışmalarına devam etmiştir” dedi. Çetinkaya yaptığı uzun konuşmada İZSU’nun çalışmalarının Türkiye’ye örnek olduğunu ifade etti. AK Parti Grubu ise İZSU çalışmalarını eleştirdi ve rapora ret oyu verdi.

GÖRDES’TE PARA ÖDÜYORUZ AMA... 
AK Parti'den gelen şerh üzerine konuşan Başkan Kocaoğlu ise, “Ben şikayeti sevmiyorum. 19 tane ilçe devraldık. Bu 19 ilçede zaten bazı belediye başkanlarımızın alt yapı çalışmalarını yaptığımızda ‘toz oluyoruz’ demesinden ne iş yaptığımızı sanırım anlıyorsunuz. Alt yapı zahmetli bir iştir. Sihirli değnekle olmaz. ÇED raporu verdiğinde iş bitmiyor. Yeni başlıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi işlerini inatla ve inançla takip ediyor. Kaynak bulmak, proje yapmak önemli. Kaynakları aklın ve bilimin önceliğinde doğru sıraya koymak önemli. Bunların hepsini İzmir Büyükşehir Belediyesi dünya standartlarının üstünde yapıyor. Siz tabi ki eleştireceksiniz. Türkiye’de hangi vilayetle ve dünyada her vilayetle çevre yatırımları konusunda, yağmur suyu arıtma, atık suların ayrıştırılması konusunda herkesle yarışacak duruma geleceğiz. Bunu söylemeyi sevmiyorum. Ama söyleyeyim. İzmir Büyükşehir Belediyesi kişi başına 69 ton, İstanbul 28, Ankara 4 buçuk ton arıtıyor. Bu aylık. Bu nedir? Bu anlayana bir faciadır” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan Gördes Barajı'yla ilgili çarpıcı bir çıkış da geldi. Kocaoğlu, "Gördes Barajı konumuz var. Ciddi bir problemdir. Gördes Barajı’nın açık şekilde probleminin ortaya konulması gerekiyor. Bu benim işim değil. Biz 2010 itibariyle parasını ödüyoruz. Ödediğimiz miktar ciddi bir seviyeyi buldu. Baraj da ciddi bir problem var. Baraj 69 milyon metreküp dolduğu zaman teknik bir nedenden dolayı su boşaltılıyor. Bu benim yaptığım işte de olur. Ama bunun açık yüreklilikle halledilmesi lazım. Baraj boşaltıldı 2 sene giderilmeye çalışıldı ama giderilemedi. Bürokrasi tarafından üstü örtülmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanı, başbakan, bakan İzmir’in su problemini çözdük diyorlar. Ben de o suyu alacağım diye parasını ödüyorum. Problem yok, devlete ödüyoruz. Ama problem devam ediyor ve biz Gördes’ten su alamıyoruz. Ama bildirilerde İzmir’in su problemi çözüldü diyorlar. 110 kilometrelik bir hatla Belkahve’ye geliyor. 35 kilometreye kadar yapıldı, sonrası yapıldı ama teslim edilemiyor. Problem var. Teknik hatalar var. Bunun da bir an evvel giderilmesi gerekiyor. Bunları incelemenizde, sağlıklı bilgi almanızda fayda görüyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘şunu geciktirdi, bunu geciktirdi’ diyorsunuz. Tamam diyelim geciktirdi. Belkahve Tüneli’nin temeli ne zaman atıldı, ne zaman açılacak?” dedi. 

KÖRFEZ BENİM PROJEM, İZMİR LİMANI BENİM PROJEM... 
'Yüzülebilir Körfez Projesi'nden vazgeçmediğini ifade eden Kocaoğlu sözlerini şöyle tamamladı: Körfez benim projem, İzmir limanı benim projem, İzmir’in kalkınması, yerelde kalkınma benim projem. Bu projeyi başbakanımıza götürüp veren, sonra takip eden İZSU’da çalışan 5 arkadaşımızla beraber biziz. Biz ne dediysek kabul ettiler. Ben bu projeden vazgeçemem. Bu projeyi neden ötelemek zorunda olduğumu da anlatayım. Bir firma hem körfez tüp geçişin hem bizim ihalemizi aldı.  Bu projeyi büyükşehir belediyesi yaparsa körfez suyunda yüzde 40 sirkülasyon artıyor. Su temizleniyor. Bunu firma söylüyor. Tüp geçit yapılırsa bu bizim yaptığımız yatırımın sirkülasyona katkısı yüzde 40’tan yüzde 10’a düşüyor. Eğer bu tüp geçit yapılacaksa artı 18 milyon metreküp malzemenin taranması gerekiyor. Biz de tüp geçide karşı olmadığımızı, hükümetimizin yapacağı yatırımı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak desteklediğimizi sürekli beyan ediyoruz. Biz vazgeçmedik. Şu anda kanalı yapmak üzere proje ihalesine çıktık. Senede 4 milyon metreküp malzemeyi taşıyabilecek makine sistemi kuruyoruz. Proje çıktıktan sonra çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Kanalın ihalesine çıkmayacağız. Göreceğiz tüp geçit yapılacak. Projenin öngördüğü derinleştirme yapılacak ondan sonra ihaleye çıkacağız. Bir şeyden vazgeçtiğimiz falan yoktur! 

 
Türkiye bu tanıtımı konuşacak: Göztepe’nin yeni formaları ‘Çukur’da görücüye çıktı!
 
O ilçede 'okulda kongre'den sonra 'okulda iftar' krizi: CHP'den sert tepki!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in UNESCO kentine bir müze daha geliyor
Bergama ilçesinin CHP'li Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, antik çağda bilim ...
Başkan Şahin: Tek amacımız birlik ve beraberliği sağlamak
Menemen Belediyesi 12 yıldır aralıksız sürdürdüğü geleneği bozmayıp, bu ...
Büyükşehir'de 'memur' isyanı: Siyah çelenk ve grev resti!
Büyükşehir Belediyesi ile yetkili sendika Tüm Yerel-Sen arasında süren ...
 
Bornova'da zabıtadan Ramazan teyakkuzu
Bornova Belediyesi Zabıta ekipleri gıda satışı yapan yerlere yıl içinde ...
Bornova'da sofralar da gönüller de bir!
Bornova Belediyesi ve Kızılay işbirliğiyle Ramazan ayı boyunca gerçekleşecek ...
En renkli festival: Karşıyaka çiçek açtı!
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 17’nci kez düzenlenen Karşıyaka ...
 
Ödemiş'te belediyeden 'sağlıklı' hizmet
Ödemiş ilçesinin merkeze uzak kırsal mahallerinde yaşayan vatandaşlara ...
Karabağlar Ata'sı için koşacak!
Karabağlar Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü tarafından her yıl geleneksel ...
Körfez'de yeni rota Başkan Kocaoğlu ile demir aldı!
Kent içi ulaşımda Körfez'den daha yoğun yararlanmayı hedefleyen İzmir ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri