POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Kobani davasında karar açıklandı
Kobani davasında karar açıklandı
17 Mart 2022 Perşembe - 21:05

Büyükşehir Meclisi’nde ‘Urla’ tartışması ve o ilçeye İZTAŞIT kararı!

Mart ayı üçüncü birleşimine Urla’daki kısmi yapılaşma planlarıyla ilgili önerge üzerinden patlak veren tartışma damga vururken, İZTAŞIT’ın Seferihisar’ın ardından Menemen’de de hizmet vermesinin önünü açan önerge kabul edildi. Öte yandan oturumda gündem dışı konuşmalar bölümünde AK Parti cephesinden ulaşım zammı çıkışı da geldi.

Büyükşehir Meclisi’nde ‘Urla’ tartışması ve o ilçeye İZTAŞIT kararı!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı üçüncü oturumu Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşen ayın üçüncü birleşimine Urla’daki kısmi yapılaşma planlarıyla ilgili önerge üzerinden patlak veren tartışma damga vururken, İZTAŞIT’ın Seferihisar’ın ardından Menemen’de de hizmet vermesinin önünü açan önerge kabul edildi. 

OTURUMDA NELER YAŞANDI? 

'URLA' TARTIŞMASI 
Oturumda ilgili komisyonlardan oy birliğiyle geçerek meclise gelen Urla’daki kısmi yapılaşma paftaları doğrultusunda sahil şeridinin yeniden düzenlemesi planları tartışma konusu oldu. 

AK Parti cephesinden oy birliği kararına rağmen maddenin komisyonlardan yeniden görüşülmesi talebi geldi. 

AK Partili Meclis Üyesi Barış Bükülmez, “Burada Urla Belediyesi bir karar alarak kısmi yapılaşmayla ilgili paftaları gönderdi. Bu kısmi yapılaşma adalarını belirlerlerken Büyükşehir ve Urla bürokratları görüşüyorlar, orada 1/1000 ölçekli planlar yok, bazı alanların parsel planları var, ‘Birbirinin eşdeğeridir, bunları kabul edebilirsiniz deniliyor’. ‘İmar adası yok, kadastral adayı baz alabilirsiniz’ diyorlar. Böyle bir tespitle doğru sonucu elde etmek çok mümkün değil. Basit bir örnek vereyim, bir adada 5 parsel uygun, 5 parsel de uygun değil diyelim. Yüzde 50’den fazla olması için bir parsele daha bakmak gerekiyor, bu parselin tapusunda bahçeli kagir ev gözüküyor ve bunu dahil edemezsiniz diyorlar. Tapuda gözüküyorsa aslında tescilli… Muhtar belgesiyle 92’den önce inşaatı yapılmıştır ama belediye incelediği zaman ruhsatına ulaşamaz. Bunun dahil edilmeyişi orada ciddi bir mağduriyet yaratıyor. Bunu meclis üyeleriyle birlikte gezerek tespit ettik. Urla Belediyesi ile de görüştük, onlar da ‘Geri gönderin tekrar çalışıp gönderelim’ dedi. Böyle olsun, doğru olsun, 3 ay sonra görüşelim, karar verelim” dedi. 

Bükülmez’in ardından açıklama yapan İmar Komisyon Başkanı CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal ise, “Konu zaten bir mağduriyetin üzerine uzunca tartışılmış. Geçen senede bize geldiğinde reddetmiştik. ‘Kısmi yapılaşma kararı alındığında bunu kabul edebiliriz’ demiştik. Yasa koyucuları ilçe belediyesini sorumlu tutmuş, onlar kısmi yapılaşma kararı alıyorsa biz de buna bağlı olarak alıyoruz. Mağduriyetlerle ilgili Urla Belediyesi bir karar daha alır, yine gönderir, arkadaşlarımız inceler. Eğer dedikleri gibiyse onu da dahil eder plana işleriz. Bu nedenle bir daha gönderilmesini doğru bulmuyorum” diye konuştu. 

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da parti grubunda konuyu enine boyuna incelediklerini ifade ederek, “Burada bir plan düzenlemesi söz konusu… Bu şekilde mağduriyetler varsa itiraz yolu açık… İtiraz yoluyla İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gündemine yeniden gelebilir ve o zaman da değerlendirilir” açıklamasını yaptı. 

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, “Burada bir sorunu çözme adına bir irade koyuluyor. Bu tür konularda biz sorunun yereldeki meclis üyelerinin getirdiği çözüm önerilerinin daha kapsamlı dikkate alınması nedeniyle iade edilmesini talep ediyoruz. Bir vatandaşın bile mağdur olmayacağı şekilde çözüm bulunmasını istiyoruz. Yerel meclis üyeleri konuyu daha iyi biliyor. Bizim önerimiz bu anlamda iadesi ve tekrar kapsamlı değerlendirilmesi” ifadelerini kullandı. 

Yeniden söz alan AK Partili Bükülmez, “Kısmi yapılaşma kararı bir kez alınıyor. Bunun tekrarı yok, dolayısıyla burada bir karar alırsak yanlış dahi olsa düzeltme şansımız yok” dedi. 

Bükülmez’in sözlerine yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, “Öncelikle kısmi yapılaşma kararı alma yetkisi ilçe belediyesinin bunu söylemek isterim. İdari işlemi onlar tesis ediyorlar. Ama asıl söylemek istediğim şu. Hakan Bey’in söylediği gibi yerelin durumunu oradaki meclis üyeleri bilir. Burada bizim iki senedir söylediğimiz şeyle karşı karşıyayız. Urla Belediye Meclisi’ni toplamazsanız böyle eksik çıkar işte” diye konuştu. 

Aydın’ın bu çıkışına yanıt AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’dan geldi. Hızal, “Sorunun bütüncül anlamda çözümü adına verilmiş, art niyetsiz bir teklifti. Bu mesele üzerinden inatlaşmanın, siyasal zemine çekmenin hiçbir anlamı yok. Burada bir sorun var ve alınacak kararla kısmen çözülecek. Biz de sorunu bütüncül çözelim diyoruz. En fazla 1-2 ay kaybederiz. Ama bugün alacağımız bir kararla dönüşü olmayan başka mağduriyetlere sebep verebiliriz. Siyaseti yaparız. Urla Belediye Meclisi’nin neden toplanmadığını ben Murat Bey’e tane tane anlatırım ama burada AK Parti Grubu olarak bir vatandaşın dahi mağdur olmaması adına çalışıyoruz. Bu kararın en azından kısmen yanlış olduğunu gördük ve tüm iyi niyetimizle bir öneri sunduk. Bunun inatlaşacak hiçbir yanı yok. Bunu oy çokluğuyla kabul etmek değil mağduriyetlerin giderilmesi adına oy birliğiyle reddedip yeni bir karar için çalışalım” açıklamasını yaptı. 

Büyükşehir Başkanvekili Mustafa Özuslu’dan da “Bizim meclisimizin tek bir amacı var İzmir halkının derdine merhem olmak, meselelerini çözmek… Aslolan budur. Bunun için buradayız. Orada 60 yıllardan beri gelen bir problem var. Görebildiğim kadarıyla her parti burada bu sorunun çözülmesi adına bir irade koymuş. Urla Belediye Meclisi’nden gelen önerge doğrultusunda bir irade koyulmuş. Hatta imar komisyonunda oy birliği de sağlanmış. Şimdi AK Parti Grubu görüş değiştirebilir tabi ki sorun değil… ‘Bu kararı burada alırsak bazı vatandaşların hak kaybına uğrayacağı’ yönünde bir görüş var. Ama yine anladığım kadarıyla itiraz yoluna imkan var. Dolayısıyla oy birliğini devam ettirelim, itiraz geldiğinde değerlendirelim. Burada çok fazla da tartışalacak bir konu yok” açıklaması geldi. 

CHP Grup Sözcüsü Kökkılınç bir kez daha söz alarak, “Biz eğer siyaseten yaklaşıyor olsaydık Urla Belediyesi’nden gelen bu kararı kabul yönünde tavır göstermezdik. Öte yandan belediye yasası da Urla Belediyesi’ne meclisi toplama yetkisi veriyor. Urla Belediyesi’nden gelen meclis kararında kısmi yapılaşma paftasının kabulüne denilmiş. Bu paftayı Urla Belediyesi yapmış. Keşke bu kararı alırken, sizin uyarılarınızı dikkate alıp o paftayı öyle yapsaydı. İtirazlar doğrultusunda bu kagir evler konusu yeniden ele alınabilir. Konu tamamen hukuk ve tekniktir” diye konuştu. 

Tartışma AK Parti Hızal’ın açıklamalarıyla devam etti. Hızal, “Urla Belediye Meclisi’nin toplanıp toplanmaması meselesinden önce adayın belirlenme sürecini bir değerlendirmek lazım… Urla Belediyesi’nin aldığı kararın yanlışlığından bahsediyoruz zaten. Bu karar yanlış zaten, doğru bir karar değil. Biz bu kararı savunmuyoruz. Kulağımızı neden tersten tutalım. İtirazdan bahsediyorsunuz… Bir kişinin itirazı atladığını düşünün. Kanunu bilmemek mazaret değil ama atladı, mağduriyet doğmayacak mı? Doğacak. Biz burada gerçekten meseleyi politize etmeksiniz tüm sorunu çözmek adına bir öneri ortaya koyduk. Konu buradan Urla Meclisi’nin toplanmasına falan nasıl geliyor anladım. Kimsenin elini de tutmuyoruz, kayyum orada, gidersiniz görüşürsünüz. Hiç kimseyi kandırmayın! Meseleleri politize ediyorsunuz, vatandaşlar sırf bu yüzden mağdur oluyor. Komisyonlarda yanlış karar verdik ve burada bunu söylüyorum. Samimiyetle söylüyorum. Siz söyleyebilecek misiniz?” ifadelerini kullandı. 

CHP Kökkılınç’tan da “Biz burada yanlış bir karar vermiyoruz. Urla Belediyesi’nin de yanlış karar verdiğini söylemiyoruz, eksik karar verdiğini söylüyoruz. Bu paftada belirleme görevi Urla Belediyesi’nde… Bu paftalar teknik raporlarla işlenmiş. Bence de kagir evlerin kazanılması gerekir ama burada yapılacak şey Urla Belediyesi bu evleri paftalara işleyecek ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tekrar gönderecek. Bu kadar basit bir işlem…” yanıtı geldi. 

Tartışmada son sözü alan CHP’li Önal, “Konuşmalar uzadıkça kırıcı bir noktaya gidiyor. Bütün İzmir’in 1/5000 binlik kararları Ankara’da alındı. Bunlar bir ithamdır. İki buçuk yıllık bir sorundan bahsediyoruz. Bahsedilen şeyler kutsal bir metin değil… Yetkili bürokratlar askıdayken itirazlarla düzeltilebileceğini söylüyor. Burada bir ya da birden fazla evin etkilenebileceğini ve bunun da itirazlarla düzeltilebileceğini söylüyoruz. Uzatmanın ve kırıcı olmanın bir manası yok” mesajını verdi. 

Tartışmaların gölgesinde oylanan madde meclisten oy çokluğuyla geçti. AK Parti ve MHP’li üyelerin itiraz şerhleri kayda geçildi. 

AK PARTİ’DEN ‘ZAM HUKUKSUZ’ ÇIKIŞI! 
Öte yandan oturumun gündem dışı konuşmalar bölümünde AK Parti’den ulaşım zammına ilişkin çıkış geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, yeni tarifeye eklenen Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ışığında otomatik olarak güncellenme kararına atıfta bulunarak, “Ulaşım zammında bugüne kadar hiç uygulanmayan bir yöntem kullanılıyor. Deniliyor ki ‘Bundan sonra her ay zam yapılacak’. Ve bu kararı hukuksuz olarak alıyorlar. Neden hukuksuz? Çünkü buna benzer bir kararı İzmir 6.Mahkemesi iptal etmiş. ‘Bu karar yanlış, bu şekilde bu kurulu uygulayamazsınız’ demiş. Bu kararı belediye temyiz de etmemiş. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütün bu kararları bir kenara iterek yine hukuksuz, kanunlara aykırı bir karar alıyor. Şu anda bu şekilde biniş tarife ücretleri arttı. Sorumluluk sahibi olmayan bir siyasetçi olsam CHP Genel Başkanı gibi ‘Bu karar hukuksuz, biniş ücretlerinizi ödemeyin’ derim. Ama bunu yapmıyorum, diyorum ki ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi bu hukuksuz kararından dönsün’… Çünkü bu karar da mahkemeden dönecek” diye konuştu. 



İZTAŞIT MENEMEN’E UZANIYOR 

Meclis oturumunda oy birliğiyle kabul edilen kararla Menemen Menemen Minibüsçüler Odası ile Yolcu Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi de İZTAŞIT çatısı altına girerek İzmir’in toplu ulaşım ağına dahil oldu. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in Aralık ayında yaptığı buluşmada aralarında yıllardır rekabet olan iki esnaf çatısı arasında uzlaşma çıkmıştı. Tek çatı altında birleşme kararı sonrası Mart ayı meclis oturumuna gelen önerge komisyonlardan oy birliğiyle geçerek kabul edildi. 

Buna göre UKOME tarafından onaylanacak güzergahlarla sınırlı olmak üzere Menemen-İzmir Garaj arasında hizmet verecek hat imzalanacak sözleşmenin ardından elektronik bilet sistemine dahil edilecek. 

2019 yılında Seferihisar’da hizmete alınan İZTAŞIT ağının ikinci durağı olacak Menemen hattında da vatandaşlar İzmirim Kart kullanarak yolculuk yapabilecek. Ayrıca öğretmen, 60 yaş, 65 yaş üstü, engelli, gazi ve şehit yakını kartı sahipleri, İzmirim Kart sayesinde indirimli ve ücretsiz toplu ulaşım hizmetinden yararlanacak.

 
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ayrılığı duyurdu!
 
İstanbul'da okullar yarın tatil edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer'in kampanyasına Manisa'dan destek
22 Mart Dünya Su Günü’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Belediyeler ...
Ödemiş'te Mehmetçik Vakfı'na anlamlı bağış
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve Ödemiş Belediye Meclisi üyeleri ...
Büyükşehir'den Türk Kızılayı’na destek
Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelere daha hızlı ve rahat bir şekilde ...
 
Kemalpaşa'da TİS bayramı!
Kemalpaşa Belediyesi, 49’u kadrolu işçi olmak üzere toplam 546 emekçi ...
Başkan Selvitopu şehit aileleriyle buluştu
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 18 Mart Şehitler Günü ...
İzmir'de toplu ulaşıma 'mecburi' zam: Tüm detaylarıyla yeni tarife!
Büyükşehir, akaryakıt ve elektrik fiyatlarına art arda gelen yüksek artışlar ...
 
'Doğa Şehirde' projesi Mavişehir Balıkçı Barınağı’ndan yola çıktı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “dirençli kent” vizyonu ...
Bayraklı'da ücretsiz kurslar için kayıtlar başladı
Bayraklı Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi’nde ücretsiz lise ve üniversite ...
Başkan Karakayalı: Kadın dostlu kentler yaratmalıyız
Başkan Karakayalı, "Kadınlarımızın siyasi çalışmalarda etki oranı daha ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri