POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Reisi öldü: Hamaney'in yerine kim gelecek?
Reisi öldü: Hamaney'in yerine kim gelecek?
Kamuda FETÖ operasyonu: 44 kişi için gözaltı kararı
Kamuda FETÖ operasyonu: 44 kişi için gözaltı kararı
Birlikte olmayı reddetti: 18 yaşındaki kız katledildi!
Birlikte olmayı reddetti: 18 yaşındaki kız katledildi!
Brezilya'da sel felaketi: Can kaybı 158'e yükseldi
Brezilya'da sel felaketi: Can kaybı 158'e yükseldi
16 Aralık 2021 Perşembe - 20:40

Büyükşehir Meclisi’nde dönüşüm ve planlama tartışması!

Büyükşehir Meclisi Aralık ayı üçüncü oturumuna Uzundere’deki dönüşüm projesinin İZBETON’a devri ve Narlıdere’deki alanın imara açılmasının reddi üzerinden tartışma yaşandı. AK Parti sıralarından gelen eleştirileri, CHP’li üyeler yanıtlarken, Başkan Soyer’den de net mesajlar ve sunum talimatı geldi.

Büyükşehir Meclisi’nde dönüşüm ve planlama tartışması!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı üçüncü oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleştirildi. 

Oturumda kentsel dönüşüm ve planlama tartışması yaşandı. Karabağlar İlçesi Uzundere’deki üçüncü etap olarak belirlenen risk alanı için İZBETON ile protokol imzalanması maddesi muhalefetin eleştirilerinin gölgesinde bir kentsel dönüşüm tartışmasına yol açtı. AK Parti cephesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun son İzmir ziyaretinde bölge halkının 9 yıldır tamamlanamayan dönüşüm nedeniyle yaptığı protestoyla da gündem olan dönüşüm projesinin İZBETON’a devrini eleştirdi. AK Parti’den ayrıca ‘Narlıdere maddesi’ üzerinden Büyükşehir’e planlama eleştiriler de geldi. CHP’li üyeler bu eleştirilere yanıtlarken,  Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de net mesajlar verdi. Öte yandan ayın ilk iki oturumunda yaşanan paylaşım kriziyle ilgili taraflardan yeni açıklamalar da geldi. 

AK PARTİ’DEN DÖNÜŞÜM ELEŞTİRİLERİ
Oturumda söz alan AK Partili Meclis Üyesi Fikret Mısırlı projenin devri için TOKİ’yle de temas kurulmasını önerirken, AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da Gaziemir’deki Aktepe-Emrez dönüşüm projesi alanını örnek vererek, İZBETON’un 9 ayda sadece zemin etüdü aşamasına gelebildiğini söyleyerek kararı eleştirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal’dan ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne rakamlarla dönüşüm eleştirisi geldi. AK Partili Hızal şunları söyledi: Biz bugün burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm faaliyetlerini konuşuyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı itibariyle 12.5 milyar lira bütçesi olan bir kurum... 10-12 yıl önce kendisine verilmiş bir yetki olan kentsel dönüşümde 33 bin bağımsız bölümle yükümlüyken, bugüne kadar yaptığı 800 tanesini yapabilmiş. 30’da biri bile değil... İzmir Büyükşehir Belediyesi dönüşüm açısından sınıfta kalmıştır. Bunun savunulacak bir yer var mı? ‘Biz yerinde uzlaşı yapıyoruz, ihale yapıyoruz müteahhtiler girmiyor’ diyorsunuz da konuştuğumuz alandaki prosedürleri 9 yıl önce bitirmişsiniz. 9 yıldır orada ne yaptınız? Taa ki vatandaşın burnuna kadar gelmiş, sizinle iletişime geçmiş, randevu vermemişsiniz, sonra genel başkanınızın karşısına çıkmış ve haykırmış... Genel başkanınız da demiş ki ‘Biz yapamıyoruz, gelsin devlet yapsın’... Doğrusunu söylemiş. Çünkü 9 yıl boyunca yapamamışsınız. Vatandaş sorular sormuş, yanıt alamamış... Genel başkanınıza yapılan şikayetten sonra kurtarıcınız İZBETON’u çağırdınız. Sayın Soyer aynı vatandaşlara genel başkanla görüşmenin ardından 45 gün sonraya randevu veriyor. 9 yıl beklettiniz ve 45 gün sonraya randevu veriyorsunuz! Demek ki sizin İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak dönüşüm performanız eksilerle dolu... Örnekköy’de İZBETON yüzde kaç seviyesinde? Sıfır! 1 yıldır sıfır... Gaziemir’de kaç? Sıfır! 4-5 ay geçti, sıfır! İZBETON’un yıllık bütçesi 1 milyar, ne işe yarıyor? Bütün bunlar en fazla 1 ayda yapılır. İZBETON kendi uhdesinde olan yol bakım ve onarımı dahi yapamazken siz bu işte kurtarıcı olarak seçtiniz. Karabağlar’daki TOKİ çalışmasıyla ilgili eleştiri yapıyorlar. Sizin CHP’li Karabağlar Belediyesi’nin açtığı davalardan heralde haberiniz vardır. TOKİ’nin sizi çalışmalarınıza açtığı bir dava var mı? Örnek gösterebilir misiniz? Yok. TOKİ İzmir’de çok güzel işler yaptı... Bayraklı sırtlarında neler yaptıklarını görüyorsunuz? Vatandaşa boş senet imzalatılmadı. Kredi sözleşmeleri şimdi yapılacak ve vatandaşa 7-8 ay gibi kısa bir sürede zeminin en zor olduğu bölgede muhteşem bir iş çıkartarak anahtarlar teslim edildi. Sizden böyle bir performans beklemiyoruz ama 1 yılda da yapın! Sayın Soyer 2.5 yılda bir tane anahtar teslimi yaptınız mı? Konteyner bile yok! Muhtemelen önümüzdeki 2.5 yılda da olmayacak. Deprem olduğunda hatırlıyorsunuz, deprem bitince unutuyorsunuz. Çalıştay yapmaktan çalışmaya fırsat bulamadınız. Fırsat bulsaydınız bugün burada bu toplantıyı yapmazdık. Siz daha çatısı akan hangarlarda meclis salonu bile yapamadınız? 

ÖZUSLU’DAN CENNETÇEŞME ÖRNEĞİYLE YANIT 
CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu AK Parti sıralarından gelen eleştirileri Karabağlar’daki Cennetçeşme dönüşümünü ve bakanlığın çalışmalarını örnek vererek yanıtladı. Özuslu, “Uzundere’nin mekansal alanda bütün projeleri tamamlanmış, uzlaşmaları yapılmıştır, tapu devirleri yapılmıştır. 800 bağımsız birim vatandaşa teslim edilmiştir. Bugün konuştuğumuz konu 1422 bağımsız birimin İZBETON’a verilmesidir. Müteahhitlerin isteksizce davranması işleri geciktiriyorsa o zaman tabiki şirketimiz İZBETON’la bu işe girer ve bu işi yaparız. Bakanlık 2012 yılında devraldı, Cennetçeşme’de dönüşüm yapacaktı değil mi? Yenitepe konutlarını yaptı. Oradaki vatandaşları almak için... Kimseyle uzlaşılmadı, Yenitepe konutları boş... Niye boş? Boş arsaya yapıldı, kimse gitmiyor. Bir adım sonra bu konutları dışarıya satmaya başladılar. Hani oradaki vatandaşın sorunu çözülecekti? Demek ki İzmir’deki TOKİ başarısız!Deprem bölgesini evet yaptılar, bitirdiler. Orası deprem bölgesi, ihale kanunu yok. Orada da uzlaşı yok. İnsanlar boş senet imzaladık diye isyan ettiler. ‘1 yılda bitmedi’ demiyorum, ama aynı şey değil... Biz bekliyoruz, mevzuat bu, yasa bu, mecburuz” diye konuştu.


  
SOYER: OCAK AYINDA SUNUM YAPILSIN 
Karşılıklı açıklamaların ardından konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer ise “Bir şeyi farkettim. Bir eksik bilgilenme hali var. Arkadaşlarımdan rica ediyorum, Ocak ayı meclisine hem kentsel dönüşüm hem de İZBETON’un neler yaptığına dair sunum yapalım. Bir de Cennetçeşme konusu var. ‘540 hektarlık riskli alanda açılan davalar nedeniyle yapılamadı’ denildi. Orada 3 etapta planlar onaylanmamış ama 2 etap boş alan. Açılan bir davada yok. Karabağlar Belediyesi’nin dava açma dayanağı da üniversite yapılacak alan konut yapılacak olmasına dair” dedi. 

Meclis oturumunda Narlıdere ilçesindeki 1/25000 ölçekli ‘kentsel yerleşme alanı’ ve ‘ağaçlandırılacak alan’ olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan plan değilikliği de tartışma konusu oldu. Alanın imara açılması oy çokluğuyla reddedilirken, plan tartışması yaşandı. 

HIZAL’DAN O TUTUNAK ÜZERİNDEN ‘SAMİMİYET’ ÇIKIŞI! 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal konu hakkındaki konuşmasında, 1/100.000 ölçekli planlamanın en temel planlama olduğunu ifade ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından yapıldığı ifade etti ve şunları söyledi: Hükümetin İzmir’e bir şey yapmadığı yönünde eleştirler geliyor ama burada bugün bir samimiyet testi yapacağız. En ufak doğru işinizde bile evet oyu veririz. Ama töreni yapıp temeli atmazsanız eleştiririz. 100 binlik planlarla alakalı bakanlık bir çalışma yapmış. Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye yetkilileriyle bazı görüşmeler yapılmış ve tutanak altına alınmış. Bürokrat arkadaşlar bunu o günün siyasi iradesinin talimatıyla imzalamışlar. Onları eleştirmeyeceğim ama 2018 yılında bir istişare yapılmış, 100 binlik planlarla 25 binlik planların uyumu için mutakabata varılmış ve Büyükşehir’in bugüne kadar açtığı davaların geri alınmasıyla ilgili bir tutanak düzenlenmiş. Bu davalar geri alınmış mı? Hayır. Peki hani samimiyet? Devlette devamlılık esastır ama siz bu tutanağa sahip çıkamadınız. Dönüşüm, deprem, çarpık yapılaşma... Hepsinin temelinde planlama yatar. Şehri planlanan genişleme alanlarını açmıyorsunuz, sonra bir debelenme hali yaşanıyor. 100 binliğe uygun 25 binlik planları yapmadınız. Neden yapmıyorsunuz? Çünkü TOKİ’nin burada yerleri var. Yüreklilikle söyleyin, ‘Biz TOKİ’nin İzmir şehrinde dönüşüm yapmasını istemiyoruz, asıl engellemeyi biz yapıyoruz’ deyin. Eğer bu planlamaları doğru yapmasınız yarın olası bir depremde yine biz acıları konuşacağız. Deprem üzerinden siyaset falan değil bu İzmir’i bir gerçeği! Öyle konutların röntgenini çekiyoruz diye reklam yapmakla olmuyor. Neyini çekiyorsunuz? 1999 öncesi yapılmış konutlar depreme dayanıklı değil, bitti! Ama siz ne yapıyorsunuz şov yapıyorsunuz. Planlamaya gelince yok! Bu planların vadesi geldi geçiyor. Gelin bu davaları geri çekin, yeniden hep birlikte bakanlıklarla görüşelim, sonra da 25 binlik planlarla ilgili çalışma yapalım. 

BİR KURUM HUKUKA SIĞINMAKLA KINANAMAZ 
Hızal’a yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın ise “1/100.000 ölçekli plan İzmir’i ve Manisa’yı kapsıyor. Genel bir perspektif söz konusu ve bunu 2030’a kadar ortaya koyuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bakanlığın yaptığı bu planları müzakere edip bazı farklı değerlendirmelerini söyledi. Eskiden bu ülkede imar affı çıkartılırken binaya ‘Kaçak ama doğru mu yapılmış?’ diye bakılırdı. Son imar barışı internetten form doldurarak yapıldı. Bir kurumun bir konuda dava açması kınanabilir mi? İzmir Büyükşehir Belediyesi hukuka aykırı olduğunu düşününce bu ülkenin mahkemelerine gitmeyecek de nereye giedecek? Hadi diyelim siyaseten açtı bu davaları... Bu davaların çoğu kazanıldı. Demek ki hukuken yanlış bir işlem varmış. Bir kurum hukuka sığınmakla kınanamaz” dedi. 

SOYER: İMARA AÇILMASINA VİCDANIM EL VERMEZ! 
Başkan Soyer eleştirileri ‘samimiyet testi’ çıkışı üzerinden yanıtladı. Soyer, “Özgür Bey’in söylediği bir sözü konuşacağım. ‘İşinizi ne kadar samimi yapıyorsunuz, onu test edeceğiz’ dedi. Gittim, bu alanı gördüm... Vicdanım el vermez buranın imara açılmasına! Ricam Özgür Bey de gitsin, görsün. Sonra desin ki ‘Açılabilir’... Samimiyetle dinleyeceğim. Ama onun da vicdanının el vermeyeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

PAYLAŞIM KRİZİNDE YENİ MESAJLAR 
Öte yandan oturumda gündeme geçilmeden önce ayın ilk iki oturumunda gündeme oturan paylaşım kriziyle ilgili önemli bir açıklama geldi.AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe haftanın ilk günü yapılan oturumda Divan Katip Üyesi Dolunay Bayer tarafından yapılan sosyal medya paylaşımını göstermiş, paylaşımdaki fotoğrafta Bayer'in arkasında kendisinin bulunduğunu ve “Şeytan ayrıntıda gizlidir” mesajının yer aldığını ifade etmişti. AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da ikinci oturumda söz alarak Bayer’i eleştirmiş ve divan katip üyeliği görevinden alınmasını talep etmişti. Başkan Soyer bu talebi, “Bu olsa olsa espiri mahiyeti taşır. Ben onur kırıcı, incitici bir şey olduğunu düşünmüyorum. Aramızda konuşarak telafi edebileceğimiz bir şey...” açıklamasıyla reddetmişti. 

Bayer’e gündem dışı bölümde söz alarak yanıt veren AK Partili Boztepe ise, “İçinde özür olmayan açıklamalar... Ben aslında bu olayı o gün unutmuştum. Benim de iki tane kızım var,  bir tanesi kendi yaşında... Ben onun yaşı kadar CHP’de siyaset yapmış bir abisiyim. Üzüntü duyduğunu söyledi. Eğer beni kastetmemişse ya divandaki birilerini ya da kendisini kastetmiştir. Siyaset kolay iş değil... Ben üzüldüm. Çocuklarım görseydi çok üzülürdü. Böyle şeylere bundan sonra çok daha dikkat etmesini istiyorum” dedi. 

 
Teklif kabul edildi... Stokçulara ceza yağacak!
 
A Milli Takım'ın rakipleri belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"'100 yıllık umut' gençlere ışık olmaya devam ediyor"
Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, Cumhuriyet kuşağının yaşayan en önemli ...
Soyer'den çarpıcı paylaşım: İyilikten ayrılmayacağım!
Büyükşehir Belediye Başkanı, meclis oturumunda yaşanan tartışmanın bir ...
Soyer ve Batur'dan Tarihi Çarşı'yı canlandıracak imza!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi arasında Kemeraltı’nda ...
 
Soyer'den 13 kazı başkanıyla zirve: İzmir'in Akdeniz iddiasını sürdüreceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir genelinde yürütülen ...
Büyükşehir'den üreticiye bir önemli destek daha!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” ...
Başkan Engin'den kalem kalem proje raporu!
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, katıldığı ilçenin dönüşüm ve gelişim ...
 
Başkan Batur'dan Gültepe esnafıyla dönüşüm zirvesi!
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gültepe’de esnafla buluştu. Esnafın ...
Dikili Belediyesi öz kaynağı zeytinine sahip çıktı
Dikili Belediyesi kendi mülkiyeti dahilinde yer alan zeytinliklerden elde ...
Bornova’da hayat kurtaracak iş birliği
Bornovalı öğrenciler Bornova Belediyesi ve İzmir Afet Bilinci Çevre ve ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri