POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
TikTok'ta 8 yaşındaki kızıyla tepki çeken yayın!
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
Erdoğan imzaladı: 28 Şubat davası sanıkları affedildi
Tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de!
Tasarruf tedbirleri Resmi Gazete'de!
Polis memuru, husumetli olduğu komşusunu katletti!
Polis memuru, husumetli olduğu komşusunu katletti!
12 Ocak 2024 Cuma - 19:42

Büyükşehir Meclisi’nde ‘kurum görüşü’ ve ‘Gaziemir planları' tartışması!

Büyükşehir Belediye Meclisi ocak ayı son oturumuna CHP ve AK Parti grubu arasında yaşanan ‘kurum görüşü’ ve ‘Gaziemir planları’ tartışmaları damga vurdu.

Büyükşehir Meclisi’nde ‘kurum görüşü’ ve ‘Gaziemir planları  tartışması!

GERÇEKİZMİR – Büyükşehir Belediye Meclisi ocak ayı üçüncü birleşimi Meclis Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi. 

Oturumda perde ‘İZDENİZ’ tartışmasıyla açıldı. “Belediyemiz ile İZDENİZ A.Ş arasında imzalanmak üzere düzenlenmiş olan "Deniz Yoluyla Yolcu ve Araç Taşımacılığı İşletmeciliği Devir Sözleşmesi" Belediye Meclisimizin 16/03/2022 tarihli ve 05.318 sayılı Kararı ile yürürlüğe girmiş olup, İZDENİZ A.Ş'ye yapılan ödemeye esas mil başı ücretler söz konusu sözleşme kapsamında her yıl güncellendiğinden önerge ekinde yer alan ve 2024 yılında uygulanacak olan “Mil Başı Fiyat Cetveli ve Fiyat Farkı Hesabı-2024”ün oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe –  Ulaşım Komisyonları Raporu” önergesi meclisten oy çokluğuyla geçerken, AK Parti’den eleştiri, CHP’den de yanıt geldi. 

ÇALIŞKAN: İŞTE KÖTÜ YÖNETİM BU! 
Önerge hakkında AK Parti Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, “Maliyet ve ücret artışlarından dolayı İZDENİZ firmasının giderlerinin belediyece karşılanması ve fiyat farkı uygulanmasıyla ilgili bir teklif. Neden hayır diyoruz? Çünkü İZDENİZ’in masraflarına karşı çıkıyoruz. Nerede harcamışlar? Çok ilginç bir şekilde gazete giderleri var. İZDENİZ 1 milyon 800 bin liralık gazete almış, kütüphane mi işletiyor acaba? İşte kötü yönetim dediğim bu. 1 milyon 800 bin liralık gazete alıyorsunuz sonra da ‘Giderlerim arttı bana zam yap’ diyorsunuz. İşte ret oyu kullanmamızın en önemli gerekçesi bu” ifadelerini kullandı. 

KÖKLÜ’DEN ‘GAZETE’ YANITI! 
Çalışkan’a yanıt veren CHP’li Meclis Üyesi Bülent Köklü’den ise “Gazete giderlerinden bahsedildi. İZDENİZ’in ‘Mavi Kıta’ diye bir gazetesi var. Günde yaklaşık 40 bin yolcunun seyir ettiği İZDENİZ’de, diğer toplu ulaşım araçlarında da bu gazeteler dağıtılıyor. Gazete alımı dışında bu gazetenin üretim maliyeti de var. O nedenle bu rakam yüksek gelebilir. Günlüğe bölerseniz 5 bin TL’dir. Çok ciddi bir rakam olmadığını düşünüyorum” yanıtını geldi. 

‘KURUM GÖRÜŞÜ’ TARTIŞMASI 
Oturumda Çiğli’nin 3 mahallesinin bir kısmını kapsayan Büyükçiğli Ova Kesimi Uygulama İmar Planı Revizyonu da masaya yatırıldı. Komisyonlardan oybirliğiyle kısmen uygun, oyçokluğuyla da kısmen uygun bulunmayarak gelen madde meclisten oy çokluğuyla geçti. 

“Belediye Meclisimizin 17/03/2023 tarihli ve 05.352 sayılı Kararı ile değişiklikle uygun görülerek 02/05/2023 - 31/05/2023 tarihleri arasında Çiğli Belediye Başkanlığı tarafından askıya çıkarılan, Çiğli ilçesi, Ataşehir, Yenimahalle ve Küçükçiğli Mahallelerinin bir kısmını kapsayan yaklaşık 330 ha’lık alanda hazırlanan 1/1000 ölçekli Büyükçiğli Ova Kesimi Uygulama İmar Planı Revizyonuna askı süresi içerisinde yapılan itirazlara ilişkin, Çiğli Belediye Meclisinin 07/06/2023 tarihli ve 05.51 sayılı Meclis Kararında düzeltme kararı içeren, Çiğli Belediye Meclisinin 08/11/2023 tarihli ve 05.81 sayılı Kararı doğrultusunda hazırlanan, 1/1000 ölçekli Büyükçiğli Ova Kesimi Uygulama İmar Planı Revizyonu değişikliği kapsamında 1/5000 ölçekli Büyükçiğli Ova Kesimi Nazım İmar Planı Revizyonu Değişikliği önerisinin oybirliğiyle ile kısmen uygun bulunduğuna, oyçokluğuyla kısmen uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu” önergesi ‘kurum görüşü’ ekseninde tartışma konusu oldu. 

BOZTEPE: MÜDÜRLÜK DE BİR TEMSİLCİLİK 
AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe konu hakkındaki açıklamasında, “CHP’li bürokratlar ilgili bakanlıktan görüş alınmasını söylüyor. Oysa ki buradaki müdürlük de bakanlığın bir temsilciliği. Bu konuda anlaşamadık. Eğer yeniden komisyonlara iade edilirse vatandaşlar adına çok zaman kaybedilmemiş olur” ifadelerine yer verdi. 

ÖNAL: BAKANLIK ‘BİZİ DİKKATE ALIN’ DEDİ
CHP’li Meclis Üyesi İrfan Önal ise, “Biz kurum görüşünü isterken bakanlığa soruyoruz ve bununla ilgili yaşanan ikilemler nedeniyle Büyükşehir Belediyesi olarak bakanlığa yazı yazdık ve ‘Bu noktalarda kurum görüşü istenirken il müdürlüklerinizden görüş alınabilir mi?’ diye. Bakanlığın çok net bir ifadesi var: Plan yapma yetkisi sizde olan yerlerle ilgili kurum görüşünü biz bakanlık olarak veririz. O nedenle sadece buraya özgü değil, kurum görüşü olarak biz bakanlık görüşünü dikkate alıyoruz” açıklamasını yaptı. 

HIZAL: MÜDÜRLÜK BAKANLIK ADINA VERİYOR BU GÖRÜŞÜ! 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal da konu hakkında yaptığı konuşmada, “Bakanlığın tabi böyle bir görüşü var ama il müdürlüğü bakanlık adına veriyor bu görüşü. Burada bir bürokratik sistemin içerisinde il müdürlükleri neden vardır? Merkezi idarenin temsilcisidir. Bakanlığın öyle bir şey söyleyip söylemediğini de bilmiyoruz” dedi. 

KISA: BU USÜL HER YERDE BÖYLE! 
Hızal’ın ardından söz alan AK Partili Meclis Üyesi Selma Kısa ise, “Kurumlar kurumlara sorarken, bir bakanlık taşra teşkilatına görüş sormaz. Bakanlıklar kendi içlerinde görüşlerini sorarken genel müdürlüklerine sorar. Atıyorum Çevre, Şehircilik Bakanlığı bir görüş alacaksa gider bunu genel müdürlüğe sorar, genel müdürlük de bunu taşra teşkilatına gönderir. Ama normal koşullarda bir plan teklifi hazırlarken bunların hepsinde yerelde taşra teşkilatlarının görüşlerini alırız. Bu sadece İzmir için değil tüm Türkiye için geçerli bir şey. Eğer o taşra teşkilatının kurum görüşü verme yetkisi yoksa kendi raporunu düzenler, genel müdürlüğüne bakanlığına gönderir, onun görüşünü alır, ondan sonra ilgilisine cevap verir. Büyükşehir olarak görüş için genel müdürlükler tarif edilmiş olabilir ama işleyişte hiçbir şekilde ‘taşra teşkilatlarının görüşleri geçerli değildir’ diye bir hüküm yok hiçbir yerde… Bu usul Türkiye’nin her yerinde böyle…” diye konuştu. 

AYDIN: BAKANLIK BENCE YANLIŞ BİR FİKİRDE AMA… 
CHP Grup Başkanvekili ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Murat Aydın ise tartışmada yaptığı konuşmada, “Arkadaşların görüşleri idari hukuku bakımından doğru. Ama burada farklı bir durum var ve buradaki farklı durum bizim değil bakanlığın düşüncesinden kaynaklanıyor. Bir yerin kamusal sosyal tesisken özel sosyal tesise çevrilmesinden bahsediyoruz. Biz bu değişikliği yapmazsak bu taşınmazı ilgili bakanlık kamusallaştıracak, sahibine parasını ödeyecek, sonra buraya kreş ya da huzurevi yapacak. Bunu yapmayıp özel kişinin kendi mülkünde kendisinin özel bir sosyal tesis yapması gerekiyorsa bu bakanlığın daha üst planlamasını ilgilendiren bir husus olduğu için bakanlık böyle düşünüyorum. AK Parti iktidarının bakanlığını savunuyor duruma düşmeyeyim ama çünkü bu düşüncenin doğru olmadığı fikrindeyim. Ben de yerelin ihtiyaçlarının yerel tarafından daha doğru değerlendirileceğini, kurumun il müdürlüğünün bir tereddüttü varsa bunu bakanlığa kendisinin sorması gerektiğini devlet hiyerarşisi bakımında doğru olduğunu düşünürüm. Ama bakanlığa yazdığımız yazıda soruyoruz, ‘Ankara’ya mı soralım yoksa il müdürlüğünüze mi?’ diye ve bakanlık diyor ki ‘Bize soracaksınız’… Bizim elimizdeki yazı bu. Bunda bir yanlışlık varsa değerlendirilir” ifadelerini kullandı. 

Bir kez daha söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Hızal, “Bu konuda bakanlık görüş almak anlamsız. Çünkü taşra teşkilatı zaten bakanlığın bir temsilcisi. Buradaki asıl mesele bu yazının yazılmış olması” dedi. 

Hızal’a yanıt veren CHP’li Aydın ise, “Israrla anlatmaya çalıştığım şu. Bazı işlemler o idarenin bütünlüğü içerisinde başka bir üst makama gider. Mesela Genel Sekreterin doğrudan imzaladığı evrak vardır, bizzat bakanın imzaladığı evrak vardır. Bu konuda takdirini kullanan bakanlık kendisine sorulmasını istiyor. Bunun yanlış olduğunu söylüyorum, hem fikirim. Bakanlık zaten bütün görüşlerin kendisine sorulmasını istemiyor, bu konuya böyle bir özellik atfediyor. Biz de görüşü doğru yerden almak zaruriyeti olan bir kurumuz” dedi. 

ÇALIŞKAN’DAN ‘RANT VERGİSİ’ ÇIKIŞI! 
Oturumun bir diğer tartışmalı gündem maddesi ise Gaziemir ilçesinde plan revizyonu önergesi oldu. İtirazları değerlendiren önerge hakkında söz alan AK Partili Meclis Üyesi Çalışkan, “Bu plan Akçay Caddesi, Demir Yolu, Sarnıç Yolu ve Eğitim Komutanlığı arasında kalan bölgenin imar düzenlemesi. Şimdi burada daha önce geçmiş bir imar var. Ve daha önceki dönemde de geçmiş 1/5000’lik üst plan var. İmar planları değişebilir mi? Tabi ki değişebilir. 15 yıl önce plan yapmışsınızdır, kentin ihtiyaçları değişmiştir, değişebilir” diyerek rant vergisi çıkışı yaptı. AK Partili Çalışkan, “İtiraz dilekçesinde ‘Siz bu yasanın ruhuna uygun hareket etmediniz’ diyor. Belediye meclislerinin yoğunluk artışı verme yetkisi var mı? Hepimiz depremden sonra insanların ihtiyacı karşılansın diye verdik ama. Yetki yok ama vicdana uysun diye hepimiz ‘evet’ dedik. Peki ben soruyorum burada kamu yararı nerede? Benim tarafım kamudur. Kamu yararı yönünde bu itirazın kabul edilmesi yönünde oy kullanacağım” dedi. 

ARDA: ZAYİAT YÜZDE 45… DAHA NE ALACAKSINIZ? 
Çalışkan’a yanıt veren Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda sözlerine, “AK Parti Gaziemir’de aday bulmakta zorlanıyor. Ben Erhan Bey’e öncelikle Gaziemir’den aday olmasını teklif ediyorum” diyerek başlarken, “Akçay Caddesi’ndeki alan 1997 yılında sanayiden çıkartılıp konut dışı kentsel çalışma alanına dönüştürülmüş. Sadece bu ada dışındaki her yer yapılaşmış. Yüzde 17 zayiatla, yüzde 20 zayiatla insanlar Akçay Caddesi’ndeki işyerlerini yapmışlar. Bu alanla ilgili bizden önceki dönemde 2 kez plan değişikliği gelmiş, zayiat oranı düşük diye meclislerde reddedilmiş. Bir kere burada Gaziemir Belediyesi’nin hissesi olan alanlar var. Tapusu belediyeye ait ama 1997 yılından beri kullanılamayan araziler var. İkincisi bu plan 20 metrelik bir yol genişliği ile Akçay Caddesi’nin trafiğini rahatlatacak. Bizim yaptığımız 1/1000’lik planda zayiat yüzde 45… Daha ne alacaksınız? Bu adanın içerisinde çok düşük zayiatlarla yapılmış AVM’ler, otomotiv firmaları, ayakkabı satış mağazaları var. Orada kalan çok küçük bir kısım var. Biz bu adayı 1/1000’lik plan yaptık. Peki burayı 1.5 ranta biz mi çıkardık? Sanayiden biz mi dönüştürdük? Burhan Özfatura döneminde yapılmış bir plan. Kendisine teşekkür ediyorum. Burada yıllarda bekleyen bir alan var ve planını yaptık. Peki bu plan Gaziemir Belediyesi’nde, Büyükşehir Belediyesi’nde AK Partili arkadaşların oyuyla geçmedi mi? Hepsine teşekkür ediyorum. Geçen hafta bir trafo alanını ticaret alanına dönüştürdük. Hem de Akçay Caddesi üzerinde… Erhan Bey o zaman çıkıp konuştunuz mu? Var mı değer artışı, var mı rant? Hangimizin sesi çıktı? Burada Gaziemir’in menfaatine bir plan yapılmıştır” açıklamasını yaptı. 

 
2 firari İzmir'de yakalandı!
 
DSÖ'den Covid-19 açıklaması: Yayılmaya devam ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menderes'te asfalt harekatı tam gaz!
Menderes Belediyesi tarafından ilçe merkezinde yer alan ana caddede asfaltlama ...
Gökçealan'ın çehresi değişiyor!
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Gökçealan Köyü’nde ...
Karşıyaka’da kitap sevgisine engel yok
Karşıyaka Belediyesi, ‘Görme Engelliler Kütüphanesi’nde engelli vatandaşlara ...
 
Büyükşehir ekipleri sahada: İzmir'de kar teyakkuzu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, şehrin yüksek kesimlerinde etkisini ...
Başkan Sandal: İzmir’in en temiz ilçesi Bayraklı
Bayraklı’nın 24 mahallesinde temizlik ve hijyen çalışmalarını aralıksız ...
Konak’ta yüzleri güldüren sözleşme
Konak Belediyesi ile Tüm Yerel-Sen İzmir 2 No’lu Şube arasında yapılan ...
 
Narlıdere'de sıra gecesi konseri
Narlıdere Belediyesi’nin açtığı kültür-sanat kurslarına katılan kursiyerlerden ...
Kritik gelişme: Büyükşehir’in Buca Cezaevi planları askıda!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentte tartışmalara neden olan Buca Cezaevi ...
Büyükşehir'den stadyum çatısına temiz enerji!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Tire Gazi Mustafa Kemal Atatürk ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri