POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel'den Dervişoğlu'na ziyaret
Özel'den Dervişoğlu'na ziyaret
Bahçeli: Kanun dışı ilişki ağının farkındayız
Bahçeli: Kanun dışı ilişki ağının farkındayız
Yargıtay Başkanı 37. turda belli oldu!
Yargıtay Başkanı 37. turda belli oldu!
Eski Bakan Aysoy hayatını kaybetti
Eski Bakan Aysoy hayatını kaybetti
13 Nisan 2022 Çarşamba - 13:23

CHP'li Arslan'dan elektrik fabrikası soruları!

CHP İzmir Milletvekili Arslan  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi verdi. Arslan "Cumhuriyet mirası Elektrik Fabrikası bırakın İzmir’de yaşasın" dedi. 

CHP li Arslan dan elektrik fabrikası soruları!

CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan İzmir’in endüstrileşme sürecindeki ilk yapılarından biri olan Tarihi Elektrik Fabrikasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminden düşürmüyor.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde Arslan, "Cumhuriyet mirası Elektrik Fabrikası bırakın İzmir’de yaşasın" dedi. 

1928 yılında inşa edilen ve 1989 yılında elektrik üretimine son verilen, bugün 94 yaşında olan ve 33 senedir nefessiz bırakılan bu güzide Cumhuriyet mirasının, yıkılıp yok olmasını mı bekliyorsunuz diye soran Arslan, Oktay’a şöyle seslendi: Elektrik fabrikasına olan duyarsızlığınızın sebebi nedir? Bu ilgisizlikle bir faciaya davet çıkarıldığının farkında mısınız? Yoksa fabrikanın bulunduğu alana ilişkin başkaca bir gizli süreç mi söz konusudur? İzmir kamuoyuna kulak verin. Kurumlar arası iletişim sağlayarak Cumhuriyet simgesi Elektrik Fabrikasını yaşatmak için İzmir Büyükşehir Belediyesine devrini sağlayın... 

Arslan, Tarihi Elektrik Fabrikasının üzerinde bulunduğu, İzmir İli, Konak İlçesi, Umurbey Mahallesi, 3535 ada, 6 nolu taşınmazın 16.04.2019 tarihinde idarece düzenlenen özelleştirilmesine yönelik satış ihalesine Grand Plaza A.Ş. tarafından tek katılımcı olarak iştirak edildiğini, ancak Grand Plaza A.Ş. 'nin şirket sermayesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin %50 den fazla paya sahip olması nedeniyle ihaleye katılamayacak kişilerden olduğu belirtilerek söz konusu ihalenin iptal edildiğini de ayrıca paylaştı ve "Konak ilçesi Umurbey Mahallesinde bulunan Tarihi Elektrik Fabrikası İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 08.01.1998 tarih ve 7003 sayılı kararı ile 2. grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenmiş, ancak bu süre içinde ne bir bakım onarım yapılmış ne de bir restorasyon görmüştür. Oysaki tarihi Elektrik Fabrikası bakım onarım ve restorasyon istiyor" ifadelerini kullandı. 

Elektrik Fabrikası’nın kentin yoğun kullanılan bir bölgesinde, hem endüstri mirası olarak değer taşıdığını, hem de yıkılmanın eşiğine geldiğini ifade eden Arslan, ‘İzmir kamuoyunda Tarihi Elektrik Fabrikası için onarım yapılması beklenmekte ve talep edilmektedir. Bu talepler doğrultusunda söz konusu yapının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından restore edilerek kentin sosyal ve kültürel yaşantısına kazandırılması planlanmaktadır.’ Dedi.

Bu kapsamda kentin kültür mirası niteliğindeki Tarihi Elektrik Fabrikası'nın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Belediyeye devrinin yapılmasının talep edildiğini önergesinde vurgulayan Arslan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a ‘bırakın bakım onarıım ve restorasyon işlerini İzmir Büyükşehir Belediyesi yapsın’ diyerek şu sorularına yanıt istedi:

  1. 1928 yılında inşa edilen ve 1989 yılında elektrik üretimine son verilen Tarihi Elektrik Fabrikasının fiziki durumuna ilişkin, ilgili bakanlıklar tarafından bir inceleme, değerlendirme yapılmış mıdır? Hangi riskler tespit edilmiştir ne gibi önlemler alınması planlanmaktadır?

  2. 1944 yılında İzmir Belediyesi tarafından yönetilen ve 1971 yılında kurulan Türkiye Elektrik Kurumuna (TEK) devredilen Tarihi Elektrik Fabrikası için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bugünkü gayretleri ve talebi için olumlu yada olumsuz bir yanıt verilmemesinin sebebi nedir?

  3. İzmir için tarihi, kültürel ve ekonomik açıdan büyük değer görülen Elektrik Fabrikasının bulunduğu 3535 ada ve 6 nolu parselin mülkiyeti ile ilgili yürütülen bir ihale süreci mevcut mudur, mevcut ise şartname koşulları nelerdir ve süreç hangi aşamadadır?

  4. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından teklif edilen bedelsiz devir veya belediye şirketlerinin de ihalesine katılabileceği bir şartname ile satış planlanmakta mıdır? 

 
Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması başlıyor
 
Akar'dan Mariupol'deki tahliyelere ilişkin açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Sertel: İsraf düzeni kurmuşlar!
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, ''Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin ...
CHP'li 3 başkandan Lider'e ziyaret ve rapor!
CHP'nin Bayındır, Ödemiş ve Bergama ilçe başkanları Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. 
Akşener'den iktidara 'İzmir mesaisi notları'yla salvo!
İktidarı ekonomik kriz üzerinden sert sözlerle eleştiren İYİ Parti Lideri ...
 
CHP'li Polat'tan saman ihracatı tepkisi!
CHP İzmir Milletvekili Polat Suriye’ye saman ihracatı izni kararına tepki gösterdi. 
Millet İttifakı cephesinde son aday kulisleri!
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın, CHP'li Ankara Büyükşehir Belediye ...
CHP'li Özel İzmirli depremzedelerin kredi talebi için Meclis’i göreve davet etti!
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel İzmirli depremzedelerin ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan partisine 'kararsızlar' talimatı!
Seçimler yaklaşırken kamuoyu, açıklanan son anketleri merakla takip ediyor. ...
Yücel'den Soylu'ya sert çıkış: Ya makama ihaneti bırak, ya istifa et!
CHP İl Başkanı Yücel, Bakan Soylu'nun CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ...
CHP'den bayram ikramiyesi için kanun teklifi!
CHP, emeklilerin bayram ikramiyelerinin 1100 TL'den asgari ücret seviyesine ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri