POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Gözler İran'da: Şimdi ne olacak?
Gözler İran'da: Şimdi ne olacak?
Kirada yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi?
Kirada yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi?
Tekneler çarpıştı: 2 kişi öldü, 5 kişi kayıp
Tekneler çarpıştı: 2 kişi öldü, 5 kişi kayıp
14 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon!
14 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon!
14 Şubat 2024 Çarşamba - 14:29

ÇMO İzmir'den 'İliç' açıklaması: Bu bir insanlık suçudur!

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nin madende yaşanan facia ile ilgili açıklamasında faaliyet ve denetim süreçlerindeki ihmallere dikkat çekilirken, "10 milyon metreküp siyanürlü toprak ve bunun yarattığı çevre katliamı göz önüne alındığında, bu bir insanlık suçudur. Sorumluları gerekli cezayı almalıdır" mesajı verildi. 

ÇMO İzmir den  İliç  açıklaması: Bu bir insanlık suçudur!

GERÇEKİZMİR - Erzincan'ın İliç ilçesindeki bir altın madeninde meydana gelen facianın yankıları sürüyor. 

Toprak altında kalan 9 işçiyi arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, madenin faaliyet ve kapasite artışındaki ÇED sürecindeki eksikliklere yönelik tepki ve tartışmalar da gündemdeki yerini koruyor. 

Son olarak TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nden önemli bir açıklama geldi. Açıklamada madenle ilgili olarak faaliyet ve denetim süreçlerindeki ihmallere dikkat çekilirken, "10 milyon metreküp siyanürlü toprak ve bunun yarattığı çevre katliamı göz önüne alındığında, bu bir insanlık suçudur. Sorumluları gerekli cezayı almalıdır" mesajı verildi. 

İŞTE O AÇIKLAMA: 
13.02.2024 tarihinde Erzincan İliç’te “Çöpler Altın Madeni” liç alanındaki heyelan sonucu göçük altında kalan işçiler ve aileleri başta olmak üzere bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, arama-kurtarma çalışmalarının can kaybı olmadan tamamlanmasını diliyoruz.
Siyanür ve diğer tehlikeli maddeleri içeren yığının ilerleyerek havzada çevre felaketine neden olacağını görüyor, felaketin boyutlarının büyümemesi için ilgili İdareleri gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.
Altın madenin faaliyete geçmesinden bu yana ÇED sürecindeki eksiklikler, açılan davalar ve bilirkişi raporları ile madenin yaratacağı çevresel riskler ve kirlilik defalarca ortaya konmasına, geçtiğimiz yıl meydana gelen kaza ile tonlarca siyanürün toprağa sızmasına rağmen maden aynı koşullarda çalışmaya devam etmiştir.
Bu süreç Çevresel Etki Değerlendirmesi aşamasında faaliyetin çevresel risklerini yeterince ele alınmadığının, izin sonrasında da yetkili kurumlar tarafından gerekli denetimin yapılmadığının göstergesidir. Çevresel riski çok yüksek olan bu ve benzer tesislerin planlama, işletme ve denetim süreçlerinde yaşanan aksaklıklar geri dönülemez sonuçlar doğurmaktadır.
“Kirleten öder” ilkesinden yola çıkan çevre denetim süreci, uygulanan ceza miktarları ve tahsil edil(e)meyen cezalar ile birlikte parasını verenin kirletmeye devam edebildiği bir noktaya doğru gitmektedir. Çevresel riski büyük olan sektörlerde yer alan şirketlerin bilançolarında yer alan gelirler, kesilen cezalar, teşvikler, ödediği veya silindiği için ödemek zorunda olmadığı vergi borçları birlikte düşünüldüğünde sorunun büyüklüğü ortaya çıkmaktadır.
Benzer olayların bir daha yaşanmaması için madencilik faaliyetleri, çevresel değerler ve kamu yararı gözetilerek, bilimsel doğrular çerçevesinde yapılmalı, çevre ve insan sağlığı kar elde etme güdüsüne feda edilmemelidir.
İliç’teki çevre felaketinin boyutunun ortaya çıkması için bağımsız uzmanlar tarafından sahada gerekli çalışmalar yapılmalı, kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır. Maden kapatılarak rehabilitasyon çalışmaları tamamlanmalıdır. Başta birliğimiz TMMOB ve TTB olmak üzere uzman meslek örgütlerinin uyarıları dikkate alınmalıdır.
10 milyon m3 siyanürlü toprak ve bunun yarattığı çevre katliamı göz önüne alındığında, bu bir insanlık suçudur. Sorumluları gerekli cezayı almalıdır.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

 
Dağ'dan 14 Şubat buluşmasında yeni evleneceklere çeyiz ve emeklilere doğalgaz vaadi!
 
Ve TFF Eryaman Stadı kararını açıkladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 11,5 kilo esrar ele geçirildi: 2 gözaltı
Menderes ilçesinde 11,5 kilo esrar ele geçirildi, 2 şüpheli gözaltına alındı.
İzmir merkezli FETÖ operasyonu: 15 gözaltı
İzmir merkezli 2 ilde, FETÖ'ye yönelik operasyonda 15 şüpheli gözaltına alındı.
İdare mahkemesinden Kanal İstanbul kararı!
İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı ...
 
İzmir'deki koca dehşette yeni gelişme!
İzmir'de boşanma aşamasındaki eşi Gözde Karamus'u (29) tabanca ile öldürüp ...
Kurusıkı dehşeti: Kazara kuzenini öldürdü!
Karşıyaka ilçesinde Alican H. (30), kurusıkıdan bozma tabancasının iddiaya ...
Altın madenindeki faciada 4 gözaltı!
Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında dün öğleden sonra ...
 
Tatil süresi kısalıyor, okul süresi artıyor!
Kasım ve nisan aylarındaki birer haftalık ara tatil uygulamasını devam ...
Çalıntı telefonu satarken suçüstü yakalandı
Konak ilçesinde, internet kafeden çaldığı cep telefonunu, sivil polislere ...
Erzincan'daki maden faciası Meclis'in gündeminde
Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen ve ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri