POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Kobani davasında karar açıklandı
Kobani davasında karar açıklandı
1 Haziran 2021 Salı - 14:43

Çarpıcı iddia: Depremzedeler için yapılan konutlarda imalat hatası mı var?

TOKİ tarafından Bayraklı'da depremzedeler için hayata geçirilmeye başlanan konutların yapımında 'kötü işçilik, özensiz inşaat ve hatalı kolon dökümleri' meydana geldiği iddia edildi. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar konuyla ilgili açıklama yaparken önemli uyarılarda bulundu.

Çarpıcı iddia: Depremzedeler için yapılan konutlarda imalat hatası mı var?

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde 6.9 şiddetinde gerçekleşen depremin yaraları sarılmaya çalışılırken sosyal medyaya yansıyan bir fotoğraf iddiaları beraberinde getirdi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Bayraklı'da depremzedeler için hayata geçirilmeye başlanan konutların yapımında 'kötü işçilik, özensiz inşaat ve hatalı kolon dökümleri' meydana geldiği öne sürüldü.

Gündeme gelen iddia sonrasında Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve İzmir Barosu harekete geçti. Manavkuyu Petrolcüler Sitesi önünde yapılan basın açıklamasında önemli bilgiler verildi.

DİKKATSİZ VE ÖZENSİZ! 
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar hazırlanan ortak metni okurken sosyal medyaya yansıyan görüntülerin rahatsız edici olduğu vurgulandı. Ayatar, “Tarafımıza ulaşan fotoğraflar, 30 Ekim depreminde yıkılan Yağcılar Apartmanı yerine TOKİ tarafından ihale edilerek “depreme dayanıklı” nitelikte yeniden yaptırıldığı iddia edilen inşaattan çekilmiş görüntülerdir. Fotoğraflar, ne yazık ki yapının bir katında kolon imalatlarının son derece özensiz bir şekilde yapıldığını göstermektedir. Deprem bölgesinde, depremde yıkılan yapılar yerine inşa edilen yapılarda dikkatsiz ve özensiz, konusu suç teşkil eden imalatlar yapılması kabul edilemez niteliktedir” dedi.

İmalat hataları sonrasında olası bir depremde istenemeyen durumlarla karşılaşılacağını aktaran Ayatar, “Üstelik bu tür imalat hatalarının, binanın yıkılması durumunda tespitinin de oldukça zor olduğunu ifade etmek isteriz. Dolayısı ile imalat aşamasındaki denetim de bu nedenle son derece önemlidir. Denetim konusunda yaşanabilecek herhangi bir zafiyetin bedelinin çok acı olduğunu 30 Ekim tarihinde 117 kişinin göçük altında kalarak ölümü ve yaşanan mal kayıpları ile hep beraber yaşadık” diye konuştu.

Yetkililere seslenen Ayatar, “Durumun sosyal medyaya yansımasının ardından fotoğraflara yansıyan hatalı imalatların kırılarak yeniden yapılacağına dair bilgi tarafımıza ulaşmıştır. Fotoğraflara yansıyan görüntüler 2. Proje alanında yer alan eski Yağcılar apartmanı 5. Kat kolonlarına ilişkin olup gerek bu yapıda 5. kata kadar olan imalatın gerekse 7 proje alanında ve depremden etkilenen diğer alanlarda şimdiye kadar yapılan imalatların hatalı olup olmadığının denetlenmesini, denetleme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını istiyor; usul ve yasalara, projesine ve fen kurallarına aykırı imalatların tespiti halinde gereğinin yapılması idari makamların sorumluluğunda olduğunu hatırlatıyoruz. Yapı üretim süreçlerinde “yetkin mühendisliğin ve etkin denetimin” önemini bir kez daha hatırlatarak TMMOB İzmir İKK ve İzmir Barosu olarak konunun kamu adına takipçisi olacağımızı saygılarımızla bildiririz" ifadelerini kullandı. 

 
AK Partili Kırkpınar'dan Ödemiş çıkarması
 
Kutlu Adalı cinayetine soruşturma!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Egeli 2 Haziran 2021 Çarşamba 06:40

Kusura bakmayın hanımefendi burada böyle açıklama yapacağınıza önce Türkiyedeki mühendis ve mimarların özlük haklarına nasıl sahip çıkarsınız, hangi şartlarda mesleklerini düzgünce yaparlar o konuda bir çözüm bulunda ondan sonra böyle açıklama yapın, sağda solda yapsatçı müteahitlerin yapılarını önce bir denetleyinde sonra Bu tokinin yaptığı yapılara dil uzatın, gerek müşavirlik , gerek toki tarafından bu yapılar denetlenmekte ve izmirde yapılan en sağlam yapılardır.Bu yapıların sağlamlığına dil uzatmak kul hakkına girer, kullanılan demirden tutunda , kullanılan betondaki çevresel etki sınıflarına kadar dikkat edilen yapılardır bunlar. önce teknik olarak bunları öğrenin ve sonra bunlara dil uzatmak cüretinde bulunun.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de baro seçimi için gözler seçim kurulunda!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 1 Haziran itibariyle geçilen kademeli normalleşmenin ...
Film ekibini taşıyan minibüs devrildi: 9 yaralı
Urla'da çekimleri yapılan bir filmin set ekibini taşıyan minibüs devrildi. ...
O ilçede sağanak kabusu!
İzmir'de sabah saatlerinde etkili olan sağanak nedeniyle Ödemiş'te bazı ...
 
Bakan Selçuk: Okullar yazın açık tutulacak
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Okullarımız 2 Temmuz’dan, yeni eğitim-öğretim ...
İzmir'de ilkokul öğrencileri yüz yüze eğitimin başlamasıyla okullarına kavuştu
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirleri çerçevesindeki kademeli ...
Ve İzmir'de restoran ve kafeler mesaiye başladı
İzmir'de, kademeli normalleşme kapsamında yeme-içme yerleri sabah 7'den ...
 
Yurt dışından gelen yolcular için flaş karar!
Türkiye'ye yapılacak yurt dışı uçuş seferlerinde yolculardan seyahat tarihlerinden ...
İçişleri Bakanlığı'ndan normalleşme genelgesi
İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" ...
Kısıtlamada polisten kaçtı, ehliyetsiz çıktı!
İzmir'de sokağa çıkma kısıtlamasını ihlal eden F.K.(39), polis ekiplerinin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri