POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
Özgür Özel'den Arapça tabela açıklaması
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
İmamoğlu'ndan 'Avrupa Oyunları' çağrısı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Ankara Organize Şube Müdürü serbest bırakıldı
Kobani davasında karar açıklandı
Kobani davasında karar açıklandı
22 Mart 2022 Salı - 11:45

Dünya Su Günü'nde anlamlı açılış... Soyer: Yeni bir milat başlıyor!

Kemalpaşa Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılış töreninde konuşan Başkan Soyer, “İzmir tarihinde bir sayfa kapanıyor, yeni bir milat başlıyor. Bugün şehrimizin en büyük çevre sorunlarından biri olan Nif Çayı’nın kirliliği kalıcı bir şekilde çözüme kavuşuyor” dedi.

Dünya Su Günü nde anlamlı açılış... Soyer: Yeni bir milat başlıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Kemalpaşa Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi, 22 Mart Dünya Su Günü’nde hizmete açıldı.

Nif Çayı ve Gediz Deltası’nın korunması adına büyük önem taşıyan tesisin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer’in  yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ve eşi Lütfiye Karakayalı, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Ahmet Cemil Balyeli, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Büyükşehir ve İZSU bürokratları katıldı. 

YENİ BİR MİLAT BAŞLIYOR
Dünya Su Günü’nde açılışı yapılan tesisle çevreye bir katkı daha sunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Başkan Soyer, “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Kemalpaşa Ulucak Arıtma Tesisimiz ile İzmir tarihinde bir sayfa kapanıyor, yeni bir milat başlıyor. Bugün şehrimizin en büyük çevre sorunlarından biri olan Nif Çayı’nın kirliliği kalıcı bir şekilde çözüme kavuşuyor. Açılışını gerçekleştirdiğimiz Ulucak Arıtma Tesisi ile Gediz’in en önemli kollarından Nif Çayı artık temiz akacak. Kemalpaşa, İzmir ilinin İzmir ve Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biri olmasının yanında çok büyük bir organize sanayi bölgesine sahip. İlçemizin nüfusu her geçen gün artıyor. Kemalpaşa’nın bu gelişimini desteklemek için üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Bu nedenle, geçtiğimiz aylarda Kemalpaşa-İzmir metrosunun projesini başlattık. Bugünse Ulucak Arıtma Tesisimizi hizmete açıyoruz. Bu tesisimiz sayesinde bu civarda yaşayan vatandaşlarımızın atık sularının bir damlası dahi arıtılmadan doğaya ulaşmayacak. Ulucak, İstiklal, Atatürk, Cumhuriyet, Kuyucak, Damlacık, Ansızca ve civar mahallelerde imalatlarını tamamladığımız yaklaşık 50 bin metrelik yeni kanalizasyon hattı Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi’ne bağlanacak ve bu hatlar sayesinde tesise ulaşan evsel atık sular ileri biyolojik yöntemle arıtılacak. Tesisimiz 23.500 metrekarelik alanda 45 Milyon TL yatırımla inşa edildi. 19 ay gibi kısa bir sürede hizmete alındı. Günlük 4200 metreküp atıksu arıtma kapasitesiyle 25.000 kişiye hizmet verecek.  Ulucak Arıtma Tesisimiz, Kemalpaşamıza, İzmirimize ve Gediz Nehrimize hayırlı olsun” dedi.

YEPYENİ BİR DÖNEM BAŞLATTIK
İklim krizinin etkisini su kaynaklarını azaltarak gösterdiğini dile getiren Başkan Soyer, “Geçtiğimiz yılki 22 Mart Dünya Su Günü’nde 11 büyükşehir ve 10 il belediyesi olarak suyumuzu korumak amacıyla bir araya gelmiştik. Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi kapsamında daha iyi bir su yönetimi için hangi adımların atılması gerektiğini belirlemiş ve beş ilke içeren bir manifesto imzalamıştık. Aldığımız kararları söz verdiğimiz gibi bir bir hayata geçiriyoruz.  Sözlerimizden biri, katılımcı bir su yönetim modeli oluşturmaktı. Geçtiğimiz Temmuz ayında bu konuda büyük bir adım attık. İzmir’in en büyük su havzalarından Gediz Havzası’nı karış karış gezerek ilgili tüm paydaşlarımızla buluştuk. Gediz Havzası için bugün bizleri bir araya getiren ortak iradeyi oluşturduk. Aynı çalışmayı önümüzdeki aylarda Küçük Menderes ve Bakırçay havzalarımız için de yapacağız. Geçen yıl ortaya koyduğumuz ikinci ilke, suyun tüm kullanım alanlarında arzın değil talebin yönetilmesiydi. Bu konuda yüzde 77 oranla en çok su tüketimine neden olan tarımsal su kullanımı için İzmir’de yepyeni bir dönem başlattık. Büyükbaş hayvancılık ve silaja dayalı ürün planlaması yerine, küçükbaş hayvancılık ve su istemeyen atalık tohumlara dayalı bir üretimi teşvik ettik. Merada ortalayan koyun ve keçilerin sütüne piyasa değerinin iki katını vermek yoluyla, kuraklık ve yoksullukla aynı anda mücadele ediyoruz. Hedefimiz, su kullanımına yönelik talebi yüzde elli oranında azaltmak. İzmir’in tüm ilçelerinden yaptığımız küçükbaş sütü alımlarına, önümüzdeki günlerde Manisa’nın Saruhanlı ilçesini de ekleyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

GEDİZ DELTASI İÇİN MÜCADELE VURGUSU
Bir yandan dev yatırımlara imza atarken diğer yandan da havza planlamaları yaptıklarını vurgulayan Başkan Soyer, şunları söyledi: “İZSU Genel Müdürlüğümüz Küçük Menderes Havzası’nı korumak ve geliştirmek için 8 ilçemizde tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. Halen 358 milyon liralık yatırım tutarıyla çok sayıda projemiz devam ediyor. Öte yandan, İZSU Genel Müdürlüğümüz son yıllarda yürüttüğü çalışmalar ile kayıp kaçaklar konusunda Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 2023 için koyduğu yüzde 30 hedefini aşmış durumda. 1960’lardan bu yana suyun döngüsüne yapılan müdahaleler sonucunda birçok canlı türü tehlike altına girdi, göller ve sulak alanlar kurudu, nehir ekosistemleri zarar gördü. Canlıların ihtiyacı olan su, ekolojik dengeyi ve su döngüsünü bozacak biçimde kirletildi, azaldı ve su havzaları yapılaşma ve madencilik gibi faaliyetlere konu edildi. Biz buna karşı var gücümüzle çalışıyoruz. Gördes’teki maden işletmelerine karşı dava açtık, Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Mirası olması için mücadele veriyoruz.”

BAŞKA BİR SU YÖNETİMİ MÜMKÜN
İleri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden çıkan suyun tarımsal sulamada ve kentsel yeşil alanlarda kullanımı için projeler geliştirdiklerini kaydeden Başkan Soyer, “Yeraltı ve yerüstü kaynaklarının azaldığı bölgelerde yer alan atık su arıtma tesislerine geri kazanım üniteleri kuruyoruz. Projemizi ilk kez pilot bölge olarak belirlediğimiz Kemalpaşa Atıksu Arıtma Tesisi’nde hayata geçirdik. Tesise kurduğumuz ünitelerde geri kazandığımız atık suyu ilçe belediyemiz aracılığıyla kentsel yeşil alanların sulamasında kullanıyoruz. Bayındır Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi geri kazanım ünitemizde de imalatlarımızı tamamladık. Üniteden elde edeceğimiz ‘A Sınıfı’ kalitesinde suyu ise tarımda kullanmaya başlıyoruz. Türkiye İstatistik Kurumu’nun son verilerine göre İzmir atık su arıtma konusunda Türkiye’nin lider şehri oldu. Bu haklı gururu yaşamaya ve hep birlikte yaşatmaya devam edeceğiz. Bir yıl önce yayınladığımız su manifestomuzda dünyaya duyurduğumuz gibi, su hepimize ve her şeye aittir. Koşuyor ve konuşuyor olmamızda, düşüncelerimizde ve ürettiklerimizde, gülüşümüz ve gözyaşımızda, bugün burada buluşmamızda ve dünyayı değiştirmek için kararlı duruşumuzda suyun izi vardır. Su olmazsa yaşam da olmaz. İzmir’den tüm Türkiye’ye yayılan ‘Başka bir su yönetimi mümkün’ adlı politikamız dilerim ihtiyacımız olan şu üç duyguyu çoğaltır: Cesaret ve kararlılığımız, dipdiri yaşattığımız umudumuz ve birlik beraberliğimiz” açıklamasında bulundu.

KARAKAYALI’DAN TEŞEKKÜR VE BUCA METROSU MESAJI
Törende konuşan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı ise, “Ödemiş’ten Bergama’ya kadar her yer şantiye içinde. Hayatında görmemiş bir altyapı yatırımı içerisinde İzmir. Yüzyıllardan beri foseptik derelere akıyordu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, geçen senelerde Gediz Deltası’nın kurtarılması için büyük enerji ve çaba sarf etti. Bu alanın mutlaka temizlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz yatırımları hep üste yapıyoruz, bazıları gibi üstü süsle seçime git olmaz. Biz Büyükşehir ile etle tırnak gibiyiz. Asla Soyer’e de eşine de laf söyletmem. Bir de metro olayı var, orta vadede olan metroyu 10 yıl geriye çekerek proje yenilemesi yapıldı. Ondan önce Buca Metrosu var, o metro yapılacak. Ardından da Kemalpaşa Metrosu yapılacak. Buna kimse engel olmayacak” diye konuştu.



45 MİLYON LİRALIK YATIRIM

İZSU Genel Müdürlüğü, Kemalpaşa’nın Ulucak mevkiinde 23 bin 500 metrekarelik alanda inşa edilen arıtma tesisi için 45 milyon liralık yatırım yaptı. Tesis, günlük 4 bin 200 metreküp evsel atık suyu ileri biyolojik yöntemle arıtacak.

25 BİN KİŞİYE HİZMET EDECEK
Kemalpaşa Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi 25 bin kişiye hizmet verecek. Ulucak, İstiklal, Atatürk, Cumhuriyet, Kuyucak, Damlacık ve Ansızca mahallelerinde imalatları tamamlanan 48 bin 700 metre yeni kanalizasyon hattı ve 9 bin metre yağmur suyu hattı Ulucak Atıksu Arıtma Tesisi’ne bağlanacak.  

İzmir’in en büyük organize sanayi bölgesini barındıran Kemalpaşa’da hizmete girecek ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi, atık suyun arıtılmadan doğaya ulaşmasının önüne geçecek. Çevreyi ve su kaynaklarını koruma amacıyla inşa edilen tesis, sucul yaşamlar için eşsiz yaşam alanı Gediz Deltası’nın korunması ve temiz kalması için de büyük önem taşıyor.

 
Sibel için adalet çığlığı: 6 yıl geçti, vahşetin zanlısını yakalanamadı!
 
Abramoviç'e Bodrum'da savaş protestosu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da istihdam masası!
500 kişiye istihdam kapısı açan Seferihisar Belediyesi, iş arayanlarla işverenleri buluşturuyor.
Alaçatı Ot Festivali'nde zeytine saygı!
Çeşme Belediyesi tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen, “Otların Rüzgârlı ...
Soyer'den Sivas Dernekleri Federasyonu'na ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Bölgesi Sivas Dernekleri ...
 
Deniz ulaşımında 'su seviyesi' aksaması!
İzmir’de, körfezdeki su seviyesinin düşmesi nedeniyle gemi seferlerinin ...
Buca’da çevre dostu 'atık ilaç' projesi!
Sürdürebilir bir çevre yaratmak için doğa dostu çalışmalar yürüten Buca ...
Bergama'da kitap günleri için geri sayım!
Bergama Belediyesi tarafından Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Kitap ...
 
Bornova'da özel çocuklardan fark yaratan film: Başkan da rol aldı!
Down Sendromlu gençlerin Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ ile ...
Turistik ilçede yüzer iskele için referandum!
Karaburun’da esnaf ve vatandaşların uzun yıllardır beklediği vapur seferlerinin ...
Soyer'den iki günlük Güneydoğu Anadolu mesaisi: Programında neler var?
Soyer iki günlük Güneydoğu Anadolu mesaisi yapacak. Diyarbakır'da düzenlenecek ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri