POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
19 Mayıs krizi: Samet Akaydin kadro dışı!
19 Mayıs krizi: Samet Akaydin kadro dışı!
'Ali Koç, yaptıklarının hesabını tek tek soracağım!'
"Ali Koç, yaptıklarının hesabını tek tek soracağım!"
Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem!
Elazığ'da 4 büyüklüğünde deprem!
Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama kararı!
Netanyahu ve Hamas liderleri hakkında tutuklama kararı!
5 Aralık 2020 Cumartesi - 09:46

Eğirdir Gölü'nde büyük tehlike: İkiye bölünüyor

Aşırı kirlilik ve su kaybının yaşandığı Eğirdir Gölü'nün en dar kısmı olan Kemer boğazının 1.8 kilometre olan genişliği, kuraklık nedeniyle 1.2 kilometreye düştü. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, "Böyle giderse gölün bu kısmı tamamıyla kuruyacak ve Eğirdir iki göl haline dönüşecek" uyarısında bulundu.

Eğirdir Gölü nde büyük tehlike: İkiye bölünüyor

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü'nün, kimyasal ve sanayi atıklar ile aşırı su alımı, gölü besleyen kaynakların engellenmesi gibi nedenlerden dolayı hızla kirlendiğini ve su kaybı yaşadığını söyledi.

"ÇAMAŞIR MAKİNESİ GİBİ KÖPÜRDÜ"

Özellikle elma bahçeleri başta olmak üzere tarım arazilerinde kullanılan kimyasal atıkların göle ulaşıp, ciddi kirlilik yaşanmasına neden olduğunu belirten Dr. Kesici, bu sebeple de son günlerde gölde köpürmeler görülmeye başlandığını aktardı.

AĞUSTOSA KADARKİ KAYIP 84 KİLOMETREKARE

En son ağustos ayında gölün birçok noktasında ölçümler yapan Dr. Erol Kesici, 520 kilometrekare olan göl yüzeyinin, geçen yılki ölçümlerde ortalama 84 kilometrekare kayıpla 436 kilometrekareye, su seviyesinin de ortalama 16 metreden 6 metreye düştüğünü belirledi. Ağustos ayında yeni bir ölçüm daha yapan Dr. Kesici, göl yüzeyindeki kaybın 100 kilometrekareye yaklaştığını ifade etti.

KASIM ÖLÇÜMÜ KAYIP 110 KİLOMETREKAREYİ AŞTI

Eylül ve ekim ayları için tarımsal sulama dönemi olması nedeniyle vahşi tarımsal sulamaya karşı uyarılarda bulunan Dr. Kesici, yoğun tarımsal sulama dönemi sonrasında kasım ayında yeni ölçümler gerçekleştirdi. Dr. Kesici, bu ölçümlerde ise göl yüzeyindeki kaybın 110 kilometrekareye yükseldiğini ve göl yüzeyinin 410 kilometrekareye kadar düştüğünü açıkladı. Dr. Kesici, göldeki ortalama su seviyesinin ise 4 metrenin altına indiğini dile getirdi.

Dr. Erol Kesici, bilhassa gölün kot açısından yüksek seviyede olan Senirkent, Yalvaç ve Gelendost kısımlarını içeren 'Hoyran' olarak adlandırılan kesiminde, gölün jeolojik kotundan kaynaklanan azalma seviyesinin yüzde 60'a ulaştığına dikkat çekti. Eğirdir Gölü'nün şekil olarak yer fıstığına benzediği ve iki boğumdan oluştuğunu söyleyen Dr. Kesici, göldeki kurumanın Hoyran olarak bilinen kuzey bölgelerinde özellikle gözle görülür biçimde kendini gösterdiğini açıkladı.

KEMER BOĞAZINDAKİ GENİŞLİK 1.2 KİLOMETREKAREYE DÜŞTÜ

Su kaybı ve kurumanın en etkili gözlemlendiği yerlerden birinin de gölün en dar noktası olan Kemer Boğazı mevkii olduğunu söyleyen Dr. Kesici, “Eğirdir Gölü'nün Hoyran çanağı ve Eğirdir çanağı arasındaki, gölün en dar kısmı olan Kemer Boğazı önceki yıllarda 1.8 kilometre genişliğinde iken, gölün en fazla koyu kuruması (göl yüzeyinin daralması) ve su seviyesi azalan kısmında karşıdan karşıya yüzmeden araçsız geçmek mümkün oldu. Ancak bataklık nedeniyle tehlikeli, iki kıyı genişliği 1.2 kilometreye kadar geriledi" dedi.

GÖL BURADAN İKİYE BÖLÜNEBİLİR

Gelendost-Yenice ile Senirkent-Akkeçili arasındaki Kemer Boğazı'nın kurumasıyla kamışlık, sazlık istilasına uğradığına da dikkat çeken Dr. Kesici, kuruma devam ederse gölün bu noktadan ikiye bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. Dr. Kesici, “1.2 kilometreye düşen alanda doğudan batıya teknelerin geçmesi adeta imkansızlaştı. Buralarda su seviyesinin yer yer 1 metrenin altına düşmesi ve alanın aşırı sazlıkla kaplanması nedeniyle balçık ve bataklık alanlar giderek arttı" diye konuştu.

BATAKLIKLAŞMA GÖLLERDEKİ SON EVRİM

Önlem alınmadığı takdirde Eğirdir Gölü'nün Kemer Boğazı'ndan ikiye bölüneceğini ve iki ayrı göle dönüşeceğini vurgulayan Dr. Kesici, "Doğal göllerin bu şekilde bataklık ve balçıklaşması, göllerin evriminde en son basamak olup, bitki artışıyla birlikte her iki kesimde önceki yıllara göre yüzlerce metre çekilen alanlar büyük bir yoğunluğu oluşturuyor. Gölün kuzey kısmının kuruması ve bataklıklaşması göldeki kirliliğin artmasına da neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.

BALIKÇILAR İSYAN EDİYOR

Dr. Kesici, "Bilhassa Hoyran kesimindeki balıkçılar, tekne motorlarının pervanelerine bitkilerin dolaşması sonucu, çalıştıramadıkları, bazı kesimlerde sırıkla hareket ettirebildikleri ve teknelerini daha ileriye bırakmak zorunda kaldıkları için isyan ediyor. Eskiden kıyıya ulaşma zamanı diye bir şey yokken, şu an yarım saate kadar bir sürede ve yükle birlikte bataklıkta yürüyorlar" diye konuştu.

MEKANİK VE BİYOLOJİK YÖNTEMLİ TEMİZLİK

Göl dibinde biriken kimyasal ve sanayi atık sebebiyle biriken dip çamurlarının çıkarılması ve temizliğinin mutlaka bilim insanlarının yönetiminde, mekanik ve biyolojik yöntemlerle yapılması gerektiğini anlatan Dr. Kesici, “Son günlerde göl çevresi ve kıyılarında temel açma, hafriyat ve iş makineleriyle yapılan çalışmalar gölde kalan son canlı varlıkları bile yok edecek özelliğe sahip. Bu nedenle buradaki temizlik, İzmit, Haliç göllerindeki gibi yapılmalı" dedi.(DHA)

 
O ilçede başkandan acil su tasarrufu çağrısı
 
Kınalı Bamya artık resmen Bornovalı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O ilçede başkandan acil su tasarrufu çağrısı
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan; Eylül, Ekim ve Kasım ...
İstanbul'da terör örgütü FETÖ operasyonu: 32 adrese baskın
İstanbul'da terör örgütü FETÖ’nün "gaybubet evleri"ne gerçekleştirilen ...
Kritik 'bodrum kat' uyarısı: Her binaya yapılmalı, çünkü...
İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık ...
 
Göle dönen caddede kaza: Ciple iş yerine girdi!
Buca ilçesinde, sürücüsünün direksiyon kontrolünü yitirdiği cip iş yerine girdi.
Ana su borusu patladı, yollar göle döndü!
 İzmir'in Buca ilçesinde ana borunun patlaması sonucu yolları su bastı.
İzmir'de bir günde 803 kişiye maska takmama cezası
İzmir'de bugün yapılan denetimlerde maske takmadıkları belirlenen 803 ...
 
56 saatlik sokak kısıtlaması başladı!
Yeni tip corona virüsle (Covid-19) mücadeleye yönelik alınan önlemler ...
İzmir'de sokağa çıkma yasağı öncesi o ilçelere yoğun giriş!
Koronavirüs tedbirleri kapsamında bugün uygulanacak hafta sonu sokağa ...
İzmir'de eski koca dehşeti: Önce vurdu sonra kaçırdı!
Çiğli ilçesinde Savaş D., eski eşi Dilan İ.'yi beraberindeki Cuma B.'yi ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri