POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
24 Ağustos 2022 Çarşamba - 11:27

Ekonomi Masası İzmir'de startı esnafla verdi: Öztrak '3 Yeni'yi ve vaatleri anlattı!

Kentte iki günlük yoğun bir programa imza atacak CHP Ekonomi Masası'nın ilk durağı İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak iktidara "Kural yok, kral var" sözleriyle çıkışırken partisinin iktidar olması durumunda hayata geçireceği '3 Yeni' başlıklı yol haritasını ve esnafa vaatleri anlattı.

Ekonomi Masası İzmir de startı esnafla verdi: Öztrak  3 Yeni yi ve vaatleri anlattı!

Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak başkanlığında kurulan ve 39 kentte iş dünyasının nabzını tutmak için mesai yapan Ekonomi Masası İzmir'e taşındı. 

Kentte iki günlük yoğun bir programa imza atacak CHP Ekonomi Masası'nın ilk durağı İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) oldu. 



Birliğin Konak'taki binasında gerçekleşen buluşmaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve Ahmet Akın'ın yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, CHP İzmir Milletvekillerinden Bedri Serter, Ednan Arslan, Tacettin Bayır, Atila Sertel, Sevda Erdan Kılıç, Kamil Okyay Sındır, 24. Dönem CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ve İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu ile esnaf odaları temsilcileri katıldı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak toplantıda bir sunum yaparak iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. 

"İKİ KRİZLE MÜCADELE EDİYORUZ!"
Öztrak Ekonomi Masası’nın gerçekleştirdiği çalışmalardan bahsederek, "39 ilimizi ziyaret ettik. Türkiye’nin önemli şehirlerini dolaşma, iş adamları ile birlikte olma imkanını bulduk" diye başladığı konuşmasında şunları kaydetti: Türkiye’nin çok ciddi sorunları var. Aynı anda iki krizi birlikte yaşıyoruz. Bir tanesi Türkiye’nin 2000’li yılların başındaki krizden sonra izlemeye başladığı program artık bugün bu ülkenin ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Sıcak para ile ekonomiyi şişirme modeli yürümüyor. Mevcut hükümet kredi ile borçla ekonomiyi büyütme sistemine devam ediyor. Dış dengemiz bozuluyor, döviz rezervlerimiz bitmiş vaziyette, enflasyon aldı başını gitti. Hep çalıştıranlar lehine bozulan bir denge ile faizden ranttan kazananlar lehine bir denge ile karşı karşıyayız...



"KURAL YERİNE KRAL VAR!"
Öztrak konuşmasının devamında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne eleştiride bulundu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı, "Ucube bir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi diye bir sistem geldi. Tam bir tek adam rejimi. Ülkede kural yerine kral var. Polatlı’da bir çiftçi söyledi. Gece yatıyorsunuz sabah uyanıyorsunuz. Oyunun kuralları değişebiliyor. Bu sistem kurulurken kurumsal kapasiteler aşınıyor. Bazı köklü kurumlar yok oluyor. Türkiye’nin uluslararası ilişkilerin güvenilir ortak olma algısı giderek yok oluyor. Pandemiden sonra Çin’deki arz merkezlerinin dağılması ile birlikte önemli fırsatlar var önümüzdeki tek adam sisteminin yaratmış olduğu kriz ile birlikte bu fırsatları kaçırma riski giderek artıyor. Görüyoruz ki milletlerin zenginliği kral yerine kural olmasına bağlı. Türkiye’nin yeni kurallar ve kurumlar ihtiyacı var. 2018’in Temmuz ayından beri Merkez Bankası’nın döviz kasası boşaltıldı 128 milyar dolar buharlaştırıldı.  En sonunda ekonomi kerameti kendinden menkul bir safsataya kurban edildi. Faiz sebep enflasyon netice. Enflasyon tek haneli rakamlar düşmüştü fakat faiz sebep enflasyon netice deyip bakanalar değişti, faizler düşürülmeye başlandı enflasyon yüzde 80’leri buldu" diye konuştu. 

"ENFLASYON RUSYA’DA YÜZDE 15, UKRAYNA’DA 22, TÜRKİYE’DE YÜZDE 80!"
Öztrak konuşmasında dünyadaki ekonomik kriz ile Türkiye karşılaştırması yaptı ve şunları söyledi: İnsanların bir kısmı döviz 25 liraya kadar gider diyor. Kimisi 20 lira diyor. Kurdaki belirsizlik ciddi sıkıntılara sebep oluyor. Dışarıda da enflasyon var diyorlar, doğru. Burnumuzun dibinde Rusya’da enflasyon yüzde 15, Ukrayna’da 22 Türkiye’de yüzde 80! Demek ki o iş dışarıdan değil basbaya bizden. Gıda Enflasyonu OECD’de 13,3 Bizde 94,7. Enerji fiyatlarındaki artış yüzünden oldu dediler OECD ülkelerinde 40,7 bizde yüzde 143. Dünyada ne kadar enflasyon varsa bizde misli ile var. Türkiye modeli yaptık dediler ekonomide. Bu işe başladılar başlayalı beri cari açık her ay rekor üstüne rekor kırıyor.  Türkiye’nin önümüzdeki sene ödemesi gereken miktar 187 milyar dolar. Merkez Bankası’nın net rezervleri de eksi 52,7 milyar dolar. Kasa boş bitmiş tüketilmiş. Kötü yönetim sebep diyoruz, esnafın hak ettiği payı bütçeden alamaması sonuç diyoruz. Kur korumalı mevduat diye bir ucube getirdiler. TL yabancı para karşısında değer kaybederse ben bunu ödeyeceğim. Bu iş için devletin cebinden çıkan 60,6 milyar lira...

"ESNAFA 'AL SANA BORÇ' DENİLDİ!"
Öztrak konuşmasında Koronavirüs pandemisi döneminde esnafa verilen destekleri eleştirdi. 
Öztrak, ‘’Pandemide verilen destekler. Türkiye’de doğrudan destekte sondan üçüncü kredi ve borç vermede birinci. Esnafa ne dedi? Yarısı kadar yolcu taşıyacaksın dedi, lokantalar kapatıldı. Sonra bunlara denildi ki al sana borç! İşini bırak dediğin adam borç vermek ne demek? İngiltere’de temsilcimiz var, sordum. Durdurduğu günde kaybettiği ciro ne kadarsa adama da karını ödemiş. Doğrudan destek vermiş. Sana kredi veriyorum sonra ödersin dememiş. Bizim gibi kredi veren ülke var mı, Amerika doğru kredi vermiş. İşçine ödediğin krediyi, bana vergini bana düş geri kalanı bana öde demiş. Biz esnafa demişiz ki sana faizli borç vereceğiz sen de bunu ödeyeceksin. Devletin durumuna baktığınızda devletin ödeyeceği faizler devlerin ödeyeceği borçtan daha fazla. Önümüzdeki çok büyük imkanalar, genç bir nüfusumuz var. Fırsatları değerlendirmek için yeni bir ekonomik modeli hayata geçirmek gerek. Bunun için üç şey lazım diyoruz; Yeni kurumlar, yeni kurallar ve yeni kadrolar lazım diyoruz.  İkinci ayak ekonomiden üretim odaklı rekabetçi yaklaşım olması lazım. Kamu ve özel arasında yeni bir diyalog biçimini kurmalıyız. Etkili bir stratejik bir planlama ile ülkenin alt yapısını düzeltmeliyiz. Yenilikçiliği güçlendirmemiz ve yeşil mutabakata uyum sağlamamız lazım. Gıda güvenliğini sağlamalı ve sürdürülebilir tarıma önem vermeliyiz. Üçüncü ayak büyümenin kapsayıcı olması lazım. Refahtan herkes adil pay almıyorsa o sürdürülebilir olmuyor. O ekonomi yürümüyor. İnsanların refahtan paylarını almaları lazım. Bölüşüm sürecinde bu yapılmalı. Bu sürecin dışında kalanlar varsa Aile Destekleri Sigortasını kurma ile insanlarımıza verebilmemiz lazım’’ diye konuştu. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı konuşmasında iktidar olmaları durumunda hayata geçecek '3 Yeni' başlıklı adımları ise şöyle anlattı: 

Yeni Kurallar: Tek kişilik rejimden Güçlendirilmiş Parlamenter Demokrasiye geçeceğiz. ‘‘Kral Değil, Kural’’ olacak.  
Yeni Kurumlar: - Bu rejimin yıprattığı kurumları güçlendireceğiz. - Yeni kurumları kuracağız. - Kurumsal kapasiteyi liyakatle ayağa kaldıracağız.

Yeni Kadrolar: - Metal yorgunu, güven vermeyen liyakatsiz kadrolar değişecek. - Liyakatli, bilgili, tecrübeli kadrolarla dört sütunlu sürdürülebilir kalkınma stratejimizi hayata geçireceğiz

CHP ENFLASYONU NASIL DÜŞÜRECEK? 
Öztrak konuşmasında iktidara geldikleri durumda enflasyonla nasıl mücadele edeceklerini aktardı. 
CHP Genel Başkan Yardımcısı, ‘’İktidar geldiğinizde enflasyonu nasıl düşüreceksiniz dediğinizde en başında gelirken bir vaadimiz var, demokrasiyi, hukuk devletini, parlamenter rejimi yeniden kuracağız. Bu önemli bir değişim, bu büyük bir devrim. İktidara geldiğiniz gün beklentilerde çok ciddi değişiklik oluşturabiliyorsunuz. Dünya gerçeklerinden kopuk olmayan bir para politikasını koyduğunuz andan itibaren Türkiye’yi istikralı bir yere götürdüğünüz konusundaki algı artıyor. Bir de buna Avrupa Birliği’ne üyelik gibi süreci yeniden başlatırsanız belirsizlik çarkını kırarız diye düşünüyoruz. Kaliteli dış finansmana ulaşırız, kur baskısından kurtuluruz, enflasyon düşmeye başlar, risk primleri düşmeye başlar’’ ifadelerini kullandı. 

"EN BÜYÜK SIKINTIYI ESNAFLAR ÇEKTİ!"
Öztrak konuşmasının sonunda esnaflara yönelik partisinin vaatlerini aktardı. 

Öztrak şunları kaydetti: Bu dönemde en büyük sıkıntıyı esnaflarımız çekti. Buradan esnafa ne çıkıyor diye soracaksınız… Krediden çok doğrudan destek verin diyen CHP olarak biziz. Sonra hem geç hem az verdiler. Borcunu ödeyemeyen oldu diğer konular. Esnafa hızla sicil affı getirmek lazım, kira stopajını kaldırmak lazım, emeklilik için geriye doğru borçlanma hakkını tanımak lazım, BAĞKUR’a borcu da olsa ailesinin ve kendisini sağlık hizmetinden faydalanmasını sağlamak lazım. Esnaf destekleri sigortası fonu kuralım diyoruz. Ekonomik krizlerde esnafa destek olacak esnaf destek sigortası fonu kurmayı amaçlıyoruz. Zincir market saatlerinin esnafımızı ezmeyecek şekilde yeniden düzenlemek istiyoruz. Esnafın ayakta kalmasının sağlanması lazım. Esnafı kaybettiğiniz andan itibaren ekonomiyi de kaybediyorsunuz. Esnafımızın tüm meselelerini tek elden çözebilmek için Esnaf Bakanlığı’nı kuracağız.



MUTLU’DAN ELEKTRİK FATURASI, AKARYAKIT VE ENFLASYON İSYANI
Öztrak’ın ardından konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mutlu, "Pandeminin en mağduru esnaf ve sanatkarlar. Burada fikir birliğimiz var. Okullar kapandı, servisçiler, kantinler, kırtasiyeciler kapandı. Kahveler kapandı oyun yok kafeler kapalı, lokantalar kapalı. Biz kapalıyız 5 yıldız otelin lokantası açık. Süreç içerisinde hükümet desteği gördük. Yerel yönetimden, ilçe belediyelerinden destek gördük ama yaralarımızı kapatacak nitelikte olmadı. Bizim iş yerlerimizde kiralardan daha fazla elektrik faturası geliyor. Ödeyemeyenler arasında işini kapatan arkadaşlarımız var. Kasaplar eti buzdolabına saklayacak elektrik faturaları çok yüksek geliyor. İkinci sorunumuz 6 lira olan akaryakıt 22, 23 derken bu yükselişlerden maliyetlerin artışına yönelik sorunumuz var. Bir de üçüncü olarak yüksek enflasyon var. Fiyat artışlarına yetişemiyoruz. Sattığımız ürünü sattığımız fiyata alamıyoruz. Elektrikle ilgili isteğimiz şu esnafa yönelik ota bir esnaf tarifesi talebimizdir. Akaryakıt üzerindeki KDV oranları kaldırılarak daha aşağıya çekilebilir. Yüksek enflasyonla ilgili de sürdürülebilir bir fiyat politikası uygulanabilir. Bu fiyat artışlarından dolayı işletme sermayemiz 4,5 misline çıktı. Cirolarımızda azalma gözüküyor. Cevap veremediğim bir soru var, yarın ne olacak? Bir endişe var. Yarın faiz, fiyat ne olacak? Neticede aciliyet gereken sorunlarımız var. Kira sorunumuz var Mal sahipleri ödeyemeyeceğimiz rakamlar talep ediyorlar. Kira artışı var. Hükümet konutlarda kısıtlama getirdi. İş yerinde de olmasını istiyoruz. AVM’lerden geçtik köşe başlarında şehir kuşatanları geçtik şimdi bir de 3 harfliler var. Açılmasına yönelik bir kural olmalı. AVM’ler dediğinin zaman 3 gün, 1 hafta konuşsam konuşurum. Mehmet Ali Susam bu bizim karşımıza sorun olarak çıkacak dedi. Şimdi 3 harfliler çıktı. Karavan, tekne sattılar. Bir mağaza karavan tekne satmamalı bu doğru değil bu adil değil, buna bir müdahale edilmeli. Bu mağazalarda nelerin satılıp nelerin satılmayacağını biz bilmek istiyoruz" açıklamasını yaptı. 

Toplantının devamında sektör temsilcileri sorunlarını aktarırken ekonomik krizden ve yüksek enflasyondan şikayet ederek sattıkları malı aynı fiyattan alamadıklarını aktardı. 

CHP’NİN ESNAFA VAATLERİ
Öztrak’ın toplantıda gerçekleştirdiği sunumda CHP’nin esnafa yönelik vaatleri şöyle sıralandı: 
-Esnafa sicil affı getireceğiz. 
-Kira stopajını kaldıracağız. 
-Esnafımıza emeklilik için geriye doğru borçlanma hakkı tanıyacağız. 
-BAĞ-KUR prim borcu olsa dahi esnafın ve bakmakla yükümlü olduklarının sağlık hakkından yararlanmasını sağlayacak net yasal düzenlemeler yapacağız.  
-Esnaf Destekleri Sigortası Fonu: Ekonomik veya sektörel krizlerde, mücbir sebep hallerinde esnafa destek olacak. 
-İflas durumunda belli bir süre esnafa destek olacak. 
-Zincir market ve AVM saatlerini esnafımızı ezmeyecek şekilde yeniden düzenleyeceğiz. 
-Esnaf Bakanlığı’nı kuracağız.

 
İzmir asbestli gemiye karşı tek yürek yargı kapısında... Soyer: Geldiği gibi göndereceğiz!
 
Sanatahane’de Sefarad müzikleri rüzgarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Polat'tan gümrük memurları için çağrı
Gümrük memurlarının aile birliği mazereti kapsamında tayin taleplerinin ...
Kılıçdaroğlu ile Soylu arasında festival tartışması!
Muğla'daki festival yasağı kararı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ...
MHP'de gündem İzmir eski vekili: Disipline mi sevk edilecek?
MHP İzmir Eski Milletvekili Vural'ın, katıldığı bir TV programında ekonomi ...
 
Kılıçdaroğlu'ndan MYK'da 6'lı masa mesajları!
MYK toplantısında 6’lı masanın son buluşmasını değerlendiren CHP lideri ...
AK Parti'den 'pis su' iddiası.... İZSU'dan yanıt: Görüntülerdeki su...
AK Parti cephesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU arıtma tesisinden ...
O ilçede yeni başkan belli oldu
İlçe başkanı Ahmet İşler’in istifa ettiği CHP Menderes’te yeni başkan belli oldu
 
İlçe başkanı istifa etti: Aday adaylığını açıkladı!
AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Selim Girbiyanoğlu sosyal medya hesabından ...
AK Parti'den 'erken seçim' iddialarına yanıt
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ''erken seçim'' iddialarına ilişkin konuştu. ...
AK Parti'den kritik Çeşme Projesi ve eski Tekel Fabrikası açıklaması!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli; Genişletilmiş İl Başkanları ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri