POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
8 Eylül 2018 Cumartesi - 16:45

Foça'da denize yakıt akıtan gemi söküm için karaya çıkarılmış

Foça'da sahil şeridine yayılan petrolü temizleme çalışmaları devam ederken, kirliliğin kaynağı olan ve el konulan 'Harrier' isimli geminin, söküm için karaya çıkarıldığı belirlendi. Yapılan soruşturmada, geminin Norveç kıyılarında uzun yıllar demirli kaldığı, ardından denizcilik şirketi tarafından yaklaşık 7.5 milyon Euro'ya satın alınıp Türkiye'ye getiririldiği belirlendi.

Foça da denize yakıt akıtan gemi söküm için karaya çıkarılmış

Foça ilçesinde Gencelli ve Cumhuriyet Mahallesi bölgesinde, geçen hafta perşembe akşamı denizde kaynağı belirlenemeyen petrol sızıntısı meydana geldi. Yaklaşık 2.5 kilometrelik sahil şeridi sızıntı nedeniyle petrolle kaplandı, siyaha büründü. Kirliliğin daha da yayılması, petrolün dağılmaması için bölgede bariyerlerle önlem alındı. Petrolü emen pedler, denizin yüzeyine bırakıldı. Denizde sürdürülen bu çabalar sonuç verdi. Petrolün tabaka halinde vurduğu deniz kıyısı büyük ölçüde temizlendi. Su yüzeyindeki petrolün temizlenmesinin ardından çalışmalar karada devam etti.

SIZINTININ KAYNAĞI DA BELLİ OLDU

Temizlik çalışmaları sürerken, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aliağa Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı da sızıntının kaynağını tespit etmek için araştırmalarını sürdürdü. Onlarca gemi ve tesis üzerinde yapılan incelemeler sonrasında tüm şüpheler, gemi söküm ve geri dönüşüm tesislerine getirilen 'Harrier' isimli gemide yoğunlaştı. TÜBİTAK'ta yapılan testler sonrasında fuel-oil olduğu anlaşılan yakıtın bu gemiden denize aktığı saptandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da dün yaptığı açıklamada firmaya 1 milyon 644 bin 742 TL idari para cezası kesildiğini açıkladı.

SIZINTININ KAYNAĞI HARRIER GEMİSİ GÖRÜNTÜLENDİ

Foça kıyalarının kirlenmesine neden olan 'Harrier' isimli geminin, geri dönüşüm tesislerinde sökülmek üzere karaya çıkarıldığı ortaya çıktı. Skandandan sonra ilk kez görüntülenen gemiye el konulduğu için, şirket personeli tarafından henüz bir çalışma yapılmadığı öğrenildi.

15 MİLYON TL TEMİZLİK HARCAMASI YAPILMIŞ

Kirlilik kaynağı olan geminin tespit edilmesinden sonra sürdürülen savcılık soruşturmasının da detayları ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten yetkililer, geminin Norveç kıyılarında uzun yıllar demirli kaldığını ardından denizcilik şirketi tarafından yaklaşık 7.5 milyon Euro'ya satın alınıp Türkiye'ye getirildiğini belirledi. Bu arada 28 Ağustos günü bilinçli olarak denize akıtılan fuel-oili temizleme çalışmaları sırasında yaklaşık 15 milyon TL'lik harcama yapıldığı öğrenildi. Kirlilik nedeniyle şirketten, kesilen cezanın yanı sıra bu paranın da tahsil edileceği ifade edildi. Bunun yanı sıra gemiyi Norveç'ten getiren personelin, skandalın yaşandığı günlerde Türkiye'den ayrılmalarının sağlandığı ileri sürüldü.

ÇEVRECİLERDEN SONRA BARODAN DA SUÇ DUYURUSU

Denizin kirletilmesi nedeniyle çevrecilerin savcılığa yaptığı suç duyurusundan sonra İzmir Barosu da adli soruşturma için suç duyurusunda bulundu. Baro adına yapılan açıklamada, "Aradan geçen günlere rağmen, ilgili makamlar facianın boyutları ve failleri hakkında kamuoyuna tatmin edici bir açıklamada bulunmamışlardır. İzmir Barosu Yönetim Kurulu, aldığı karar ile petrol sızıntısının, hukuksal ve cezai anlamda sorumlularının ortaya çıkarılması için bir çalışma ekibinin kurulmasına karar vermiş, kirliliğin meydana gelmesine neden olanların, kusuru olanların, faillerin ortaya çıkarılabilmesi için hukuksal sürecinin işletilmesi için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu yapılması kararı almıştır" denildi.

 
İzmir'de iğrenç olay: Son anda yakalandı
 
CHP'de flaş istifa... Bu sözlerle bıraktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de iğrenç olay: Son anda yakalandı
Çeşme ilçesinde, 11 yaşındaki erkek çocuğuna istismarda bulunmak için ...
İkitelli'de iş merkezinde büyük yangın
İkitelli'de 4 katlı bir iş merkezinin çatısında yangın çıktı. Mahsur kalan ...
Ege Orman Vakfı'nın diktiği fidan sayısı 9 milyonu geçti
İZMİR'de, kurulduğu 1995 yılından beri doğayı yeşillendirmek için çalışmalar ...
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan seyahat uyarısı
Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Basra vilayetine seyahat edecek olan Türk ...
Mısır 75 kişiye idam cezası verdi!
Mısır, aralarında 2013'te oturma grevine katılan İslami liderlerin de ...
İEF'de ilk gün raporu: Dev çekirge sürprizi, Öncel coşturdu!
Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı 87. İzmir Enternasyonal Fuarı; ...
 
11 aylık siroz hastası bebeğe yaşam hediyesi verdi
KAN grubu uyuşmazlığı nedeniyle ailesinden kimsenin verici olamadığı siroz ...
İzmir'deki çevre felaketi yargıya taşınıyor
İzmir Barosu, Aliağa ilçesi Nemrut Körfezi'nde fuel oil kaynaklı deniz ...
İzmir 9 Eylül'ü bekliyor: Saat saat program!
Bağımsızlığın simge kenti İzmir, kurtuluşunun 96. yıldönümünü yarın kutluyor.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri